Hur man tar bort hårt vattenfläckar från rostfritt stål

När du hör termen ”rostfritt stål” är den första bilden som dyker upp ett hållbart, men ändå glänsande material som alltid ser helt nytt ut. Och faktiskt, det finns massor av praktiska användningsområden för denna legering. Människor använder rostfritt stål i nästan allt, från broar till kirurgiska verktyg. Men låt inte namnet lura dig – även rostfritt stål kan bli fläckigt.

Oavsett om det är överdriven värme, olika kemikalier eller till och med hushållsartiklar som salt, finns det massor av saker som kan missfärga stål. Och medan din diskmaskin kan täcka vissa föremål, det kommer inte att hantera dem alla. I den här artikeln kommer vi att gå igenom några sätt du kan ta bort hårt vattenfläckar från rostfritt stål. Dessutom kommer artikeln att täcka några tips och tricks för att förhindra att hårt vattenfläckar ens uppstår.

Men innan du går vidare i det krävs en diskussion om källan till själva fläckarna.

Vad är hårt vatten?

Generellt sett kan vatten antingen vara hårt eller mjukt. Villkoren gäller baserat på mineralinnehållet i själva vätskan. Mjukt vatten är i allmänhet högt i salt och natrium och det passerar lätt genom ditt system när du konsumerar det och skadar ingen yta. Å andra sidan är hårt vatten rikt på mineraler, särskilt magnesium och kalcium.

Du kan generellt känna igen hårt vatten genom att helt enkelt se hur det reagerar på allt runt omkring. Här är några användbara indikatorer:

 • När du tvättar händerna kan du märka en tunn hinna börjar bildas på huden;
 • Mineralfläckar på dina kläder när du tar ut dem ur tvättmaskinen;
 • Dåligt eller otillräckligt vattentryck i ditt hem;
 • Fläckar visas på glas eller bestick efter tvätten.

Det finns naturligtvis olika metoder för att hantera hårt vatten i ditt hem. Vårt huvudfokus ligger dock på att få bort fläckar.

Fläckborttagning av hårt vatten

Som nämnts tidigare tenderar människor att använda rostfritt stål på en mängd olika sätt. Till exempel är många av våra bestick och redskap gjorda av olika typer av stållegeringar. Men det finns gott om andra föremål runt hemmet, både stora och små, som innehåller rostfritt stål. I stort sett kan föremål av rostfritt stål delas upp i fyra huvudgrupper:

 • Vattenkranar och handfat
 • Köksutrustning
 • Köksredskap
 • Redskap.

Hur man tar bort hårt vatten från kranar och handfat i rostfritt stål

Av alla fläckar i ditt kök är det mest sannolikt att diskbänkar och kranar innehåller hårt vattenfläckar. Det är trots allt där människor samlar mest vatten i sitt hem, förutom badrummet. Och med tanke på att många badrum har diskbänkar av keramik eller porslin, kan din diskbänk kräva mer rengöring överlag.

För att rengöra din rostfria diskbänk och kran behöver du vinäger och en trasa. Du kommer att vilja använda ren vit vinäger, eftersom det är ganska potent och det finns ingen risk att det fläckar diskbänken ytterligare. Det finns faktiskt till och med ren vit vinäger speciellt gjorda för rengöringsändamål.

Rengöringsproceduren

Blötlägg först duken i vit vinäger. Du kan göra detta över diskbänken själv, eftersom vinäger inte kommer att skada stålet. Det är en potent produkt, men till skillnad från andra kemikalier är den helt säker att använda på metallytor.

Se även  Kan du använda Fabuloso på trägolv?

Börja sedan att skrubba ytan på diskbänken. Använd små cirkulära rörelser för att få bort alla fläckar. Observera att vissa fläckar kommer att vara mer envisa än andra. Om det behövs, applicera lite kraft tills du tar bort dem.

Beroende på graden av färgning vill du blötlägga duken igen. Du kanske också vill ha en extra trasa till hands om den första blir för smutsig att använda.

När du är klar med diskbänken, upprepa processen med kranen. Var dessutom mycket uppmärksam på fläckarna runt handtagen och kranen.

Skölj sedan trasan i varmt, rent vatten och vrid den tills du tar bort överflödig vätska. Använd denna fuktiga trasa för att torka bort den återstående vinägern från diskhon och kranen. Använd slutligen en ren, torr trasa och gå över allt. På så sätt förhindrar du att det bildas nya fläckar i framtiden.

Alternativa metoder

Medan vit vinäger är det säkraste alternativet, finns det andra metoder för att rengöra din rostfria diskbänk och kran. Till exempel vänder sig många husägare till bakpulver som deras bästa rengöringsprodukt. Att använda bakpulver för rengöring är mycket vettigt på grund av dess kemiska sammansättning. Det är nämligen precis lagom nötande för att skrubba bort några ökända fläckar, men inte för nötande för att skada metallen under friktionen.

Att rengöra diskbänken med bakpulver är tillräckligt enkelt. Allt du behöver göra är att blanda bakpulver och vatten tills du får en fin pasta. Låt sedan pastan sätta sig tills den tränger djupt in i hårt vattenfläckar. Använd en tandborste med mjuk borst, skrubba bort pastan och torka sedan av diskhon, först med en varm fuktig trasa och sedan med en torr, ren.

Tandkräm med fluor kommer också att få jobbet gjort ganska snabbt. Applicera den helt enkelt på det färgade området och skrubba bort efter en tid. Men om du vill ha något extra potent, prova att blanda vaniljkräm med Väteperoxid. Precis som med bakpulver och tandkräm, låt helt enkelt blandningen sitta på fläckarna i 30 minuter och skrubba sedan bort den med en svamp.

Ta bort hårt vatten från rostfria apparater

Många köksmaskiner, stora som små, kommer med en ytterrock som är gjord av rostfritt stål. Dessa enheter inkluderar:

 • Kylskåp
 • Diskmaskiner
 • Ugnar
 • Spishällar
 • Mikrovågsugnar
 • Elektriska tekannor
 • Kaffebryggare
 • brödrostar
 • Smörgåstillverkare
 • Choppers
 • Frysar
 • Kökstimer.

Uppenbarligen får du inte plats med någon av dessa i en diskmaskin, så manuell rengöring är ett måste. Tyvärr, precis som allt annat i ditt kök som är tillverkat av rostfritt stål, kan dessa apparater få hårda vattenfläckar. Lyckligtvis är det inte så svårt att ta bort dem.

Rengöringsproceduren

För att rengöra en stor köksmaskin i rostfritt stål behöver du följande:

 • Bakpulver
 • Vinäger
 • Olivolja
 • Citron juice
 • Pappershandukar (en mjuk trasa duger också).

Börja med att kombinera ½ kopp bakpulver och ¼ kopp vinäger. Tillsätt sedan en matsked olivolja och en matsked citronsaft och rör om väl. Om det görs rätt bör du få en lite blöt pasta med potenta sura egenskaper. Pastan är utmärkt eftersom den inte fastnar, även när den appliceras på vertikala ytor.

Se även  Kan du använda Pine Sol på mattan?

Ta sedan en pappershandduk eller en trasa och doppa den i blandningen. Om du väljer tyg istället för pappershanddukar, se till att det är mikrofiber. Detta material är mjukt och perfekt för rengöring, eftersom det inte lämnar några ränder. Med handduken eller trasan nu blötlagd är du redo att börja städa.

Med denna metod bör du komma ihåg två nyckelpunkter. Den första är att rengöra med stålets fibrer. På så sätt undviker du att skrapa ytan – bakpulver är bara lätt nötande, men det kan ändå orsaka skador med vissa typer av rostfritt stål. Den andra punkten du måste komma ihåg är att undvika att skrubba för hårt.

När du är klar, låt den applicerade pastan sitta där i cirka tio minuter, även om blandningen av syror bör börja verka mycket tidigare än så. Slutligen, när den angivna tiden har gått, ta en handduk eller en fuktig trasa för att torka bort pastan tills din apparat är ren.

Blandningen kommer att klara av att täcka medelstora apparater. Men om du måste rengöra något så stort som ett kylskåp kan du behöva dubbla satsen. Dessutom, om du vill använda mikrofiber, köp den billigaste modellen som möjligt. Blandningen kommer att fläcka alla tyger, så det finns ingen anledning att använda en dyr produkt.

Alternativa metoder

Om du inte råkar ha mycket tid på dig kan du alltid använda en snabbare och enklare metod än den som beskrivs ovan. Bekvämt nog involverar den snabba metoden även vinäger och bakpulver.

Låt oss till exempel säga att du har en envis hårt vattenfläck som inte lossnar. Värm i så fall vit vinäger till en kokning, blöt en trasa i den, tryck mot fläcken och låt den sitta i 30 minuter. Strö sedan fläcken med bakpulver och skrubba försiktigt tills du ser att fläcken helt försvinner. Till sist, applicera lite rent vatten på området och torka av det med en torr trasa.

Om du av någon anledning inte har vinäger eller bakpulver till hands kan du skrubba bort fläckarna med en mikrofiberduk och lite diskmedel. Men inte alla diskmedel är bra för rostfritt stål. Så se till att du använder ett märke som inte innehåller klor.

Ta bort hårt vatten från kokkärl i rostfritt stål

Grytor, kastruller, koppar, tallrikar och andra föremål gjorda av rostfritt stål ser vanligtvis blanka och rena ut efter att ha stått i diskmaskinen i några timmar. Men även de bästa diskmaskinerna kan inte ta bort några av de mest envisa hårt vattenfläckar. När allt kommer omkring tenderar torkade mineralavlagringar att byggas upp på de mjuka kanterna på vilken gryta eller panna som helst.

Lyckligtvis, till skillnad från stora apparater, kräver köksredskap mycket mindre ansträngning när det kommer till rengöring. Faktum är att du bara behöver vinäger, en pappershandduk och två trasor.

Rengöringsproceduren

Ta först en av de två dukarna och blötlägg dem i vit vinäger. Du kan använda vilken trasa som helst, eftersom vit vinäger inte lämnar några fläckar på tyget. Dessutom, när du är klar kan du helt enkelt maskintvätta denna trasa för senare användning. När den är blöt, vrid den tills du blir av med överflödig vätska.

Se även  Hur man tar bort rost från skruvar: en steg-för-steg-guide

När du har vridit ur trasan, börja sakta skrubba varje bit kokkärl. Kom ihåg att göra det försiktigt och att gå med stålets fibrer. Du kan rikta in dig på fläckarna själva, men det är lika effektivt att gå över hela potten. Som nämnts tidigare kommer vinäger inte att ätas genom rostfritt stål, inklusive det som används för att göra kokkärlen.

Ta sedan den andra trasan och blöt den i varmt vatten för att fukta den, vrid sedan ut överflödigt vatten. Använd den fuktiga trasan för att torka av ättikan från kokkärlets yta. Detta steg är egentligen inte nödvändigt för att förhindra potentiell skada. Istället är det till för att ta bort lukten av vinäger från grytan.

Slutligen, ta den torra hushållspapper och gå över skålen igen. När du är klar ska den vara helt fläckfri och glänsande.

Ta bort hårt vatten från redskap av rostfritt stål

Det är lite av en trött kliché att gå in på en restaurang och klaga på att din kniv har en plats på den. Men redskapsfläckar är mycket vanligare än man kan tro. Och vanligtvis är det egentligen bara en enkel fläck som orsakas av hårt vatten. Om du ser en så liten fläck på ditt eget redskap behöver du bara blötlägga en ren trasa i varmt eller till och med varmt vatten och gå över det redskapet för att ta bort fläcken.

Naturligtvis finns det några hårt vattenfläckar som inte försvinner. I så fall måste du kombinera varmt vatten med vinäger.

Rengöringsproceduren

Börja med att blanda lika delar av båda vätskorna. Sedan kan du antingen använda en sprayflaska eller helt enkelt hälla lösningen i ett stort kar. Sänk sedan ner alla redskap i karet eller spraya dem med lösningen. Låt redskapen sitta i cirka 10 minuter, skölj sedan av dem med varmt, rent vatten och torka av dem med en torr trasa.

Hur man förhindrar hårt vattenfläckar

Att rengöra fläckarna från ytor av rostfritt stål är inte särskilt svårt. Oavsett vilket element du städar, innebär proceduren hushållsartiklar som vem som helst kan köpa och rengöringsmetoder som vem som helst kan tillämpa. Att ta bort en fläck är naturligtvis bara det första steget. För att undvika ytterligare en rengöring måste du lära dig hur du förhindrar att hårda fläckar ens uppstår.

I stort sett, för att hålla fläckarna borta, bör du göra följande:

 • Håll kritiska områden torra så mycket som möjligt
 • Rengör det rostfria stålet ofta för att undvika fläckar
 • Använda en vattenavhärdare.

Poängen

Ingen gillar att se deras glänsande kök i rostfritt stål som ser prickigt ut av hårt vatten. Förhoppningsvis har den här artikeln hjälpt dig att ta reda på hur du kan bli av med envisa fläckar orsakade av mineraluppbyggnad.

Och om du råkar se liknande problem på andra material som marmor, porslin eller till och med plast, oroa dig inte. Många av metoderna som beskrivs ovan fungerar även på andra material än rostfritt stål.

Lämna en kommentar