Hur man väljer Rappelling-skor

En av de viktigaste utrustningarna du kan köpa är rappelleringsskor. I många rappeller kan det vara en hel del klättring inblandad, så överväg stigningen när du väljer vilka skor du ska köpa. Jag tänker inte säga åt dig att spendera 150 USD eller mer på skor. Du kan få en bra sko för alla nivåer av klättring till ett rimligt pris.

Min rekommendation för bästa klätter- och rappelleringsskor

Det bästa paret skor jag har hittat är La Sportiva TarantuLace Performance Rock Climbing Shoe (Tillgänglig på Amazon). La Sportiva gör en dammodell av denna sko också. Det finns så många anledningar till att jag älskar TarantuLace-skorna, inklusive att dessa inte kommer att bryta banken när det kommer till klätterskor. Dessa skor var designade för en medelhög klättrare, men fungerar utmärkt för nybörjare och mer aggressiva, avancerade klättrare som vill att deras fötter ska hålla sig bekväma på en lång klättring.

La Sportiva TarantuLace dam

TarantuLace har en gummiklack och gummisulor med massor av grepp. Dessa skor har också känslighet, du kan känna ut de kanterna och hitta ditt grepp till skillnad från alla andra skor jag har upplevt. Plus, den asymmetriska designen låter dig verkligen kila in tårna i de små sprickorna. De är inte bara bra, de är BEKVÄMA! Klätter- och rappelleringsskor har rykte om sig att vara obekväma, men det behöver de inte vara. Du kan klättra och rappella hela dagen och dina fötter kommer fortfarande att må bra. Som en bonus är Tarantulacen fodrad med läder, vilket hjälper till att förhindra stinkande fötter. Dessa kommer att vara täta först, materialen kommer att sträcka sig. En av mina favoritegenskaper hos skon är de snabba snören. Den som någonsin kommit på detta är geni. Så mycket lättare att få precis rätt passform utan att krångla med dina snören för länge. Det är ungefär som ett skosnöre med bunji-kord. Du drar i skosnören tills du får en snygg passform och är redo att gå. Inget att dra åt snören, bara för att gå tillbaka och lossa dem igen. Seriöst en game changer, killar.

Med detta sagt, om du är missnöjd med dina skor, har La Sportiva en bra returpolicy och är mycket snabba att byta ut din sko med en annan storlek.

Dimensionering

De flesta rappellingskor kommer att kännas lite åtsittande när du först provar dem. Ta dem för ett par korta klättringar och rappeller och bär dem innan du ger dig ut på längre utflykter. Materialen i vissa skor, särskilt de läderfodrade skorna, kommer att sträcka sig nästan en hel storlek. Med detta sagt är det alltid väldigt viktigt att kontrollera storlekstabellen innan du köper din vanliga skostorlek eftersom klätter- och rappelleringsskor har en annan storleksguide. Var också riktigt flexibel med skostorlekar. Många klätter- och rappelleringsskor finns i europeiska storlekar, så återigen var noga med att kontrollera storlekstabellerna noggrant. Överlag ska skorna inte vara svåra att ta på. Om du har svårt att få på dig skon, prova en större storlek.

  När blir löpning roligt?

Här är ett roligt tips för att välja ut dina skor, men eftersom det är så viktigt att få rätt storlek på dina klätter- och rappelleringsskor bör du överväga detta. Fötter tenderar att svälla på eftermiddagarna eller vid träning, så ta en löptur eller få blodet att pumpa på något sätt innan du mäter dina fötter.

Som jag sa, klättring och rappellering ska inte vara smärtsamt. Smärtsamma skor kan faktiskt orsaka blåsor och andra fotproblem. Föreställ dig att bli upphetsad över en lång eftermiddag med rappelling och klättring bara för att få det förstört av en blåsa och värkande fötter. Om du har ont, tortera inte dig själv och fortsätt att använda dessa skor.

Skorna ska dock sitta tätt. En tät sko hjälper dig att känna och greppa väggen och få tårna på trånga ställen. För att få bästa prestanda bör skorna sitta tätt runt hälen och tårna bör vara lätt böjda, men återigen, inte ha ont.

Form

När du tittar på olika klätter- och rappelleringsskor kommer du att märka olika former. Vissa skor är plattare och vissa skor har en nedåtgående kurva med en framträdande punkt vid stortån. Ju mer aggressiv skon är, desto mer böjd blir den. Kurvan skapar en kraftfull position och gör att du kan klättra mer tekniska rutter.

Material

Som du kanske har märkt i din jakt på bra klätterskor finns det tre huvudtyper av material att välja mellan. Ofodrat läder, fodrat läder och syntetiskt läder. Det finns för- och nackdelar med var och en, men det är mest en fråga om preferenser.

  Hur kyls snöskotrar?

Ofodrat läder är den mest ventilerande typen av material, så dina fötter kommer inte att lukta helt när du är klar med klättringen. De är också lättast att deodorisera, vilket kommer att behöva hända, oavsett hur andningsbart materialet är. En försiktighetsåtgärd att ta med ofodrade läderskor är att materialet tenderar att färga foten under de första par klättringarna, så var beredd på färgglada fötter efter din klättring. Dessutom, som tidigare nämnt, sträcker sig dessa skor mest och sträcker sig till ungefär en storlek större. Se till att bryta in ofodrade läderskor innan du ger dig ut på en lång klättring.

Fodrat läder skor är i stort sett det glada mediet mellan det ofodrade lädret och det syntetiska. De är mjukast på insidan, men de andas inte lika mycket som det ofodrade lädret. De kommer också att sträcka sig ungefär en halv storlek när du bryter in dem, inte lika mycket som ofodrade läderskor, men de kommer att behöva någon gång att bryta in också.

Och nu, den syntetisk. Det finns ett par fördelar för den syntetiska skon, men jag skulle personligen inte köpa en syntetisk sko. Ett proffs som jag dock gillar är att den syntetiska skon inte sträcker sig. Du vet hur den kommer att passa direkt ur lådan. De är också de mest hållbara, men jag har upptäckt att om du köper en välgjord sko så håller den lika länge som alla syntetmaterial. Dessutom är syntetiska skor naturligtvis djurvänliga om du är vegan eller djurförsiktig. Här är min stora dra tillbaka. Andningsförmåga. Ni, era fötter kommer att stinka och vara varma och svettiga där inne. Jag vet inte med dig, men jag blir obekväm på en lång stigning med svettiga fötter.

Klätterskor för män vs. kvinnor

Jag har sett några unisexskor ute på marknaden, och jag måste säga att jag inte är helt såld på idén. De skor jag föreslår här kommer med en man- och kvinnaversion av skorna. De ser ungefär likadana ut, men män och kvinnor är bara byggda på olika sätt. Mäns fötter tenderar att vara bredare runt om. Större tår, större läker, den totala volymen på en mans fot är bara större än en kvinnas. Som sagt, jag skulle avvika från unisexskorna. Skor speciellt för kvinnor har en liten tåbox och en smalare häl och de är skurna lägre runt ankeln. Detta skulle gynna en kvinna mycket när hon klättrar för att säkerställa den sköna passformen vi behöver när hon klättrar. Och för männen vill vi vara ombonade, men inte tajta. Att stanna med de könsspecifika skorna garanterar en bekväm stigning. Men om du är en man med en smalare fot med låg volym, skulle jag uppmuntra dig att prova ett dampar. Det kanske bara är rätt passform. Och eftersom designen och färgerna är ganska könsneutrala kommer ingen ens att märka det om du inte vill erkänna att du bär en kvinnassko.

  Enkla sätt att blåsa upp en luftmadrass när du campar!

Rappellerande skor för barn

Så ditt barn har fångat klätter- och rappelleringsfelet och du har spenderat så mycket pengar på att hyra skor att de lika gärna kan ha ett eget par nu. ”Men de kommer bara att växa ur dem!” du säger. Jag fattar. Jag är precis där med dig. Deras skostorlek kommer oundvikligen att öka med deras styrka och skicklighetsnivå. Mitt råd är att passa dem ungefär en storlek större än deras normala skostorlek. Eftersom de förmodligen inte är ute på aggressiva och alltför tekniska banor, kommer de att klara sig om deras sko är något större än vad en bergsklättring och rappelleringssko normalt borde passa. Enligt min erfarenhet föredrar barn en avslappnad nybörjarsko ändå. Det hjälper också att ha det snabba snörningssystemet, eller vilken sko som helst utan snörning för den delen om de inte kan knyta sina egna snören. Min rekommendation för barnskor är Mad Rock Climbing skor (tillgänglig på Amazon). De har ett kardborresystem som är lätt att justera för att hitta precis rätt nivå av komfort för barn. Dessa skor kommer inte att bryta banken när ditt barn växer.

Slutsats

Det är viktigt att hitta rätt sko för dina behov och det finns mycket variation på klätterskor beroende på kompetensnivå och personliga preferenser. La Sportiva TaratuLace för män och kvinnor är en bra sko för alla nivåer. De är bra för nybörjare och de mer aggressiva klättringarna. Gummit ger bra grepp och de är mjuka och andas, vilket håller dig bekväm medan du är ute hela dagen och klättrar och rappellerar.