Hur man tvättar en dunsovsäck: MED instruktioner

Din helt nya dunsovsäck klarade sig precis genom en veckolång campingresa och även om den började helt glänsande och ny, är den nu täckt av smuts och luktar illaluktande fötter.

Du vill tvätta den men vet inte hur.

Du är inte ens säker på om du skall tvätta den eller ställ den bara för att lufttorka. Om du undrar hur du tvättar en dunsovsäck är du inte ensam och vi finns här för att hjälpa dig.

Tack och lov är det förvånansvärt enkelt att tvätta en dunsovsäck. Du kan välja att tvätta din dunsovsäck för hand eller så kan du använda en vanlig tvättmaskin för att få jobbet gjort med minimal ansträngning.

Det som är viktigt är dock att se till att du följer tillverkarens specifikationer för att se till att du inte gör något som kan påverka din sovsäcks prestanda.

Instruktioner: Hur man tvättar en dunsovsäck

httpv://www.youtube.com/watch?v=embed/YuxpEmh8oOI

ja! Någonstans startade ett rykte om att man inte kan stoppa in en dunsovsäck (eller andra dunplagg) i en tvättmaskin, men vi är glada att kunna berätta att det inte är fallet.

Tvärtemot vad många tror är det verkligen viktigt att tvätta en sovsäck eftersom det hjälper till att se till att ditt dun behåller sitt loft och värme över tiden.

Se till att notera eventuella specifika tvätt- eller torkinställningar du bör använda och följ dessa anvisningar religiöst. Om din väska säger att den inte kan tvättas i maskin, TRO DET

1. Läs din tillverkares instruktioner och etiketter

Om etiketten av någon anledning säger åt dig att bara handtvätta din sovsäck eller lufttorka den, är det bättre att du lyssnar på tillverkaren, som i allmänhet vet vad som är bäst för deras utrustning.

2. Hitta dig själv en stor frontmatad tvättmaskin

Större maskiner är bäst för sovsäckar eftersom de har det utrymme som krävs för att rengöra riktigt pösiga föremål. Mindre maskiner kan skada dina väskor eller slita upp dem eftersom de är för hårt packade.

Speciellt frontmatade maskiner tenderar att vara lite mer skonsamma när de hanterar känslig utrustning än vad topplastningsvarianten är, så de är ett säkrare kort för att tvätta din dunsovsäck.

Du burk använd en topplastare om du kan ta bort omröraren. Omröraren kommer att slita sönder din sovsäck. Om du vill ha mer information om toppmatade tvättmaskiner och sovsäckar, kolla in den här artikeln här.

3. Vänd din sovsäck ut och in

Innan du lägger din sovsäck i tvättmaskinen, vänd den ut och in och drag den. Detta kommer att bidra till att insidan av sovsäcken (som förmodligen luktar mer som stinkande vandrare än utsidan) blir fin och ren. Att dra upp väskan bidrar också till att minska risken att din sovsäck fastnar i något i tvättmaskinen och sliter sönder.

  Fördelarna med neoprenstrumpor: När och var man ska använda dem

4. Använd Down-Specific tvättmedel

Sedan vill du skaffa ditt dunspecifika tvättmedel (mer om det senare) och hälla det i maskinen, enligt tillverkarens specifikationer. Placera din tvättmaskin på rätt temperaturinställning, med hjälp av tillverkarens specifikationer på sovsäcksetiketten som vägledning. Om det är ingen vägledning, använd kallt vatten.

Vanligtvis vill du använda den milda eller ömtåliga inställningen på din tvättmaskin för dunsovsäckar.

5. Tvätta tills det inte finns något lödder

När tvättmaskinens cykel är klar, öppna upp dörren och kontrollera om din sovsäck fortfarande har lödder i sig. Även om detta är en sällsynt händelse, om detta händer dig, kommer du att vilja köra din sovsäck genom en annan tvättcykel, men den här gången utan tvål.

6. Torka ut din sovsäck

Så fort din sovsäck är tvättad och rengjord är det dags att torka ut den. Det är väldigt viktigt att du inte låter din sovsäck sitta i tvättmaskinen för länge, eftersom du inte vill att det ska växa mögel eller mögel, eftersom den lukten och tygskadorna kommer att sitta med påsen för alltid.

Du har verkligen två alternativ för att torka din sovsäck

Sun It Out

Du kan alltid lufttorka din sovsäck – se bara till att du placerar den på ett ställe med mycket luftflöde. Solljus är inte det värsta om du inte glömmer att lämna det i flera dagar i direkt solljus.

Torktumlare

Tvärtemot vad många tror kan man verkligen torka en dunsovsäck i en torkmaskin, det krävs bara lite extra omtanke för att lyckas.

Innan du slänger din dunsovsäck i en torkmaskin, bör du se till att du har minst 3-4 torkkulor för att hjälpa till att få ut klumparna. medan tennisbollar klarar sig i ett nafs, föredrar jag torkbollarna som följer med Grangers 2 i 1 rengöringssats.

När sovsäcken är nästan torr, släng in de tennisbollarna och låt dem fluffa upp fjädrarna. Voila! Du har nu en fin, ren fluffig sovsäck, redo för ditt nästa äventyr.

Att lägga torkkulor i en torktumlare, bredvid din sovsäck, hjälper till att fluffa upp dunet och bryta ner eventuella klumpar som kan ha bildats, vilket skulle påverka din väskas prestanda negativt.


Så, att torka en dunsovsäck i en torktumlarevill du sätta på torktumlaren torktumlas låg, eftersom hög värme kan förstöra dunfjädrarna i sovsäcken. Visst, detta kommer att ta mycket längre tid än att zappa din väska med 100+ graders värme, men det är värt att vänta.

  Är dyra tält värt det?

ANVÄND INTE MEDIELL ELLER HÖG VÄRME PÅ DIN SOVVÄSKA.

Hur man handtvättar en dunsovsäck

Om allt din sovsäck behöver är en plats ren och inte en fullständig tvättmaskinsupplevelse, kanske du är bättre att bara tvätta den för hand. Att handtvätta en sovsäck för att bli av med specifika fläckar av smuts och smuts hjälper till att hålla din väska ren utan att öka slitaget på materialen.

Så här handtvättar du din sovsäck:

  1. Lägg en liten mängd dunspecifik tvål på en tandborste eller trasa
  2. Håll skaltyget borta från dunisoleringen, så att du kan tvätta och skölja området utan att bli blött. Om du använder den här metoden ska din väska inte bli för blöt, men det är alltid en bra idé att låta den torka ut lite innan du stoppar tillbaka den i en förvaringssäck.
  3. Skrubba försiktigt varhelst smuts har byggts upp. Vanligtvis hittar du smutsiga partier runt huven och kragen, där smuts och hudoljor har samlats.

Om du bestämmer dig för att handtvätta din sovsäck, men ändå vill lägga den i en torktumlare, rekommenderar jag att du låter den lufttorka lite först. Att placera en slarvig våt påse i torktumlaren är inte bra och kommer att ta en evighet att torka.

Relaterade frågor:

Att tvätta en sovsäck är inte särskilt svårt, men det finns några regler du måste följa, speciellt om du har en dunsäck. För att hjälpa dig har vi svaren på några av de vanligaste frågorna om att tvätta sovsäcken så att du kan vara beredd att hålla din sovsäck ren i många år framöver.

Behöver du ett speciellt rengöringsmedel

Om du ska tvätta din dunsovsäck vill du definitivt se till att du använder dunspecifik tvål. Visst, du kan använda vilken gammal tvål som helst och du kommer att sluta med en ren sovsäck, men vanligt tvättmedel orsakar förödelse på dunen och tar bort de naturliga oljorna som hjälper till att ge fjädrarna det loft de behöver för att hålla dig varm.

Att använda vanlig tvål, även om det är bra för rengöring, är inte så bra för att öka livslängden på din dyra dunsovsäck. Vårt råd? Rengör alltid din dunsovsäck med dunspecifik tvål, som Nikwax Down Wash eller Granger, för att bevara kvaliteten på din sovsäck.

  De enklaste knutarna du kan knyta för nästan alla situationer

Kan du kemtvätta en dunsovsäck

Kemtvätt använder några starka kemikalier och icke-vattenbaserade lösningsmedel för att ta bort smuts och smuts från tyger. Den här tekniken fungerar riktigt bra för att ta bort fläckar, speciellt de från fett och oljor, vilket vatten inte är mycket till hjälp för. Detta kan låta som en bra sak för sovsäckar, som tenderar att bli grova av svett, smuts och hudolja efter kontinuerlig eller långvarig användning.

Med detta sagt är det vanligtvis bäst att förhindra att starka kemikalier kommer i kontakt med din dunsovsäck. Kemtvätt rekommenderas alltså inte eftersom de inblandade kemikalierna kan skada både skaltyget och väskans förmåga att behålla sitt loft.

Hur ofta kan jag tvätta en dunsovsäck

Detta är en knepig fråga eftersom det är viktigt att inse att det inte är ”riskfritt att tvätta en sovsäck”. Även om det är väldigt viktigt att tvätta din sovsäck för att ta bort oljan och smutsen som minskar dunloftet och får det att lukta utomhus, kan övertvättning av en dunsovsäck snabbt förkorta dess livslängd.

Detta beror på att om du tvättar en sovsäck upprepade gånger i en tvättmaskin så kommer det att slita ut skaltyget och skada dunet. Därför bör man sträva efter att göra punktrengöring för hand när påsen börjar bli smutsig och att ge den en fullständig tvätt endast när den är bortom en punktrengöring.

För de flesta fritidscampare är detta något som händer ungefär en gång om året. Andra människor som tillbringar veckor eller månader i sträck i sin sovsäck kanske tycker att de behöver tvätta den med några månaders mellanrum, men denna mängd användning och tvätt kommer i slutändan att förkorta sovsäckens livslängd.

Lyckligtvis finns det sätt att förlänga tiden mellan sovsäckstvättarna för att förlänga väskans livslängd. Att bära rena kläder i sängen, använda en avtagbar sovsäcksfoder och skydda din väska från marken genom att använda en markduk och liggunderlag kan alla hjälpa till att hålla din väska ren.

Slutsats

I slutändan, om du undrar hur man tvättar en dunsovsäck, behöver du inte oroa dig. Att tvätta din dunsovsäck är faktiskt en ganska enkel process, men det är också ett tveeggat svärd.

Även om du vill hålla din väska ren, vill du inte tvätta den för mycket och riskera att förstöra dun- och skaltyget. Att ta hand om din dunsovsäck är det bästa sättet att skydda din investering och hålla dig varm på natten medan du sover ute under stjärnorna.