Hur man tar bort ljusvax från trä (steg-för-steg)

En middag med levande ljus på ett blankt träbord är en perfekt romantisk miljö. Men vad händer om ljuset lämnar en vaxartad röra efter sig? Hur tar man bort ljusvax från ett träbord eller andra möbler och trägolv?

Så här kan du ta bort ljusvax från trä:

 1. Härda ljusvaxet.
 2. Skrapa ljusvaxet.
 3. Dammsug eller borsta lösa bitar av ljusvax.
 4. Klar rester av ljusvax.
 5. Reparera skador från processen för borttagning av ljusvax.
 6. Polera träytan.

Eftersom utspillt vax kan vara rörigt när det hanteras felaktigt eller tas bort felaktigt, läs noggrant steg-för-steg-detaljerna i vart och ett av de sex stegen. Du kommer att vara glad att du läser de fina punkterna när ditt träbord eller golv har fått tillbaka sin ursprungliga glans, och du kan tacka mig senare.

1. Härda ljusvaxet

Ett tänt ljus producerar flytande vax. Om du rör flytande vax är det inte bara troligt att du bränner dig, utan du kommer att förstöra ytan mer än om du låter vaxet svalna och sedimentera. Av denna anledning är det alltid bäst att bli av med vax från en träyta när den är fast och hård.

Det finns två sätt du kan använda för att härda ljusvax:

 • Lämna ljusvaxet ifred och ge det tid att sätta sig och bli hårt.
 • Använd isbitar för att härda färskt ljusvax.

Du behöver inte göra något för det första alternativet. Men för att härda spilld ljusvax med isbitar, följ dessa steg:

 1. Hitta en Ziploc-påse, eller blixtlåsväska som det brukar kallas, och släpp i några isbitar.
 2. Placera blixtlåspåsen med isbitar på ljusvaxspillet och låt den stå där i cirka 10 minuter. Isen kommer att härda ljusvaxet och göra det sprött och lätt att skrapa bort. Det kommer också att säkerställa att lite eller inga rester av vax stannar på din träyta.
 3. Ta bort påsen med isbitar från vaxfläckarna och fortsätt till nästa steg.

2. Skrapa ljusvaxet

Att skrota kan vara knepigt. Så när man skrapar bort ljusvax är tanken att ta bort allt vax med största försiktighet så att träytan förblir intakt eller får så små skador som möjligt.

Följ dessa steg för att skrapa bort ljusvax från trä:

 1. Hitta ett trubbigt skrapverktyg. Det kan vara en plastspatel från din kökslåda eller en plastspackel. Kontrollera den säkra och lättanvända FOSHIO Plastskrapa från Amazon. Du kan beställa två rakbladsskrapor och 100 plastersättningsblad till nästa gång du behöver skrapa ljusvax från trä. Du kan också improvisera ett vaxskrapverktyg med ett kreditkort eller en laddningsplatta.
 2. Skrapa försiktigt bort vaxet från träytan. Gör det i riktning mot träfibrerna för att undvika att lämna repor. Om ditt trä redan har sprickor eller djupa repor, använd den spetsiga kanten på spateln för att ta bort löst stearinvax.
 3. Använd ett papper för att samla upp ljusvaxfragmenten när du skrapar dem, precis som du skulle göra med en borste och sopskanna.
 4. Passera från en fläck av ljusvax till nästa tills du tar bort och samlar upp allt vax.
Se även  Jag fick slut på mattrengöring: vad kan jag använda istället?

Vissa bitar och bitar av skrotat vax kan finnas kvar på träytan. Fortsätt till nästa steg för att bli av med dem.

3. Dammsug eller borsta lösa bitar av ljusvax

Även efter att du har skrapat bort det från träet kan ljusvax vara rörigt, och varje litet tryck på små bitar av ljusvaxet kan fästa dem tillbaka på träet.

För att förhindra att detta händer, insistera inte på att samla små fragment av vax med hjälp av ett verktyg eller en metod som kan trycka tillbaka dem på träet.

Använd istället ett vakuum för att samla upp de små vaxbitarna från träytan. Ställ in vakuumet på den lägsta eller bara golvinställningen. Fortsätt sedan till steg 4 för att rensa eventuellt överblivet ljusvax.

4. Rensa restljusvax

Trä är hygroskopiskt, vilket innebär att det tenderar att absorbera fukt naturligt. På grund av detta kan ljusvax tränga in i träet och skapa en våtliknande fläck, särskilt om det landar på oavslutat trä som inte är lackerat.

Dessutom, ju längre du lämnar vaxet på trä, desto mer sannolikt kommer det att absorberas i träet. Färgat ljus vax kommer att orsaka de värsta fläckarna.

För att ta bort eventuella rester av ljusvax som stannar på träet efter att ha skrapat den fasta delen, smält och sug upp vaxet. Det finns tre sätt att göra detta:

Använd en hårtork

Smältande ljusvax med en hårtork kan användas som en isolerad metod för att ta bort vax från trä.

Detta är dock bäst när du har små mängder vax eftersom att blåsa varm luft kan sprida vaxet och göra röran ännu stökigare.

Jag skulle råda dig att använda en hårtork för att städa upp en plats där det fortfarande finns rester av vax efter att du har skrapat bort och samlat upp de större bitarna av vaxet.

För att rengöra rester av ljusvax med en hårtork, följ dessa steg:

 1. Anslut hårtorken till ett eluttag och slå på strömmen.
 2. Ställ in hårtorken på en låg värmepunkt.
 3. För hårtorkens munstycke nära området med vax, se till att du inte kommer närmare den vaxfärgade träytan än 7,6 cm. Om du gör det kan träet skadas med värme.
 4. När vaxet smälter, eller den fläckiga träfläcken värms upp, använd en mjuk luddfri trasa för att suga upp eller absorbera vaxet. Undvik att torka. Ljusvaxet stelnar snabbt och kan spridas tillbaka på träytan.
 5. Upprepa uppvärmningen och absorberingsprocessen tills du tar bort allt vax. Du kan se att du har tagit bort vaxet helt när inget sitter kvar på trasan.

Använd ett strykjärn

Precis som med hårtorken är det bäst att använda ett strykjärn för att suga upp rester av ljusvax när du redan har skrapat bort de större bitarna av vaxet. Speciellt om träytan är ofullbordad kan uppvärmning sänka vaxet i träet.

Dessutom kan ett varmt strykjärn lätt skada träet. Så du måste dämpa träet från värmen när du använder denna metod.

Se även  Är Drano dåligt för dina rör?

Så här tar du bort rester av ljusvax från trä med ett strykjärn:

 1. Lägg en bit brunt papper eller ett dubbelt lager hushållspapper på träytan täckt med vax.
 2. Lägg en ren, luddfri trasa över papperet. Se till att tyget är stryksäkert.
 3. Anslut strykjärnet till eluttaget och slå på strömmen.
 4. Ställ in strykjärnet på medelvärme eller lägre. Du kan börja med en lägre inställning och öka värmen tills det kan smälta vaxet. Se till att strykjärnets ånginställning är avaktiverad.
 5. Tryck strykjärnet på trasan i några sekunder, tillräckligt med tid för att passera värmen genom trasan och papperet för att smälta vaxet.
 6. Lyft upp trasan och papperet för att kontrollera om vaxet har sugits upp. Reglera värmen om det behövs.
 7. Upprepa processen och ersätt det vaxade papperet med en ren bit varje gång tills inget mer vax stannar på papperet. Ett genomskinligt papper kommer att indikera att ljusvaxet har sugits upp helt.

Använd en vaxborttagningsprodukt

Om du bara har en enstaka eller några droppar vax på trä kan du överväga att använda en vaxavlägsnande produkt.

I mitt fall använder jag det för att städa upp eventuellt kvarvarande ljusvax efter att ha skrapat bort den större röran.

Om du väljer en kommersiell produkt, se till att den är träsäker. Gå inte för mineralsprit, eftersom dessa inte bara tar bort vaxet, utan de kommer också att förstöra tätningsmedlet på träytan.

Även om många ofta frågar om vinäger löser upp ljusvax, och du kanske stöter på folk som råder dig att ta bort vax från trä med vinäger, köp inte idén. Vinäger är ättiksyra och bör inte användas på vaxat trä.

Som sagt, det finns flera kommersiella träsäkra alternativ för att ta bort vax på marknaden. Jag rekommenderar Goo Gone Adhesive Remover från Amazon.

Den citrusdoftande formeln är ytsäker och tar bort ett brett utbud av smuts från dina ytor, från ljusvax till tuggummi och etiketter. De höga betygen på produkten och de positiva kundrecensioner talar för dess effektivitet.

Torka av träet med en trasa indränkt i tvålvatten och skölj av det efter att du har använt Goo Gone för att vara på den säkra sidan.

Du kan också testa produkten på en liten del av en dold del av träet. Att prova produkten hjälper till att avgöra om produkten är säker på den typ av trä du har innan du använder den för att ta bort vax på träytan.

5. Reparera skador från processen för borttagning av ljusvax

Beroende på hur mycket ljusvax du måste ta bort och hur stökig din vaxade träyta är, kan vaxborttagningsprocessen lämna lite skador efter sig.

Skador på träet kan inträffa när du skrapar bort vaxet, från ett oavsiktligt spill av en vaxavlägsnande produkt eller värmen från hårtorken eller strykjärnet.

Om du måste göra några mindre reparationer efter att du tagit bort vax från trä, överväg dessa alternativ som kan passa ditt fall.

Se även  Kan du använda Pine Sol på mattan?

Repor från ljusvaxskrapverktyg

Om du av misstag repar träytan när du tar bort ljusvax, kan du använda en möbelreparationsprodukt för att rätta till skadan.

Vi rekommenderar Katzco Furniture Touch-up Markers. Det 13-delade kitet som är tillgängligt på Amazon.com (1 vässare, 6 vaxpinnar och 6 reparationsmarkörer) kommer i olika färger för att passa alla trämöbler eller träytor. Tillverkarna och vaxstickorna kommer att täcka fläcken på ditt trä utan att lämna ett spår.

För att använda Katzco trämarkörer eller vaxpinnar, dra över reporna och låt dem torka. Ditt trä kommer inte att ha några repor kvar.

Indränkt ljusvax, produktspill, smärre brännskador

Om du arbetar med oavslutat trä och ljusvaxet har trängt in i träfibrerna, överväg att slipa platsen försiktigt.

Du behöver också slipa träytor om du har skadliga produktspill eller mindre brännskador från en hårtork eller strykjärn.

Ring en professionell om du är rädd att du kommer att göra mer röra än vad som redan har gjorts. Att slipa en enda punkt kanske inte fungerar, och hela ditt bord eller en stor del av ett trägolv kan behöva professionell slipning och polering.

Du kan hitta snickeritjänster och begära en offert genom att söka onlinekällor som Webcontactus.com eller HomeAdvisor.

6. Polera träytan

Oavsett om du lyckas ta bort ljusvax från trä utan att orsaka skada eller om du måste göra en snabb reparation på den vaxade platsen, är polering av träytan ett viktigt sista steg. Polering kommer att återställa den ursprungliga glansen till ditt träbord, trägolv eller andra trämöbler.

Vilket träpolish att använda

Gå för högkvalitativt träpolish som Howard FW0016 Wood Polish & Conditioner. Howard-produkten är en universell kvalitetspolish för alla träslag. Bi- och Carnauba-vaxet som gör lacket kommer att lämna din tidigare vaxade träyta med en mjuk glans och en skyddande lack.

Hur man använder träpolish

För att applicera träpolish på en tidigare vaxad träyta:

 1. Hitta en ren vit eller ljus mjuk trasa. Undvik en kraftig trasa eftersom den kan överföra färgen till träet.
 2. Lägg en liten mängd träpolish på ett hörn av tyget och arbeta det på träytan tills polishen smälter in. Det är bäst att gnugga längs med träfibrernas riktning (den sida som känns slätare när du för handen längs med träytan). Om det ser ut som att du har lagt för mycket polish, gnugga en ren sida av trasan för att eliminera extra polish.
 3. Kontrollera om den polerade punkten smälter väl med resten av träytan. Om inte, polera hela ytan för att skapa en jämn blandning.

Notera: Om vaxet inte orsakade någon fysisk skada på en lackerad träyta, använd ett krämigt möbelvax för att fräscha upp glansen på det tidigare vaxade området av träet.

Slutgiltiga tankar

Ljusvax kan avsevärt förstöra en träyta och orsaka huvudvärk för hur du tar bort ljusvax från trä.

Om detta skulle hända dig, oroa dig inte. Gör istället de sex enkla stegen. Ditt träbord eller golv kommer att bli så gott som nytt.

Lämna en kommentar