Hur man torkar ett klätterrep helt

Två siffror åtta följer genom knutar i ett klätterrep.

Oavsett om det är blött från det senaste vädret på en klättring eller efter en bra rengöring, är det viktigt att torka klätterrep ordentligt för att det ska hålla längre. Finns det flera sätt att torka ett rep och hur lång tid tar det?

Det tar mellan åtta och fyrtioåtta timmar för ett klätterrep att torka efter tvätt. Det är viktigt att repet har torkat helt innan det används igen så att det behåller de dynamiska egenskaperna som hjälper det att sträcka sig och vara starkt. Det finns några olika torkningsmetoder.

Med så många metoder för att torka ett rep är det bäst att använda ditt eget gottfinnande och välja en metod som fungerar bäst för dig. Här är några olika metoder som ofta används.

Lufttorkande klätterrep

Detta är förmodligen den vanligaste metoden som används av erfarna bergsklättrare, även om det tar lite tid. Tidpunkten varierar vid lufttorkning beroende på tjocklek, material och längd på repet. Du kan vanligtvis se om det är helt torrt genom att känna tyngden av repet, speciellt om du vet hur tungt eller lätt det känns när det är torrt. Om du inte kan vikten för hand rekommenderar de flesta klättrare att väga repet före och efter torkningsprocessen.

Miljön där du väljer att torka det är också en viktig faktor för hur lång tid ditt rep kan ta att lufttorka. Även om det kan finnas variationer i ditt bostadsområde, finns det huvudsakligen två alternativ att välja mellan i detta avseende. Du kan välja att torka den inne eller så kan du välja att torka den ute, men bara om vädret tillåter.

Oavsett om du väljer att låta repet lufttorka inomhus eller utomhus är det dock viktigt att notera att du inte ska placera repet i direkt solljus. Direkt värme och kontakt med UV-strålar kan förkorta linans livslängd.

Om du väljer att låta repet lufttorka ute eller inne finns det några kriterier som måste uppfyllas, beroende på miljön, för att göra processen enklare. Om du torkar det ute skulle torr värme, i ett mer skuggigt område och lite vind vara den perfekta utomhusmiljön.

Ju fuktigare eller kallare det är ute, desto längre tid tar repet att torka. Om du väljer att torka den i ditt hem behöver du inte nödvändigtvis ha ett skuggat område, bara ett där det inte står i direkt solljus. Det rekommenderas att placera det i ett område som är väl ventilerat och utom räckhåll för barn och nyfikna husdjur.

Om du lufttorkar ditt klätterrep efter att du tvättat det eller om det blev lite blött under klättringen, kommer tvättprocessen att ändra några steg i lufttorkningen. När du har tvättat den vill du skaka ut överflödigt vatten och lossa eventuella knutar för att hjälpa den att torka snabbare och för att förhindra att fukt fastnar i repet och eventuellt orsakar mögel.

  Hur fungerar en hastighetsmätare för jetski? Är det korrekt?

Om du precis kommit av en stigning där vädret förändrades och du och/eller repet blev blöta, så gäller de stegen förmodligen bara beroende på hur blött repet blev. En del bergsklättrare klappar/kramar också sitt rep torrt med en handduk för att påskynda torkningsprocessen. Däremot rekommenderar de att inte klämma och dra i repet eftersom det kan skada det. Du vill bara klämma ihop ett avsnitt i taget innan du går vidare till nästa.

Om du låter den lufttorka är det förmodligen mer som att hänga den eller linda den löst runt något. Oavsett om det är på en tvättlina i ett skuggigt område, över ryggen på några stolar, en gardin eller duschstång, trappräcke, på en presenning eller handduk, etc. Termen som ofta används är att släppa taget om repet, vilket betyder betyder helt enkelt att breda ut den eller hänga den löst eller rulla ihop den.

Särskilt om du gör den här processen inomhus, kommer många bergsklättrare att använda någon form av fläkt för att blåsa luft direkt på repet för att påskynda processen. Om du väljer att använda en fläkt kommer den ibland att behöva flyttas om för att bättre träffa olika delar av repet och se till att varje del torkar helt. (Källa)

De olika metoderna för att torka ditt rep har främst att göra med den miljö du väljer att lufttorka i och om repet hängs, rullas runt eller läggs så plant som möjligt. Vanligtvis kommer instruktioner om hur man sköter repet ordentligt vid rengöring/tvätt att ges i repmanualen.

Kan jag torka mitt klätterrep i en torktumlare?

Närbild av torktumlare med tvättade och torkade skjortor i och dörren öppen.

Det finns några blandade svar på detta. Det första instinktiva svaret är nej, eftersom torktumlare vanligtvis innehåller direkt värme, och kom ihåg att vi sa tidigare att direkt värme vanligtvis är ett nej-nej för att försöka torka ett klätterrep.

Det finns dock några klättrare som tycker att det, beroende på repets material och finish, bör vara bra att torka på halv effekt eller låg värme i en torktumlare, så länge du kontrollerar det var tionde till tjugonde minut. Det kan ta ungefär lika lång tid som lufttorkning, eller så verkar det som. Vissa klättrare har sagt att de gjorde det och att det förstörde deras rep. (Källa)

Det verkar dock vara allmänt samstämmigt att all form av direkt eller artificiell värme – såsom värme som tillhandahålls av torktumlare och hårtorkar – bör undvikas, som en snabbtorkande lösning för ditt klätterrep. Vissa skulle säga att det är bättre att använda repet när det är fuktigt än att försöka torktumla det.

Det är dock viktigt att notera att de flesta klätterrep är gjorda av nylonmaterial, så de tappar minst 40 % av sin styrka eller spänning när de är våta. Så det skulle vara smart att invänta lufttorkningsprocessen eller ha fler rep till hands att använda för klättringar medan dina andra rep torkar.

  Landar du i vatten medan du paraseglar?

Typer av klätterrep

Det finns främst två typer av klätterrep som används av bergsklättrare. Båda kan användas på en klätterutflykt, men vanligtvis har var och en sitt eget specifika syfte eller användning.

Den första typen av klätterrep är dynamiskt rep. Den har mycket stretch och är bra för när påverkan av ett fall behöver dämpas. Dynamiska rep finns vanligtvis i tre stilar: enkel, halv och dubbel. Enkla dynamiska rep används bäst för traditionell klättring och sportklättring, storväggsklättring och topprep. De flesta klättrare använder förmodligen dessa rep, och namnet antyder att det är tänkt att användas på egen hand, utan andra rep, som vissa typer av rep gör.

Halvrep används bäst för traditionell klättring med klippvägar med flera höjder, bergsklättring och isklättring. Dessa rep kräver dock viss skicklighet att hantera. Tvillingrep liknar halvrep, de används bäst för samma aktiviteter förutom för traditionell klättring. Använd detta rep med icke-vandrande klippvägar med flera höjder.

Ibland är dynamiska rep märkta för att användas i en av tre stilar, eller bara en. Hur som helst är det alltid viktigt att använda repet enbart till det det är designat för.

Den andra typen av klätterrep är statiskt rep. Dessa linor används vanligtvis för situationer där en skadad klättrare behöver sänkas eller något lyfts. De används bäst för räddningsarbete, grottning eller fasta linor med repklämmor. Eftersom de inte har så mycket stretch som de dynamiska repen, används de inte för topprep eller blyklättring eftersom de inte är designade för det. Du kan vanligtvis köpa statiska rep vid foten för att se till att du har den exakta längden du behöver.

När du väljer ett rep för utomhusklättring, tänk på att minst halva längden på repet ska vara lika med eller längre än fältet eller rutten som klättras. För klätterrep inomhus, som i gymmet, är det viktigaste att repet fortfarande är tillräckligt långt för att ordentligt och säkert sänka en klättrare.

Om du inte är säker på vilken typ av rep du behöver för en viss aktivitet, var inte rädd för att söka råd från andra klättrare – erfarna klättrare – och till och med guider. Nyckeln till all klättringsaktivitet är att säkerställa din säkerhet. och den typ av rep du har är nyckeln till att göra eller bryta det. Tyvärr kan den termen tas bokstavligt. (Källa)

Material för klätterrep och andra repfunktioner

knut åtta av två rep av blått och grönt. Isolerad på vit bakgrund.

Klätterrep är idag oftast gjorda av syntetiska polyamider, där nylon är det vanligaste. Men när bergsklättring först började och nylonrep inte var kända som en del av klätterutrustning, var de flesta klätterrep gjorda av hampa eller andra fibrer. Men dessa linor var ganska tunga och hade inte mycket sträckning. De var också ganska vanliga eftersom de gick sönder under ett fall eller när de vägdes över kanter.

  Panorera efter guld – en spännande aktivitet för stugan

När nylonrep först introducerades för klättring hade de en stark kärna med nötningsbeständighet på utsidan av repet, vilket gjorde bergsklättring mycket lättare och säkrare. Däremot gillar den att absorbera vatten, så förutom att de flesta klätterrep är gjorda av nylon nuförtiden har de även en andra beläggning som kallas torrbeläggningen. Detta hjälper naturligtvis repet att hålla sig torrare, men eftersom de tappar så mycket av sin styrka när de är våta, hjälper det dem också att behålla styrka och hållbarhet. (Källa)

Men med den torra beläggningen på klätterrep blir rep dyrare. Det är möjligt att hitta och använda rep utan denna torra beläggning, även om det kan begränsa de typer av aktiviteter du kan göra och vädret som rekommenderas för att använda repet med hänsyn till din säkerhet.

De flesta klätterrep har några andra igenkännliga egenskaper som underlättar klättring och rappellering. En funktion kallas ett centrummärke, vilket vanligtvis är svart färgämne runt mitten av repets längd – eller halvvägs längs dess totala längd – och är nyckeln för rappellering. Vissa mittmarkeringar är tvåfärgade, vilket betyder att det finns en förändring i väven med en lätt att se mittpunkt för att skilja de två halvorna av repet.

Vissa rep har repändmarkeringar, vilket betyder att om du rappellerar ner eller sänker en annan klättrare kan du enkelt se var och när repet slutar. Dessa markeringar är antingen tråd av en annan färg än resten av repet eller identifieras också genom markeringar gjorda med ett svart färgämne.

Även klätterrep kommer att variera i vikt, men detta beror främst på de olika replängderna och deras diametrar. En allmän tumregel är att ju tjockare repet är, desto tyngre blir det. Det kan dock finnas fall där repets kärnkonstruktion kan göra att ett tunnare rep blir tyngre än ett tjockare rep.

Oavsett vilken vikt och/eller diameter du behöver beror på den angivna aktiviteten och färdighetsnivån som krävs. Åtminstone bör din egen skicklighetsnivå avseende aktiviteten beaktas, eftersom vissa rep är lättare att hantera än andra för nybörjare.

Hela poängen med att ha rätt rep för rätt aktivitet och ta väl hand om repet är alla viktiga för att säkerställa säkerheten för dem som klättrar. Oavsett om det är du eller hjälper andra klättrare att absegla, kom ihåg att säkerheten alltid ska komma först. Ta dig tid att tänka på de rep som krävs för specifika aktiviteter, och när det är dags att tvätta dem, gör det ordentligt för att inte orsaka onödiga skador på repet som kan visa sig vara dödligt med tiden.