Hur man trollar spinnare för lax

De flesta kommer att använda spinnare för att kasta och apportera men de fungerar faktiskt riktigt bra för trolling också. Om du kan använda något som fisken inte ser ofta kan du öka chansen att fånga något. I det här inlägget kommer jag att prata om hur man trollar efter lax med spinnare.

Om du ska trolla efter lax med en spinnare behöver du en glidviktsklämma, en svivel, en trollingblinker och sedan din favoritspinnare. Du kommer uppenbarligen att behöva din huvudsakliga fiskelina (jag använder fläta) och sedan en ledarlina (jag använder fluorkarbon). Det är en ganska enkel installation men den fungerar väldigt bra på vissa ställen.

Jag säger inte att detta är det enda eller rätta sättet att göra saker för det är det inte. Du kan hålla det så enkelt eller så komplext du vill. Du kan bara använda vikt och en spinner om du vill, men jag tror att du har störst chans att fånga lax om du jobbar lite mer i början. Låt oss gå in på hur man ställer in allt.

Upplägget

Det första vi ska prata om är Vad spö och rulle att använda. Det är verkligen inte så viktigt och du kan i stort sett använda det du är mest bekväm med. Det kan vara ett spinnspö, baitcaster, trollingspö eller vad du nu har. Det enda jag kommer att rekommendera är att du använder rätt spö för jobbet. Om du är ute efter 2 lb kokanee behöver du inte ett tungt spö (du kan dock om du vill). Om du har ett lättare fiskespö kommer du att kunna känna bettet bättre. Jag gillar ett medeltungt spö eftersom man kan använda det till en mängd olika fiskar.

  Flytfiske efter öring: Den enda guiden du behöver

Nästa steg är att ta reda på vilken typ av fiskelina du ska använda. Om du vill hålla saker så enkelt som möjligt kan du bara använda en rak monofilamentuppsättning. Jag föredrar att använda en flätad linje som min huvudlinje och en fluorkarbonledare. Jag kommer att använda en 20 lbs fläta för det mesta, men jag kommer att stöta upp den till 30 lbs om jag är ute efter större lax. Jag använder sedan en fluorkarbonledare (10-15 lbs för de flesta men tyngre för större fiskar).

Nu måste vi sätta upp fiskelinan. vad du vill göra är att fästa din glidande viktklämma på din huvudsakliga fiskelina (fläta). Det är här du ska lägga vikterna för att hjälpa din spinner att sjunka. Du kommer sedan att fästa en svivel för att hålla viktklämman på plats. Nästa steg är att fästa en 3-fots ledare i den andra änden av din svivel och sedan fästa den på din flasher. Jag gillar att använda Uni-knuten för att fästa lina på min svivel.

Du bifogar sedan en 12-16 tums ledare till den andra änden av din flasher och fäst den sedan på din spinner. Färgen på din blinker är egentligen ingen stor grej enligt min mening, men färgen på din spinner kommer att göra skillnad. Om du fiskar tidigt på morgonen vill du börja med en svart spinner. När saker och ting börjar lysa upp kommer du att vilja använda en ljusare spinner.

Strategin

Det första vi ska prata om är hur mycket vikt man ska lägga på. Det kommer att bero på vattendjupet du är i men det stora du vill komma ihåg är att du alltid ska vara ovanför fisken och inte under. De tittar i allmänhet upp och om du är under dem får du färre bett. Om du fiskar i vatten som är under 40 fot behöver du förmodligen bara en vikt på 1 eller 2 oz. Om du är djupare så vill du ha lite mer.

  Sträcker sig Monofilament Line?

Nästa sak är hur snabbt du ska trolla. Det är ingen exakt vetenskap så du måste testa olika hastigheter men det är normalt mellan 1,5 och 3 MPH. Mycket beror på vilken typ av lax du är ute efter och vilken tid på året det är. Vissa människor kanske inte har en hastighetsmätare med sig, så om så är fallet, vill du titta på din spöböjning och spinnerverkan. Kasta din spinner i vattnet och se till att den verkligen snurrar. Om ditt spö är i vattnet och det inte finns någon böj, går du för långsamt. Om det är böjt hela vägen, kommer du att snabba.

Det tredje steget är att ta reda på hur långt din spinner ska vara bakom båten. Återigen, det är inte en exakt vetenskap och det kommer att vara annorlunda många gånger, men någonstans runt 50-60 fot bakom båten är idealiskt. Om du har en linräknare på ditt spö kommer det att vara enkelt, men om inte, måste du göra ditt bästa för att uppskatta.

Det sista steget är att ta reda på var fisken är. Du kommer att vilja spendera större delen av din tid med att fiska avsatser. Dessa är platser där djupet sjunker. Om du inte vet var avsatserna finns kan du använda Navionics. När du vet var avsatserna är, vill du trolla i ett sicksackmönster för att få din spinner in och ut ur hyllan. Du kan bara trolla i en rak linje men jag har haft de bästa resultaten med detta.

Lycka till med fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

  Den kompletta guiden till maskfiske efter öring

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.