Hur man tar bort etsning från glas: 6 bästa metoderna

Att ta bort etsningar från glas kan vara knepigt. Det finns olika metoder för att eliminera etsningar från glas, och du kan prova så många av dem du behöver eftersom ingredienserna är lätta nog att hitta i ditt köksskåp eller badrumsskåp.

Det här är några av de mest kända metoderna som enkelt kan appliceras hemma och ger underbara resultat.

1. Blanda en liten mängd bakpulver med tandkräm

Det första steget för att ta bort en etsning från glas är att blanda ihop bakpulver och en liten mängd tandkräm. Du måste gnugga denna blandning på reporna tills de är klara.

Det är bäst att lämna denna blandning på glaset i upp till tio minuter. Skölj sedan av glaset under rinnande vatten och torka rent med en ren bomullstrasa. Denna metod bör endast användas om etsningen inte har penetrerat glasytan för djupt, annars kan den orsaka mer skada än nytta.

Efter att glaset har sköljts och torkats rent, kontrollera att etsningen har tagits bort. Om den inte har gjort det, upprepa de föregående stegen. Om din etsning fortfarande inte lossnar, gå vidare till nästa steg på den här listan.

2. Slå in glaset i en ättikaindränkt disktrasa

Du kan använda vinäger för att ta bort etsning från glas. För att göra det behöver du en ättikaindränkt disktrasa eller pappershandduk.

Linda den med ättika blötlagda disktrasan eller hushållspapper runt glaset i ungefär en timme – detta ger vinägern den tid den behöver för att arbeta på ditt glasföremål. I slutet av timmen tar du bort handduken från glaset.

Etsningen ska tas bort från glaset. Vid denna tidpunkt, skölj av ytan och torka den med en pappershandduk eller disktrasa för att se till att ingen vinäger lämnas kvar. Om vinäger finns kvar på ditt glas kan det lämna ett märke om det inte sköljs bort ordentligt.

Se till att leta efter eventuella märken som kan ha missats eller platser där etsningen fortfarande finns kvar. Om du märker några sådana fläckar, upprepa stegen ovan tills glaset är helt rent. Jag skulle rekommendera att börja från toppen – det vill säga att använda bakpulver och tandkrämsblandningen och sedan använda vinäger.

3. Blötlägg en trasa i aceton och gnid den på ytan

Aceton kan användas för att ta bort etsningar i glas och är ett säkert och naturligt sätt att göra det. Det är lätt att få tag på också!

Se även  Hur man hanterar en dålig lukt i ett hus som kommer och går

Det finns andra hushållsartiklar som kan användas för att ta bort etsningar från glas snarare än aceton, såsom vinäger eller olivolja. Dessa kan dock ta längre tid än att använda det snabbare verkande acetonet.

Du kan använda antingen rent aceton eller en acetonbaserad nagellackborttagare. Tänk på att nagellackborttagningarna har andra kemikalier ovanpå aceton, så de kanske inte fungerar lika snabbt som rent aceton kommer.

För att använda aceton för att ta bort glasetsningar behöver du först några tillbehör:

  • En gammal bomullst-shirt eller trasa
  • Aceton (nagellackborttagare som innehåller aceton fungerar också)
  • Gummi- eller latexhandskar för ditt skydd

Var noga med att bära handskar och se till att du arbetar i ett välventilerat utrymme. Aceton kan irritera ögon och näsa, och dessa försiktighetsåtgärder kommer att se till att du är skyddad från alla risker.

Du måste börja med att blötlägga änden av din trasa i aceton. Använd den sedan för att gnugga bort etsningen.

Du kan också hälla nagellackborttagningsmedel på en bomullstuss för att torka bort eventuella etsmärken du kan se på glaset. Se till att inte använda för mycket vätska på en gång, eftersom det kan spilla över till resten av glaset.

Du kan behöva upprepa detta flera gånger tills alla etsningar har tagits bort. Ge tid för torkning mellan appliceringarna så att du inte smetar ut acetonet och etsmärkena över resten av glasytan.

När du är klar, torka bort överflödigt aceton med en annan trasa innan det torkar på ytan. Undvik att vidröra torra områden så mycket som möjligt efteråt.

Skölj och torka glaset och kontrollera sedan att etsningarna är helt borta.

4. Använd protesrengöringstabletter

Om du fortfarande inte kan ta bort etsningar med ovanstående produkter, kan protesrengöringstabletter ge den lösning du behöver.

Lös upp ett par rengöringstabletter i vattnet och låt lösningen stå i ungefär en timme.

Ta sedan en tandborste eller en flaskborste och doppa den i lösningen. Använd borsten för att skrubba glaset, rör dig i en cirkulär rörelse.

Etsningarna ska tas bort helt när de är ordentligt behandlade och sköljas av från din yta efter att den har slutat absorberas i materialet. Om några etsningar fortfarande är synliga på ytan, upprepa denna process så många gånger som behövs tills de framgångsrikt har torkats bort med någon av dessa metoder.

Se även  Vad händer om du äter äggskal?

Om ditt glas är fullt av etsningar, placera det i lösningen istället. Låt glaset dra en stund innan du tar bort det och torka försiktigt av det med en mjuk trasa. Som nämnts ovan, gnugga duken över glasytan i en cirkulär rörelse.

När du är klar, skölj och torka noga med en handduk innan du använder glaset igen.

5. Använd starka rengöringsmedel för att ta bort glasetsning

Om ditt glas fortfarande har etsning finns det några starkare kemikalier på marknaden som kan användas för att ta bort etsningar från ditt glas. Du kan enkelt hitta dem online, och jag rekommenderar personligen Goo Gone Goo & Adhesive Remover och Goof Off Heavy Duty Remover från Amazon.

Dessa två alternativ erbjuder snabba alternativ för borttagning av etsning. De fungerar snabbt och effektivt, och du har klara glasvaror innan du vet ordet av.

Men när du använder starka rengöringsmedel på dina glasföremål är det viktigt att komma ihåg att ju starkare kemikalie du använder, desto större är risken att du skadar ditt glas. När du använder dem, se till att du följer alla tillverkarens instruktioner på förpackningen.

6. Använd en metallpolerare

Om du inte har tillgång till glasrengöringsmedel kan du också använda en metallpolerare för att ta bort etsningar från ytan på dina glasögon. RoadWorks metallpolerare och tätningsmedel är inte bara effektiv för att få bort etsningar från glas, den är också extremt effektiv när den används på aluminium och rostfritt stål.

När du använder metallpolish, se till att följa alla tillverkarens instruktioner noggrant. Dessa produkter innehåller ofta starka syror och petroleumlösningsmedel som kan skada din glasyta om de används felaktigt.

Eftervårdstips för dina glasartiklar

Även om det kan verka relativt enkelt att ta bort etsningar från dina glasvaror, finns det några ytterligare överväganden du bör tänka på. Dessa kommer att säkerställa att dina glasföremål är i bästa möjliga form efter att du har behandlat etsningarna.

Skölj under rinnande vatten efter att ha använt ett kemiskt rengöringsmedel

Det är viktigt att du sköljer ditt glas noggrant efter att du har använt någon form av kemiskt rengöringsmedel, inklusive metallpolish. Vissa kemikalier kan lämna rester på ditt glas efter användning som du vill undvika. Starkare kemikalier kan till och med skada eller etsa ditt glas ytterligare om det inte tvättas bort helt.

Se även  Hur man får bort tuggummi ur kläder som gick genom torktumlaren

Därför är det viktigt att du sköljer under rinnande vatten omedelbart efter att du har använt rengöringsmedlet och torkar med en mjuk trasa.

När du använder någon form av rengöringsmedel, följ alltid instruktionerna noggrant och var försiktig när du förvarar dina glasögon efter att de har rengjorts så att du inte råkar slå in dem i något annat, vilket kan orsaka ytterligare skada!

Torka och torka av dem med en bomullsduk för att undvika vattenfläckar

Låt ditt glas lufttorka helt innan du torkar av dem med en bomullstrasa för att ta bort eventuell överflödig fukt som kan orsaka vattenfläckar. När det är helt torrt, inspektera ditt glas för eventuella missade etsningar. När du är nöjd med att de är fria från etsningar, placera dem tillbaka i ditt skåp för framtida bruk!

Var försiktig med dina glasartiklar i framtiden

De flesta glasvaror kommer att genomgå en liten mängd etsning med tiden på grund av naturligt slitage. Det finns dock åtgärder du kan vidta för att säkerställa att denna naturliga etsning är så begränsad som möjligt.

  • Tvätta dina glasföremål för hand istället för i diskmaskin.
  • Tvätta dina glasögon med kallt vatten.
  • Tvätta glasen omedelbart och låt inte skräp (särskilt matrester) sitta kvar på dem över natten.
  • Begränsa din användning av kemiska rengöringsmedel som innehåller ingredienser som fosfater
  • Använd mjukt vatten för att rengöra dina glasvaror när det är möjligt. Dessutom, ju mjukare vattnet är, desto mindre tvättmedel behöver du använda.

Slutsats

Dessa steg kommer att säkerställa att ditt glas är fritt från oönskade etsningar och att dina bitar ser lika orörda ut som de gjorde när du först köpte dem. Var försiktig när du rengör etsade glas eftersom vissa kemikalier kommer att orsaka mer skada än nytta beroende på vilken typ av material som skadades under tillverkningsprocessen.

För att undvika framtida etsskador, var försiktig när du staplar glas inuti skåp, eftersom även små stötar och stötar kan orsaka fler märken på ytor om de inte hanteras på rätt sätt.

Lämna en kommentar