Hur man väljer rätt fiskebobber för varje situation

Oavsett om du kallar dem flöten eller bobbers, är det obestridligt att de är ett användbart hjälpmedel för att fånga fisk. Vissa sportfiskare drar sig för bobbers eftersom de inte vet vilka de ska använda när. Vad rekommenderar vi?

Om du vill fiska flugor men inte har ett flugspö kommer en bubbelbobber väl till pass. För att nå längre ner i vattendjupet, prova en slipbobber. Pencilbobbers rekommenderas för fiske i lugna vatten.

Den här guiden till bobbers kommer att gå igenom alla 8 typerna och förklara vad bobbern är och vilken fiskesituation du ska använda den till. När du är klar med läsningen kommer du att känna dig mycket mer bekväm att fiska med bobbers!

En bobber för alla tillfällen – hur och när man fiskar med bobbers

1. Dink Bobber

Vad det är

Börjar vår lista är dink bobber, en lång, cylindrisk och tät bobber som är gjord av skum. Dink bobbers anses vara lättare att använda än andra typer av bobbers och är anpassningsbara genom att du kan ställa in din linje för att få bobbern i rätt position.

Du kan fånga fiskarter av alla storlekar med en dink bobber. Du måste hålla ett öga på det när det flyter i vattnet (vilket är anledningen till att bobbar är kända som flöten). Liksom många bobbers kommer Dinken att fungera som en visuell indikator på att en fisk drar i din lina.

När du ska använda den

Dink bobbers fungerar bäst när du har en ledarlinje som är mellan åtta och 10 fot lång. Flottören kommer att generera friktion när den drar. Speciellt i Kanada älskar sportfiskare att använda dink bobbers för att fånga steelhead.

2. Bubble Bobber

Vad det är

Nästa typ av bobber på vår lista är bubbelbobber. Dessa ihåliga, genomskinliga flottörer fylls med vatten. Ju mer vatten du lägger till bubbelbobbern, desto skickligare är den på att kasta långa sträckor.

En bubbelbobber har en gummipropp som du tar ut när du vill fylla på den. Du ska sedan mata din fiskelina genom bobberns mitt, som ofta är avsmalnande av design.

Fyll upp bobbern, sätt tillbaka proppen och lägg till lite levande bete eller en jigg eller till och med en blöt fluga.

När du ska använda den

Speciellt för flugfiske är en bubbelbobber ett utmärkt val. Du behöver inte ens nödvändigtvis ha ett flugspö för att fiska med en bubbelbobber, vilket gör det till ett praktiskt tillskott att ha i din tacklebox.

Om du fiskar i en sjö eller flod där fisken är särskilt skrämd, är bubbelbobber också användbara. Eftersom de är genomskinliga, ser inte fiskar nödvändigtvis ens bobbern, särskilt som den flyter på vattenytan.

  Var man kan fiska efter Kokanee-lax i Idaho (med GPS-koordinater!)

Du kanske kommer att fånga mer panfish, havskatt och öring med en bubbelbobber på din fiskelina.

3. Pencil Bobber

Vad det är

En penna bobber, som också kallas en cigarr bobber, är en lång och mager typ av flöte. Dess känslighet är mycket högre än andra bobbers, vilket är något att tänka på.

Kompatibel med betealternativ som elritsa, larver och annat levande bete (inklusive större bete), är pennbobbern ganska mångsidig. När du väl kastar den i vattnet står den rakt upp och flyter vertikalt. Det är en syn att se.

Hur flyter en pennbobber så, frågar du dig? Bobbern har en vikt på en av dess två ändar. I tuffare vatten, även om det inte är den idealiska applikationen för dessa flöten, bör en pennbobber fortfarande stå.

När du ska använda den

På grund av den ovannämnda känsligheten hos en pennbobber, är denna flöte användbar när du behöver upptäcka ett bett i samma ögonblick som det händer. Du kan sedan börja rulla in och kommer förhoppningsvis att få en utmärkt fångst på din lina.

Speciellt under lugna förhållanden är pennbobbern en bra typ av flytare att ha redo att gå. Om du har kämpat för att se andra bobbers när du kastar ut dem tillräckligt långt, på grund av hur en pennbobber står vertikalt, är det mycket svårare att missa.

4. Ballong

Vad det är

Okej, så den här nästa är inte tekniskt sett en bobber i sig, eftersom det bokstavligen är en ballong som du kan hitta i vilken festbutik som helst. Du blåser upp den, fäster den på din fiskelina och använder den som en bobber.

En av de största fördelarna med att flyta ballonger på havsytan är att du får mycket valuta för pengarna. Om din ballong hoppar kan du alltid blåsa upp en till.

Dessutom är en påse ballonger billig, så du har inget emot att ballongen inte kan återanvändas.

Du kan välja vilken färg du vill på din ballong så att den är lätt att upptäcka, även om du kastar långdistanser som flugfiske.

Du kan inte heller missa det ödesdigra, spännande ögonblicket när en fisk drar i din lina, eftersom ballongen märkbart kommer att gå under vattnet.

När du ska använda den

Nattfiske är en exceptionell tid att använda en ballong som en bobber. Du kan välja en ljus ballongfärg som gul så att även i nattens bläcksvärta kan du spåra ballongen när den böljar på vattenytan.

Ballonger är bäst när man fiskar efter större arter. En mindre fisk kanske inte har tillräckligt med bitkraft för att dra en uppblåst ballong under vattnet, men det kommer inte att vara en kamp det minsta för en större fisk.

  Ska du ta av skyddet när du bogserar en vattenskoter?

Undvik att använda ballonger i vatten med stark ström. Strömmen kan dra ballongen till den punkt där det verkar som om en fisk biter när den verkligen inte är det. Det kan vara väldigt nedslående!

5. Slip Bobber

Vad det är

Bland en av de mest populära typerna av bobbers är slip bobber. Varför älskar sportfiskare det så mycket? Slipbobbern kan göra det som många flöten inte kan, och det är att komma djupt ner i vattnet.

Så här fungerar det. En slipbobber kan röra sig upp eller ner på din fiskelina, vilket är anledningen till att den är känd som en slipbobber. Denna rörelse av bobbern är hur du anpassar dess djup i vattnet. Du behöver ett betesstopp med en slipbobber, som är ett gummifäste eller en plastpärla.

Känsligheten hos slipbobbers är också anmärkningsvärd. Nu får du en bättre förståelse för varför slipbobbers är så kända.

Alla slipbobbers är inte gjorda av samma material. Vissa är av glasfiber och har mer vikt än den genomsnittliga slipbobbern. Deras konstruktion ger dem också exceptionell hållbarhet.

Wire slip bobbers är stabila, men de är tyngre än till och med glasfiber. För ett starkt slipbobbermaterial som väger mindre, välj kol.

När du ska använda den

För fiske på djupa vatten kanske det inte finns en bättre typ av bobber än slipbobber. Missförstå dig dock inte och anta att slipbobbers bara är till för djupgjutning, eftersom de inte är det.

Du kan skjuta bobbern högre på linan när du fiskar i grunda vattendrag. Sedan, om du är sugen på att rulla in panfish och gädda, tryck på bobbern ungefär halvvägs på linjen.

Du kommer också att upptäcka att användningen av en slipbobber gör det enklare att kasta, vilket är bra.

Känsligheten hos slipbobbers, även om den kanske inte är lika raffinerad som en pennbobber, borde hjälpa dig att bättre upptäcka det exakta ögonblicket när du får ett bett på linan.

6. Popping Cork

Vad det är

Dinkbobbern är inte den enda korkflottan i stan. Den knäppande korken är en annan. Dess korkkropp är tre till fem tum lång. Resten av en poppande korks konstruktion är hårdplast och frigolit.

Varför kallas det en poppande kork, frågar du? När flottören träffas av en fisk, hör du ett tydligt poppande ljud.

Du kan välja mellan en oviktad poppkork eller en med extra vikt. En oviktad kork har sina användningsområden, men många fler sportfiskare kommer att dras mot den viktade poppande korken. När allt kommer omkring håller tyngden den poppande korken svävande upprätt som en penna flyter gör.

  Var är isfiske mest populärt?

Dessutom kommer du att tycka att det är lättare att gjuta med en viktad poppande kork än en oviktad. Det är som skillnaden mellan en bubbelbobber som är fylld med vatten och en som inte är det.

När du ska använda den

När du fiskar nära gräs och strukturer, är en knäppande kork ett praktiskt tillbehör på din fiskelina. Du kan också sträcka dig efter en av dessa bobbar när du vill fånga öring och du har levande bete på din lina.

Långdistansfiske och kortdistansfiske är båda lämpliga användningar av en poppande kork.

7. Tryckknapp Bobber

Vad det är

Tryckknappen eller bollbobbern är en av de mer traditionella bobberdesignerna. Den är vanligtvis gjord av hårdplast som akrylnitrilbutadienstyren eller ABS. Bobbern är tvåfärgad, eftersom den är till hälften vit och till hälften röd.

Flytkraften hos en tryckknappsbobber är en av dess största egenskaper. Användbar med både tungt och lätt bete, en tryckknappsbobber har en intern fjäderbelastad klämma för att ansluta till din fiskelina. När bollen väl är fäst vid linjen, rör sig inte bollen.

Låg kostnad och hållbar, en tryckknappsflotta är något du bör ha i din fiskearsenal om du skulle behöva det.

När du ska använda den

Nybörjarvänliga eftersom de är så enkla att använda, kommer du sannolikt att se nya sportfiskare som mest använder tryckknappsflyttningar.

För fiske i grunda vattendrag är en bollbobber ett starkt rekommenderat alternativ. Du bör också lita på en tryckknappsbobber när du gör kortdistanskastning, eftersom den inte kommer att kasta till nästan samma avstånd som många andra flöten vi har pratat om.

8. Spring Slip Bobber

Vad det är

Den sista typen av bobber är fjäderhalsen. Detta ser mycket ut som en slipbobber men med en extern fjäder på den.

Du kan använda en fjäderglidflottor på två sätt. Ett sådant alternativ är fast läge, där bobbern inte rör sig.

Den andra är glidläge. Som en slipbobber kan fjäderhalsbobbern sedan röra sig runt din fiskelina, men bara i den utsträckning som stopparna på linan tillåter.

När du ska använda den

Med tanke på dess mångsidighet kan du använda en fjäderhalsbobber i många scenarier som du skulle göra med en vanlig slipflottor. Det inkluderar fiske på grunda och djupare vatten.

Uppenbarligen är ju större vattnets djup, desto mer användbar fjäderhalsbobberns glidläge. För grundare vatten kan du lämna flottören i fast läge.

Slutgiltiga tankar

Fiskebobbar ger var och en något unikt till bordet, även de som ser likadana ut som en fjäderhalsbobber och vanlig slipbobber. Genom att lära dig om fördelarna och nackdelarna med var och en kan du öka styrkan hos varje bobber för att fånga mer fisk!