Hur man tar bort silikon från glas (5-stegsguide)

Oavsett om du tar bort det gamla tätningsmedlet från ditt akvarium eller städar upp spill under hemförbättring, kan processen att ta bort silikon från glas vara en smärta. Om du gör fel, kommer du att få skadat eller repat glas. Som tur är, med rätt verktyg och material, kan du enkelt bli av med silikon.

Så här tar du bort silikon från glas:

  1. Rengör ytan för att ta bort smuts och damm.
  2. Applicera ett mjukgörande lösningsmedel på silikonen.
  3. Ta bort silikonen med en 1-tums rakhyvel eller stålull.
  4. Värm ytan lätt om silikonet inte lossnar.
  5. Torka av silikonresterna med en mikrofiberduk.

Denna process är ganska enkel, och allt du behöver är verktyg som en rakhyvel, handskar, en hårtork/värmepistol, alkohol/sprit och en mikrofiberduk. Läs vidare för att lära dig mer om dessa steg i detalj.

1. Rengör ytan för att ta bort smuts och damm

Rengöring av ytan är det första steget för att säkerställa framgångsrik borttagning av silikon på glas.

Du behöver inget speciellt glasrengöringsmedel för att ta bort damm och smuts på ytan. Allt du behöver göra är att hälla lite vatten i en sprayflaska och tillsätta lite flytande tvättmedel eller tvål för att skapa en enkel rengöringslösning.

Som sagt, om du föredrar en traditionell glasrengöringslösning rekommenderar jag att du använder den Windex Vinegar Multi-Surface Spray från Amazon.com. Denna produkt rengör effektivt en mängd olika glas och lämnar en fräsch, ammoniakfri doft på ytan. Det är också väldigt prisvärt, vilket är en av anledningarna till att många föredrar det.

När du väljer ett kommersiellt glasrengöringsmedel, kontrollera etiketten för att säkerställa att den inte innehåller giftiga kemikalier som kan skada ytan.

Vad gäller själva städningen så borde en liten fuktig trasa kunna göra jobbet. Spraya rengöringslösningen på glaset och torka av det med tyget.

Men om den inte blir av med all smuts kan du behöva en skrapa. En skrapa kommer att vara väldigt praktisk om du tar bort silikon på en stor yta.

Se även  Hur man använder silikontätningsmedel utan tätningspistol

Här är en video om hur man använder en skrapa för att rengöra glas:

Se till att rengöra alla drabbade ytor och omgivande områden. Börja uppifrån och arbeta dig ner till botten.

Slipmedel kan skapa rester på ytan, så se till att du torkar allt rent med trasan.

När området är rent, låt det torka i några minuter.

2. Applicera ett mjukgörande lösningsmedel på silikonen

Ett silikonmjukmedel hjälper till att bryta ner silikonen och lossa dess vidhäftning med glaset, vilket gör det lättare att ta bort.

Många produkter kan fungera som silikonborttagare, men en lösning som fungerar särskilt bra är mineralsprit. Mineralsprit innehåller petroleumdestillation och är säkrare att använda på glas. Du kan hitta den i din lokala hembutik.

Ett annat säkert alternativ är gnidningsalkohol eller isopropylalkohol, en färglös, brandfarlig förening. Den medicinska versionen av isopropylalkohol kanske inte är tillräckligt stark för att ta bort silikon från glaset, så det är bättre att skaffa industriell isopropylalkohol (IPA) med 99 % renhet.

Vissa människor föreslår också använda aceton. Aceton är dock mycket brandfarligt och en ansamling kan snabbt bli koncentrerad, så se till att området är väl ventilerat. Andra alternativ för silikonborttagning är toluen och xylen, vit vinäger och metyletylketon (MEK).

Oavsett vilket alternativ du väljer, se till att produkten inte innehåller några starka kemikalier som kan skada ditt glas.

För att vara säker, testa produkten på en oansenlig del av glaset och kontrollera eventuella missfärgningar eller reaktioner.

Spraya endast en liten mängd av produkten på det drabbade området för att undvika att skada glaset. Du kan också blötlägga en trasa i lösningsmedlet och lämna den på ytan.

Låt den vara på under den tid som rekommenderas på produktetiketten (vanligtvis cirka fem till tio minuter) innan du går vidare till nästa steg.

3. Ta bort silikonen med en 1-tums rakhyvel eller stålull

När silikonen har mjuknat är nästa steg att skrapa den med ett rakblad. Det är bäst att använda en ny rak 1-tums (25 mm) rakhyvel för att undvika repor och skador på glaset.

Se även  3 anledningar till att din toalettsits inte stannar upp och 3 enkla korrigeringar

En rakhyvel som WEUPE rakbladsskraparverktyg från Amazon passar perfekt för detta ändamål. Den är mångsidig, säker att använda på glas, skarp och kommer med fem blad.

För att ta bort det uppmjukade silikonet, placera rakhyveln så nära det underliggande silikonlagret som möjligt och skjut försiktigt in den vassa kanten under den. Om silikonet är för tjockt för att ta bort på en gång kan du skära igenom det lager för lager.

När du tar bort silikonet, var noga med att inte trycka för hårt för att undvika etsning av glasytan. Om det visar sig vara för svårt att ta bort kan du behöva använda ytterligare ett lager silikonlösningsmedel för att mjuka upp det.

Beroende på typ av glas kan du också använda en fickkniv eller brukskniv för att ta bort silikonet. Om du har att göra med glas som är mer benägna att repa, är det bäst att använda stålull eller en stålborste. Denna metod kan kräva lite armbågsfett, men det lämnar inga märken på glaset.

Sandpapper är mer benägna att repa ytan, så det är bäst att undvika att använda det.

4. Värm ytan lätt om silikonen inte lossnar

Om du inte kan ta bort silikonen med rakbladet eller stålullen, måste du applicera lite värme på ytan. Uppvärmning av silikonen hjälper till att försvaga den ytterligare och göra den skör.

Du kan värma den drabbade ytan med antingen en hårtork eller värmepistol. Helst vill du ställa in enheten på låg till medelvärme och rikta munstycket direkt på området.

För mycket värme kan skada glaset, så du bör inte applicera det i mer än två minuter. När du är nöjd med silikonens mjukhet, använd rakhyveln för att ta bort det återstående materialet.

Se även  8 högkvalitativa alternativ till kommandoremsor

5. Torka av silikonrester med en mikrofiberduk

Efter att ha skrapat bort silikonet sitter du vanligtvis kvar med en del rester. Det bästa sättet att ta bort detta överblivna material är genom att applicera lite tvättsprit eller mineralsprit på det och torka av det med en mikrofiberduk.

Du kan också blötlägga en svamp i lösningen och försiktigt skrubba bort resterna. Om allt material inte kommer bort kan du behöva värma ytan igen och skrapa bort den med rakhyveln. När du har tagit bort resterna helt och ytan är slät, kan du göra en slutstädning med varmt vatten och flytande tvål.

Skölj till sist av den med rent vatten och låt den torka.

Du kanske också gillar: Hur man tar bort silikon från plast

Säkerhetsföreskrifter när du tar bort silikon från glas

Som med alla processer som involverar kemikalier, lösningsmedel och vassa föremål, bör din säkerhet vara en prioritet. Nedan följer några säkerhetstips som du bör tänka på:

  • Använd handskar för att minimera potentiella hudskador vid kontakt med kemikalier.
  • Se till att området är väl ventilerat innan du påbörjar silikonborttagningsprocessen.
  • Även om det är osannolikt att du orsakar en brand, var beredd att bekämpa den genom att ha en brandsläckare i närheten.
  • Undvik att blanda kemikalier, lösningsmedel eller rengöringsmedel.
  • Kontakta en professionell om du inte är säker på hur du ska utföra processen korrekt.

Avslutar

Som du har sett i artikeln är processen att ta bort silikon från glas relativt enkel om du följer alla instruktioner noggrant. Att använda rätt verktyg hjälper dig också att undvika att orsaka mer skada på ditt glas.

Se till att ha på dig skyddshandskar och utför processen i ett ventilerat utrymme. Om något går fel eller om du inte är särskilt händig, tveka inte att anlita en professionell för att göra jobbet.

Lämna en kommentar