Hur man tar bort Permanent Marker/Sharpie från metall

Om du behåller några permanenta markörer eller Sharpies, är en av anledningarna till att du skulle ha köpt dem att skriva på metall. Men vad händer om du inte vill att skriften ska stanna på metallytan för alltid? Hur tar man bort permanenta markörer från metall?

Här är några sätt du kan ta bort permanent markör eller Sharpie från metall:

 1. Applicera isopropylalkohol (gnidsprit).
 2. Improvisera med tandkräm.
 3. Använd en torrraderingsmarkör.
 4. Använd ett magiskt suddgummi.
 5. Använd ett handsprit.
 6. Använd en aerosol hårspray.
 7. Applicera nagellackborttagare.
 8. Använd WD-40.
 9. Använd blekmedel, suddgummi eller solskyddsmedel.

Vi ger dig lätta att följa steg för var och en av dessa metoder i resten av artikeln. Och om du undrar om permanenta markörer eller Sharpie stannar på metallytor, läs till att börja med för att ta reda på det!

Håller Sharpie sig på metall?

Sharpie stannar på metall och är en av de bästa permanenta markörerna som du kan använda på metall på marknaden. Ingredienserna som gör att de fungerar på metall inkluderar ett färgämne, lösningsmedel och harts; det senare är det som gör att Sharpies bläck fastnar på metallen permanent.

Låt oss gå igenom ingredienserna lite mer i detalj.

 • Ett färgämne: färgen som ger din Sharpie sin färg.
 • Ett lösningsmedel: en flytande bärare som toluen och xylen som löser upp och skickar färgämnet och hartset till det porösa materialet i Sharpie-röret och vid skrivpunkten. Lösningsmedlet i en Sharpie är huvudelementet i permanenta markörer.
 • Harts: en klibbig polymer, såsom uretan, som gör att bläcket fastnar på ytan när lösningsmedlet i Sharpie avdunstar. Om Sharpie-bläcket saknade harts, skulle det förvandlas till damm när lösningsmedlet avdunstar och inte stanna på metall eller någon annan yta.

9 sätt att ta bort permanent markör eller Sharpie från metall

Nu när du vet varför Sharpie stannar på metall, är det dags att känna till detaljerna om hur du kan ta bort permanenta markörer från metallytor när du inte längre vill ha den där.

1. Applicera isopropylalkohol (gnidningsalkohol)

När du använder en permanent markör på metall torkar bläcket och stelnar på ytan. Att använda alkohol bryter ner kemikalierna i bläcket och återupplivar det.

Du kan ta bort Sharpie-bläck med vilken alkohol som helst som har en koncentration på minst 40 %. Men jag råder dig att välja isopropylalkohol (IPA), även känd som isopropanol eller vanligen som gnidningsalkohol. Här är varför.

Enligt den globala tillverkare av innovativa rengöringsprodukter isopropyl är en alkohol av extremt hög renhetsgrad med en koncentration på 99 %. Kvaliteten på isopropylalkohol placerar den överst på listan över de renaste formerna av alkohol.

Se även  Kan du använda Windex på rostfritt stål?

Framför allt är isopropylalkohol exceptionellt effektiv för att bryta ner bläckkemikalier. Det är icke-frätande för metaller och avdunstar på ett ögonblick. Som sådan är det vårt bästa val för att ta bort permanenta markörer från metall.

För att ta bort Sharpie från metall med isopropylalkohol, följ dessa steg:

 1. Köp isopropylalkohol av hög kvalitet från en pålitlig leverantör. Välj en med högt kundbetyg som Pronto 99% isopropylalkohol. Denna mångsidiga salongsformel har koncentrationsgarantin eftersom tillverkaren avser att den ska användas på mänsklig hud. Det kommer också att fungera effektivt på Sharpie-märkt metall.
 2. Häll den nödvändiga mängden isopropylalkohol i en liten skål. Genom att separera den nödvändiga mängden alkohol blir det lättare att doppa tvättduken och undvika att smutsa ner all alkohol i behållaren.
 3. Blötlägg en mjuk ren trasa i alkoholen du just hällt i en skål och låt den absorberas.
 4. Gnid in trasan indränkt med alkohol på den permanenta markören. Du kan välja att blötlägga Sharpie-märket i några minuter innan du gnuggar för att göra ditt arbete enklare. Bläcket kommer gradvis att blekna när du gnuggar och försvinner sedan.

2. Improvisera med tandkräm

Tandkräm, speciellt de typerna med lite bakpulver, som Crest Cavity and Tartar Protection Tandkräm, har en slipande kvalitet som tar bort Sharpie-bläck utan att behöva lösa upp det. Du kan köpa denna Crest-tandkräm på Amazon.com, och du kommer inte bara att använda den för ditt akuta Sharpie-borttagning utan också en fräschare mun och vita tänder.

För att ta bort permanent markör från metall med tandkräm, följ dessa steg:

 1. Ta tandkräm som har bakpulver (natriumbikarbonat) i ingredienslistan. Var noga med att gå för den vanliga pastan, inte geltypen. Blanda vanlig tandkräm och bakpulver i lika stora mängder om du inte har tandkräm med bakpulver.
 2. Applicera tandkrämen på Sharpie-märket och låt det sitta i några minuter.
 3. Använd en ren trasa för att torka av tandkrämen och kontrollera om den permanenta markören är borta.
 4. Upprepa om det behövs tills Sharpie-märket är borta.

3. Använd en torrraderingsmarkör

En markör för att ta bort en annan markör låter galet. Men ja. Du kan ta bort permanent markörfläck med en torrraderingsmarkör.

Eftersom de är gjorda för icke-porösa ytor, fungerar både torrraderings- och permanentmarkörer perfekt på metall. Men som en skillnad använder permanenta markörer ett akrylharts som gör att de fastnar på metall, medan torrradsmarkörer använder en non-stick silikonpolymer.

Se även  Kommer att hålla ljus på att hålla mörtar borta?

Så, hur tar en torrraderingsmarkör bort permanenta markörer från metall? Här är hur:

 1. Välj valfri torrraderingsmarkör du har tillgänglig.
 2. Skrapa torrraderingsmarkören över den permanenta markören på metall som om du skulle radera den. Var noga med att gnugga varje bit av den permanenta markören med bläck från torrraderingsmarkören.
 3. Torka av bläcket med en fuktig trasa eller en bit mjukpapper. Både bläcket från den permanenta markören och torrraderingsmarkören försvinner med lätthet utan att lämna ett spår av Sharpie-bläcket.

Titta på den här videon för att se hur det miraklet händer i verkligheten:

4. Använd ett magiskt suddgummi

En Magic Eraser är en bit melaninskum som innehåller ett rengöringsmedel. Den har slipande porer avsedda att ta bort fläckar från ytor som metall.

När du köper en Magic Eraser, kontrollera omslaget eller tillverkarens riktlinjer för att se om det är säkert att använda på metall.

Till exempel, Mr. Clean Magic Eraser Original indikeras som ett effektivt avlägsnande av envisa markör- och färgmärken av tillverkaren.

Använd våt-kläm-tork-stegen för att ta bort Sharpie-märken på metall med Magic radergummi som förklaras nedan:

 1. Ta bort Magic Eraser pad från omslaget.
 2. Blöt Magic Eraser under en kran.
 3. Krama ur vattnet.
 4. Gnid Magic Eraser på metallytan med den permanenta markören för att radera. Din metallyta kommer att återfå sin ursprungliga glans.

5. Använd en handsprit

En handsprit tar bort Sharpie-märken på metall om den är alkoholbaserad. Enligt den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA), kommer handsprit att ha minst 60 % alkohol, enligt CDC:s rekommendation.

Det är tillräckligt med alkoholkoncentration för att fräscha upp bläcket i permanenta markörer, vilket gör det lättare att torka av.

Vi rekommenderar Solimo Hand Sanitizer som har en koncentration av 62% etylalkohol.

Så här tar du bort den permanenta markören med handsprit:

 1. Täck det drabbade området med handsprit och låt det stå i en halv minut.
 2. Gnugga försiktigt området med en mjuk ren trasa för att ta bort den permanenta markören.
 3. Upprepa om det behövs tills din metallyta är fri från Sharpie-märket.

6. Använd en Aerosol Hairspray

Aerosol hårsprayer innehåller komponenter av alkohol som denaturerad alkohol och polyvinylalkohol. Dessa komponenter arbetar för att bryta ner permanenta markörbläckkemikalier.

Du behöver inte beställa hårspray bara för att ta bort Sharpie-märken på en metallyta. Men om du redan har det är det ett idealiskt alternativ för jobbet.

Se även  Hur man rengör en spegel utan ränder: Den bästa guiden till streckfritt glas

För att ta bort permanent markör från metall med hårspray:

 1. Lägg hårsprayen på en mjuk, ren trasa.
 2. Gnid hårsprayen på Sharpie-fläcken.
 3. Upprepa tills den permanenta markören är borta.

7. Applicera Nagellack Remover

Nagellackborttagningsmedel har aceton, ett lösningsmedel som bryter ner andra ämnen som färg, fett och nagellack.

Liksom alkohol avdunstar aceton (även känd som propanon) snabbt, vilket gör det säkert att använda på metall och andra ytor.

Om du väljer nagellackborttagning för att bli av med permanent markör, gå för Pronto 100% ren aceton från Amazon för bästa resultat. Den naturliga formulan är snabb och supereffektiv för att få bort de tuffaste märkena.

Så här tar du bort Sharpie-märken med nagellackborttagare:

 1. Fukta en bit bomull eller mjuk trasa med lite nagellackborttagare.
 2. Gnid den permanenta markören med nagellackborttagaren för att rengöra fläcken.
 3. Upprepa vid behov tills fläcken är borta.

8. Använd WD-40

Det amerikanska märket är en av de mest effektiva vattenförträngande sprayerna du kan använda för att bli av med Sharpie på metall, speciellt som penetrant. Dessutom fungerar det som en korrosionsinhibitor.

Vi rekommenderar spraytyp som WD-40 som kommer med en tvåvägs smart halmspray.

För att ta bort ett Sharpie-märke på metall med hjälp av, utför dessa två enkla steg:

 1. Vänd tvåvägsutmatningshalmen uppåt eller nedåt och spraya den nödvändiga mängden WD-40 på Sharpie-märket.
 2. Gnugga området med en ren trasa. Sharpie-märket försvinner utan att lämna ett märke.

9. Använd Bleach, Pencil Eraser eller Sunscreen

Andra alternativ du kan överväga för att ta bort permanent markör på metall inkluderar:

 • Blekmedel: Om du använder blekmedel, se till att metallen är blekningssäker eller testa en liten del innan du fortsätter med hela det färgade området.
 • Blyertssuddgummi: Du kan använda detta speciellt på slät rostfri metall.
 • Solskyddsmedel: Du kan använda solskyddsmedel för att ta bort Sharpie-märken på metall, särskilt den typ som framstår som klar vätska.

Slutgiltiga tankar

En permanent markör på metall behöver inte vara en permanent huvudvärk när det är dags för dig att bli av med den.

Om du har Sharpie-märken på metall, vare sig det är av misstag eller avsiktligt, använd någon av metoderna för borttagning av permanent markör som nämns i artikeln som att applicera isopropylalkohol eller nagellackborttagningsmedel, använda en torrraderingsmarkör eller improvisera med tandkräm.

Lämna en kommentar