Hur man tar bort silikon från metallytor

Silikoner används ofta i olika industri- och konsumentprodukter. De är populära eftersom de är resistenta mot värme, fukt och ultraviolett strålning. Men efter en tid kanske du vill ta bort gammalt silikon.

För att ta bort silikon från metall behöver du ett vasst rakblad, borste, slipmedel, vatten, torkduk och skyddsutrustning. Du måste vara försiktig när du hanterar vassa verktyg och kemikalier eftersom ett litet misstag kan leda till skada.

Den här artikeln ger enkla riktlinjer för hur man tar bort silikon från metallytor utan att skada dem, vilka verktyg som krävs och vad man ska observera under processen.

Rengör ytan

Innan du börjar ta bort silikon, se alltid till att du har en ren och torr yta. Att ta bort silikon från metallytor kräver ett fläckfritt rent arbetsutrymme. Detta hjälper dig att se vad du gör ur ett tydligt perspektiv. Det låter dig också använda dina verktyg utan att riskera din säkerhet. Till exempel kommer den rena, torra ytan att hålla ett tätt grepp mellan bladets skäregg och silikonen, vilket minskar risken för skador.

Ta på dig lite skyddsutrustning

Säkerheten kommer först. Att ta bort silikon från metallytor innebär hantering av vassa föremål som kan orsaka djupa skärsår om de inte hanteras med rätt skyddskläder. Du behöver några skyddshandskar för att hålla den vassa kniven eller rakhyveln och undvika att skära dig.

Dessa handskar bör vara gjorda av kvalitetsmaterial för att förhindra att kemikalier når din hud. Kom ihåg att bära denna klädsel hela tiden eftersom exponering för länge kan vara skadligt för din hälsa.

Se även  Kan du spraymåla rostfritt stål?

Använd ett vasst blad för att skrapa bort så mycket silikon som möjligt

I det här steget ska du göra det använd en vass rakhyvel att dra av så mycket silikon som möjligt. Börja från den sida som verkar vara mest skadad. Med den vassa kanten vänd bort från dig, tryck försiktigt kniven/rakhyveln längs metallytan för att dra bort silikonlagret. Använd en lägre vinkel för bladet för att undvika att skada den släta ytbehandlingen av metallytan. Detta kommer också att förhindra att du skadas.

Skrubba området med en nylonskurmaskin eller borstborste

Tanken är att ta bort så mycket silikon som möjligt från metallytan. Men att skala av med en vass rakhyvel tar inte bort allt silikon. Vissa bitar sitter fast på platser som kniven eller bladet inte kan nå. En nylonskurmaskin eller borstborste kan göra susen genom att skrubba djupare på de orörda områdena. Dessa borstar är bättre än metallborstar eftersom de bara tar bort silikonen utan att repa metallytan.

Blanda vatten med ett slipande pulverrengöringsmedel

Slipande pulverrengöringsmedel kan vara effektivare. De flesta slipande rengöringsmedel är vänliga mot metall men är tuffa mot andra ämnen som omöblerat trä. Om du bestämmer dig för att använda denna kemiska metod, finns det ett brett utbud av produkter.

De flesta med tidigare erfarenhet väljer ett kemiskt lösningsmedel eftersom det är svårt att ta bort silikonfog med en rakhyvel och borstar enbart. Lyckligtvis finns det många lösningsmedel för att underlätta arbetet utan att skada metallytan. De inkluderar:

  • WD-40
  • Unibond tätningsborttagningsmedel
  • Vinäger
  • Isopropylalkohol

Dessa lösningsmedel bryter ner silikontätningen till mindre molekyler som kan tvättas bort med rent vatten. Du kan också använda en tätningsmedelsborttagare för att underlätta arbetet. Applicera blandningen på caulken och ge den några minuter för att mjuka upp den gamla caulken. Skölj sedan med vatten.

Se även  Hur man tar bort färg från metalldörrar

Se till att lösningsmedlen avlägsnas helt från ytan innan du applicerar nytt silikon. Produkter som WD-40 kan reagera med det nya silikonet och göra dem ineffektiva.

Skrubba igen och skölj med vatten

Syftet med att skrubba med en nylonskrubber är att ta bort de mindre silikonbitarna som inte gick att ta bort med en vass rakhyvel. Om du skrubbar en andra gång blir du av med partiklarna du missade i första omgången. Lösningsmedel och rötmedel är inte ett vanligt alternativ eftersom många människor inte vet hur man använder dem på rätt sätt. De väljer att använda det fysiska tillvägagångssättet för att ta bort silikonet från ytan.

Några viktiga takeaways

Kisel är ett av de vanligaste grundämnena på jordskorpan. Dess förmåga att bilda komplexa polymerer som binder med molekyler från ett brett spektrum av ytor gör det till ett lämpligt tätningsmedel. Tillverkare tillverkar det i olika former, såsom silikonoljor, fett, gummi och tätning. När det appliceras som ett tätningsmaterial stelnar silikonet och blir svårt att ta bort.

När du tar bort silikon från metallytor, kom ihåg att:

  • Silikonfogen slits ut med tiden. Efter en lång service börjar den skala av från kanterna. Dessutom gör fel applikation det ineffektivt när det gäller att utföra sin plikt, hålla vatten, damm, insekter och andra föremål borta. Dessa faktorer kräver regelbunden utbyte för att hålla ditt hus säkert och fritt från skador.
  • Om du har några andningsproblem bör du arbeta i ett välventilerat utrymme för att minska ytterligare komplikationer. Caulk removers är kemikalier som har starka dofter beroende på tillverkare. Säkerställ alltid tillräcklig luftcirkulation. Det är bättre att vara säker än ledsen.
  • Använd inte för mycket kraft när du använder den vassa rakhyveln. Silikon kan vara segt och kan ha penetrerat oåtkomliga platser där vissa verktyg inte kan nå. Använd rimlig kraft för att undvika att skada utsidan av metallytan.
  • När du använder rötmedel/lösningsmedel, se upp för ämnen som omöblerat trä. Att exponera en träyta för rötmedlet kan lämna en ful fläck som leder till ytterligare skada.
Se även  Hur man fixar en toalettsits som fortsätter att falla (bästa tips och tricks)

Slutsats

Att ta bort silikon är en gör-det-själv-uppgift som kräver liten eller ingen professionell expertis. Den bästa metoden att ta bort silikon från en metallyta är en som inte orsakar ytterligare skada. Vissa människor föredrar den fysiska metoden medan andra väljer den kemiska proceduren efter preferenser, kunskap, skicklighet, tillgängliga verktyg och tid. Följ alltid rätt procedur för att förhindra bakslag och besvikelser vid varje steg.

Att hantera kemikalier och vassa verktyg kräver extra försiktighet för att undvika skador och du måste bära din skyddsutrustning hela tiden.

Lämna en kommentar