Hur man tätar sidorna av en garageport

En garageport med dåligt tätade sidor kan tillåta vind, regn och smuts att komma in i ditt garage. Gnagare och reptiler kan också ta sig in i garaget genom de öppna sidorna. Korrekt tätning skyddar inte bara de saker du har inuti, utan det kan också hjälpa dig att sänka dina energikostnader.

För att täta sidorna av en garageport behöver du rätt tillbehör. En tätningslist är det viktigaste, men du behöver andra verktyg för att få den på dörrkarmen. Dessa inkluderar en hammare, pneumatisk borr och några spikar. Du kan också använda lim för att hålla tätningen.

Resten av artikeln kommer att ta en närmare titt på de steg du behöver ta för att ordentligt täta dörren. Du kan slutföra processen som ett DIY-projekt på mindre än en halvtimme med processen som beskrivs i den här artikeln.

Varför täta din garageport?

Om du använder ditt garage som mer än bara ett utrymme för din bil, vill du att det ska vara varmt, bekvämt och säkert mot väder och vind. En ordentligt förseglad garageport kommer att se till att du kan hålla utrymmets temperatur och, som vi nämnde, hindra gnagare och andra djur från att komma in.

Om du använder ditt garage som kontor eller butik kan gnagare tugga sig in i skåp och orsaka mycket skada. Beroende på din fastighets design kan effekterna av angreppet sträcka sig långt bortom ditt garage och in i dina bostadsområden.

Översvämmar regnet ditt garagegolv? Det kan vara ett tecken på att det måste tätas bättre. Vatten kan sippra in genom utrymmen i sidorna, toppen och golvet på dörren. Lyckligtvis är att täta garageporten en uppgift som vem som helst kan utföra med rätt uppsättning verktyg, av vilka några du kanske redan har.

Medan du är fokuserad på garageportens sidor bör du också kontrollera om det finns öppningar i toppen och botten. Kan du se solstrålar från någon del när dörren är stängd? Om så är fallet måste den delen förseglas. Hur kommer du igång med att täta dina garageportsidor?

Köp dina tillbehör

För att komma igång med att täta garageportens sidor behöver du skaffa alla nödvändiga förnödenheter. Som vi har nämnt är den viktigaste punkten på listan den täta tätningen. De säljs vanligtvis i rullar men kan skäras till längd med hjälp av en verktygskniv. Tätningen ser ut som målat trä, vilket gör att den smälter in i din dörrs design.

Se även  Kommer kontaktpapper att fastna på trä eller spånskiva?

För att installera tätningen behöver du några spikar eller skruvar, en pneumatisk borr eller häftapparat och en hammare. Vissa säljare av falsskydd, som t.ex Bilvård, kommer att innehålla spikar eller skruvar i förpackningen. Men du kan också installera tätningslisten med tätningsmedel eller lim.

Du bör också överväga att få tätning, även om du tänker använda spik eftersom det kan hjälpa till att hålla tätningen bättre.

Om du vill använda lim istället för spikar och skruvar i processen måste du skaffa rengöringsmaterial. Garageportens karm måste vara mycket ren om du vill att limmet ska hålla tätningen mot den falsade tätningen ordentligt.

Få mätningen

För att veta hur mycket tätningslister du behöver, mät garageportens bredd och anteckna den. Mät höjden på dörren och multiplicera resultatet med två. Sammanfatta de två resultaten för att veta hur många fot tätning du behöver köpa.

Ta bort den gamla tätningen

Om du aldrig har installerat en tätningslist på din garageport tidigare, hoppa över det här steget. Om du eller de tidigare ägarna installerat en tätning på dörren tidigare måste du ta bort den innan du fixar den nya. Du behöver en kofot som den Vaughan B215 eller en stark redskapskniv för att ta bort tätningen.

Placera bara kofoten eller kniven under tätningen och sök efter spikarna som håller den på plats. Lyft och ta bort dem. När du är klar, ta en titt på dörrkarmen för att säkerställa att du inte har skadat delar av den.

Använd sandpapper som 3M granat och trä finish som Minwax Polyshades att arbeta på jamben och återställa dess jämnhet. Om naglarnas borttagning lämnade för många hål, kan du täcka över dem med träfyllmedel som Elmers E855 eller något annat träspackel.

Installera den nya tätningen

När du har sorterat karmytan är det dags att fixa tätningen.

Gör om måttet på dörrens sidor och klipp sedan av tätningen så att den matchar den. Kom ihåg att du enkelt kan skära igenom tätningen med en kniv. Klipp inte till exakt mått. Lämna lite rörelseutrymme för att ta hänsyn till missräkningar.

Se även  Hur man flyttar ett kylskåp utan att skrapa golvet

När du har klippt av tätningen är det dags att fortsätta med installationen. Om du tätar både sidorna och toppen av garageporten bör du göra det först. Detta är det rekommenderade sättet att säkerställa korrekt ingrepp mellan sidorna och den övre tätningen.

Själva installationsprocessen för tätningen är enkel:

 1. Tryck tätningen mot karmen och kör spikarna eller skruvarna genom dess tjockare delar.
 2. Om du inte fick med dig naglar i paketet bör du köpa naglar som är ungefär en och en halv tum långa.
 3. Tryck inte på naglarna helt först. Du måste kontrollera placeringen av tätningen först för att utesluta eventuella luckor. Du tätar garageportens sidor för att förhindra sådana luckor i första hand, så du måste vara säker.
 4. Tryck på garageporten för att överlappa tätningen och se sedan efter eventuella luckor däremellan.
 5. Om du hittar några luckor, ta bort spiken närmast området och justera tätningen.
 6. När det inte finns fler luckor kan du slå spikarna hela vägen igenom.

Använd Caulk för en tätare tätning

Även efter dina bästa ansträngningar, skulle det fortfarande finnas små luckor runt området där spiken möter karmen. Att ignorera dessa hål kan göra att tätningen går sönder snabbare. Det är inte heller något man ska bortse från om man behöver hålla värmen inne med tätningen. Att använda caulk eller någon annan typ av silikontätningsmedel är det bästa sättet att täcka dessa hål.

Lägg tätningsmedlet mellan dörrkarmen och tätningen. Du måste bära ett skyddande skydd på fingrarna för korrekt applicering. Om du använde lite lim för att fästa tätningarna kan du hoppa över denna process.

Täta botten av din garageport

Att täta toppen och sidorna av din garageport kanske inte räcker för att ge det lufttäta locket du letar efter om undersidan är öppen. För att täta garageportens undersidor bör du använda en botten- eller tröskeltätning.

Att installera bottentätningen är också lika enkelt som att göra sidorna. Märken som Bowsen har bottentätningssatser som inkluderar satsen och skruvar för att hålla dem på plats, t.ex. Bowsen Garage Door Retainer Kit. När du har köpt tätningen är det dags att börja jobba.

Se även  Kan du baka kakor i en brödrost? 3 steg till Delicious

Själva installationsprocessen är mycket lik vad vi har beskrivit ovan för toppen och sidorna.

 1. Bli av med den gamla bottentätningen. Du kan enkelt skjuta ut den här för garageportar av metall, men du måste dra upp spikarna och hålla den nere först med kofoten för trädörrar.
 2. Rengör ytan ordentligt. Som du har sett ovan kommer detta att göra installationen mycket smidigare och göra det lättare för tätningen att ta sig upp till ytan.
 3. Mät ytan. Återigen kommer detta att hjälpa dig att veta hur mycket av tätningen som ska skäras. Om du redan mätte bottenytan innan du köpte din tätning kan du klippa den.
 4. Sätt den nya tätningen på plats på dörrgolvet. Metallgarageportar kommer att ha ett avsett utrymme för tätningen att gå in i, men med trädörrar måste du installera tätningen på marken. Innan du håller tätningen på plats med skruvar och lim, stäng garageporten och kontrollera om det finns gupp och utrymmen.
 5. Håll tätningen på plats. När du har bekräftat att tätningen är korrekt placerad på golvet, skruva fast den i golvet eller använd lim för att hålla ner den. När du är klar kan du försiktigt stänga garageporten. Om du använde lim bör du ge limmet minst en dag att torka. Det kunde torka snabbare, men bara för säkerhets skull.

Slutsats

En ordentligt förseglad garageport är ett utmärkt sätt att hålla ute vatten, snö, insekter, gnagare och reptiler. Om du tillbringar mycket tid i garaget är tätning av det också ett bra sätt att säkerställa att det blir bekvämt under sommaren eller vintern.

Med metoderna vi har beskrivit ovan kan du slutföra processen på egen hand. Om du inte har verktygen eller inte vill gå gör-det-själv-vägen, kan du också kalla in en expert för att göra jobbet efter att du köpt tätningen. Det är en enkel uppgift som kan slutföras på mindre än en timme.

Lämna en kommentar