Hur man tar bort silikon från plattor: steg-för-steg

Även om det är avgörande för kakelinstallation, kan silikon börja lossna med tiden. Vissa installatörer kan också applicera överflödigt silikon på plattor och därför förstöra finishen, vilket ger dig den ovälkomna uppgiften att ta bort silikon. Så, vad är några av sätten att ta bort silikon från plattor?

Så här kan du ta bort silikon från plattor:

  1. Bestäm de problematiska brickorna.
  2. Rengör plattorna.
  3. Skjut ner en rakhyvel i tätningssömmen.
  4. Håll och dra i den exponerade kanten av silikontätningen.
  5. Skrapa ur resterna.
  6. Skrubba plattorna för att ta bort silikonrester.

Läs vidare för mer information om stegen att observera när du försöker ta bort silikon från plattor.

1. Bestäm de problematiska brickorna

Det första steget bör alltid vara att bestämma de plattor som behöver uppmärksamhet. Detta bör hjälpa dig att känna till några av de föremål du behöver använda. Ännu viktigare, att ha en grov uppfattning om alla plattor som behöver uppmärksamhet hjälper dig att veta om du behöver ta bort duschtillbehör eller bänkskivor.

2. Rengör plattorna

Efter att du har rensat arbetsområdet är nästa att tvätta plattorna med ett kvalitetskakelrengöringsmedel som inte lämnar rester som Better Life Badkar & Kakelrengöring, som du kan hitta på Amazon. Även om det inte är obligatoriskt, kan varmt vatten också hjälpa till att rengöra plattan, vilket eliminerar behovet av att rengöra ytan senare.

Proffstips: Rengöring av plattorna innan de tas bort gör återförslutningen enklare och snabbare. Vissa människor tenderar att hoppa över det så viktiga steget att rengöra plattorna innan de tar bort silikon. Även om rengöring av plattorna inte hjälper i silikonborttagningsprocessen, är det avgörande för att förbereda plattan för en återförslutningsprocedur eftersom silikon inte tätar bra på smutsiga, smutsiga eller feta ytor.

3. Skjut en rakhyvel nedför tätningssömmen

Använd en rakhyvel eller en redskapskniv för att göra ett exakt snitt på fogsömmen. Som regel bör du se till att kniven skär genom basen av fogmassan, vilket gör att du kan lossa sömmen. Tricket är att använda spetsen på brukskniven för att göra ytliga snitt på kanten av silikonsömmen.

Du kan behöva upprepa processen på båda sidor av sömmen för att göra kanten lös och lätt att dra ut. Och även om du bör sikta på att skära de nedre delarna av silikontätningen, kan skärning extra djupt göra silikonborttagningsprocessen mycket svårare.

Se även  Hur man fyller spikhål i gips

Sikta därför på att skära mot botten av tätningsmedlet eftersom det kommer att göra det lättare att skala upp den silikonliknande bananen.

Proffstips: Var försiktig när du skjuter en rakhyvel nerför tätningssömmen för att undvika att skada plattorna. Även om avsikten är att ta bort silikon från de färgade plattorna, kan ett för hårt tryck med en verktygskniv sluta med att det repar plattan istället. Som ett resultat bör du sträva efter att skjuta bara spetsen på kniven och rikta in sig på botten av silikonsömmen istället för ytan på plattan.

4. Håll och dra i den exponerade kanten på silikontätningen

När du är klar med att skiva silikonsömmen och har kanten väl exponerad, nästa är att skala upp silikonen. Helst ska du inte peela med för mycket kraft eftersom silikonet kan vara skört och sluta skäras på mitten. Om du skalar silikonen noggrant kan du ta bort den del du kan se tillsammans med silikonet som fyllde fogen.

Om du stöter på svårigheter att skala silikonet från plattan, kan du använda din verktygskniv för att ytterligare försvaga bindningen. Och även om det kan vara frestande att skära de inre delarna av silikonet, försök att skära precis ovanför kakelytan för att göra det lätt att dra i resterande silikon.

5. Skrapa ut resterna

När du är klar med silikonen som är lätt att ta bort, är nästa att arbeta på de överblivna bitarna som har fastnat på kakelytan. Du behöver en spackel eller isskrapa för att ta bort det fastnade silikonet. Var dock noga med att inte använda överdriven kraft då du lätt kan skada brickan.

Börja med att placera kniven snett och gräv försiktigt ur resterna. Det gäller att repa försiktigt och växla mellan enheter om man måste. Använda en kvalitetsspackel som Dekeones 4-pack spackelskrapa kan hjälpa dig att skrapa igenom drabbade plattor utan att förstöra eller repa ytan.

6. Skrubba plattorna för att ta bort silikonrester

Om du planerar att använda brickan igen, måste du rengöra den ordentligt innan du lägger till ytterligare ett tätningsmedel. Ta en slipande skursvamp och blöt den med aceton, tvättsprit eller mineralsprit för att rengöra ytan. Vid rengöring, torka försiktigt över plattan, lägg till lite tryck, särskilt när du tar bort envisa rester.

Se även  Hur man förtunnar rost-oleumfärg för sprutning

Du kan också använda en blekmedels- och vattenblandning för att eliminera mögel och mögel. Du bör dock låta plattan torka innan du lägger till ytterligare ett tätningsmedel.

Proffstips: Använd en repfri skursvamp för att förhindra att plattorna skadas. När du är klar med att ta bort silikonet från de drabbade plattorna bör nästa steg vara att skrubba dem med en repfri skursvamp doppad i en lösning av alkohol, aceton eller mineralsprit. Repfria skursvampar hjälper till att bibehålla plattornas utseende samtidigt som de tar bort silikonrester.

Du kan också använda armbågsfett för att ta bort de tuffare resterna och låta dina plattor se bra ut som nya.

Ta bort silikon från plattor med lösningsmedel

De Bilsong silikonfogverktyg hjälper dig att ta bort silikon från plattor, men för att göra jobbet ännu enklare kan du spraya den oönskade tätningen med lösningsmedel. Ett lösningsmedel kan mjuka upp och lossa silikon så att du kan skrapa bort det utan att skada plattan.

Nedan följer steg att observera om du väljer att ta bort silikon med lösningsmedel:

1. Rengör plattan för att ta bort smuts och eventuella rester

Om din plan är att återapplicera silikon på den eller de drabbade plattorna, är det starkt tillrådligt att djuprengöra plattan för att ta bort ytsmuts och tvålskum som kan hämma den nya tätningens vidhäftningsförmåga. Därför, innan du introducerar ditt föredragna lösningsmedel, är det bäst att se till att plattan är ren och fri från ytsmuts. Du bör också ge plattan tillräckligt med tid att torka innan du går vidare till nästa steg.

2. Applicera ditt föredragna lösningsmedel

Ta ditt föredragna lösningsmedel och applicera det generöst på målbrickorna. Som en bra tumregel bör du följa instruktionerna som anges på produkten. Orange-Sol De-Sovl-Itär ett kraftigt bensenfritt avfettningsmedel som även fungerar för att rengöra våt färg och taktjära.

Även om det oftare används för att olja gångjärn, WD40 multifunktionssmörjmedel kan även användas för att ta bort silikon från kakel och andra ytor. WD40 fungerar genom att bryta de kemiska bindningarna som håller silikonen till plattan, vilket gör det lättare att ta bort.

3. Låt lösningsmedlet torka

Återigen, hur lång tid du tillåter lösningsmedlet bör bero på produktinstruktionerna. Vissa lösningsmedelstillverkare rekommenderar att lösningsmedlet får 2-4 timmar att verka, medan lösningsmedel som WD-40 tenderar att arbeta snabbt på silikonfogmassa.

Se även  Hur länge stannar gipsdamm i dina lungor?

Du kan också bedöma om silikonen är redo att tas bort genom att röra ytan med en redskapskniv. Om silikonet börjar lossna bör du gå vidare till nästa steg.

4. Lossa tätningsmedlet med hjälp av en verktygskniv eller spackel

Detta steg bör vara ganska enkelt, särskilt om du tidigare låtit lösningsmedlet tillräckligt med tid för att försvaga silikonbindningarna. Rikta in kanterna först och se till att du gör dem tillräckligt lösa så att de kan dras med lätthet. Istället för att skrapa silikonet från botten av plattan, försök att göra det svagare för att göra det lättare att dra.

5. Dra av silikonen från plattorna

Att skala av silikonet bör vara enkelt om du följer de föregående stegen till det senare. Ta tag i och dra försiktigt bort silikonet från plattorna, observera hur det lossnar. Du kan behöva spraya mer WD-40 Multi-Use (eller ditt föredragna lösningsmedel) om silikonet visar sig vara för svårt att ta bort.

Observera att du kan behöva använda en redskapskniv för att ta bort den envisa silikonen som är svår att ta bort. Men du kommer att ha mycket lättare att ta bort lösningsmedelssprayat silikon än när du tar bort det utan hjälp av ett lösningsmedel. Kom ihåg att använda spackeln eller brukskniven försiktigt för att undvika repor och skador på plattorna.

6. Rengör lösningsmedel och silikonrester

Du måste rengöra resterna av lösningsmedel och silikon från ytan på plattorna. Och eftersom de flesta silikonavlägsnande lösningsmedel innehåller potentiellt skadliga kemikalier, är det avgörande att ta bort resterna med denaturerad sprit eller alkoholbaserade lösningar. Låt slutligen plattorna torka innan ett nytt tätningsmedel appliceras på plattorna.

Avslutar

Lyckligtvis kräver att ta bort silikon från plattor inte professionell hjälp eftersom det är ett relativt enkelt gör-det-själv-projekt. Men för framgångsrika resultat är det bäst att förbereda plattorna genom att rengöra ytorna. Du bör också använda vassa knivar eller blad för att skära och lossa silikonkanterna.

När du är klar med att ta bort silikon från plattorna, kom ihåg att rensa upp resterna med en stark alkohol-, aceton- eller spritlösning. Som regel är det avgörande att använda knivar eller blad med vassa spetsar eftersom trubbiga sådana kommer att kräva ytterligare kraft, vilket kan sluta med att repa eller skada plattorna.

Lämna en kommentar