Hur man väljer en campingficklampa: En komplett köpguide

Man lyser med ficklampa i skogen bredvid en lägereld

En av de mest använda föremålen i din campingutrustning är kanske din ficklampa. Det hjälper dig att komma till ditt kaffe på morgonen och hjälper dig att hitta badrummet på natten. Oavsett om du vill hänga den i taket för att läsa eller lysa upp ditt matbord för att äta, finns det många olika alternativ att tänka på när du väljer din campinglampa.

Så, hur ska du välja en camping ficklampa? Det finns många faktorer att tänka på när du väljer en campingficklampa, till exempel:

 • Form och typ
 • Batterityp
 • Komfort och ergonomi
 • Ljusstyrka
 • Vikt
 • Mäta
 • Slag- och vattentålighet

Ditt val av ficklampa beror också på dina behov och de aktiviteter du har planerat för din campingresa.

Lägerbelysningstekniken har verkligen tagit fart de senaste åren. Många lampor laddas nu med solenergi, medan andra har justerbar ljuseffekt med en knapptryckning. Den här kompletta köpguiden leder dig genom alla olika alternativ och funktioner som finns tillgängliga idag för dina behov av campingbelysning.

Hur man väljer en campingficklampa: En komplett köpguide

Det finns otaliga alternativ när det kommer till ficklampor. Vissa kostar bara några dollar, medan andra kostar nästan tvåhundra dollar. De olika funktionerna som finns påverkar priset. När du handlar din campingficklampa, du måste ta hänsyn till campingupplevelsen du vill ha och exakt hur mycket ljus du behöver.

Det finns många funktioner hos ficklampor och andra campingljus nu för tiden. I vår kompletta köparguide går vi igenom var och en av dessa skillnader och hur du väljer det bästa alternativet för dig och dina behov.

Olika Former Av Ficklampor

Det finns olika typer av ficklampor tillgängliga för camping på grund av olika campingbehov. Om du vill se några ackord när du klumpar på din gitarr runt lägerelden, kanske du behöver något lite annorlunda än om du ska ut på en soluppgångsvandring.

Lyktor

Dessa bärbara skönheter är det bästa för bil- och skåpbilscampare när du vill ha en rolig atmosfär. Lyktor skapar en pittoresk miljö och lyser upp en vacker ring runt sig. Utan att ge för mycket ljus åt något håll är de ett behagligt ljus som inte är hårt för ögonen.

De finns i en mängd olika stilar, från gamla oljelyktor till moderna soldrivna uppblåsbara mönster. Dessa är utmärkta att hänga för att ge ett subtilt sken på hela ditt område.

Lantern Produktrekommendation: Luci MPOWERD Solar Lantern

De Luci MPOWERD solcellslykta lysa upp din campingplats utan att köpa extra batterier eller behöva en kontakt. Lätt och liten, den kan släcka en anständig mängd ljus vid 65 lumen på den högsta inställningen.

Några funktioner hos denna lykta är:

 • Litiumjonbatteri med solpanelsladdning
 • Väger endast 4 uns
 • 1 tum tjock när den är hopfälld
 • Vattenavvisande

För en enkel och effektiv soldriven lykta slog Luci ut den ur parken.

Handhållna ficklampor

Handhållna ficklampor är vanligtvis det som kommer att tänka på när du först tänker på en ficklampa. Dessa bärbara ficklampor avger en exakt stråle med en enkel handrörelse.


Ficklampor är de mest använda, vilket också gör dem mest prisvärda. Du kan köpa tillräckligt från dollarbutiken när du utrustar alla dina vänner, eller så kan du också uppgradera till några kraftiga alternativ. Den enda nackdelen med detta är att du förlorar en fri hand om du försöker förbereda en måltid, slå upp ett tält eller göra upp en eld.

Handhållen ficklampa Produktrekommendation: GearLight LED taktisk ficklampa

För en hållbar, bärbar ficklampa som håller, kolla in GearLight LED taktisk ficklampa. Genom att kombinera beprövad teknik med en mängd alternativ får du mycket med detta kombinationspaket.

Några funktioner hos denna ficklampa är:

 • Justerbar zoom och alternativ möjliggör anpassningsbart ljus
 • Hölster medföljer för enkel transport
 • Maximal lumeneffekt på 1040

Enkelhet möter funktion i Gearlight LED Tactical Flashlight, vilket gör den till en vinnare bland dina traditionella ficklampor.

  Skillnader mellan Bushcraft och Survival Camping

Strålkastare

Den kanske mest populära campingficklampan idag, pannlampstekniken har verkligen tagit fart de senaste åren. Med bekväma pannband och en uppsjö av alternativ kan pannlampor erbjuda det bästa av alla ljusvärldar.

En handsfree-belysning öppnar en värld av möjligheter. Många användare tycker om pannlampor eftersom de fokuserar ljuset i sin direkta väg. Pannlampor låter dig få det ljus du behöver utan att störa andra som kanske njuter av sin mörka kväll.

Pannlampa Produktrekommendation: Black Diamond Storm pannlampa

Från det välkända företaget Black Diamond kommer den Stormstrålkastare. Med fyra färgalternativ och PowerTap-teknik är det enkelt och bekvämt att använda denna pannlampa. Den handsfree-designen låter dig laga mat, springa, gå eller göra nästan vad som helst samtidigt som den lyser upp din väg.

Några funktioner hos denna pannlampa är:

 • Vattentät och dammtät
 • Batteritid på 120 timmar
 • Power Tap-teknik förändrar ditt ljus med ett enkelt tryck

Strålkastare är den perfekta allroundbelysningen när du städar runt din skåpbil på natten, och Black Diamond Storm är inget undantag.

Batterialternativ för din ficklampa

Beroende på din campingstil kanske du vill ha en ficklampa som gör att du kan hålla dig utanför nätet i flera dagar utan att behöva byta batterier eller koppla in något. Men mer frihet kommer ofta med en högre prislapp, vilket gör ett engångsbatteri till ett bra alternativ. också.

Nu är det också ett bra tillfälle att nämna att vi har ett ”9 tips du bör veta innan du campar” och även en gratis campingchecklista som du kan ladda ner.

uppladdningsbar

Uppladdningsbara ficklampor ansluts vanligtvis till ett eluttag via en USB-port. Många skåpbilar kommer med elektricitet, vilket gör detta till ett utmärkt alternativ för dagligt bruk. Om du har en solcellsladdare kan det vara ett av de bästa alternativen för förnybar energi för ficklampor.

Uppladdningsbara lampor använder vanligtvis ett litiumjonbatteri, som håller otroligt länge. Även om du inte behöver byta ut batteriet på dessa batterier, finns det betydande miljöproblem kring kassering av litiumjonbatterier när de slutar fungera, vilket förklaras av Kemiska och tekniska nyheter.

disponibel

Engångsbatterier används i många elektronik. De flesta ficklampor använder AA- eller AAA-batterier, men du kanske kommer ihåg några stora som använde D-batterier när du växte upp. Dessa finns fortfarande kvar om du föredrar en ficklampa som fungerar som ett skyddande verktyg när det behövs.

En av fördelarna med engångsbatterier är att om du har extra så kommer du aldrig att få slut på ljus, även om du är borta från en strömkälla. Soldrivna och laddningsbara alternativ kan båda falla till korta om de tillbringar för mycket tid borta från sin laddningskälla.

På solenergi

Ett utmärkt komplement till ficklampsvärlden är soldrivna lampor. Solenergi fungerar otroligt bra när den används i en lykta. Om du kan lämna en solcellslykta på ditt bord eller framför din skåpbil hela dagen, laddas den i solen tills du är redo att använda den. Med denna har du, om det är en solig dag, ljus långt in på natten.

Nackdelen är förstås om du befinner dig i ett dystert eller blött klimat utan mycket sol. Då kanske solcellsdrivna lampor inte kan få tillräckligt med laddning för att vara användbara. Så spara solenergilamporna för dina Kalifornien-äventyr och håll dig till flera batterialternativ för din olympiska halvöns roadtrip.

Handvev

Om du är villig att arbeta lite för ditt ljus, en pålitlig handhållen ficklampa fungerar när du är redo att starta den. Dessa praktiska enheter är bra om du har barn eftersom det är en aktivitet som hjälper dem att bidra till gruppen. De kommer säkert att bli upphetsade när de inser att de driver ljuset!

  Är kolstål säkert för matlagning vid lägereld? (För- och nackdelar, amerikanskt gjutjärn)


Två ficklampor på bordet med batterier

Andra intressanta inlägg

 • De 10 bästa minibussarna för camping
 • Hur man blåser upp en luftmadrass när man campar
 • 19 tips för att välja den bästa kikaren för Van Camping

Hur många lumen behöver du? Bestäm ljusstyrkan på ficklampan

Som förklarat av Energi sparare, lumen är hur vi mäter ljuseffekten. Den maximala lumeneffekten anges på de flesta ficklampans förpackningar. Observera att de annonserade lumen beror på när ficklampan är fulladdad och på det högsta effektalternativet.

Men innan du letar efter det största antalet, överväg dina behov. En vanlig 40-watts glödlampa i ditt hem producerar cirka 450 lumen. Så om du vill använda denna ficklampa eller lykta för att lysa upp ett bord eller kök, överväg något i intervallet 450 till 1000 lumen, beroende på hur stort och ljust du vill ha utrymmet.

Om du letar efter ett enkelt ljus för kvällsläsning eller promenader på en stig räcker det med 20 till 80 lumen. Men om du letar efter en strålkastare för att lysa upp horisonten kan du hitta strålar över 3 000 lumen. Var medveten om att de är otroligt ljusa och kommer att störa alla i närheten när de lyser upp himlen.

Storlek och vikt

Det kommer inte att förvåna dig att storlek och vikt ofta är två av de viktigaste bestämningsfaktorerna för priset på en ficklampa. Ju mindre och lättare verktyget är, desto mer kommer det att kosta dig. Vi rekommenderar starkt att du provar några olika ficklampor personligen för att få en uppfattning om vad du föredrar.

Ofta tror folk att de behöver den minsta och lättaste saken på marknaden, medan en medelvikt passar dem alldeles utmärkt. Ficklampor är vanligtvis rundade, vilket gör dem benägna att rulla. Överväg en med plattare form för att undvika detta. Dessutom har många ficklampor gummigrepp som förbättrar hanteringen och ger lite skydd.

När saker och ting blir mindre blir de ofta ömtåligare. Många lampor kommer idag att annonsera att de är slagtåliga. Slagtålighet är särskilt viktigt om du ofta tappar saker eller om barn är i närheten. Ett slagtåligt ljus förlänger ficklampans livslängd, oavsett vem som använder den eller hur den används.

Slutligen innebär en större lampa ofta en större batterikapacitet. Mer batterikapacitet innebär längre drifttid för ficklampan eller lyktan.

Lägen, kontroller och strålar: Vad är skillnaden?

När du börjar leta efter en pålitlig campingficklampa kan du se ett antal olika alternativ att välja mellan. De flesta ficklampor och strålkastare har idag flera tillval installerade.

Jettyper

Den olika typen av balk du behöver ändras beroende på ditt jobb. De olika valen är:

Gjord: Allt ljus riktas till en plats och kan hittas i dina vardagliga ficklampor och de flesta pannlampor.

strålkastare: En intensivt fokuserad ljusstråle som vanligtvis används för att hitta en väg eller djur på långt avstånd.

bred: En större ljusyta produceras med en bred stråle. Denna breda stråle är ofta jämförbar med ljusutbytet från en lykta, men många strålkastare har också en vidvinkelinställning.

Lägesalternativ

Vissa nyare, mer tekniskt avancerade strålkastare har ett stort antal inbyggda alternativ. Du kan växla mellan tre eller fyra olika inställningar beroende på dina behov. Här är några alternativ att överväga:

Rött ljus: Dessa är mycket populära eftersom de skadar dina ögon mindre när du tittar direkt på dem. Dessa är bra om du campar med en grupp och vill vara artig mot andra campare runt omkring dig.

Blixtljus: Detta pulserande ljus är en hit hos yngre publik. Används för improviserade dansfester eller för att lägga till lite kul till ett sena kvällsspel, denna snabba blixt kommer att ge lite krydda till din sena kvällsrutin.

Nedtonade och ljusa lägen: Vem säger att man inte kan ha allt i en lampa? Vissa programmerbara modeller låter dig ladda ner programvara och programmera två olika lumeninställningar till din ficklampa eller pannlampa. För många väljer de en dimmerinställning för läsning och andra lätta uppgifter och en mycket ljusare inställning för aktiviteter som kräver mer ljus.

  Var man knyter ett ankare på en pontonbåt (och hur man förankrar båten)

Från Camping Life tips: Om du ska på stjärnfest och vill ha en ficklampa lämplig för astronomer, köp en ficklampa med röd stråle.

Använd din ficklampa

Beroende på dina behov kanske du vill ha en annan strömbrytare än standarden. De flesta moderna modellerna ingår en enkel tryckknapp för att slå på och av den.

Om du föredrar en mer mekanisk känsla under tummen kan du gå tillbaka till retrostilen, där du använder tummen för att trycka och dra i knappen för att slå på och av den. Kom dock ihåg att den här stilen ofta kommer med frustrationen av att skaka den när den inte fungerar.

En viktig egenskap som många vandrare och skåpbilar önskar är en säkerhetslås som förhindrar att ljuset tänds oavsiktligt. Det kan vara frustrerande när du anländer till din destination att upptäcka att din strålkastare har varit på i timmar och att batteriet är lågt.

Vattentålighet: en ofta underskattad egenskap

När man undersöker hur man väljer en campingficklampa är det klokt att tänka på slag och vattentålighet. Oavsett om det är en snabb promenad i regnet eller ett oavsiktligt plask i en damm, är det nästan oundvikligt att bli blöt med alla campingredskap.

Vattentålighet mäts efter att ett slagprov har utförts. Slagtestet går ut på att släppa ljuset på betong sex gånger och se om det fortfarande fungerar med full kapacitet. Från vilken höjd den än kan falla och fortfarande fungera bra, är det dess slagtålighet.

När strålkastaren eller lyktan har klarat islagstestet fortsätter det vattentäthetstestning. Ett föremål märkt IPX4 stänktes från alla håll och fungerade fortfarande.

Ett verktyg med en IPX7-klassning låg under vatten i 30 minuter och fungerade fortfarande bra. Att stöta upp till en klassificering av IPX8 säkerställer att din lampa fortfarande fungerar efter fyra timmars fullständig nedsänkning på det djup som anges på kartongen.

Så, beroende på dina planer i naturen, kan du välja stöt- och vattentålighet för din huvudfackla, lykta eller ficklampa.

Garanti från tillverkaren och få ut det mesta av din lampa

Om du tar väl hand om dina grejer kommer det att ta väl hand om dig. Därför är det en bra idé att köpa en glödlampa med en utmärkt tillverkargaranti bakom sig. De flesta borde stödja sin produkt fullt ut i ett till två år.

Om ett företag står bakom sin produkt ger de den en bra garanti. När allt kommer omkring förväntar de sig inte att det ska fungera eftersom deras produkt är precis så bra. Så innan du går ut och köper en billig lampa som håller dig ett tag, överväg att investera i en kvalitetslampa eller lykta som inte sviker dig.

Slutligen, att rengöra all din utrustning i slutet av en campingresa förlänger också dess livslängd. Knappar på ficklampor och pannlampor tenderar att bli lite klibbiga och grusiga, särskilt när de används i köket. En snabb torkning hjälper din utrustning att tjäna dig i många år framöver.

Nu är du redo att handla med vår kompletta köpguide

Du har gjort forskningen och känner till dina alternativ. Förhoppningsvis har du tittat på dina vänner för att se vilka lampor och glödlampor de har. Om du kan, fråga om du kan låna deras till din nästa utflykt för att se vilka funktioner du gillar och vilka du kan spara.

Nu är du mer än redo att göra ett pålitligt och välgrundat val för din nästa ficklampa, pannlampa eller lykta.