Hur man väljer jiggsläp för att fånga mer bas

Att använda en jigg är ett av de bästa sätten att fånga bas men det finns ett oräkneligt antal kombinationer att välja mellan. I det här inlägget kommer jag att prata om de tre huvudtyperna av basjiggar och hur man väljer rätt jiggtrailer att gå med det.

Vissa kombinationer blir bättre i sommar medan andra blir bättre i kallare väder. Det är ingen exakt vetenskap och jag har kunnat fånga bas på alla dessa under hela året, men de verkar fungera bättre under olika förhållanden. Jag kommer i stort sett alltid att använda samma 3 jiggar med samma 3 släp. Jag vet att det finns andra där ute och en massa olika färger att välja på (och jag är säker på att de fungerar) men varför bråka med vad som fungerar. Håll saker enkla och så naturliga som möjligt.

Jag säger inte att detta kommer att vara den bästa möjliga installationen för dig, men det är vad jag har haft ganska bra Bra resultat med. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för alla detaljer om de tre huvudtyperna av jiggar och de trailers du kommer att vilja slänga på dem.

De 3 typerna av jiggar

Den första typen av jigg kommer att vara en gjutning jigg. Huvuddesignen är gjord för att de lätt ska kunna komma igenom täcket (gräs, grenar, stenar, etc) och de kan också fiskas på botten och inte hängas upp. Profilen på denna jigg är ganska stor och den kommer att vara bäst lämpad för smutsigare vatten. Om jag vet att det finns större fiskar i området så använder jag den här.

  Hur man vet när man ska byta fiskelina

Nästa kommer att bli en finess jigg. Profilen på den här jiggen är tunnare än gjutjiggen och den kommer att bli mycket bättre i klarare vatten. Du kommer att vilja använda den runt områden av täcket där bas kan livnära sig på mindre fiskar eller languster. Jag ska försöka använda den här så mycket jag kan eftersom den är lite mer kompakt och verkar fånga mer (men mindre) fisk.

Det sista alternativet kommer att vara en fotboll jigg. Huvudet på denna jigg är i form av en fotboll och det är designat för att sitta platt på botten. De är fantastiska på djupare vatten där du vill att betet ska stå upp och sedan kan du enkelt dra det längs botten. Om jag fiskar från en båt är detta normalt vad jag kommer att använda.

Bara för att sammanfatta saker och ting, om jag fiskar i smutsigare vatten och jag vet att det finns stora fiskar runt om, så börjar jag normalt med en kastjigg. Om jag är i klarare vatten eller om fisken bara inte biter så byter jag till en finessjigg. Om jag fiskar djupare delar av en sjö så kastar jag på en fotbollsjigg.

De 3 typerna av jiggtrailers

Som jag sa tidigare, det finns ett gäng olika jiggtrailer där ute och jag är säker på att de alla fungerar. Jag gillar att hålla saker så enkla som möjligt och det är därför jag huvudsakligen håller mig till samma 3 trailers på alla jiggar. Det beror bara på vilken tid på året jag fiskar och några andra faktorer.

  Uppbackning med spinnrullar: Behöver du verkligen det?

Låt oss börja in kallare vatten. Basen rör sig inte lika mycket i det kallare vädret och det gör inte betesfisken heller. Du vill ha något som inte rör sig lika mycket och som är långsamt. Den jag brukar gå med är en bit stil som du kan se på Amazon här. Jag gillar allt som är en grön färg. De kommer att ha klämmor på sig och glida genom vattnet vilket kommer att sakta ner handlingen. Detta kommer att fungera på vilken som helst av de 3 jiggarna och kommer alla att bero på vilken typ av vatten du är i (klart, smutsigt, djupt).

När vattnet börjar värma upp lite, jag gillar att slänga på en grub stil av bete med pinchers. De kommer att skapa lite mer rörelse när fisken börjar bli mer aktiv. Om det finns mycket languster i området kommer detta att fungera utmärkt. Du kan se ett exempel på Amazon. Återigen gillar jag att använda något som har en grönaktig färg. Du kan använda dem på vilken jigg som helst, men du vill vara säker på att din trailer inte kommer att övermanna jiggen. Den behöver inte vara stor och jag gillar att göra den så liten som den behöver vara.

Min favorit- trailer att använda under hela året (särskilt på hösten) är en grub stil med simfötter. Det här är vanligtvis trailern jag börjar med och den fungerar normalt utmärkt. Den är lite mer kompakt vilket jag gillar och jag föredrar hur de sitter på botten jämfört med de andra. Se våra favoriter här. Precis som de andra föredrar jag en som är grön men prova gärna olika färger.

  Är fiske bättre i högt eller lågt tryck?

Där har du det. Det är de viktigaste sätten jag kommer att använda en jigg och trailer för att fånga bas. Jag har kunnat fånga fisk året runt med alla dessa tre så jag tror att de kommer att fungera för dig. Experimentera alltid med olika saker också eftersom det som fungerar för mig kanske inte fungerar för dig.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.