Hur man tar bort silikon från plast

Silikon är ett av de mest mångsidiga tätningsmedlen som används i de flesta hem. Och även om det är effektivt för att täta och limma ihop hushållsapparater och andra viktiga föremål, är det svårt att ta bort från ytor, särskilt plast. Så låt oss ta reda på hur du säkert kan ta bort silikon från plast.

För att ta bort silikon från plast, skrapa bort de yttre lagren med en kniv. Applicera sedan en plastvänlig silikonborttagningsmedel eller nagellackborttagningsmedel för att mjuka upp det återstående ämnet för enkel avtagning. Använd försiktig skur för mer envisa bitar. Men kom ihåg att hårda rengöringsmedel och varmluftsfläktar alltid är ett nej.

I den här artikeln kommer du att lära dig flera metoder och material för att ta bort silikon från plast. Jag har också sammanställt några proffs- och säkerhetstips för att göra din

Praktiska idéer om hur man tar bort silikon från plast

Vanligtvis är det knepigt att ta bort silikon från plast jämfört med andra ytor som t.ex metall och kakel. Denna komplexitet kommer in eftersom de flesta plastytor är ömtåliga och kommer med största sannolikhet att skadas med hårda metoder för borttagning av silikon.

Du vill inte repa din plastyta, bränna den eller orsaka permanent missfärgning och blekmedel, eller hur? Så du måste vara extra försiktig med metoden och kemikalierna du väljer.

Här är några alternativ för att bli av med silikon från plast:

Använder silikontätningsborttagningsmedel

Ett av de enklaste sätten att bli av med silikon från plast är att använda silikontätningsborttagningsmedel. Så här går du tillväga:

 1. Försök först att skala av så mycket silikon du kan med hjälp av ett praktiskt borttagningsverktyg som en redskapskniv. När du har nått gränsen, applicera en silikonförseglingsborttagare. Se till att removern är lämplig på plast genom att läsa igenom dess beskrivning och varningar. Följ sedan alla tillverkarens instruktioner för att tillämpa den.
 2. Efter applicering, lämna removern i några timmar, så att den kan göra sitt jobb. Det fungerar genom att få silikonet att svälla vilket försvagar dess bindning med plastytan. Så när du märker det svullna tätningsmedlet är det dags att bli av med det.
 3. Skrapa nu försiktigt bort det vidhäftande materialet från ytan, var noga med att inte repa plasten.
 4. Om du är nöjd med resultatet, rengör ytan med en skursvamp. Tänk på att hårda rengöringsprodukter kan skada plast, så välj skonsamma alternativ.
 5. Om mer envisa silikonbitar finns kvar på ytan, applicera mer remover och fortsätt att skrapa bort silikonet tills du är nöjd med resultatet.
Se även  Hur mycket väger en ugn? Genomsnitt och exempel

Kom ihåg att denna uppgift kan vara mödosam. Så var redo att upprepa proceduren några gånger, beroende på hur stark silikonen är fäst på plastytan.

Användning av mjukgörande lösningsmedel

Mjukgörande lösningsmedel verkar för att mjuka upp härdat silikon. Du kan använda dem som ett substitut för silikontätningsmedelsborttagare som köpts i butik.

Många mjukgörande lösningsmedel finns tillgängliga på marknaden, men alla är inte lämpliga för plast. Så det är tillrådligt att först kontrollera förpackningsinstruktionerna. Ett skonsamt lösningsmedel som isopropylalkohol är vanligtvis idealiskt.

Observera att den vanliga alkoholen du kan ha i ditt hus kanske inte är tillräckligt stark för att mjuka upp silikonen. Så satsa på industriell alkohol med minst 99 % alkoholhalt istället.

Du kan också använda vit vinäger som ett mjukgörande lösningsmedel, men det kanske inte är lika effektivt som isopropylalkohol.

I avsaknad av alkohol och vit vinäger kan du även använda den vanliga nagellackborttagningen.

Appliceringsproceduren för dessa mjukgörande lösningsmedel liknar den för silikontätningsborttagare.

 1. Ta först bort så mycket härdat silikon som möjligt med en kniv eller något annat praktiskt borttagningsverktyg.
 2. Applicera nu det mjukgörande lösningsmedlet och låt det stå några timmar för att utföra sin magi på silikonet.
 3. När silikonet börjar svälla, skrapa bort det och rengör ytan för att bedöma effektiviteten.
 4. Fortsätt att applicera det mjukgörande lösningsmedlet tills du uppnår önskat resultat. Du kan också täcka området med en handduk indränkt i det mjukgörande lösningsmedlet för ökad effektivitet.
 5. När du bara har kvar de envisa resterna, tvätta bort dem med ett skonsamt skurpulver och vatten för att ta bort eventuella silikonrester.

Notera

Om du är osäker på att det mjukgörande lösningsmedlet är lämpligt för den specifika plasten, testa det på en liten dold del av ytan innan du applicerar det i stor skala. Detta minskar omfattningen av potentiell skada.

Se även  Är hyresvärdarna ansvariga för luftfilter (hyresguide)

Kom ihåg att härdat silikontätningsmedel kan vara notoriskt svårt att ta bort. Därför bör du ha tålamod när du utför denna uppgift.

Saker att tänka på när du tar bort silikon från plast

Innan du tar bort silikon från plastytor, här är några saker du bör tänka på:

 • Undvik värmerelaterade metoder som att använda en hårtork eller en varmluftspistol — plastytor kan lätt brinna vid exponering för för hög värme.
 • Kontrollera alltid silikonborttagningsmedel och mjukgörande lösningsmedel du tänker använda. Varje kemikalie ska vara plastvänlig.
 • Läs alla instruktioner och varningsetiketter på produktförpackningarna och följ dem till punkt och pricka.
 • Säkerhet först: Bär skyddshandskar för att hålla händerna säkra från starka kemikalier. Se också till att området är väl ventilerat.
 • Även om de är allmänt tillgängliga som mjukgörande lösningsmedel, undvik att använda denaturerad sprit, toluen och xylen när du tar bort silikon från plastytor.
 • Använd inte starka rengöringsmedel när du rengör bort silikonrester. Hårda rengörings- och skurprodukter kan bleka plasten eller orsaka blekning.
 • När du skrapar bort silikon med en kniv eller något annat borttagningsverktyg, gå inte för nära plastunderlaget för att undvika att repa eller skära det.

Slutsats

Silikonfläckar på plastytor kan vara till besvär, för att inte tala om huvudvärken man får när man tar bort gammal silikonfogmassa.

Du kan dock sömlöst ta bort silikon från plast med hjälp av silikontätningsmedel borttagning eller mjukgörande lösningsmedel. Och även om det kräver lite tålamod, med rätt material och förfarande, är resultaten givande.

Se till att undvika starka kemikalier som denaturerad sprit och xylen. Du bör också undvika att använda värme och starka skurmedel.

Se även  Hur mycket väger en toalett? Sammanfatta 50 toppsäljare

Jag hoppas att dessa silikonborttagningstips hjälper dig att hantera envisa silikonfläckar och tätningsmedel på dina plastytor.

Lämna en kommentar