Hur man torkar ett tält i en liten lägenhet

Att torka ditt tält efter en campingtur är viktigt för att förhindra mögeltillväxt, men det är inte alltid så lätt som det låter. Vanligtvis slår man upp sitt tält utomhus och låter solen göra sitt jobb, men det är inte möjligt i stadslägenheter.

Vanligtvis låter man sitt tält torka i solen innan man tar hem det, men ibland går det inte. Du måste sätta upp tältet i lägenheten och köra fläktar som blåser över de inre och yttre ytorna. Om det inte finns plats, försök drapera tältet över din duschstång eller en provisorisk klädstreck i vardagsrummet.

Ibland måste man vara kreativ med begränsat utrymme. Det kan ta ett tag, men du bör kunna torka ditt tält med mycket luftflöde. Fortsätt läsa för att upptäcka några fler sätt att torka ditt tält med begränsat utrymme.

Torka Ett Tält I En Lägenhet

Att torka ett tält i en liten lägenhet är lättare sagt än gjort. Det tar mycket längre tid än att torka tältet utomhus och du kommer att ha att göra med ett enormt tält i ditt bostadsutrymme. Jag rekommenderar att du hittar en lokal park för att slå upp tältet i en timme eller två, men det är inte alltid möjligt. Här är några sätt att torka ditt tält i din lägenhet.

  1. Sätt upp tältet inomhus (2-3 dagar): Sätt upp ditt tält i lägenheten och använd strategiskt placerade fläktar för att påskynda torkningsprocessen. Detta är det överlägset snabbaste sättet att torka ett tält från insidan, men du kommer att behöva mycket utrymme och 2-3 dagar för att det ska torka helt.
  2. Gör en klädstreck inomhus (1+ veckor): Att sätta upp en klädstreck i ditt hus kommer att hålla tältet borta från det, men det kommer att ta mycket längre tid att torka. Använd fläktar för att påskynda torkningsprocessen och rotera sidorna varje dag. Se till att torka insidan av tältet.
  3. På balkongen/terrassen (snabbt och farligt): Genom att drapera ditt tält över balkongkanten torkar tältet snabbt, men var försiktig med vind. Jag skulle inte lämna tältet utan tillsyn och bara använda denna metod på 2-3 våningar flerbostadshus.
  4. Om duschen (en lång tid): Att hänga ditt tält över duschstången kan fungera, men tältet måste vara litet. Ärligt talat, detta är den sämsta metoden att torka ett tält inomhus. Det är mycket fukt i ett badrum och det är obekvämt att flytta tältet varje gång man behöver duscha. Du kommer att bli illaluktande på nolltid.
  För- och nackdelar med ryggsäckar med rulltopp

Alla ovanstående alternativ bör fungera med varierande grad av framgång. Se till att ge tältet tillräckligt med ventilation och att alla sidor blir torra. Mögel förstör ett tält snabbare än du tror. Fortsätt läsa för ännu fler tips för att påskynda torkningsprocessen.

Arbeta med minimalt utrymme

Ibland måste du vara kreativ när du har att göra med ett litet utrymme. Att sätta upp tältet i några dagar och glömma det kanske inte är ett alternativ. Att arbeta runt ett tält i 3-4 dagar kan göra dig galen. Försök att hålla tältet ur vägen och överväg att flytta runt möbler för mer utrymme.

När jag var i min sovsal drog jag in min soffa några meter in i vardagsrummet och draperade tältet på en klädstreck bakom det. Medan jag var i skolan/jobbet/sov skulle soffan dras ut längre och fläktar skulle användas för att vädra ut den. Jag hade 90 % av mitt vanliga utrymme och det tog bara en minut eller två att ta ut den och ställa in fläktarna.

Detsamma kan göras bakom ditt köksbord, eller framför en sällan använd altandörr. Glöm inte att vända tältet så att du kan torka båda sidorna.

Gå till närmaste park

Att hänga ditt tält utomhus är alltid bättre än att torka det i din lägenhet. Jag rekommenderar starkt att gå till din lokala park och slå upp tältet i solen i en timme eller två. Du kan behöva drapera tältet över en trädgren om utrymmet är trångt. Detta är lätt det bästa alternativet om du inte har en vecka med dåligt väder framför dig.

Uppenbarligen tar det här alternativet mycket tid/ansträngning i förväg, men det är väl värt det. Gör en dag av det och försök slappna av några timmar. Att försöka torka ditt tält inuti kommer att ta mycket längre tid, men det är ett annat alternativ om du inte kan gå ut. Fortsätt läsa så tar jag upp några alternativ för att slå upp ditt tält inomhus.

  Hur skyddar man ved från snö?

Sätt upp tältet inomhus (helst före läggdags eller arbete)

Drapera ditt tält över en klädstreck tar mindre plats, men det tar lång tid att torka. Du kan sluta med ett fuktigt tält draperat över ditt vardagsrum eller duschstång i mer än en vecka. Det blir snabbt irriterande!

Påskynda torkningsprocessen genom att flytta ditt tält ur vägen (så mycket som möjligt) och använda fläktar för att öka ventilationen. Öppna alla fönster/dörrar och häng upp täckduken separat för att påskynda torkningsprocessen. Glöm inte att torka tältets botten!

Att öppna fönster och skärmdörrar kommer att påskynda saker och ting. Det går inte lika snabbt som att torka tältet utanför, men ditt tält bör vara torrt om 2-3 dagar.

Jag rekommenderar att sätta upp tältet innan du går och lägger dig och ta ner det igen när du kommer hem från jobbet. Det ger dig större delen av dagen att koppla av utan att behöva ta itu med ett tält i ditt vardagsrum. Upprepa denna process i 2-3 dagar och tältet bör vara torrt innan du vet ordet av.

Häng tältet på en tillfällig klädstreck

Att hänga en klädstreck inomhus i en hyra kan vara knepigt. Du vill inte skada väggarna, men tält är tunga så du behöver en stadig krok. Bita i kulan och installera 2 skruvkrokar för att hänga upp en tillfällig klädstreck.

Jag rekommenderar att du installerar en billig klädhängare (som dessa) vid dörren. På så sätt kan du använda kroken resten av året och din hyresvärd har inget emot om du lämnar den där. Du kan använda en vägglampa, en stol, en hög golvlampa eller något annat på andra sidan.

Personligen skulle jag installera en annan väggkrok precis där du behöver den och ta bort den när du är klar. Ett litet skruvhål kan lappas med lite vit fogmassa. Hoppas ni har vita väggar!

  Varför blir min ficklampa varm? Ficklampa design för att förhindra överhettning

Placera den över din duschstång

Att hänga ditt tält över din duschstång kommer att fungera, men det bör användas som en sista utväg. Det finns inte tillräckligt med utrymme och ventilation i det typiska lägenhetsbadrummet. Det kan fungera för ett litet tält, men du måste överlappa större tält och arbeta långsamt över hela tältet.

Att hänga ett tält över din dusch gör dessutom att förberedelserna får en allvarlig smärta i baken. Vill du verkligen flytta tältet varje gång du duschar?

Om du bestämmer dig för att gå den här vägen, se till att tältet tas bort innan du duschar. Slå på frånluftsfläkten och torka av alla ytor innan du hänger upp tältet igen. Räkna med att ditt tält förblir lätt fuktigt i 2-3 veckor.

Använd din balkong eller terrass

Att använda en liten balkong eller terrass för att torka ditt tält kommer att påskynda torkningsprocessen avsevärt. Se till att tältet är säkrat så att det inte blåser iväg i vinden. Ditt tält är i grunden som en gigantisk drake, så var försiktig.

En balkong på 2:a eller 3:e våningen är bra, men jag skulle inte ens överväga detta i ett höghus. Tält är inte designade för att tåla så mycket vind och det finns en god chans att de går sönder.

Överväg att slänga tältet!

Tänk på kostnaden för ditt tält innan du blir arg på mig. Uppenbarligen slänger du inte ett dyrt tält efter varje campingtur, men är det verkligen värt att drapera ditt tält på 20-30 dollar i vardagsrummet i din lilla lägenhet i en vecka? Att hantera fläktar, tvättlinor och det begränsade utrymmet kanske inte är värt det.

Jag hatar ”slängkulturen” som vårt samhälle går mot, men vissa strider är inte värda att utkämpa. Detta gäller särskilt om du behöver tvätta bort smuts och annat smuts. Det kommer att vara svårt att torka ditt tält inuti efter att du har lagt det i ett badkar. I de fallen bör du gå till den lokala parken och hitta en trädgren. Umgås, läs en bok i några timmar och låt solen göra sitt jobb.