Hur man tunnar trälim (4 metoder)

Trälim spelar den avgörande rollen för att limma träbitar. Men trots deras obestridliga betydelse tenderar dessa lim att tjockna, vilket kan göra dem svåra eller till och med omöjliga att använda. Så hur tunnar man trälim?

Här är flera sätt att tunna ut trälim:

  1. Knacka limbehållaren på en vägg.
  2. Tillsätt vatten till limmet.
  3. Tillsätt en eller två sked vinäger till limmet.
  4. Värm limmet i en skål med varmt vatten.

Gallring av trälim beror till stor del på vilken typ av lim du använder. Fortsätt läsa när jag diskuterar olika sätt att tunna lim och göra det enkelt att använda. Jag kommer också att täcka olika limtyper för att hjälpa dig att avgöra den bästa metoden för gallring och hur man förhindrar förtjockning i första hand.

1. Tryck på limbehållaren på en vägg

Detta är det första steget som kan hjälpa till att göra gallringsprocessen mycket enklare. Och även om den här metoden inte garanterat tunnar ut ditt trälim konsekvent, kan det hjälpa till att minska den totala förtjockningen och göra limet mycket lättare att använda.

Ta limbehållaren och knacka försiktigt på väggen. Att upprepade gånger göra det hjälper till att lossa limets bindningar. Den här metoden fungerar dock inte om limmet har tjocknat upp helt. Hur som helst är det ett bra sätt att kickstarta gallringsprocessen och göra ditt arbete enklare.

2. Tillsätt vatten till limmet

Vatten är utan tvekan den mest använda gallringsmetoden för lim. Det fungerar bra för vattenbaserade lim, speciellt om du tillsätter precis rätt mängd vatten. Helst bör du tillsätta vatten upp till 5-6% av limmets volym eller vikt.

Det finns två sätt att gå tillväga. Först kan du tillsätta vatten till limmet inuti behållaren (om du planerar att använda hela limmet), eller så kan du lägga lite lim på en skål och tillsätta 2-3 delar vatten (beroende på hur tunt du vill ha det vara).

Tänk på att tillsats av för mycket vatten till trälim nästan säkert kommer att försvaga limmets bindningsegenskaper, vilket gör det mindre idealiskt för användning i projekt som kräver fasta bindningar.

Om du till exempel gallrar Elmer’s Carpenter’s Wood Lime, kan du börja med att lägga den mängd lim du vill gallra i en ren behållare. Tillsätt sedan en liten mängd rent vatten och rör om för att se om blandningen ger den typ av konsistens du är ute efter.

Se även  Hur man reparerar vattenskadad träfaner

Om det inte är tillräckligt tunt, fortsätt sedan att tillsätta en liten mängd vatten och rör om, upprepa tills det är helt tunt. Och om det slutar med att du tunnar ut limmet mer än nödvändigt kan du alltid lägga en sked av limmet i behållaren och blanda tills det når önskad tjocklek.

3. Tillsätt en eller två sked vinäger till limmet

Om du har att göra med trälim som är helt förtjockat, kanske du måste vara lite kreativ och lägga till en eller två sked vinäger. Även om den här metoden inte är att rekommendera som en första utväg, kan den hjälpa dig när du vill rädda lim som nästan tjocknar helt.

Det första steget när du gallrar trälim med vinäger är att placera limmet i en tillräckligt ren behållare. Du kan sedan tillsätta vatten och rör om för att se om limet tunnas ut därefter. Om den fortfarande är tjock kan du lägga till en sked vinäger i blandningen och rör om i en minut.

Om blandningen fortfarande är ganska tjock kan du tillsätta ytterligare en sked vinäger och rör om igen. Du kommer snart att märka att trälimmet gradvis tunnas ut när du fortsätter att tillsätta vinäger till blandningen.

4. Värm limmet i en skål med varmt vatten

Denna metod är idealisk för flytande hudlim och inte andra typer av trälim. Du måste vara försiktig när du värmer upp limmet eftersom för mycket värme kan göra att det tjocknar i stället för att göra det tunnare.

När du använder den här metoden måste du först värma vattnet och låta det svalna i en skål. Efter att vattnet har svalnat lite, placera ditt flytande hudlim inuti och låt det sitta i 5-10 minuter.

Om vattnet svalnar och du inte är nöjd med den tunna konsistensen, tillsätt lite hett vatten, men se till att vattnet inte blir extremt varmt.

Typer av trälim

Att gallra trälim är ett bra sätt att få det till liv igen och öka dess vidhäftning. Men när man tittar på gallring av trälim är det viktigt att överväga vilken typ av trälim du använder, eftersom inte alla metoder är lämpliga.

Se även  Hur högt ska överskåpen vara ovanför bänken?

Polyvinylacetatlim (PVA)

Polyvinylacetat (PVA) lim är utan tvekan den vanligaste typen av trälim. Några av de vanligaste typerna av PVA-lim inkluderar Titebond, Gorilla Glue och Elmers lim, som har använts för att skapa och reparera trämöbler.

PVA-trälim gulnar inte efter användning och tenderar att förbli flexibelt, vilket säkerställer att det behåller sin rena styrka långt efter applicering. PVA-lim föredras för sin milda natur i träbearbetningsvärlden eftersom det är både luktfritt och färglöst, vilket gör det utmärkt för interna och externa projekt.

Vissa typer av PVA-trälim är vattenbeständiga, medan andra inte är tillräckligt vattentäta för att användas på utomhusprojekt. Hur som helst, vilken typ av PVA-lim du använder beror på typen av ditt projekt och limmets tillgänglighet och egenskaper.

Polyuretanlim

Polyuretanlim aktiveras vanligtvis av fukt och är känt för att vara vattentätt, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för utomhusprojekt. Denna typ av lim härdar som ett resultat av en kemisk reaktion med fukt, vilket gör det perfekt för limning av oljiga träslag eller de med hög fukthalt.

När du använder polyuretanlim är det viktigt att ge limmet tillräckligt med tid att härda, särskilt när det gäller oljiga träslag – att rensa upp överflödigt lim efter användning rekommenderas också starkt om du vill ha en snygg finish.

Cyanoakrylatlim (CA-lim)

Cyanoakrylatlim är känt för sina goda hållegenskaper men rankas inte så bra när det gäller renhållfasthet. Som ett resultat används CA-lim mest för att limma kilar på träbitar för att användas som klämhjälp.

Du kan också använda CA-lim för möbelreparation, trimning, inläggningar och krongjutning eftersom det är genomskinligt och tenderar att torka snabbt. Bob Smith Insta-Cure är ett exempel på ett vanligt använda CA-lim.

Hide Glue (Rawhide Glue)

Kallas även djur- eller råhudslim, hudlim har funnits i flera år och fortsätter att användas av vissa traditionella träarbetare. Flytande hudlim används ofta i träbearbetning och är att föredra för dess skonsamhet på träytor.

Även om det inte är den starkaste träslaget, kan hudlim fortfarande hålla två trästycken tillräckligt bra. Du måste dock ge limmet mer tid att härda för att säkerställa en säker bindning.

Se även  Kan du baka kakor i en brödrost? 3 steg till Delicious

Epoxilim

Epoxilim består av två delar, en härdare och en harts. När de två delarna väl kombineras skapar de en stark kemisk reaktion, vilket skapar vattentätt lim som är idealiskt för att fylla sprickor, hål och bucklor i träet. En poäng att notera, dock, epoxilim fungerar inte så bra på sura ytor eller extremt fuktiga träplankor.

Hur man berättar när trälim är bortom gallring

Även om trälim kan tunnas ut vid de flesta tillfällen, finns det vissa tillfällen då det är bättre att slänga hela behållaren, som förklaras nedan:

  • När limmet blir för tjockt: Lim har också sina utgångsdatum, och du vet att ditt lim redan har gått ut om det är för tjockt och inte rinner alls. I sådana situationer bör du kassera behållaren eftersom limet inte kommer att vara till mycket nytta.
  • Om limmet inte är vidhäftande: Om du försöker fästa ett föremål med ditt trälim och det inte fäster, då är det dags att skaffa ett nytt lim, eftersom gallring inte hjälper dig.
  • När limmet ser separerat och klumpat ut: Om ditt trälim blir separerat och klumpat är chansen stor att det redan har gått ut och inte tjänar på att gallras.

Hur man förvarar trälim för att förhindra förtjockning

Om du inte vill att ditt trälim ska tjockna för mycket, är det bäst att kontrollera dina förvaringsmetoder.

Som regel bör du alltid försöka pressa ut överflödig luft från behållaren innan förslutning. En annan viktig regel att följa är att försegla behållaren tätt innan du förvarar limet på en plats med konstant temperatur.

Avslutar

Gallring av trälim beror till stor del på vilken typ av lim du använder. Att tillsätta vatten till vattenbaserat lim tenderar att fungera bäst, speciellt om limmet inte har tjocknat ut för mycket.

Andra metoder du kan använda inkluderar att tejpa behållaren på en tillräckligt hård yta för att hjälpa till att bryta bindningarna. Vissa träarbetare svär genom att tillsätta skedar vinäger för att limma vattenlösningar för att tunna ut limmet.

Vilken metod du än föredrar är det bäst att blanda i rena behållare. Se till att försegla och förvara trälim ordentligt för att förhindra förtjockning.

Lämna en kommentar