Hur man tvättar en dunsovsäck

Sovsäck, termos och stövlar ute en solig dag

Sovsäckar kan hålla länge med rätt skötsel, och ju mindre du tvättar en sovsäck desto bättre. Men det betyder inte att det inte finns tillfällen då det skulle göra din sovsäck bra att tvätta den ordentligt.

En dunsovsäck kan tvättas hemma med mild tvål som inte är tvättmedel, speciellt utformad för att tvätta dun eller syntetiskt fyllda föremål. Sovsäckar kan torktumlas på låg värme. Sovsäckar kan även rengöras hemma.

För vissa människor är deras föredragna metod att rengöra sin sovsäck att ta den till en professionell städare. Men det betyder inte att du inte kan göra det själv hemma. Det finns specifika metoder du bör använda när du rengör en sovsäck av dun eller syntet, men när du väl vet vad de är, är du redo att göra det själv hemma på ett nafs!

Rengöring av en sovsäck på plats

Som jag sa tidigare, ju mindre du tvättar din sovsäck, desto bättre. Genom att begränsa tvätten förlänger du livslängden på din sovsäck. Så vad ska du göra om du får lite smuts eller marshmallow på din sovsäck? Chansen är stor att det inte är så grovt att du måste slänga hela påsen i tvättmaskinen. Att punktstäda din sovsäck är förvånansvärt enkelt och sparar avsevärt på tiden det tar att tvätta eller torka hela sovsäcken, vilket kan ta flera timmar.

Ren plats är mycket snabbare och enklare då du kan fokusera på de mindre, enskilda smutsiga fläckarna istället för att rengöra hela sovsäcken.

Du kan göra ditt eget rengöringsmedel genom att kombinera tvål och vatten som inte är tvättmedel till en pasta. Du kan använda en tandborste för att försiktigt rengöra skalet på sovsäcken med det förflutna. Du kan också tvätta och skölja utsidan av sovsäcken utan att bli våt på insidan genom att hålla utsidan eller fodertyget borta från isoleringen medan du städar. Detta förkortar torktiden ännu mer.

  Hur mycket väger lastbilscampare? Med 20 exempel

Tvätta en sovsäck

En sovsäck kan hålla i många år utan att behöva tvättas helt, så även efter en campingtur behöver du inte oroa dig för en noggrann tvätt om inte sovsäcken blivit väldigt smutsig. Om du är i det här scenariot finns det några olika sätt att komma framåt:

Handtvätt en sovsäck – Du kan handtvätta din sovsäck i ditt badkar hemma.

  1. Fyll ditt badkar med kallt eller varmt vatten och tillsätt tvålen. Se till att du använder rätt rengöringsmedel för din påse (dun kontra syntet). Använd den minsta mängd tvål som behövs, eftersom mer tvål gör det svårare att skölja ur allt senare.
  2. Placera din sovsäck i badet och arbeta försiktigt tvålen genom hela sovsäcken. Se till att fokusera på de smutsigaste områdena. Låt inte påsen dra i tvålvatten i mer än en timme.
  3. Töm badkaret och krama ur så mycket vatten som möjligt ur påsen.
  4. För att skölja din sovsäck, fyll badet med kallt eller varmt vatten och arbeta ut tvålen. Låt påsen sitta i 15 minuter innan du tömmer av badkaret och kramar ur vattnet. Upprepa denna process så många gånger som behövs tills all tvål har sköljts ur.
  5. Krama försiktigt ut så mycket vatten som möjligt ur påsen, samla upp den till en boll och bär den till torktumlaren.
  6. Du kan torka påsen i en stor torktumlare om du har en hemma, men om den är för liten och påsen fortsätter att bukta, ta med den till tvättstugan. Om du föredrar att lufttorka din sovsäck, ta den ut och lägg den platt på gräset eller en handduk i ett område där det får lite sol, eftersom det kommer att påskynda torkningsprocessen.
Rad av tvättmaskiner i vitvaruaffär

Maskintvätt – Om handtvätt av din sovsäck inte är din favorittvättmetod, oroa dig inte. Du kan alltid använda tvättmaskin då de flesta sovsäckar går att tvätta i maskin. Se bara till att använda en frontmatad tvättmaskin eller en toppmatad torktumlare som inte har en omrörare.

  Kan du göra en snögubbe i puderig snö

Om du bestämmer dig för att rengöra din sovsäck på det här sättet, tänk på att frontmatade hemtvättmaskiner tenderar att vara små och energisnåla, så din kanske inte kan ge sovsäcken det rum den behöver för att tumla och städa ordentligt. Om så är fallet kan du behöva handtvätta påsen eller ta den till en tvättomat eller professionell städare.

Om du upptäcker att din tvättmaskin är tillräckligt stor för att tumla påsen kan du tvätta den försiktigt i kallt eller varmt vatten. Återigen, se till att du använder rätt tvål, och så lite som möjligt så att allt lätt kan sköljas ur. Du kan också lägga till några andra fuktiga kläder eller handdukar som behöver tvättas hjälpa till att balansera maskinens snurr och för att se till att din väska får en grundlig rengöring. Efter att ha tvättat påsen en gång, skölj den ytterligare för att se till att all tvål är sköljd ur.

Hur du torkar din sovsäck

Sovsäck i tältet. Camping. Utrustning för rekreation och turism.

Efter att ha tvättat och sköljt ordentligt kan du slänga din påse i torktumlaren på låg värme. Det är viktigt att torka den på låg värme så att sovsäcken inte smälter. Om du har en dunsovsäck, släng några rena tennisbollar i torktumlaren så fort påsen är nästan torr, eftersom det hjälper till att lossa eventuella dunklumpar som kan ha bildats under rengöringsprocessen.

Se till att sovsäcken är helt torr innan du lägger den i en påse för förvaring. För att vara på den säkra sidan kan du lämna påsen utsträckt över natten för att lufttorka lite till.

  Är Corgis bra gåhundar?

Andra sätt att rengöra din sovsäck

Om ingen av dessa tidigare nämnda metoder tilltalar dig kan du alltid ta din sovsäck till en professionell städare och låta dem göra hela processen åt dig. Detta är det dyrare alternativet, men kommer att spara tid och energi.