Hur man trollar för Kokanee utan nedriggare

Att använda en downrigger är förmodligen det mest smärtfria och vanliga sättet att fiska kokanee lax, men det är definitivt inte det enda sättet att få ditt bete där fisken är!

Istället för en downrigger, använd ett antal olika vikter eller olika stilar av ”dykare” för att få din terminaltackling tillräckligt djup för att fånga uppmärksamheten hos kokanee lax. Var särskilt uppmärksam på linlängden, troll med den normala uppsättningen men istället för att låta en downrigger hjälpa till med djupet, använd vikter och dykare.

Naturligtvis tenderar det att bli lite mer komplicerat än så, så läs vidare för att lära dig mer.

Dykare och vikter är nycklarna

Om en downrigger inte är ett alternativ, behöver du något annat sätt att få din lina till lämpligt djup. Detta görs bäst med dykare och/eller vikter.

Dykare

Dykare finns i en mängd olika stilar och specialiteter. De är fästa på din fiskelina och är formade för att dra din lina djupare ner i vattnet när din båt rör sig. De har flera fördelar jämfört med att bara använda bly. Kommer i flera former och flera ljusa färger, de kan fungera som lockare för fisk. De kopplas också ur när fisken fäster på din krok, vilket gör att du bara kan slåss mot fisken istället för motståndet från fisken och dykaren.

Dipsy Divers

Dipsy-dykare kommer med en funktion i flera riktningar, vilket gör att du kan köra flera dykare samtidigt, utan rädsla för att få dina linjer trassliga. Detta gör att du också kan täcka mer vatten om du har flera dykare utplacerade, vilket ökar dina chanser att fånga uppmärksamheten från en kokanee-lax.

De finns i en mängd olika färger och fungerar som ett lockmedel för fisken, vilket visar sig vara extremt mångsidigt. Om du vill maximera din spridning och kontrollera området bakom din båt där du trollar, är dipsy-dykare rätt väg att gå. De kommer vanligtvis med ett djupdiagram för att berätta hur du får ner dem till önskat djup.

Deep Six Divers

Deep Six Divers är ett utmärkt alternativ om du vet vilket djup du ska försöka fiska. De finns i flera olika storlekar, varje storlek tar din linje ner till ett visst djup. De kommer med en fantastisk utlösningsmekanism som hanterar strömmar och en mängd olika trollinghastigheter extremt bra, samtidigt som de snubblar när de träffas av en lax. Detta gör att du bara kan bekämpa laxen samtidigt som du avlastar motståndet som dykaren kommer att ha gjort på din lina.

  Vad är 3D bågskytte? (En nybörjarguide med bilder)

Deep Six Divers kommer dessutom i en mängd olika färger, material och reflekterande ytor, och är ett utmärkt val om du har din fisketaktik nere och du vet exakt vad du vill ha i djup, färg, material och valfri reflekterande yta. Kom dock ihåg att varje storlek är tänkt att gå ner till ett visst djup, utan mycket flexibilitet.

Jet Diver

Jet Divers är uppkallade efter formen och dykningssättet de använder och är effektiva, men kanske inte lika användbara för att fiska kokanee som andra förare, även om de är bra för andra fiskar.

Jetdykare är flytande och använder vattentryck mot formen och vinkeln på sina ”vingar” för att dras ner i vattnet. När vattentrycket är avslappnat kommer dykaren att flyta ur kurs och tillbaka till ytan. Kommer i flera storlekar, varje storlek är avsedd att dyka till ett visst djup.

Liksom de andra dykare vi har täckt, kommer även dessa i flera färger som skulle användas för att fånga uppmärksamheten hos din fisk. Men dessa dykare rekommenderas starkt specifikt för de fiskare som trollar floder. Även om de absolut kan dras bakom en båt, kan en av de andra dykarna vara bättre lämpade för dina specifika behov.

Vikter

Vikter är ett annat effektivt sätt att få ner ditt terminala redskap till fisken. De kommer dock med några nackdelar. Om du inte har din linje konfigurerad specifikt för att motverka detta, kan de snurra och vrida din linje, vilket du definitivt inte vill ha. De släpper inte när en fisk är fäst vid din krok, så du kommer att slåss mot fisken och den vikt du använde för att få ner ditt bete. Som sagt, många fiskare använder vikter och svär vid dem, så uteslut dem inte förrän du har provat dem.

  North Carolina Jet Ski Laws: Ett fuskblad med alla detaljer

Till skillnad från dykare, som arbetar med och på grund av din båts rörelse, fungerar rörelse och hastighet faktiskt mot vikter. Du måste ta hänsyn till draget som händer på din lina och justera för höjningen av ditt bete för att säkerställa att din tackling kommer ner till önskat djup.

Vikter, såväl som i deras olika former, finns i en uppsjö av färger, mönster och storlekar. Jag ska fokusera på vikterna som har använts specifikt för trolling.

Kölvikter

Kölvikter är uppkallade efter sin form. Dessa vikter kommer med en gjuten ”köl” och är designade för att förhindra, eller åtminstone minimera vridningen av din lina. De är också fästa i en bollstilskedja, så även om ditt redskap vrider sig kommer det inte att ha en negativ inverkan på din huvudsakliga fiskelina. Kulkedjan sägs också producera en skallra, som är tänkt att locka till sig fisk.

Snap vikter

Snapvikter erbjuder lite mer mångsidighet för placering, såväl som enkel installation och borttagning. Snapvikter har ett rykte om att vara bäst utnyttjade av vad som allmänt kallas ”50/50”-metoden.

Släpp ut femtio fot lina, vare sig det är från din båt eller en linbräda. Fäst snäppvikten och släpp sedan ut ytterligare femtio fot. Genom att göra detta kan du ta bort vikt när du rullar in linan, vilket tar bort en del av motståndet du kommer att uppleva när du slåss mot fisken.

Ytterligare tips

  • Tunnare linje
    När du fiskar med dykare och speciellt när du fiskar med vikter, måste du tänka på draget som kommer att uppstå på din lina, vilket minskar noggrannheten av de avläsningar du kan få från din stång, och även ger din tackling närmare vattenytan. Om du kan, använd en tunnare lina. Detta kommer att minska motståndet och möjliggöra en mer effektiv och effektiv fiskeupplevelse.
  • Sakta ner din trollhastighet
    Att sakta ner din trollhastighet är ett annat enkelt sätt att få din tackling djupare ner i vattnet. I likhet med en drake, ju snabbare du eller vattnet rör sig, desto mer lyft ger du din tackling, speciellt om du använder vikter. Beroende på vad du fiskar efter, tänk på att sakta ner.
  • Känn ditt djup och din terräng
    Se till att du vet var du fiskar. Strömmar, djupet på den vattenmassa du fiskar och terrängen på botten kan ha en inverkan på din tackling. Att se till att du inte hakar på botten eller att strömmar inte stör är flera enkla sätt att förbättra din fiskeupplevelse.
  Ska du springa barfota på ett löpband?

Kokanee och Depth

Så varför behöver du en downrigger, eller i kärnan av problemet, varför behöver du få din tackling så långt ner för att fånga en kokanee lax?

Kallt vatten

Kokanee lax är en extremt temperaturkänslig fisk. Om de spenderar för mycket tid runt eller över cirka sextio grader Fahrenheit kommer de att dö. Dom kan ibland hittas vid högre temperaturer, men bara under mycket korta tidsperioder, och bara för att följa sin mat till ytan, innan de snabbt dyker ner igen.

För fiskaren betyder detta att kokanee kommer att vara i de djupare områdena av sjöarna och reservoarerna de fiskar, särskilt på sommaren. Kokanee lax finns vanligtvis suspenderad i vattenpelaren ovanför djupt vatten, vanligtvis mellan trettio till sextio fot ner.

Följ maten!

Kokanee, som resten av oss, kan hittas varhelst deras mat kan hittas. Kokanee lax livnär sig främst på djurplankton, som också är temperatur- och ljuskänsligt. Kombinationen av deras behov av att äta och deras behov av att hålla sig sval dikterar djupet där du hittar kokanee lax. Så om du inte har en downrigger, och du inte har råd med en ubåt, vilka är dina alternativ för att komma ner till fisken?

Vad är en Downrigger?

Downriggers är faktiskt väldigt enkla utrustningar, och även om du kanske inte vill lägga till detta i din arsenal vill jag bara att du ska förstå vad du går miste om.

Downriggers är en utrustning som du fäster på din båt. Med hjälp av en kabel och ledning ”Cannonball” tar downriggers din lina och tacklar ner till där fisken är. För fiskar som kokanee-lax, som tillbringar sin tid djupt i vattenpelaren, är det en nödvändig del av ett framgångsrikt fiske längre ner att ha en anordning eller liknande för att ta ner redskapen till fisken.