Hur man trollar skedar för öring och lax

Att trolla en sjö med en sked är ett av de bästa sätten att fånga stor öring och lax. Det finns ett antal olika tekniker du kan använda men i det här inlägget kommer jag att visa dig mitt favoritsätt att använd skedar för att fånga öring och lax.

De flesta människor kastar på sin sked, går till mitten av sjön, släpper ut ett gäng lina och luta sig tillbaka och vänta. Ja, det kan fungera men jag har haft mycket bättre tur med att göra något annat. Det kommer att vara mer arbete men jag tror att du kommer att tycka att det är värt det eftersom du kommer att landa mer fisk.

Vi kommer att prata om vilket spö och rulle som ska användas, vilken lina som fungerar bäst, vilken typ av sked du ska använda och hur du faktiskt fiskar den. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för alla detaljer om hur man fiskar med sked.

Fiskeredskap och redskap

Typen av fiske stång du använder spelar inte så stor roll enligt mig. Du kan använda vilken typ av spö du känner dig mest bekväm med (spinnspö, baitcaster, troller). Det viktigaste som spelar roll är spötets styrka och du måste se till att spöet klarar vilken typ av fisk du är ute efter.

Om du är ute efter små öringar eller kokanee kan du komma undan med ett lätt eller medium spö. Om du är ute efter öring behöver du en medeltungt eller tungt spö. Om ditt spö är helt böjt medan du trolling är det för lätt. Böjer den knappt så är den för tung. Lite uppenbart men du skulle bli förvånad över hur många som ignorerar detta.

  Kan du sätta fluorkarbon på en snurrande rulle?

När det kommer till fiske linje, alla kommer att ha olika åsikter. Det jag gillar att göra är att sätta på en tyngre flätad lina (20-60 lb) med en fluorkarbon- eller monofilamentledare (4-40 lb). Flätan kommer att bli starkare, känsligare, och den kommer att hålla 3-4 gånger längre än vanlig fiskelina.

Du kan använda tyngre än nödvändigt fläta eftersom fisken inte riktigt ser det men du vill använda som en ledares ljus som du kan komma undan med. Du vill inte använda 20 lb mono om du går efter 2-3 lb rainbow (bör använda 4-6 lb för det). Jag kommer att använda fluor om jag vill att mitt bete ska sjunka mer eller om jag vill att min lina ska vara osynlig. Annars håller jag mig till mono. Ledarens längd kommer att vara cirka 3-4 fot lång och jag gillar att fästa de två linjerna med Surgeon’s Knot:

När du har kopplat ihop din fläta och ledarlinje är nästa sak du vill göra fäst din favoritsked. Allt kommer att bero på vilken typ av fisk du är ute efter och storleken. Om jag fiskar kokanee börjar jag med något rosa och om jag är ute efter insjööring så använder jag något färgglatt. De fungerar inte hela tiden så du kanske måste prova några saker.

Hur man trollar med en sked

Som jag sa tidigare, du kan helt enkelt kasta ut din lina, trolla i samma hastighet och vänta på att något ska bita ihop. Det kan fungera men jag har inte tyckt att det är den bästa strategin. Om du är villig att lägga ner lite mer arbete kommer du att fånga mer fisk.

  Flytfiske efter öring: Den enda guiden du behöver

De två första sakerna du behöver ta reda på är var du vill fiska och hur djupt du vill gå. Djupet beror på ett antal faktorer (tid på året, temperatur, etc) men var du ska fiska är enklare.

När du letar efter ett ställe att fiska vill du bege dig till Navionics för att ta en titt på vad som händer under vattnet. Det här är ett verktyg som visar dig djupet på olika ställen, var klumparna/hålen finns och var eventuella avlämningspunkter finns. Det här är de platser du vill rikta in dig på eftersom många av de större fiskarna kommer att sitta längst ner på en avsats.

Hur man hittar bra fiskeplatser på Navionics

På bilden ovan kan du se de två cirklarna (pilarna) som kommer att visas klumpar i vattnet. Den ena säger 115 och den andra säger 78. Alla siffror runt den är högre än så (om det är tvärtom så är det ett djupt hål). Om du kan fiska längs den kanten har du större chans att fånga något.

På bilden ovan kan du se en bit mark sticka ut i vattnet (punkt). Du kan också se var linjerna på grafen kommer närmare varandra. Det kommer att visa dig var a lämningsplats är. Utanför punkten går den från 42 till 79 och sedan 105. Baitfish kommer att vara lite högre på kanten medan gamefishen kommer att sitta lite lägre. Det är där man vill fiska.

När du har hittat platsen du vill fiska måste du testa några olika djup. Om du har en fishfinder kommer det att vara ganska enkelt att säga vart du behöver gå men jag använder normalt inte en själv. Det finns inte ett rätt djup 100 % av tiden och jag har kunnat fånga fisk i 20 fot eller 100 fot vatten. Du måste se vad som fungerar bäst den dagen.

  Hur man fångar sjööring från stranden

Det sista vi ska prata om är hur man faktiskt fiskar efter dem. De flesta trollar bara över sjön men jag har inte haft den största framgången med det. Det jag gillar att göra är snabba upp och sakta ner att ge min sked bästa möjliga action. Du kan se vad jag menar i videon ovan men allt du behöver göra är att få fart på din båt och sedan sakta ner rätt fart.

När du saktar ner kommer det att få din sked att sakta flyta ner på en slackline och det är då du får de flesta av dina tuggor. När du snabbar upp kommer det att få din sked att skjuta iväg snabbt och det hjälper till att utlösa fiskens attackinstinkt. Allt du behöver göra är att upprepa denna process. Ja, det är mer jobb men jag är säker på att du kommer att fånga mer fisk.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.