Hur man väljer en klätter- och rappellhjälm

En av de viktigaste delarna av rappelleringsutrustning du kommer att köpa är en rappellhjälm. Jag kan inte betona detta nog, använd alltid hjälm! Det finns så många människor som inte bär hjälm, men på senare tid har teknik och design förändrats och nu finns det så många alternativ att välja mellan. Förhoppningsvis får vi se fler människor bära ordentligt skydd ute på klipporna.

Använd en hjälm som är speciellt utformad för bergsklättring och rappellering. Jag har hittat en hjälm som jag älskar och det är det Black Diamond Half Dome-hjälm (Amazon länk). Den uppfyller alla kriterier för en bra, hållbar rappellhjälm som håller dig säker och bekväm hela dagen. Black Diamond Half Dome Helmet är en mångsidig hjälm och kan användas för alla dina klättringsaktiviteter. Ventilationen på denna hjälm är otrolig, så i kallare temperaturer, leta efter ventilationspluggar för att hålla dig varm!

Hur ska din hjälm sitta

Hjälmen ska inte vara för lös. Allas huvud har olika form och storlek. Bara för att din vän älskar sin hjälm betyder det inte att du kommer att göra det. Så hur vet du om din hjälm sitter rätt?

Med hjälmen placerad på huvudet upplåst, skaka på huvudet från sida till sida. Rör även huvudet upp och ner lite för att testa det. Hjälmen ska fortfarande vara åtdragen och inte röra sig på huvudet om den sitter rätt när den är upplåst.

Se till att hakremmarna är snygga och åtsittande. Remmarna ska inte tappas och de ska skapa ett Y runt dina öron. Se till att du vet hur du enkelt justerar remmarna innan du börjar. Du vill inte bråka med din hjälm mitt i din klättring eller rappellering.

Black Diamond Half Dome-hjälmen finns i två storlekar, Small/Medium och Medium/Large. Black Diamond tillhandahåller en storlekstabell på deras hemsida och jag har upptäckt att hjälmarna passar som förväntat.

Hjälmen ska täcka större delen av din panna och ska täcka så mycket av benet på bakhuvudet som möjligt. Detta skapar ett optimalt skydd för fallande skräp eller när du slår huvudet mot väggen eller marken.

Hur man väljer rätt material

När du letar efter rätt hjälm hittar du hjälmar gjorda av olika material och du kanske undrar vilken som skulle vara bäst för dig. Det yttre skalet på hjälmar är vanligtvis tillverkat av polykarbonat, polyeten eller glasfiber. Syftet med det inre skalet är att fördela slagkraften och för komfort. Detta skal är vanligtvis ett skumfoder. Plasthjälmar är vanligtvis lättare och är bra att välja på för grottvandring, bergsklättring och rappelling.

  Betraktas fiske som en sport?

Hjälmarna i glasfiber och polykarbonat är designade för att gå sönder när de absorberar stöten. Dessa hjälmar har en livslängd ungefär dubbelt så lång som plasthjälmar och är det bästa valet för isklättring. Skorra. Bättre bunta ihop för det!

Rappellerande hjälmvikt

Många hjälmar väger 10 eller mer, vissa till och med upp till ett pund. Jag vet inte med dig, men jag vill inte bära ett halvt kilo på huvudet hela dagen. Kontrollera vikten. Här är mitt plus för Black Diamond igen – deras hjälm är bara 8 ounces. Du kan bära den hela dagen och glömma att den fortfarande sitter på huvudet. Som en sidoanteckning uppdaterade Black Diamond nyligen sin halvkupolhjälm för att vara lättare med mer ventilation. Deras äldre version var 12,1 uns, vilket gör den till den näst tyngsta hjälmen på marknaden, före deras uppdateringar. När du läser äldre recensioner av den här hjälmen, notera den uppdaterade vikten och ignorera klagomål om denna fråga. Den nya vikten på 8 ounce gör den under genomsnittet.

Innan klättring och rappellering

När jag packar ihop min utrustning, ger jag alltid allt en noggrann inspektion. Kontrollera om det finns några märkbara skador på det yttre skalet. Alla större bucklor är en no go. Byt ut din hjälm. Kontrollera att spännet är i gott skick och att remmarna inte är fransiga och inte har några revor. Slutligen, se till att skummet på det inre skalet är säkert. Byt ut alla hjälmar som har varit utsatta för hårda krafter. Om du råkade ut för en olycka och tänkte ”jag är verkligen glad att jag hade hjälmen på mig”, byt ut hjälmen.

Hur du tar hand om din klätter- och rappelleringshjälm

Först och främst, förvara alltid din hjälm på en sval, mörk plats. Jag har en soptunna i mitt garage där jag förvarar all min utrustning. Solens UV-strålar kommer att slita ut din hjälm snabbt, så när du inte är ute på klipporna, förvara din hjälm borta från solen.

  Hur långt till havs kan en vattenskoter gå?

När du är trött och letar efter ett ställe att sitta ner på i naturen och det inte finns några andra alternativ att sitta ner på, avstå från att sitta på hjälmen. Rapellhjälmen är inte en mångsidig utrustning. Lägg inte onödigt tryck på din hjälm. Detta kan skapa sprickor i din hjälm och äventyra integriteten hos din hjälm. När du är klar med klättringen, torka av hjälmen in- och utvändigt med en fuktig trasa och häng på tork. Förvara hjälmen på ett mörkt ställe när det är torrt.

Ta bort valfri hjälm efter cirka 10 års användning. Om du klättrar ofta kommer din hjälm att ha en kortare livslängd. Cirka 5 år är rekommendationen för en ofta använd hjälm.

Som med all klätterutrustning, se till att kontrollera att hjälmen du köper uppfyller alla säkerhetsstandarder.

Varför kan jag inte använda någon hjälm för att klättra eller rappella?

Hjälmarna är designade för att skydda dig från de potentiella faror du kan möta på sidan av en sten. Dessa faror skiljer sig från de faror du möter i konstruktion, cykling eller fotboll till exempel. Alla kommer att skydda dig från repor och utslag, men du vill ha rätt hjälm för jobbet. Faktum är att cykelhjälmar testas under olika säkerhetsstandarder tillsammans. Cykelhjälmar är designade för och testade för att ta ett hårt slag. Klätter- och rappellhjälmar är inte designade för att absorbera en stor stöt, de är istället designade för flera, små kraftpåverkan. Till skillnad från cykling kan du inte bara sluta klättra eller rappellera för att du har påverkat. För det mesta måste du fortsätta tills du har nått marken. På grund av deras design och skillnaderna i säkerhetsstandarder är det bäst att hålla sig med lämplig hjälm för aktiviteten. Om du inte är en ivrig klättrare, men du ska ut för dagen med en kompis, kan du alltid hyra en hjälm från ditt lokala klättergym.

Andra saker jag älskar med Black Diamond Half Dome Helmet

Jag har redan nämnt att jag älskar hur lätt den här hjälmen är, men här är några andra funktioner som jag gillar-

  1. Klicka på hjulet – Jag har nämnt att varje huvud har olika former och olika storlekar. Klickhjulet gör dessa hjälmar lätta att snabbt justera och du kan till och med göra det med en hand. Det är lätt att göra en justering om det behövs i mitten av en rappel. Det finns ett brett utbud av justerbarhet också om du har ett barn i tonårsåldern som fortfarande har lite att växa.
  2. Skjutspänne – Med det skjutbara spännet kan du justera hjälmens hakband för att ge en åtsittande passform utan att känna att hjälmen kväver dig. Detta möjliggör också mer sidostabilitet. Detta spänne skapar ytterligare anpassning och justerbarhet.
  3. Säkra strålkastarklämmor – Om du börjar en klättring/rappellering före gryningen, rappellerar in på kvällen eller rappellerar in i ett mörkt område, som grottrapellering, vill du ha pannlampsklämmor. De flesta hjälmar kommer nu med dessa redan installerade. Black Diamond skryter om att dessa är de bästa på marknaden, och det är de verkligen. Black Diamond använder fyra klämmor runt hjälmen för att placera pannlampan. Det är lätt att fästa remmarna under och mycket säkert. Det finns en extra läpp på klämman för att hålla pannlampan på plats så att remmarna inte glider ner. Väldigt, väldigt praktiskt.
  Hur högt går ett parasail?

Barnspecifika modeller

Om jag alltid har hjälm kan du slå vad om att mina barn också är det. Det finns inget mer specifikt barn behöver i en hjälm än vuxenversionerna, bara en mindre version. Du vill ha något som kan växa med dem, eftersom de där små huvudena växer så snabbt. Edelridskölden II har ett mycket stort storleksintervall. Denna hjälm kan passa ett 48-56 cm huvud. Den växer med dem rakt in i den lilla/medelstora hjälmen för vuxna.

Slutsats

Leta alltid efter en hjälm som passar ditt huvud bra och är bekväm. Du kommer att spendera en massa tid i Det. Se till att din hjälm uppfyller alla säkerhetsstandarder genom att kontrollera taggen inuti hjälm, och följ alla säkerhetsrutiner. Black Diamond är mycket och dess hållbarhet gör den lämplig för alla typer av klättring och rappelling. De Svart diamant halvkupol (Amazon-länk) har mest valuta för pengarna, dess otroligt hållbar, och när den sköts på rätt sätt kommer den att ha ett mycket långt liv hängande på klipporna med dig.