Hur man tar bort rost från skruvar: en steg-för-steg-guide

Rostiga skruvar utgör en potentiell fara, så det slutar med att de flesta slänger dem och får nya. Men om du tar bort rosten kommer skruvarna att vara helt användbara igen, och det är lättare att göra det än du tror.

Så här tar du bort rost från gamla skruvar i 8 enkla steg:

 1. Skruva loss rostiga skruvar
 2. Få en sur lösning
 3. Lägg skruvarna och lösningen i en behållare
 4. Låt skruvarna dra
 5. Ta ut skruvarna ur badkaret
 6. Skrapa skruvarna med en svamp eller liten borste
 7. Torka av skruvarna
 8. Förhindra att skruvarna rostar igen

Så låt oss gå igenom dessa steg tillsammans och ta bort rosten från dina skruvar. Jag ska lära dig vad du kan använda för att ta bort rost, hur du gör det och hur du förhindrar att rosten kommer tillbaka.

1. Skruva loss rostiga skruvar

Att ta bort rosten är inte så svårt, eftersom det finns många möjliga lösningar. Men innan du blir av med rosten måste du först ta bort de rostiga skruvarna var de än skruvas i, vilket sällan är en lätt uppgift.

Det finns ett par saker att hålla utkik efter för att bestämma tillvägagångssättet du måste ta för att ta bort den rostiga skruven:

 • Hur djupt skruven sitter i – om skruven bara är ett par gängor i, skulle den vara mycket lättare att ta bort än om den skruvas i ett fast material som trä eller metall.
 • Typ av verktyg och skruvar – skruvar finns i många former och storlekar, och om du ska använda ett verktyg för borttagning måste du se till att det fungerar för just de skruvarna.

Med det sagt, här är några metoder att prova när du försöker ta bort rostiga skruvar:

Applicera smörjning på skruven och försök ta bort den med ett verktyg

Rost gör att skruven fastnar på sin plats, men genom att tillsätta ett smörjmedel som ett fett eller annan oljebaserad produkt så kommer du att lossa den och förhoppningsvis kunna skruva loss den.

Applicera fettet en tum bort från bulthuvudet för att undvika att det fastnar i bultdrevet. Om det inte fungerar första gången kan du försöka igen, men rensa upp allt gammalt fett innan du gör det.

Applicera värme på rostiga skruvar

Om du har en ficklampa eller liknande värmekälla tillgänglig kan du använda den för att värma de rostiga skruvarna. Denna metod är lite hård, och du måste vara försiktig så att du inte skadar dig själv eller skadar materialet där skruven är.

Se även  5 kreativa sätt att hänga handskar eller trasor under diskbänken

När elden reagerar med metall får den den att expandera, vilket kan göra att rosten runt den spricker, vilket ger dig tillräckligt med rörelseutrymme för att skruva loss skruven. Ändå, innan du gör något:

 1. Torka av skruven med en påse för att ta bort olja eller något brandfarligt som kan vara på den.
 2. Förbered facklan eller något som producerar låga (även en vanlig tändare är bra) tillsammans med lite vatten.
 3. Börja värma skruven tills den börjar ryka, ta sedan genast bort värmekällan och häll vatten på skruven.

Ibland kan du ta bort skruven efter ett försök, men det tar vanligtvis några cykler eftersom det viktigaste som får det rostade området att spricka är den konstanta cykeln mellan varmt och kallt.

2. Skaffa en sur lösning

Sura lösningar äter igenom rost och hjälper till att lossa korrosion från dina skruvar.

Även om en hel del lösningar kommer att fungera, vinäger är det populäraste alternativet eftersom de flesta redan har det i sina skåp.

Vinäger innehåller syror som är mycket effektiva för att ta bort rost från metall. När du väljer den vinäger du använder för att ta bort rosten, se till att den är outspädd. Du kan kontrollera detta på etiketten.

Många vinägerprodukter innehåller en hög andel vatten, vilket försvagar deras sura innehåll och gör dem mindre effektiva för att ta bort rosten. Av denna anledning är vit vinäger ett bra alternativ att välja eftersom syran den innehåller är mycket stark.

Ändå är vinäger långt ifrån den enda metoden du kan använda för att ta bort rost från skruvar, även om det förmodligen är den mest bekväma. Här är några lösningar du kan prova:

 • Fosforsyra – denna syra är kraftfull, så du bör använda den med handskar, men den kommer att vara mycket effektiv och tar bort rost snabbare än vinäger. Du kan blötlägga skruvarna i syran helt eller hälla lite på en borste och gnugga skruvarna med den.
 • Saltsyra – denna syra är ännu mer potent, eftersom den också kan skada metallen. Du kan späda ut den med vatten för att undvika att skada dina skruvar och använd skyddsutrustning för att förhindra skador på din hud.
 • Bakpulver – Bakpulver i kombination med vatten kan också lösa upp rost, även om det tar några timmars sittande. Det är ett bra hemgjort alternativ till vinäger.
 • Salt och citron – Citron kan också fungera som en sur lösning för att ta bort rost. I kombination med salt, som fungerar som ett slipmedel och reagerar med citronen, kan de två bli av med rost inom några timmar. Du skulle behöva göra lite mer borstning i efterhand med det här alternativet, men det borde vara värt det.
Se även  Kan du lämna Drano över natten?

3. Lägg skruvarna och lösningen i en behållare

När du har din sura lösning, hitta en liten behållare eller en flaska och sätt in skruvarna i den. Du kan förstöra behållaren och fläcka den med rost, så använd bara något du inte har något emot att slänga ut.

Häll sedan den sura vätskan eller pulvret i behållaren, täck skruvarna helt, och kanske lite till. Om möjligt, täck behållaren eller lock på flaskan och skaka upp den då och då för att få bort rosten.

4. Låt skruvarna dra

Ge lite tid för de sura elementen att reagera med rosten.

Beroende på vilken kemikalie du använder kan det ta längre tid för rosten att lossna.

Saltsyror och fosforsyra fungerar inom några minuter. Om du lämnar skruvarna i dessa syror för länge kan de äta igenom metallen och skada skruvarnas gängor. Så var snabb när du använder dessa lösningar.

Men vinäger, citronsaft eller bakpulver tar vanligtvis lite över 10 timmar för att lösa upp rosten helt. Så det skulle vara bäst att blötlägga skruvarna en hel dag när du använder dessa material.

5. Ta ut skruvarna ur badet

När lösningen du blött dina skruvar i har blivit mörkare och rostfärgad är det dags att ta upp skruvarna ur badet.

Var mycket försiktig när du arbetar med salt- eller fosforsyror. Du kommer att behöva bära handskar, långa ärmar och skor med slutna tår för att skydda dig mot syrabrännskador. Samla upp den återstående lösningen och kassera den i en avfallsanläggning för att undvika att bränna andra organismer eller dina avlopp.

Men om det bara är vinäger, citron eller bakpulver kan du använda händerna och slänga lösningen i soporna.

6. Skrapa skruvarna med en svamp eller liten borste

Även om lösningen med största sannolikhet har blivit av med all rost, bör du också skrapa skruvarna. Det är bäst att ge dem en grundlig skrubbning med en svamp eller borste som en gammal tandborste, stålborste eller gammal diskborste.

Se även  Kan du förvara mat under diskbänken? Vad du borde veta

Du bör göra det under rinnande vatten. Genom att gnugga bort de knapriga rostfläckarna eliminerar du eventuell kvarvarande rost och rengör lösningen, vilket hjälper till att skydda dina skruvar från ytterligare skador.

6. Torka skruvarna

Nästa och sista steg är att torka skruvarna.

Du behöver inte låta dem lufttorka och förlora ytterligare några timmar av din dyrbara tid. Istället kan du helt enkelt gnugga dem med en rengöringstrasa tills de är helt torra.

Om du har många skruvar att gå igenom, byt till nya trasor när de gamla blir fuktiga. Annars tar det inte lång tid innan ny rost dyker upp och du kommer att få samma problem igen.

7. Förhindra att skruvarna rostar igen

Om du vill undvika att stöta på problem med rostiga skruvar finns det några förebyggande åtgärder du kan vidta. För det första är det dock viktigt att förstå varför rost uppstår.

Rost uppstår när du utsätter järnet från skruvarna för fuktig luft. Vattnet och syret i atmosfären reagerar med metallen och bildar hydratiserad oxid-rost.

När du vet detta kan du nu vidta några förebyggande åtgärder för att förhindra att detta händer:

 • Förvara dina tillhörigheter inomhus – Eftersom skruvar blir rostiga på grund av exponering för luft och fukt bör du förvara alla tillhörigheter du kan inomhus. Hitta en plats för dem som har lite luftfuktighet. Du kan också använda en avfuktare, särskilt effektiv i ett garage.
 • Håll saker torra – Torka regelbundet av alla områden med skruvar för att undvika att fukt byggs upp och orsakar rost.
 • Olja regelbundet in skruvarna – Du kan sakta ner rostprocessen avsevärt genom att regelbundet applicera smörjmedel på skruvarna.

WD-40 skulle vara ett idealiskt smörjmedel för dina skruvar eftersom det driver ut fukt och fungerar som en korrosionsinhibitor.

Viktiga takeaways

Rost kan uppstå på skruvar på grund av exponering för luft och fukt, vilket gör dem mycket svåra att ta bort eller använda. Tack och lov kan du prova några av dessa metoder för att ta bort rosten:

 • Placera de rostiga skruvarna i en behållare fylld med en sur lösning.
 • Skrubba bort rosten och torka dina skruvar noggrant.
 • Undvik att förvara skruvar i fuktiga utrymmen och olja dem ofta för att motverka korrosion.

Lämna en kommentar