Hur man tar bort tejprester från metall: 5 beprövade sätt

Synen av tejprester på blanka metallytor är mycket oattraktiv som oftast lämnar lite övrigt att önska. Den goda nyheten är dock att det inte är så svårt att ta bort lim från metalliska ytor. Så, hur kan du ta bort tejprester från metall?

Om den där tejprester har stört dig, läs vidare! I den här artikeln kommer vi att titta närmare på några beprövade sätt att ta bort tejprester från metall.

1. Skrapa bort limmet

Om du har att göra med minimalt med tejprester kan du enkelt ta bort det med hjälp av skrapningsmetoden. Den goda nyheten är att du kan eliminera gunk genom att använda olika material från kreditkort till ett rakblad och till och med en uppsättning spackelknivar.

Dessa speciella spackelknivar är av hög kvalitet och har ergonomiska handtag, så att du inte oroar dig för din komfort även om du måste fortsätta skrapa av dig ett tag.

När du använder avskrapningstekniken är det mycket tillrådligt att arbeta i ett koordinerat mönster. Till exempel kan du börja från vänster sida av metallen, röra dig mot höger sida. Tanken är att arbeta på ett område i taget och inte skrapa bort hela ytan genom långa, felaktiga rörelser.

Tricket är att observera ett liknande mönster när du tar bort resterna. När du använder ett kreditkort för att skrapa bort tejprester kan du använda så mycket kraft du kan tills du tar bort en betydande mängd.

Men när du använder föremål som knivar och rakblad är det viktigt att undvika att trycka för mycket eftersom du kan förstöra metallisk yta med repor.

2. Fukta metallytan

Ett annat sätt att ta bort envis smuts är genom att fukta den med varmt vatten. Att använda varmt vatten hjälper till att mjuka upp tejprester, vilket gör det mycket lättare att ta bort från metallytan. När du har fuktat ytan, ta en svamp eller ren mikrofiberduk och skrubba med fasta, konsekventa drag.

Se även  Hur man organiserar sig när du har lite eller inget utrymme

Om de envisa tejpresterna inte lossnar efter att metallen har blötlagts i varmt vatten, kan du prova att tillsätta två till tre droppar diskmedel eller handtvål för att bryta ned bindningarna ytterligare.

När du blötlägger ytan i tvålvatten, är det lämpligt att täcka den med en våt trasa eller svamp i t.ex. 10-30 minuter tills resterna binder sig helt. Efter att ha gett resterna tillräckligt med tid att blötläggas, blir nästa steg att rengöra ytan med en mjuk torr trasa.

Du kan också använda en spackel för att ta bort de envisa resterna som blir kvar efter att ytan blötts.

3. Lös upp återstoden i alkohol

Alkohol är ett knepigt lösningsmedel att använda, speciellt på målade ytor. På grund av detta rekommenderas starkt att utföra ett metallplåstertest innan du täcker ytan med alkohol. När du kommit fram till att alkoholen är säker att använda kan du applicera den i små portioner när du riktar in dig på de drabbade områdena.

Ge alkoholen tillräckligt med tid, gärna fem till sju minuter, att verka och avdunsta innan du börjar städa upp ytan.

Efter cirka tre minuter kommer bindningarna att börja försvagas, vilket borde göra det lätt för dig att rensa upp resterna med en torr trasa eller hårt ämne som en spackel. Om du har att göra med envisa tejprester kan du lägga till flera droppar alkohol eller blötlägga metallytan i en alkoholindränkt trasa.

4. Smörj tejprester

Du kan också lita på vatten och oljeförträngande smörjmedel när du vill ta bort tejprester. WD-40 kommer att tjäna dig väl, speciellt om du spraya en generös mängd på metallytan. Se till att du tar på dig en säkerhetshandske innan du sprejar WD40-smörjmedlet på din metallyta.

Ge WD40 cirka fem till tio minuter för att försvaga bindningarna av tejprester. Du kan sedan fortsätta att ta bort tejprester. Att släta bort tejprester med din handsklädda hand kan fungera om dess bindningar inte är för starka. Alternativt kan du repa resterna med en stark yta som en rakhyvel eller en spackel.

Se även  Hur man slutar lukta i kylskåp när det är avstängt

5. Använd en hårtork

En hårtork kan hjälpa dig att göra betydande framsteg i ditt uppdrag att ta bort tejprester från metalliska ytor. Allt du behöver göra är att välja en tillräckligt hög inställning (helst den högsta) och rikta torktumlaren mot tejprester, blås upprepade gånger tills den varma luften arbetar på ytan.

För bästa resultat när du använder en hårtork är det bäst att arbeta med små sektioner åt gången. Slå på tejprester med så många hetluftsstrålar som möjligt, fokusera på ett område innan du går vidare till nästa. Tejprester bör vara mycket lättare att torka bort när du är klar med att administrera varmluftsblåsningarna.

Tips att tänka på när du tar bort tejprester från metall

Undersök djupet av problemet

Innan du börjar ta bort tejprester från metall, rekommenderas starkt att undersöka ytan för att fastställa problemet. En ordentlig undersökning låter dig veta vilka tekniker du ska använda, vilket kan spara både tid och pengar.

För alltför envisa tejprester är det bäst att börja med lösningsmedel som kan göra jobbet mycket lättare. Att skrapa envisa fläckar med ett kreditkort eller en spackel kan i slutändan göra uppgiften svårare. Som ett resultat bör du alltid undersöka ytan för att bestämma den bästa metoden att utföra.

Ta på dig säkerhetsutrustning

Om du ska arbeta med frätande lösningsmedel som WD40, är ​​det bäst att växla upp därefter. Som regel bör du inte arbeta med eventuellt frätande lösningsmedel utan att använda lämpliga skyddsutrustningar. Dessutom bör du också läsa bruksanvisningen när du använder lösningsmedel som du inte vet mycket om.

Arbeta i sektioner

För bästa resultat bör du alltid ta bort tejprester eller eventuella fläckar sektionsvis. Genom att arbeta i sektioner kan du fokusera på ett område i taget, vilket går långt för att förbättra resultaten av ditt DIY-fläckborttagningsprojekt.

Se även  Hur man tar bort ljusvax från trä (steg-för-steg)

Om du sprutar lösningsmedel, fokusera på ett specifikt avsnitt innan du går vidare till nästa. Detsamma gäller när man använder en hårtork för att försvaga bindningarna. Genom att fokusera på ett område kan du göra ett grundligt jobb och arbeta systematiskt jämfört med att arbeta utan någon som helst ordning.

Låt lösningsmedel tillräckligt med tid att verka

Du måste göra mer fysiskt arbete om du inte ger lösningsmedel tillräckligt med tid att arbeta. Som en bra tumregel bör du alltid ge lösningsmedel ett par minuter för att försvaga tejprester vidhäftningar. Om du inte gör det leder det till mer energi på din sida, vilket kan vara överväldigande när du har att göra med extremt stora ytor.

Se därför till att kontrollera användarmanualen för att veta hur lång tid det tar att blötlägga din metallyta. Du kommer att ha mycket lättare att ta bort tejprester efter att metallen har fått tillräckligt med tid att blötläggas i lösningsmedel som WD40 eller alkohol.

Du kanske också gillar: 8 enkla sätt att ta bort dubbelsidig tejp från väggar

Avslutar

Om du har att göra med lätta tejprester kan du få jobbet gjort om du skrapar bort det med ett kreditkort eller en vass verktygskniv.

Men för envisa tejprester måste du ta in de stora pistolerna och använda lösningsmedel för att försvaga bindningarna. Lösningsmedel som alkohol kan fungera bra, men du kan behöva använda WD40 om tejprester visar sig vara för svåra att ta bort.

Oavsett vilket alternativ du föredrar, kom ihåg att ta på dig skyddsutrustning om du ska ha att göra med frätande lösningsmedel. Du bör också ge lösningsmedel tillräckligt med tid att verka innan du torkar bort tejprester.

Lämna en kommentar