Hur man tar bort rostfläckar från kläder med bakpulver

Att rengöra rostfläckar från kläder kan vara ganska krångligt, men om du använder fel rengöringsmedel eller låter fläcken stå för länge kanske du aldrig får bort fläcken. Bakpulver har varit känt för att göra underverk för att få tuffa fläckar ur tyger. Men tar det bort rostfläckar från kläder?

Här är olika sätt att ta bort rostfläckar från kläder med bakpulver:

 • Blötlägg den fläckiga trasan i en bakpulverlösning.
 • Gnid bakpulverpasta på rostfläcken.
 • Applicera bakpulver och citron på den fläckade fläcken.
 • Använd bakpulver och varmt vatten för att ta bort fläcken.
 • Blötlägg kläderna i en blandning av bakpulver och vinäger.
 • Applicera en blandning av bakpulver och tvättmedel.
 • Ta bort rostfläckar med bakpulver och grädde av tandsten.
 • Använd en blandning av bakpulver och väteperoxid.
 • Blöt den fläckiga trasan och applicera bakpulver.

Den här artikeln kommer att ge en mer grundlig förklaring av metoderna som anges ovan. Om du vill veta mer om hur du tar bort rostfläckar från dina kläder med bakpulver, fortsätt läsa.

Blötlägg den färgade duken i en bakpulverlösning

Tvärtemot vad många tror är det inte alltid det mest effektiva sättet att tvätta dina rostfläckade kläder omedelbart efter att färgningen inträffar. Ett grundläggande sätt att få bort dessa rostfläckar ur dina kläder är att blötlägga dem i bakpulver för att låta rosten genomgå en kemisk process som kallas oxidation.

Här är stegen:

 1. Tillsätt 3 msk (42,52 g) bakpulver i en halv hink kallt vatten och rör om för att lösa sodan jämnt i vattnet.
 2. Blötlägg de fläckiga kläderna i sodavattnet i cirka 30 minuter. Denna metod ger läsken tid att oxidera rosten från trasan, vilket gör det som finns kvar av fläcken tillräckligt mjukt för att tvättas bort.
 3. Efteråt kan du tvätta av tyget med tvättmedel för att få bort all kvarvarande rost, lämna platsen rostfri och se ut som den var innan.

Gnid bakpulverpasta på rostfläcken

Vissa rostfläckar är mer uttalade än andra, vilket gör dem mycket svåra att ta bort med vanlig tvätt. Men den goda nyheten är att ett annat bakpulverhack kan hantera även de mest utmanande rostfläckarna genom att dränka rosten från den fläckiga fläcken.

Se även  Kan du använda Drano på en toalett?

Allt du behöver göra är att följa stegen nedan:

 1. Tillsätt 1 msk (14,3 g) bakpulver i en liten behållare med 4 msk (59,15 ml) vatten och blanda noggrant. Denna kombination bör ge dig en vit pastaliknande blandning.
 2. Applicera blandningen på exakt plats med rostfläckarna.
 3. Använd en liten tandborste eller våt svamp med en grov yta, eller gnugga fingrarnas spets i cirkulära rörelser.

Om du använder denna metod kommer fläcken att försvinna på nolltid och hjälpa till att skrubba bort rostfläckarna, vilket gör det lättare att tvätta bort med vanliga tvättmedel.

Applicera bakpulver och citron på den färgade fläcken

Citron är inte vilken vanlig gammal frukt som helst. Den har flera andra användningsområden i köket, varav en inkluderar städning. Den innehåller vissa syror som är effektiva för att lösa upp även de tuffaste fläckarna på kläder.

Att använda både citron och bakpulver tillsammans är ganska effektivt för att rensa bort rostfläckar eftersom syrorna inuti citronen hjälper till att öka den redan effektiva rengöringskapaciteten hos bakpulver.

Vad du vill göra i den här situationen är att följa dessa steg:

 1. Applicera lite bakpulver på den fläckade fläcken och se till att duken är blöt först.
 2. Skrubba läsken på plats med hälften av en skivad citron. Sodan kommer att absorbera rosten i god tid, och citronsaften kommer att lösa upp det som finns kvar på tyget.
 3. En snabb tvätt efteråt bör rensa bort alla fläckar som kan finnas kvar.

Använd bakpulver och varmt vatten för att ta bort fläcken

När du hanterar fläckar är det viktigt att försöka mjuka upp eller lossa vad fläcken än kan vara innan du försöker tvätta den ur tyget. Att använda hett vatten för att lossa fläckar är en uråldrig teknik som har visat sig vara effektiv mot vissa mindre fläckar, men rostfläckar är en helt annan nivå, och bara varmt vatten kanske inte klarar jobbet.

Detta steg är där bakpulver kommer in.

Medan det varma vattnet mjukar upp rosten, absorberar sodan den och en sista tvätt med tvättmedel rensar bort alla rostrester som kan finnas kvar på tyget.

Se även  Hur man slutar lukta i kylskåp när det är avstängt

Här är stegen:

 1. Beroende på den säkraste temperaturen för tyget, applicera bakpulver i det varma vattnet.
 2. Blötlägg trasan i den i cirka 20 minuter. Denna tid bör vara tillräcklig för att rensa bort de första fläckarna.
 3. En sista tvätt med tvättmedel kommer att rensa bort eventuella mindre fläckar som finns kvar.

Blötlägg kläder i en blandning av bakpulver och vinäger

Ett annat praktiskt köksämne som har stor rengöringspotential är vinäger. När den används ensam i tvättvatten kan vinäger vara ett lämpligt rengöringsmedel för tuffa fläckar som olja, smuts och fett.

Men när det gäller rostfläckar är att blanda den med bakpulver den mest effektiva rengöringsformen av vinäger. Här är stegen:

 1. Blanda lika delar vinäger och baklösning i en halv hink vatten. Kombinationen skapar ett rökigt skummoln på vattenytan. Denna kemiska reaktion är bara ättikan som reagerar med läsken för att frigöra dess syror men är helt ofarlig för huden.
 2. Blötlägg den färgade trasan i lösningen i cirka 20 minuter.
 3. Tvätta sedan med diskmedel, så kommer rostfläcken lätt att tvättas bort.

Applicera en blandning av bakpulver och tvättmedel

Enbart bakpulver är ett kraftfullt rengöringsmedel och kan förmodligen få jobbet gjort genom att ta bort rostfläckar från dina kläder. Men för effektivare rengöring har de flesta funnit att blanda läsk med tvättmedel ger bättre resultat.

Här är stegen för att göra detta:

 1. Tillsätt 1 msk (14,3 g) läsk till 1 msk (14,79 ml) tvättmedel i ett halvt glas vatten för att skapa en pasta som kan ta bort även de tuffaste rostfläckarna.
 2. Applicera pastan på den fläckade fläcken och skrubba försiktigt med antingen en tandborste, trasa eller en svamp.
 3. Pastan kommer att absorbera rosten och du kan sedan tvätta med tvättmedel efteråt.

Ta bort rostfläckar med bakpulver och grädde av tandsten

En annan köksingrediens som också används vid rengöring är grädde av tandstenspulver.

Det syrabaserade pulvret har ett kemiskt medel som kan neutralisera och absorbera även de tuffaste fläckarna, och när det blandas med bakpulver kan det tackla även rostfläckar. Här är stegen för att göra detta:

 1. Blanda 5 tsk. (20,9 g) tandstenspulver i en halv hink varmt vatten och tillsätt ytterligare 5 tsk. (20,9 g) bakpulver.
 2. Blötlägg tyget i ovanstående lösning i cirka 30 minuter. Denna lösning är kraftfull nog att absorbera alla rostfläckar från tyget efter blötläggning.
 3. För ett mer effektivt jobb, tvätta med tvättmedel efter att du tagit bort tyget från tarter/sodavatten.
Se även  De 5 bästa mopparna för att skura golv för närvarande på marknaden

Använd en blandning av bakpulver och väteperoxid

Väteperoxid är ett rengöringsmedel med fantastiska blekande egenskaper. Som fläckborttagningsmedel kan väteperoxid lösa upp alla fläckar som kan finnas på tyget och, när det blandas med bakpulver, kan det vara effektivt för att ta bort rostfläckar.

Följ stegen nedan för att göra detta:

 1. Blanda 3 tsk (12,6 g) bakpulver med ½ kopp (64 g) väteperoxid.
 2. Applicera pastan på platsen med rostfläcken, skrubba och tvätta sedan med tvättmedel.

Medan du håller på, var noga med att inte förvara pastan i en stängd behållare, eftersom gasen från blandningen kan vara ganska berusande och skadlig om den andas in.

Blöt den färgade trasan och applicera bakpulver

Denna metod är enkel med bakpulver men är också ganska effektiv om fläckarna först nyligen har kommit i kontakt med tyget.

En färsk rostfläck på ett tygstycke har inte hunnit fästa ordentligt och är mycket lättare att ta bort än fläckar som legat på materialet i flera dagar. Att blötlägga trasan i vattnet kort efter att du har märkt fläckarna hjälper till att bromsa rostens fäste på tyget.

Efter att ha tagit det våta tyget ur vattnet måste du applicera lite bakpulver på fläcken. Skrubba sedan med en tandborste eller en fuktig svamp medan du regelbundet blötlägger tyget i vatten för att tvätta bort alla fläckar som har tagits bort hittills tills all rost är borta.

Slutgiltiga tankar

Även om det kan vara ganska effektivt att blanda olika rengöringsmedel, kan det vara ganska farligt att kombinera fel. Se till att hålla dig till den här rekommenderade listan, så får du säkert bort rostfläcken ur dina favoritkläder utan att skapa ett kemiskt vapen.

Lämna en kommentar