Hur man undviker att bli sjösjuk på en båt

Din vän bjöd in dig till en dag av nöje och fritid på sin båt i helgen. Du har bara varit på en båt en eller två gånger, och varje gång blev du illamående. Du skulle gärna vilja ta emot din väns erbjudande, men hur undviker du att bli sjösjuk?

Här är några förslag som kan förhindra sjösjuka på en båt:

 • Vila upp dig
 • Rid på lugna vatten
 • Använd ett sjösjukeplåster
 • Prova ett akupunkturarmband
 • Begränsa starka dofter
 • Ät lätt och intetsägande
 • Titta på aktiviteterna du gör
 • Undvik direkt sol
 • Stanna i mitten av båten
 • Fokusera på horisonten
 • Andas frisk luft

I den här artikeln kommer vi först att prata om sjösjuka, inklusive vad det är och vad som orsakar det. Sedan går vi in ​​på ovanstående 11 sätt att undvika sjösjuka så att du kan ha en rolig båttur idag och i framtiden!

Vad orsakar sjösjuka?

Det första är först, vad är sjösjuka?

När någon är sjösjuk betyder det att ett fartygs rörelse som en båt på vattnet gör att de känner sig illamående. De kanske bara får ont i magen, eller så kan de kräkas beroende på hur allvarlig sjösjukan är.

Sjösjuka är en specifik form av åksjuka. Om du får ont i magen att resa med bil, tåg eller buss, kan du vara mer benägen att bli sjösjuk också, säger National Ocean Service genom National Oceanic Administration eller NOAA.

Vad får någon att känna sig sjösjuk när en annan person på samma båt kan må helt bra? Åksjuka har inget med din mage att göra, även om det är där alla symtom visar sig. Snarare börjar det i örat, närmare bestämt ditt inneröra.

I ditt inneröra finns det vestibulära systemet. Detta system inkluderar otolitorgan (utrikeln och sacculen), som är fickor, samt tre kanaler.

Det vestibulära systemet kommunicerar med lillhjärnan i hjärnan och talar om för hjärnan var din huvudposition är och om den positionen har ändrats. Eftersom din lillhjärna styr balans och rörelse, kan det indikera för musklerna att röra sig på vissa sätt så att du förblir balanserad.

När du är på en båt som rör sig från sida till sida på havet, vet ditt inneröras vestibulära system att något är fel, eftersom du inte är på stabil mark. Dina ögon ser det dock annorlunda eftersom din kropp rör sig som ett med båten.

Hjärnan är inte riktigt säker på hur den ska svara, så den frisätter hormoner som orsakar de obehagliga symtomen på sjösjuka.

Vem som helst kan bli sjösjuk, även om gravida kvinnor och barn är mest benägna att ha det.

11 metoder för att förebygga sjösjuka på en båt

Nu när du förstår vad som orsakar sjösjuka kan du vidta förebyggande åtgärder för att hålla dina båtturer illamående. Enligt inledningen är här de 11 metoderna vi rekommenderar.

Vila upp dig

Även om du kan vara nervös för att din åksjuka ska blossa upp under morgondagens båttur, ju mer utvilad du är, desto mindre är sannolikheten att det händer. Den fysiska och mentala tröttheten från sömnlöshet har varit känd för att förvärra symtomen, så gå och lägg dig tidigare än du brukar.

  Hur man siktar rätt när man fiskar

Du vill vara ljusögd och buskig svans för din båttur!

Rid på lugna vatten

Att dölja din sjösjuka för din vän eller familjemedlem som äger båten ligger inte i ditt bästa intresse. Låt dem veta att du blir åksjuk i förväg och fråga sedan om de kan kartlägga en balanserad kurs där vattnet kommer att vara lugnt.

Ju hackigare vågornas rörelse är, desto allvarligare kan din åksjuka vara. Naturligtvis kan båtföraren inte kontrollera om vågorna är starkare eller lugnare, men de kan välja att åka i vattendrag som är kända för att vara mildare, som en sjö kontra havet.

Använd ett sjösjukeplåster

Du kan också prova mediciner för att förebygga och/eller behandla åksjuka. En av dessa är Scopolamin, som finns som depotplåster.

Enligt MedlinePlus, Skopolamin hämmar obehagliga sjösjukesymtom som kräkningar och illamående. Som en antimuskarin, begränsar medicinen hur mycket acetylkolin som finns i ditt centrala nervsystem.

Acetylkolin är en signalsubstans. Du vet från förra avsnittet att åksjuka kräver kommunikation mellan innerörat och hjärnan. Med färre signalsubstanser tillgängliga kan den kommunikationen inte ske lika rikligt, vilket innebär färre sjösjukesymtom för dig.

För bästa resultat är det meningen att du ska bära Scopolamin-plåstret bakom örat. Du bör först rengöra detta område och sedan torka det. Ta sedan bort skyddsremsan från plåstret och sätt plåstret på ditt huvud. Limmen kommer att hålla den på plats. Tvätta sedan händerna.

Effekterna av Scopolamin är långvariga och kan fortsätta i upp till tre dagar. Men genom att använda plåstret så länge löper du en högre risk för abstinenssymtom, säger MedlinePlus. Dessa symtom kan inkludera minskat blodtryck och hjärtfrekvens, svaga muskler, förvirring, huvudvärk, svettning, magkramper, kräkningar och illamående.

Skopolamin är en receptbelagd behandling, så du måste se din läkare först.

Prova ett akupunkturarmband

Om det är för sent att få ett recept på Scopolamin, få inte panik. Du kan bära ett akupunkturarmband för att förhindra sjösjuka på båten.

Du kanske undrar vad ett akupunkturarmband har med åksjuka att göra. Låt oss förklara.

När du bär armbandet trycker det på din handled, mer än när du bär ett armband eller en klocka. Trycket sägs begränsa uppkomsten av illamående hos vissa bärare, vilket kommer att göra din sjösjuka mindre allvarlig.

Sea-Band är ett akupunkturarmband för dig med sjösjuka. Bandet sätter tryck på din P6 eller Nei-Kuan punkt, som är i mitten av handleden. Du kan hitta detta område genom att lägga tre av dina fingrar på handledens veck.

Sea-Bands plastdubb ska gå precis vid Nei-Kuan-punkten. Sätt banden på båda handlederna och bär dem under hela din båttur. Sea-Band rekommenderas även för gravida kvinnor som går igenom illamående på morgonen.

  Hur man använder ett flytrör (för nybörjare)

Begränsa starka dofter

När du redan är på gränsen till illamående, vill du inte vara i närheten av några lukter som kommer att förvärra din oroliga mage.

Starka dofter kan vara allt från maten som breds ut på bordet till någons cologne eller parfym. Även dofter från båten kan räcka för att kurra magen, som till exempel ett kraftigt avgas.

Om du är runt någon av dessa lukter, gå snabbt bort och andas in lite renare luft. Genom att vistas i området kommer ditt illamående att förvärras och du springer till toaletten innan du vet ordet av det.

Ät lätt och intetsägande

Eftersom mat ofta kan förvärra illamåendet, kanske du tror att det är bättre att avstå från att äta tills efter din båttur. Ändå förhindrar inte båtlivet på fastande mage illamående. Om något så förstärker det det.

Du måste äta något, så välj din måltid noggrant. Intetsägande snacks kommer att sitta med magen bäst. Mumsa på kringlor, vanligt bröd och smaklösa kex.

Ingefära och pepparmynta kan lugna magen. Även om du tar med några pepparmyntsgodisar att suga på så borde det räcka för att förhindra magvärk och kräkningar. Drick ginger ale också, som är ett botemedel mot oroliga magar.

Ät inte för mycket av ovanstående livsmedel, som om du är för mätt kan ditt illamående kännas värre. Undvik att inta alkohol och citrus samt fet, kryddig och fet mat innan du går ombord på båten och när du är på båten. Den maten är för tung för dig.

Titta på aktiviteterna du gör

När du väl fått den stora rundturen på båten ur vägen kan du stå kvar med mycket stillestånd. Hur du spenderar den tiden spelar roll om du vill förebygga åksjuka.

Aktiviteter som dina ögon anser vara stabila kan förvirra hjärnan, eftersom ditt innerör talar om för din hjärna att din kropp rör sig. Som du lärde dig tidigare, det är så åksjuka börjar.

Lämna dina böcker hemma. Om du vill ta bilder, använd din smartphone istället för en riktig kamera. Att titta genom linsen kommer att få dig att känna dig illamående om du gör det tillräckligt länge. Det gäller att använda kikare också.

Undvik direkt sol

Fråga kaptenen var du kan koppla av på båten som är borta från de hårda, direkta solstrålarna. För mycket tid som utsätts för värme kan göra att du blir uttorkad. När du inte har tillräckligt med vatten i ditt system kan dina åksjukasymtom öka i svårighetsgrad.

Smutta på vatten konsekvent men långsamt så att du inte blir för full av vätska.

Stanna i mitten av båten

När du är på vardera sidan av båten kommer du att känna dess sågrörelse mycket starkare än vad du gör i mitten. En plats för vila mitt på fartyget kommer att vara mer avkopplande för dig, särskilt om den delen av båten är nära vattenlinjen. Stanna här så mycket av resan du kan.

  Ska jag springa utan att äta frukost?

Fokusera på horisonten

När du åker båt är horisonten din bästa vän. Du vill se efter det hela tiden men försök att inte stirra.

Poängen med att göra detta är att hålla horisonten inom din siktlinje. Du kommer att lita på den som en referenspunkt under hela din resa.

Att hålla ögonen vid horisonten är särskilt praktiskt när du är närmare framsidan av båten eller när du är vänd framåt. Skulle du tappa horisonten, eller om du inte kan komma till ett fönster för att titta på det, är det näst bästa att blunda. Eftersom dina ögon inte fokuserar på något stabilt, kanske du kan motstå sjösjuka.

Andas frisk luft

Om båten du åker i är instängd, ta dig tid då och då för att få lite frisk luft. Eftersom du kommer att ha utsikt över havet eller bukten från din sittpinne, kan dina ögon kanske anpassa sig till båtens rörelse. Detta kan förbättra signalerna mellan innerörat och hjärnan för mindre åksjuka.

Kan du träna dig själv att inte bli sjösjuk?

Vad händer om du säger åt din kropp att inte bli sjösjuk? Funkar det också? Inte riktigt så, men det finns allt fler bevis för att du kan lära dig själv att undvika åksjuka.

En sådan studie om ämnet är från en rapport från 2021 i tidskriften Tillämpad ergonomi. Studien inkluderade 42 vuxna deltagare kvinnor och män. Forskarna lät deltagarna åka i en virtuell 3D-simulator för att avgöra hur rörelsesjuka de är.

Sedan delade forskarna in deltagarna i två grupper. Den första gruppen tränade varje dag genom att göra visuospatiala övningar i 15 minuter. Den andra gruppen gjorde inte det.

Sedan åkte de två grupperna båda i 3D-simulatorerna. Gruppen som inte tränade hade inga skillnader i sin åksjuka medan gruppen som tränade rapporterade minskad åksjuka i simulatorn med 51 procent.

Undrar du om utbildningen gällde att åka i bilar och andra fordon i verkligheten? Det gjorde det verkligen. Deltagarna hade minskat åksjukan med 58 procent i de ansökningarna.

Den typ av träning deltagarna gjorde hade säkert med det att göra. Som studien sa: ”visuospatial förmåga har en orsakseffekt på mottagligheten för åksjuka… Att förbättra sina visuella färdigheter är en effektiv metod för att minska åksjuka.”

Utbildningsuppgifterna inkluderade att matcha 3D-objekt som roterades i olika riktningar, upptäcka vilka ritningar som hade inbäddade objekt samt vilka de inbäddade objekten var, och göra pappersvikningsresonemang.

Den här typen av träning kan vara värd att replikera om din sjösjuka är särskilt allvarlig!

Slutgiltiga tankar

Sjösjuka är en vanlig åkomma som kan göra det svårt för vissa människor att åka i båtar och andra rörliga fordon. Att förstå sambandet mellan inre örat och hjärnan kan hjälpa dig att lindra din åksjuka.

Även om ovanstående taktik inte fungerar och du fortfarande blir sjuk, skäms inte. Det händer!