Hur man tar bort rost från din vattenkokare: 6 bästa metoderna

Rost är otäckt, äckligt och gör ont i ögonen, speciellt när det förekommer i din vattenkokare. Ännu värre, det är ganska utmanande att skrubba bort det med vanliga metoder. Om du nyligen har sett rostrester i din vattenkokare och undrar hur du rengör den, då är du på rätt plats.

I den här artikeln kommer jag att förklara sex metoder du kan använda för att ta bort rost från din vattenkokare. Jag ska också ta upp om rosten är farlig för din hälsa och lista några sätt du kan förhindra att din vattenkokare rostar i framtiden.

Vad får rost att bildas i en vattenkokare?

Har du någonsin märkt en rest i din vattenkokare? Kanske var den vit eller gul, eller till och med rödaktig. På grund av den regelbundna kokningen av vatten eller drycker i vattenkokaren, är denna rest skyldig att dyka upp, och för det mesta är det skal, men det kan också vara rost.

Så vad orsakar rostbildning i en vattenkokare?

Rost bildas i en vattenkokare på grund av en naturlig reaktion på järn när den utsätts för syre och vatten. Denna reaktion är känd som oxidation, och det slutar med att det korroderar det drabbade föremålet.

Så om din vattenkokare visar några tecken på rost, bör du bli av med resterna omedelbart innan det byggs upp och skadar din apparat.

6 sätt att ta bort rost från en vattenkokare

1. Använd en vinägerlösning

Vinäger är ganska effektivt för att ta bort rost. Det är billigt, giftfritt och lätt att arbeta med. Om du vill använd vinäger för att rengöra din rostiga vattenkokare, se till att du använder vanlig vit vinäger.

Äppelcidervinäger och andra typer av vinäger med stark arom kan infiltrera din vattenkokares plastmaterial och förvränga smaken på de drycker du brygger efteråt.

Processen att använda vinäger för att ta bort rost från en vattenkokare är ganska enkel, och det innebär följande steg:

 1. Blanda vatten och vinäger i en behållare i ett-till-ett-förhållande.
 2. Tillsätt vinägerlösningen till din vattenkokare upp till raden för ”maximal fyllning”. Undvik att använda mycket smaksatta och aromatiska sorters vinäger som äppelcider. Använd heller inte balsamico eller drickvinäger eftersom deras höga sockerkoncentration kan skapa en klibbig röra. Om vinäger inte är tillgänglig kan du använda citronsyra eller kommersiella produkter som t.ex Urnex Dezcal Aktiverad Avkalkningsmedel. Det är ett säkert, giftfritt alternativ.
 3. Låt vinägern sitta i vattenkokaren för att de kemiska reaktionerna ska äga rum. Varaktigheten bör vara från två till tre timmar, men ju längre, desto bättre.
 4. Slå på vattenkokaren och koka vinägern i ca 5 minuter. När vätskan kokar virvlar den upp och rör om de små rostpartiklarna och bryter loss dem från vattenkokaren. Kokning fungerar också som en katalysator för den slutliga kemiska reaktionen mellan vinäger och rost.
 5. Låt vinägerlösningen sitta i vattenkokaren i ytterligare några minuter, säg 10 minuter.
 6. Häll ut all vinäger. Var försiktig. Det är ganska varmt. Häll först ut hälften av det och skaka vattenkokaren kraftigt för att tvätta bort de stora rostbitarna. Skölj sedan vattenkokaren med rent kallt vatten efter att ha hällt ut all vinäger.
Se även  Kan du använda stålull på gjutjärn?

Om du fortfarande märker rostfläckar i vattenkokaren, upprepa hela processen tills din elektriska vattenkokare är ren och blank.

Efter rengöring med vinäger, om vinägerns arom kvarstår, tillsätt en matsked bakpulver i vattenkokaren och fyll den med vatten. Koka lösningen i minst tio minuter, häll sedan ut den och skölj igen.

2. Använd citronskivor eller juice

De flesta tillverkare är vanligtvis emot att rengöra din apparat med vinäger. Om detta är fallet med din vattenkokare måste du använda ett annat rengöringsmedel. Citron är en utmärkt ersättning för vinäger.

Även om det är ganska svagt jämfört med vinäger, kan citron fortfarande rengöra din rostiga vattenkokare. Det finns två sätt som du kan använda citron för att rengöra din vattenkokare:

Använda citronskivor

Här är vad du behöver göra om du ska använda citronskivor:

 1. Skiva några citroner och lägg skivorna i vattenkokaren.
 2. Tillsätt vatten till cirka tre fjärdedelar av vattenkokaren.
 3. Låt lösningen koka i cirka tjugo minuter och låt den sedan svalna.
 4. Skrubba vattenkokaren med en borste.
 5. Kassera lösningen efter att den har blötts in.
 6. Fyll vattenkokaren med färskt vatten och koka igen i cirka 15 minuter.
 7. Kasta bort vattnet, skölj vattenkokaren och torka den torr med ett rent kläder.

Använda citronsaft

Om du använder citronsaft, följ dessa steg:

 1. Blanda en stor mängd vatten och citronsaft i vattenkokaren, som ett uns (30 ml) citronsaft och en halv liter (en halv liter) vatten.
 2. Koka lösningen i minst tjugo minuter och låt den sedan svalna.
 3. Skrubba vattenkokaren med en borste.
 4. Kassera lösningen och skölj vattenkokaren cirka fyra gånger med rent vatten varje gång.
 5. Torka av vattenkokaren med ett rent klädesplagg.

3. Använd en kommersiell produkt

Det finns färdiga lösningar för rengöring av vattenkokare och andra apparater som bland annat kranar och kaffemaskiner. Du kan köpa Durgol Universal Avkalkningsmedel och Avkalkningsmedel för att avkalka och ta bort rost från din vattenkokare. Det är mångsidigt och lätt att använda.

För att använda denna produkt, följ dessa instruktioner:

 1. Späd produkten enligt tillverkarens instruktioner.
 2. Häll lösningen i din vattenkokare och låt den koka i cirka tjugo minuter.
 3. Låt lösningen svalna och dra i minst femton minuter.
 4. Släng den och skölj vattenkokaren med rent vatten.

4. Använd Cola

Ja, du läste rätt. Coca-Cola är ett utmärkt rostborttagare eftersom dess fosforsyra reagerar med järnoxiden för att lösa upp rost.

Nedan är proceduren för att ta bort rost från din vattenkokare med Coca-Cola:

 1. Skrubba vattenkokaren med en stålborste. Skrubbning kommer att ta bort eventuella lätt fästfläckar av rost.
 2. Skölj den med rent kallt vatten.
 3. Fyll vattenkokaren med Coca-Cola upp till linjen ”maximal fyllning”.
 4. Låt vattenkokaren stå i minst tjugo minuter. Men om rosten byggs upp för mycket, låt koksen stå över natten.
 5. Skrubba vattenkokaren igen för att ta bort eventuella envisa rostfläckar.
 6. Häll ut Coca-Cola och skölj vattenkokaren med rent kallt vatten.

5. Använd sandpapper

Sandpapper är inte det bästa, men det är ett av verktygen du kan använda för att ta bort rost från din vattenkokare om alla andra metoder inte är tillgängliga. Det skulle dock hjälpa om du förstod att det kommer att repa den något om du skrubbar din vattenkokare.

Se även  4 sätt att rengöra en kökssvamp: Desinficering med mikrovågsugn och andra metoder

Nedan följer stegen för att ta bort rost med sandpapper:

 1. Ta ett fint sandpappersark och fukta det. Skrubba försiktigt de rostiga områdena i en cirkulär rörelse medan du överväger vattenkokarens form för att göra reporna på något sätt oansenliga.
 2. Skrubba tills en blank metall är synlig.
 3. Gnid det skurade området med lök när du är klar med ovanstående process. Lökenzymer hjälper till att bryta tuffa rostfläckar till enkla.
 4. Tvätta vattenkokaren med tvål och varmt vatten.
 5. Skölj med rent kallt vatten för att tvätta bort rost och annat skräp.
 6. Torka av vattenkokaren ordentligt och krydda igen.

6. Använd bakpulver

Det faktum att bakpulver är ett lätt nötande material gör det till en utmärkt rostborttagare. Denna metod är den bästa jämfört med att använda sandpapper, som tenderar att lämna repor på vattenkokaren.

Nedan är hur du använder bakpulver för att rensa bort rosten från din vattenkokare:

 1. Gör en lösning med bakpulver och vatten.
 2. Häll lösningen i vattenkokaren och låt den koka i cirka trettio minuter.
 3. Låt lösningen svalna och dra i cirka tjugo minuter.
 4. Kassera lösningen och skölj vattenkokaren med kallt sötvatten.
 5. Upprepa tills din vattenkokare är helt ren.

Rengöring av utsidan av en vattenkokare

Alla de metoder som nämns för att rengöra en rostig vattenkokare är avsedda för rengöring av vattenkokarens insida. Du kan dock använda Coca-Cola och bakpulver för att rengöra utsidan av vattenkokaren.

Här är stegen för att rengöra utsidan av en vattenkokare:

 1. Sänk ner vattenkokaren i koks eller bakpulver och låt stå i några minuter. Om det är mycket rost kan du låta vattenkokaren ligga i blöt över natten.
 2. Ta bort vattenkokaren från vätskan och skölj med varmt vatten. Det skulle hjälpa om du förstod att rosten från vattenkokarens exteriör främst orsakas av att vattenkokaren utsätts för för mycket fukt. Överväg därför att torka av vattenkokaren efter varje användning för att eliminera denna fukt. Om din vattenkokare är gjord av rostfritt stål, kanske du vill polera den med olivolja.
 3. Blötlägg ett klädesplagg i olivolja och gnugga det försiktigt över vattenkokaren. Detta kommer att ge den ett nytt och glänsande utseende.

Är rost i vattenkokaren farligt för din hälsa?

Vanligtvis orsakas rost av kontinuerlig användning av vattenkokare för att koka vatten utan att rengöra det under långa perioder.

Att konsumera rost i din vattenkokare är inte farligt för din hälsa. Faktiskt, studier dra slutsatsen att det inte är skadligt för dig så länge det bara konsumeras i små mängder.

Å andra sidan, trots att en rostig vattenkokare utgör ett minimalt problem för din hälsa, kan det vara ett problem för dina resurser:

 • En rostig vattenkokare står inte länge. Förr eller senare är det mer sannolikt att det går sönder om det inte åtgärdas.
 • En rostig vattenkokare är ett problem för dina elräkningar. Rost fastnar på vattenkokarens inre ytor, vilket gör att apparaten tar mycket längre tid att koka något. Detta resulterar i hög efterfrågan på energi, vilket ökar dina elräkningar.
Se även  Kommer att hålla ljus på att hålla mörtar borta?

Sätt att förhindra att din vattenkokare rostar

Istället för att vänta på att rost ska byggas upp i din vattenkokare är det mycket bättre att undvika det i första hand. Så hur kan du förhindra att din vattenkokare rostar?

Dagligt underhåll är obligatoriskt.

Här är några faktorer som hjälper till att se till att din vattenkokare inte rostar i framtiden:

Förvara din elektriska vattenkokare på rätt sätt

I allmänhet kommer de flesta vattenkokare att rosta efter mycket fukt. Torka därför av din vattenkokare innan du förvarar den för att förhindra att den rostar.

Vad mer, förvara inte vätskor i din vattenkokare om du inte tänker använda dem om ett par ögonblick.

Se dessutom till att du förvarar vattenkokaren utan något ovanpå eftersom det kan hålla och bygga upp fukt, vilket leder till rost. Överväg att förvara locken separat eller lämna vattenkokaren öppen, så att det finns fri luftcirkulation.

Om du bor i en fuktig miljö, överväg att placera en pappershandduk inuti vattenkokaren för att suga upp eventuell fukt som kan uppstå.

Rengör din elektriska vattenkokare ordentligt efter användning

Vattenkokare kräver regelbunden rengöring för att hålla sig i gott skick. Undvik dock att köra den genom en diskmaskin, eftersom fukten kan katalysera rostbildning.

Om du märker att vattenkokaren är mycket smutsig:

 1. Smörj in den med grovt salt och skrubba försiktigt med en mjuk borste. Detta tar bort skräpet från vattenkokaren.
 2. Skölj vattenkokarens insida med rent vatten och torka den med en ren trasa eller handduk.
 3. Tvätta din vattenkokare regelbundet med diskmedel och vatten.

Här är några viktiga allmänna underhållstips för att förhindra att din vattenkokare rostar:

 • Spritsa bakpulver i vattenkokarens inre regelbundet och skrubba sedan med en fluffig svamp för att ta bort rostfläckar.
 • Ta bort vattenkokarens filter och blötlägg det i vinäger i minst tio minuter för att lösa upp de ihållande rostresterna. Skrubba den försiktigt med en svamp och skölj med vatten.
 • Undvik att skrubba vattenkokarens värmeelement eftersom du kan skada apparaten.
 • Efter att ha rengjort vattenkokaren med vatten, låt den inte vara våt för länge för att undvika att rost byggs upp igen.
 • Använd alltid mjuka borstar när du rengör vattenkokarens yta.
 • Kyl vattenkokaren helt innan du förvarar den.
 • Undvik att använda salt eller örter som påskyndar rostprocessen.
 • Undvik att direkt rengöra vattenkokaren med en diskmaskin.
 • Låt inte vatten sitta i vattenkokaren under en längre tid.
 • Tvätta vattenkokaren med varmt vatten direkt efter användning.
 • Se till att vattenkokaren inte överhettas.

Avslutar

Där har du det. För att ta bort rost från din vattenkokare kan du använda:

 • Vinäger
 • Coca Cola
 • Bakpulver
 • Sandpapper
 • Kommersiella produkter
 • Citron

Men för att undvika rostbildning i din vattenkokare är regelbunden rengöring, korrekt förvaring och allmänt underhåll nödvändigt.

Lämna en kommentar