Hur man undviker tång vid fiske

Tång ger fisken näringsämnen och en plats att gömma sig för rovdjur, vilket gör den till en perfekt fiskeplats. Men för att fiska i tång måste du hantera att tång trasslar in sig i dina beten och linor. Tång kan vara ett problem vid fiske med båt och från stranden. Det kan förstöra en bra fiskedag eftersom du lägger mer tid på att rengöra bete och linor än att fånga fisk.

Hur undviker du tång när du fiskar? Tång kan undvikas genom att fiska på höger sida av ”ogräslinjen”, använda rätt bete och beten och flytta till en annan plats. Eftersom tång flyttas av väder och strömmar är samma område inte alltid fritt från gräs.

Läs vidare för att ta reda på hur du undviker tång medan du fiskar samtidigt som du kommer tillräckligt nära tången för att skörda fördelarna av att kunna fiska bland de rovfiskar som vanligtvis finns utanför tången.

Havsfiske

Att hitta tång när man fiskar är oundvikligt. Den flyttas runt av väder och strömmar och ger mat och skydd åt många av de mindre fiskarna som är offer för de större fiskarna. Att lära sig att hitta vatten nära tången som är ”gräsfritt” kan resultera i något av det bästa fisket om du kan undvika tången. Nyckeln är att identifiera rätt förutsättningar för fiske och använda rätt utrustning.

Sargassum ogräs finns mestadels i Atlanten. Det är en brunalgtyp och den är koncentrerad i Sargassohavet. Två arter av Sargassum ogräs har blivit holopelagiska, vilket innebär att de driver och vandrar genom havet. Drivs av vinden och strömmen hamnar den ofta i Mexikanska golfen. Det blir en mobil livsmiljö för ett stort utbud av marint liv, särskilt unga fiskar, på grund av det skydd det erbjuder.

Tången ger skydd, mat och en naturlig livsmiljö för att bilda stora fiskstim. Närvaron av alla unga fiskar i denna flytande livsmiljö lockar till sig större fiskar som svävar runt kanterna i väntan på att en mindre fisk ska dra ut. Detta är ett bra ställe att fiska på för dem som letar efter rovfiskar. Problemet är att fånga fisken utan att fånga tången.

  De 5 bästa hjälmkamerorna för Dirt Biking

De som fiskar i områden som har Sargassum ogräs möter vanligtvis ogräset i antingen ogräslinor eller ogräsfläckar. Ogräslinjer är långa rader av tång som har klumpats ihop, och ogräsfläckar är stora områden där tång har samlats. Båda kan haka i linor och fula beten.

Jävlas

Jävlas är en form av havsfiske. Det innebär vanligtvis att mer än en fiskelina används längst bak i båten för att dra beten eller betesfisken efter sig. Trolling är ett stort mål för många sportfiskare eftersom de drömmer om att få tag i ”den stora”. Men när det finns tång i området är det mest gräs och ogräs som de fastnar.

Vid trolling kan tången byggas upp på linorna snabbare än den kan rensas. En person rör sig från rad till rad och rensar tången. När de väl når den sista, om tången är tillräckligt tung, måste de göra den första igen. Vissa sportfiskare kallar detta ”balningshö” eftersom tången, om den inte rensas, bollar upp som en stor höbal som släpas bakom båten.

Ogräslinjer

Ogräslinor kan börja ”stå upp” eller ”slita” när strömmen trycker på och vinden är lagom. Betesfisk och viltfisk kommer att koncentrera sig längs linjen när detta händer. En av de mest kända ”rivorna” diskuteras i artikeln ”Tång – vän eller fiende” av Bobby Byrd och John Cochrane för Texas Saltwater Fishing Magazine.

Denna rip är i Mexikanska golfen nära Louisianadeltat. Deltat skapas av Mississippifloden som möter Gulf Loop-strömmen, ofta betecknad med koboltvatten på ena sidan och lerigt brunt vatten på den andra.

Dessa revor bildar en enorm ogräslinje full av näringsämnen från floden och lockar till sig stora stim av betesfisk. Vindens och strömmens verkan skapar vanligtvis en ”ren” sida längs kanten av det toviga ogräset. Du kan trolla denna ogräsfria zon, hålla ditt bete rent och njuta av något av det bästa viltfisket eftersom ett stort antal marlin och tonfisk livnär sig på betesfisken upp och ner längs ogräslinjen.

  Hur man hoppar över en jigg med en baitcaster

I vissa fall kommer båda sidor av ogräslinjen att ha sjögräs. Detta kan åtgärdas genom att försöka fiska på den sida som har minst ogräs eller genom att använda en drivfiskemetod. Drivfiske låter båten röra sig fritt med vinden eller strömmen. Hastigheten är vanligtvis långsammare än trolling och resulterar i mindre uppbyggnad och långsammare uppbyggnad av tång på linorna och beten.

Ogräsfläckar

Ibland kommer tången inte att bilda en linje, och resultatet är spritt ogräs i enorma klumpar. När du försöker trolla i dessa områden, räkna med att ”bala mycket hö” eftersom fiskelinorna samlar upp tång nästan snabbare än det kan rengöras. När detta händer kan du prova några olika saker.

Det första skulle vara att byta till mindre bete med en mindre profil som hindrar ogräset från att fästa i beten. Även när ogräset inte skapar en snäv ogräslinje, kommer det ofta fortfarande att radas upp i strängar som skapar lite rent vatten mellan dem. Detta område kan trollas med lite uppbyggnad.

Det andra alternativet är att byta från trollingfiske till levande betesfiske. Detta minskar behovet av att flytta runt och minskar ogräsuppbyggnaden på linjen. Slutligen kan du försöka flytta till en annan plats som har mindre tång.

Använda rätt utrustning

När tång är i vattnet nära dig kan rätt utrustning hjälpa till att undvika en del av det. Beten som håller kroken instoppad i betet, såsom en chugger, minskar chansen att kroken fångar tången. Ett annat alternativ är att använda en oviktad kjol med kroken instoppad. Detta gör att den hoppar längs ytan och inte drar kroken genom tången.

  Vilken typ av fiskelina att använda för regnbåge och bäcköring

Tång kan också plockas upp på fiskelinan och glida på vattnet. En flätad linje är tunnare och mindre benägna att ta upp lika mycket tång. Genom att ändra linans djup kan betet placeras i vatten med mindre gräs och tång. En djuprigg kan behövas för att hjälpa till att ändra betens djup. Kom ihåg att när du trolling drar vikten den till ett lägre djup än när du driver.

Strandfiske

När strömmar, stormar och väderförhållanden förändras kan en en gång orörd strand bli täckt av tång eftersom den kväver området strax utanför stranden. Eftersom sargassum ogräs driver med strömmarna, kan det ofta skjutas mot stranden under en stormflod. Under dessa förhållanden kan strandfiskare behöva flytta till ett annat område eller komma tillbaka en annan dag.

Att använda bete och linor avsedda för tång kan bidra till att minska uppbyggnaden. Att känna till väderförhållandena som skapar stora mängder tång närmare stranden kan hjälpa dig att välja bättre fiskedagar. A satellitwebbplats hjälper också till med att spåra ovanligt stora tångblomningar för att hjälpa både strand- och öppethavsfiskare att veta var de högsta koncentrationerna finns.

Slutgiltiga tankar

Tång är både vän och fiende till havsfiskaren. Det skapar en fantastisk livsmiljö för betesfiskar, sköldpaddor och annat ungt marint liv. Detta lockar till sig rovfiskar som är målet för fisket. Men med fisken kommer tången på linor och beten. En sportfiskare kan inte helt undvika tång, men du kan minska påverkan det har på ditt fiske genom att noggrant välja din fiskeplats och använda rätt utrustning.