Hur man upptäcker bett vid bobberfiske

Bobberfiske är användbart för att fånga fisk på olika djup i vattenpelaren. Det här kommer att vara första gången du fiskar bobber, och även om du är sugen på att prova, är du också nyfiken på hur du avgör hur du ska veta när det finns ett bett på din lina. Vilka är tecknen?

För att upptäcka bett när du fiskar, leta inte längre än till själva bobbern. Den fungerar som en mätare för att indikera om en fisk har fallit för ditt bete, liksom din fiskelina. Du kan också känna ett drag i linan eller märka att ytborsten aktivt störs.

Den här guiden kommer att förklara hur din bobber kommer att bli ditt andra sinne när du mäter bett. Vi kommer också att dela med oss ​​av några andra tips för att avgöra om du kan ha en fisk på kroken, så se till att kolla in det!

Hur du använder din Bobber för att upptäcka bett

Bobbers finns i en mängd olika former, storlekar och stilar. Det är den långa och magra käppen eller cigarrbobbern, den flytande bobbern, den cylindriska bubbelbobbern och den täta dinkbobbern.

Även om varje bobber fungerar olika från varandra, tjänar de ett gemensamt syfte. Du kan lita på att bobbern indikerar om en fisk kan ha låst sig på din krok.

Allt du behöver göra är att titta på fiskelinan och din bobber in natura. Om båda rör sig, även subtilt, är det förmodligen dags att börja rulla in det.

Naturligtvis kommer de typer av bett som du får på din linje inte alltid att vara desamma. Detta gäller oavsett om bobberfiske, flugfiske eller surffiske. Låt oss diskutera vilka typer av bett du kan stöta på och hur din bobber kan vara din mätare.

Slack Line

Det här scenariot liknar det vi beskrev i styckena ovan. Du känner inte fisken på din lina i sig, men om du vet vad du ska leta efter kan du se att något händer.

Naturligtvis kommer detta att kräva förkunskaper om tillståndet för din fiskelina och helst din bobber också när en fisk drar i dem.

Denna kunskap gör att du kan avgöra när slackline blir mindre slack. Om du har en flytande bobber kommer även den att röra sig i samband med linjen.

  Vad är en torrfluga i flugfiske?

Det är en extra fördel med tanke på att det kan vara svårt att spåra en fiskelinas rörelse ensam när den är på vattenytan, speciellt när själva vattenytan rör sig. Bobbern är ytterligare visuell bekräftelse.

Snabba reaktioner

I vissa fall har du tur och har ett bett på din lina precis när du kastar den.

Tja, detta kan vara tur eller otur beroende på hur snabbt du reagerar. Du måste anta att varje gång du kastar din linje, kan en tugga följa, och vara redo att svara därefter.

Att ha erfarenhet av snabba tuggor förbereder dig bättre för vad de känner för. Även när man använder traditionella beten säger sportfiskare att dessa typer av reaktionära bett är svåra att fastställa. De känns bara annorlunda jämfört med hur din linje vanligtvis är.

Bobberfiske har ingen ytterligare fördel när det gäller att spåra dessa snabba reaktioner, eftersom de sker för snabbt för att du ska märka förändringar i bobberns rörelse.

Rod Sensations

I vissa fall är det inte så mycket din fiskelina och din bobber som du bör vara uppmärksam på när du tror att du har ett bett, utan ditt fiskespö. Närmare botten av ditt spö kan du börja känna vibrationer.

Vibrationerna kommer att färdas uppför fiskespöet till spetsen. Då kan din fiskelina och bobber reagera in natura, vilket ger dig ytterligare verifiering att ja, något biter i kroken!

Kraftiga bett

Ett tungt bett kan tyckas som en stor fisk är vid horisonten, men det är inte nödvändigtvis fallet.

Det är vanligtvis att du stöter på en fisk i sidled eller att fisken närmar sig din bobber från en sida som är motsatt vad du förväntade dig.

I de flesta fall kommer ett tungt bett att kännas ganska spänt och din bobber kan börja sjunka (förutsatt att den flyter från början).

Andra tecken på att du får ett bett på din linje

Om det inte räcker med ovanstående indikationer på att du får ett bett när du fiskar, finns det några fler tecken du kan lägga till i din arsenal för att vara säker. Använd gärna dessa tekniker utöver de ovan så att du kan upptäcka bett med större noggrannhet.

Synlig omslagsrörelse

Om din bobber sjunker och din fiskelina blir osynlig när den väl träffar vattnet, kanske du undrar hur i hela friden du ska bekräfta att ja, du verkligen har en fisk på linan.

  Hur man rapellerar med en ATC Ultimate Guide

Tja, om du är nära någon täckmantel kan du se det som ett tecken på att det du kände på linjen inte fanns i ditt huvud. Omslaget, om det är tillräckligt synligt, kommer att röra sig om fisken är nära det.

Detta kräver dock att du finjusterar din förståelse för hur omslaget vanligtvis ser ut när det bara guppar i vattnet. Kom ihåg att ju snabbare eller mer aktiv strömmen är, desto mer kommer täcket som pensel eller växtlighet att röra sig och flyta.

Det är av den anledningen som vi skulle rekommendera att använda lockrörelse som ett alternativ mer i stilla vatten.

Känner att vattnet förändras med fingret

Här är en teknik som är vanlig för professionella sportfiskare. Du kanske till och med har sett en YouTube-video eller fiskespecial där sportfiskaren gjorde detta. De lutar sig över sina båtar och betar försiktigt ett finger i vattnet.

Kanske är det bara ett finger eller kanske två, men de stoppar in fingrarna i vattnet nära ytan, hänger dem där och väntar sedan.

Du kanske undrar vad dessa professionella sportfiskare gör, och vi är här för att berätta. De spårar fiskaktivitet!

Ja, det stämmer, några av de bästa sportfiskarna kan upptäcka om en fisk kommer att bita genom att känna av rörelsen precis under vattenytan.

Om detta är något du också vill lära dig att göra, är nyckeln att hålla handen stilla när fingrarna är i vattnet. Använd dina siffror för att känna av situationen under ytan.

Så fort du känner att du har en bra läsning om vad fisken gör, dra snabbt men tyst ut handen och ta tag i rullen. Du kan ha en fisk att dra in för ett ögonblick!

Den där magkänslan

För bobberfiske och andra former av fiske kommer sportfiskare med tiden att utveckla sinnen som hjälper dem att nästan förutsäga när en fisk biter. Tänk på dessa som Spidey Senses som Spider-Man har.

Naturligtvis är Spider-Man en fiktiv seriefigur med superkrafter medan vad dessa sportfiskare har är verkligt. Det är ingen present förutom kanske vissa sportfiskare. För många av dem jobbar de med det.

Ju mer du har erfarenhet av bobberfiske, eller ju mer fiskeerfarenhet i allmänhet, desto mer anpassad kommer du att känna dig efter din magkänsla.

  Maine Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

Din intuition är inte magi. Du använder din kunskap om borstskydd samt hur vattnet och fiskarna i den här sjön eller floden är och gör sedan antaganden baserat på den informationen.

Det är mer en kvalificerad gissning snarare än blint gissning. Du kommer inte ha en 100-procentig noggrannhet, men så småningom kommer du att upptäcka att din magkänsla styr dig rätt oftare än den gör fel!

Är det svårare att känna ett bett på en bobber jämfört med andra beten och beten?

Många bobbers är gjorda av material som plast eller skum. Dessa är inte de mest känsliga materialen, speciellt jämfört med fiske med levande bete. I den situationen är det väldigt lite mellan fiskekroken och din lina.

Kommer du att ha svårare att känna ett napp på en bobber? Inte om du vet vad du ska se upp med, det kommer du inte att göra.

När en fisk biter på ett plastbete som en bobber eller en jigg, kanske du känner något som verkar som en kran. I vissa fall, särskilt med hårdare plaster, är det en fast duns. Dessa är båda tecken på att fisken närmar sig din linje.

Ett av de största misstagen du kan göra när du fiskar är att rulla in din lina för snabbt eftersom du antar att du har ett bett. Den snabba åtgärden kommer att skrämma bort all fisk som kan ha varit i närheten.

Vi rekommenderar att du väntar ett par ögonblick. Du kan till och med försöka blunda för att finjustera dina andra sinnen. Vissa sportfiskare svär vid denna teknik!

Slutgiltiga tankar

Att upptäcka ett bett på din lina när du fiskar innebär att du tittar på själva linan och din bobber när den flyter på vattnet. Om marktäcket också rör sig, har du mer än troligt ett bett och bör börja rulla in.

Det är okej om du först kämpar med att mäta när en fisk biter. Ha tålamod med dig själv och ge det tid. Detta är ett av de områden där övning verkligen ger färdighet, eftersom din ökade erfarenhet kommer att ge dig en bättre inre mätning av när fisken är aktiv!