Hur man undviker fästingar vid camping

När du tillbringar tid utomhus, oavsett om det är på en campingtur, dagsvandring eller bara en picknick i parken, finns det några irriterande varelser och insekter som du kommer att stöta på. Överst på listan finns fästingar, myggor och tvättbjörnar. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du undviker och hanterar fästingar när du campar eller bara på din bakgård.

Det mest effektiva sättet att undvika fästingar är att minska hudexponeringen genom att bära långärmade skjortor och långbyxor samt stoppa in byxorna i strumpor. Dessutom är permetrin ett effektivt bekämpningsmedel mot fästingar och kan användas för att behandla kläder och campingutrustning.

Att åka på en familjecamping kan vara mycket roligt! Det är tills dessa irriterande små blodsugare förstör dagen. Låt inte fästingar suga allt roligt (och blod) ur din tid i skogen! Fortsätt läsa för att lära dig mer om fästingar och ta reda på hur du undviker dem när du campar och spenderar tid utomhus en gång för alla.

Hur man förhindrar fästingar i första hand

Den första och mest effektiva försvarslinjen för att skydda mot fästingar är att begränsa din exponering för dem i första hand. Nu säger jag inte att du behöver avboka din sommarcampingresa, eller bli eremit och stanna inne hela sommaren. Det finns dock några saker du kan göra som hjälper till att förhindra att du eller ditt husdjur blir deras huvudrätt.

Det här kanske låter helt enkelt… men… gå när fästingarna inte är ute.

Jag gick på en 3 dagars vandringstur i Arkansas för flera år sedan, och vi åkte i maj. Mina vänner som körde samma spår var fullkomligt översvämmade av fästingar när de gick på sommaren.

Ta reda på vilka tider fästingarna är värst och undvik de tiderna på året.

Om du ska vara ute i naturen med fästingar, här är de viktigaste tipsen för att hålla dig fria från bockar:

 1. Undvik att sätta upp din camping i ett område med tätt lövverk eller gräs.
 2. Om du bestämmer dig för att gå på en vandring, håll dig till stigarna och ut ur borsten.
 3. Bär långärmade skjortor och långbyxor med byxorna instoppade i strumpor. Du kommer säkert inte att få något modepris för detta men fästingar kommer att ha mycket svårare att ta sig till din hud.
 4. Låt inte dina hundar springa fritt genom skogen, högt gräs osv.
 5. Använd ett bra fästingmedel. DEET har visat sig vara effektivt mot fästingar
 6. Behandla dina kläder och din sovsäck med permetrin (se till att du gör detta flera dagar innan du använder det)
 7. Kontrollera dig själv och din familj regelbundet efter fästingar.

Om du bara gör dessa sju saker kan du avsevärt minska dina chanser att bli biten och få en sjukdom som överförs till dig genom ett fästingbett.

Hur man undviker fästingar i skogen

Gräs gräs gräs – undvik gräs. Om du är i fästingsäsong och om du inte kan låta bli att gå igenom något gräs, bör du bära långbyxor instoppade i dina strumpor.

  Är tältvärmare säkra för tältcamping

Gå i mitten av stigar där smutsen är som mest komprimerad och undvik allt löst organiskt material som lövhögar eller borstar. CDC har några fler idéer, här.

Det bästa fästingmedlet för din hud

Fästingmedel fungerar på att stöta bort fästingar under en kort period, men bara om de innehåller DEET.

DEET är den överlägset mest använda ingrediensen som finns i insektsmedel. USDA, såväl som US Military genomförde omfattande forskning och fastställde att DEET var det mest effektiva avstötningsmedlet mot de flesta bitande insekter, inklusive fästingar.

Det bästa fästingmedlet för dina kläder

Med det sagt, jag föredrar faktiskt att spraya mina kläder, inklusive strumpor och skor med Permetrin. Permetrin är både ett insektsmedel och insektsmedel som kommer från krysantemumblomman. Det finns oftast i Nix lusschampo och i lotioner som behandlar skabb.

Även om det är mycket giftigt för fästingar, är det säkert för människor med korrekt användning! Studier har visat att det faktiskt är säkrare än myggsprayer som innehåller DEET.

Om det appliceras på rätt sätt ger Permetrin en snabb effekt som slår ner fästingar – både stöter bort och dödar.

Jag sprejar inte bara det här på alla våra kläder, utan jag sprejar det också på våra sängkläder och till och med vårt tält.

Permetrinsprayen som jag använder och även rekommenderar är gjord av Sawyer Products. Du kan hitta den på Amazon genom denna länk.

Det speciella med permetrin är att det kan hålla i veckor och även mellan tvättarna. Det kommer naturligtvis att minska i effektivitet övertid, men det här är ett bra sätt att hålla fästingarna på avstånd under långa perioder.

Hur effektiva är fästingavvisande kläder?

Fästingavvisande kläder är extremt effektivt! Det beror på att klädföretagen använder Permetrin för att behandla sina kläder.

Förmodligen vävs permetrinet in i tygerna, så att det inte kommer att tvättas ut efter att du har lagt kläderna i tvätten. Några tillverkares webbplatser hävdade att deras kläder är effektiva för upp till 60 tvättar.

Jag vet ärligt talat inte hur sanna dessa påståenden är, eftersom jag aldrig har köpt några fästingavvisande kläder. Jag kan bara inte motivera att spendera hundratals dollar på fästingavvisande kläder, när jag kan köpa en flaska spray för 15 dollar och behandla mina egna kläder. Inte nog med det, men jag vet åtminstone att kemikalien är som starkast.

Hur man håller fästingar borta naturligt

Om tanken på att spraya kemikalier över dig själv och din familj gör dig lite obekväm, har du några val. Du kan använda ett helt naturligt alternativ, nämligen eteriska oljor.

Jag personligen har aldrig provat de helt naturliga alternativen, så jag var tvungen att göra lite research för att ta reda på vad det bästa naturliga fästingmedlet är.

  Vad är en klass C-camping?

Även om det fanns bokstavligen hundratals olika formler och hopkok av eteriska oljeavstötande medel som andra svär vid, verkar det som att det bästa också är det enklaste. Det är en blandning av citrongräsolja och Eucalyptus Globulus-olja.

För att göra denna enkla spray, allt du behöver göra är att blanda 20 droppar citrongräsolja och 20 droppar Eucalyptus Globulus-olja med ungefär en halv kopp destillerat vatten. Skaka kraftigt och voila! Du har nu ditt alldeles egna helt naturliga fästingmedel.

Hur man utför bockkontroller och tar bort dem

Närhelst du har tillbringat tid ute i naturen, eller till och med på din bakgård (om du bor på landet), är det en bra idé att göra en noggrann kontroll av dig själv, dina barn och till och med din hund. När jag säger noggrant menar jag att kolla alla skrymslen och vrår, inklusive din hårbotten och till och med dina privata områden.

Här är några idéer som ger dig en bättre uppfattning om hur noggrann du behöver vara:

 • Ljumske
 • Rumpspricka
 • Navel
 • Midjeband (detta är en favoritplats för häng)
 • Armhålor
 • Nacken
 • Huvudhår

Ja… i princip överallt.

Om du inte hittar något är det en bra idé att kolla igen om några dagar. Fästingar är riktigt små, speciellt om du råkar få en mindre fästing som suger på dig. Om du missar en första gången är det vanligtvis lättare att upptäcka dem en andra gång, eftersom området där de matar vanligtvis är rött och svullet.

För att ta bort en fästing behöver du en bra vass pincett. Du kommer att vilja ta tag i fästingen med pincetten och sakta ta bort den, var noga med att inte bryta av den i huden.

Om du hittar en bock kommer det att finnas fler?

Fästingar förökar sig inte och samlas som loppor och löss, så risken för ett angrepp runt din campingplats är liten. Det finns dock undantag!

Även om det kanske inte finns något angrepp, finns det en chans att du eller din hund kan plocka upp mer än en fästing åt gången, speciellt om du går genom höga gräsytor eller täta borstar.

Kommer fästingar att bita min hund?

Ja, fästingar kan och kommer att bita dig eller något husdjur för den delen. Om det rinner blod genom sina ådror är det öppen säsong.

Du kommer att vilja kontrollera din hund, på samma sätt som du skulle kontrollera dig själv efter att ha tillbringat tid i skogen och ta bort eventuella fästingar med en pincett.

Vi har fått fästingar att bita vår hund och de sväller upp som enorma druvor – det är ganska hemskt.

Hur du håller dina hundar säkra från fästingar

Till skillnad från oss själva måste vi skydda våra hundar från fästingar oavsett om vi är på campingtur. Det beror på att de flesta hundar kommer att tillbringa mycket tid utomhus, leka och rulla runt i gräset.

  Är dyra tält värt det?

Även om det finns många former av fästingmedel för hundar på marknaden, gillar vi FRONTLINE PLUS LOPP- OCH FÄSTINGKONTROLL. Det är supereffektivt, håller i upp till 3 månader och inte bara dödar och förebygger fästingar, utan kommer också att döda 100 % av lopporna på din hund inom 18 timmar efter applicering.

Vilka är de olika typerna av fästingar

Jag vill bara ta några minuter och prata om exakt vad fästingar är. De är inte insekter som de flesta skulle tro, men de är från familjen spindeldjur. De är vad som kallas obligatoriska blodmatare. Detta innebär att de endast livnär sig på blod och kan stanna kvar vid sina värdar (dig) i dagar tills de är klara med matning.

Medan det finns någonstans runt 850 fästingar som finns runt om i världen, finns det bara cirka 90 olika arter som kan hittas i USA. Av dessa är det bara ett fåtal som kan bära och överföra sjukdomar till människor.

De vanligaste inkluderar:

 • Blacklegged Tick (även känd som en Deer Tick)
 • American Dog Tick
 • Lone Star Tick
 • Brun Hundticka
 • Wood Tick (även känd som Rocky Mountain Wood Tick)

(Se mer på CDC)

Var och en av dessa fästingar kan bära på och överföra sjukdomar som kan vara farliga för människor och husdjur och bör tas på allvar. Om du hittar en av dessa fästingar på dig, se till att vidta lämpliga åtgärder för att ta bort den så fort som möjligt!

Bär fästingar verkligen på sjukdomar

Ja det gör de! Det finns minst 16 olika typer av sjukdomar som kan överföras genom ett fästingbett och alla bör tas på allvar.

Av dessa sjukdomar har borrelia länge varit den värsta fram till nyligen. Det finns en ny-unge-på-blocket, som har experter svettas kulor. Det kallas Powassan-viruset.

Detta virus är mycket sällsyntare, men ändå mycket farligare än borrelia.

Det uppskattas att 60 procent av alla fall leder till inflammation i hjärnan och kan orsaka permanent funktionsnedsättning eller till och med dödsfall.

Du kan checka ut hela listan på Centers for Disease Control and Prevention.

Slutgiltiga tankar

Om du planerar att spendera tid i skogen är fästingar definitivt något att ta på allvar! De bör dock inte hindra dig från att njuta av din campingresa med din familj.

Så länge du vidtar lämpliga försiktighetsåtgärder, som inkluderar att välja en campingplats som är borta från tunga borstar och gräs, du använder fästingmedel, bär rätt kläder och du utför fästingkontroller efter att ha kommit i kontakt med högt gräs och tjock borste, bör du vara okej.