Hur man tar bort en fiskekrok från huden

I din iver att rulla in din stora fångst, hade du inte insett vart din fiskelina flög. Det slutade med att du tappade fisken och, ännu värre, bäddade in fiskekroken rätt i skinnet. Hur får du ut kroken säkert?

För att ta bort en fiskekrok från huden kan du använda flera metoder. Dessa inkluderar fram- och klipptekniken, nåltäckningstekniken, strängdragningstekniken eller retrogradtekniken. När kroken väl är ute är det viktigt att använda sårvård för att stoppa blödning och förhindra infektion.

I den här informativa guiden går vi igenom ovanstående tekniker för att ta bort fiskekrokar en efter en. Sedan kommer vi att diskutera vård efter borttagning och till och med ge några tips för att förhindra krokskador. Se till att fortsätta läsa.

Alternativ för att ta bort fiskekrokar – 4 tekniker att prova

Synen av fiskekroken som fastnat i huden kan få dig att känna dig sur. Du kan till och med hamna i chock. I din brådska kan du försöka slita ut kroken på vilket sätt som helst där det är möjligt att ta bort den.

Detta är det värsta sättet att gå tillväga, eftersom du kan förvärra dina skador genom felaktig borttagning. Istället rekommenderar vi att du följer någon av dessa fyra tekniker för att ta bort fiskekrokar som vi ska diskutera. Oavsett om du applicerar dem själv, om du har en fiskekompis som gör det, eller om du träffar en läkare är upp till dig. I vissa fall rekommenderar vi professionell medicinsk vård, så var försiktig.

Avancerad och skärteknik

Fram- och skärtekniken anses vara en av de mer framgångsrika metoderna för att ta bort fiskekrokar, inklusive för större krokar. Däremot är vävnadsskada oundviklig, vilket kan göra att dra ut fiskekroken smärtsamt.

Hur gör du fram- och skärtekniken? Först lägger du bedövningsmedel på det skadade området av huden. Sedan, med nåldragare eller tång, trycker du hullingen och spetsen på kroken genom huden. Ja, vi sa till dig att det skulle göra ont!

Med tången, klipp av spetsen på kroken. Därifrån kan du vända kroken genom hålet i huden och dra ut den med lätthet.

Nålskyddsteknik

En mer avancerad teknik som endast fingerfärdiga händer bör pröva är nålskyddstekniken. Vi föreslår att du uppsöker en läkare och ber dem att göra nålskyddstekniken istället för att försöka själv.

Nålskyddstekniken är idealisk för att få ut stora fiskekrokar. Du bör återigen lägga ett bedövningsmedel över huden och sedan använda en nål som är minst 18-gauge.

  Behöver barn ett fiskekort i Kalifornien?

För in nålen längs krokens ingång så att krokens skaft och nålen är parallella. Vinkla nålens avfasning mot krokens kurva. Om nålvinkeln är felriktad, kan hullingen inte frigöras ordentligt.

Genom att föra fram kroken frigörs hullingen. Sedan gäller det att dra och vrida kroken så den är närmare nålens lumen. Genom att skära av fiskekroken bakifrån kan nålen styra ut kroken.

String-Yank-teknik

Den tredje tekniken för borttagning av fiskekrok är en som är lättare för den vanliga personen att dra av jämfört med nålskyddstekniken. Det är känt som tekniken för strängrykning. Ja, namnet kanske ger dig en paus, så vi kan kalla det streamtekniken om det är mer uthärdligt.

Du behöver inte bedövningsmedel för denna teknik, inte heller skadar den vävnad och förvärrar sårets svårighetsgrad. Du kan också lita på tekniken för att rycka i snöre oavsett storleken på den fiskekrok som för närvarande sitter fast i huden. Som sagt, du kanske får bättre resultat med en mindre krok.

Lägg först lite fiskelina runt mitten av fiskekrokens krök. Dra åt vardera sidan av snöret hårt. Området där fiskekroken är inbäddad måste vara så platt som du kan få det, eftersom detta gör att krokens skaft kan börja tryckas ned.

När du trycker ner, se till att skaftet förblir parallellt med där kroken sätts in. Nu kommer den del som kan få dig att känna dig lite illamående i magen. Dra ut fiskekroken med en fast men snabb rörelse.

Du måste vara försiktig när du gör detta, se till att du trycker på krokens öga och håller skaftet parallellt hela tiden. Om du inte gör det kan du förvärra omfattningen av dina skador med dragningen.

Retrograd teknik

Den sista tekniken vi rekommenderar för att ta bort en fiskekrok är känd som retrogradtekniken. Detta är till och med enklare än string-yank-tekniken. Tack och lov innebär det inget ryck heller, så det kan vara lite lättare för dig att få magen.

Om fiskekroken är särskilt djup, använd denna teknik. Det är också ett bra alternativ om kroken inte har några hullingar.

Tryck först på krokens skaft. Ja, detta kommer att trycka kroken djupare in i huden under tiden, men det kommer också att göra att hullingen lossnar från vävnaden. Tryck sedan ut kroken bakåt, som du gjorde med fram- och skärtekniken.

  Hur länge håller en sammansatt båge?

Kan du alltid dra ut en fiskekrok?

Fiskekroken måste ut, men om du ska göra det själv beror på hur djupt kroken är inbäddad. Om fiskekroken hamnade nära en artär eller i ditt öga, snälla låt bli försök att dra ut den själv med någon av ovanstående tekniker.

Du bör också avstå om kroken sätts in nära en sena eller led eller om den är väldigt djupt inbäddad. I alla dessa fall, kontakta akut medicinsk hjälp omedelbart.

Vad ska du göra när fiskekroken är ute?

Det var en fruktansvärd prövning, men du är glad att kunna säga att fiskekroken nu är ur huden. Området där kroken sattes in kan vara svullen, rodnad och blödande. Om du använde ett bedövningsmedel på din hud, kanske du inte kan känna mycket smärta, men om du gick utan, kommer du att få ont.

Efter att skadan inträffade, om du gick till en läkare för att ta bort fiskekrok, kommer de att lappa dig. Men om du tog ut kroken själv på din båt, kan du inte förvänta dig att din fiskedag kommer att fortsätta utan problem. Du hade en allvarlig skada och den behöver ytterligare vård.

Det är bättre att förkorta dagen, åka båten tillbaka till land och sedan ge sårvård. Med rena händer, rengör såret med vatten och tvål. Belägg sedan såret med ett desinfektionsmedel och en antibiotisk salva. Täck såret med sterilt förband men applicera förbandet löst.

Ungefär dagligen, byt förband, kassera det använda bandaget. Applicera mer antibiotisk salva och lägg sedan på ett nytt bandage. Sticksåret bör anses läkt på cirka 10 dagar.

Kan en fiskekrokskada orsaka en infektion?

Varje dag som du läker, se till att du noggrant inspekterar såret för tecken på infektion. Felaktig behandling påskyndar din infektionsrisk, men ibland även om du gör allt rätt kan sticksåret ändå bli infekterat. Detta beror på de marina bakterierna som finns på kroken.

Hur vet du att din fiskekrokskada är infekterad? Såret börjar läcka vätska. Det kommer att göra mer ont än det borde, särskilt om det har gått flera dagar till en vecka sedan olyckan inträffade. Området kommer att ständigt svullna och bli rödare för varje dag.

Vid den tidpunkten bör du omedelbart besöka din läkare eller läkare. De kan behandla infektionen innan den blir allvarligare. De kommer sannolikt också att rekommendera att du får en stelkrampsspruta om du inte är aktuell med din.

  Varför löpning är bättre än att gå för att bränna fett

Hur man förhindrar fiskekrokskador

Att bli spjut av sin fiskekrok en gång var mer än tillräckligt. Du är inte intresserad av att ha ett återkommande evenemang, så hur förhindrar du felaktigt flygande fiskekrokar? Här är några tips att följa inför din nästa fisketur.

Täck dina ögon

En fiskekrok i ögat är en medicinsk nödsituation och inte något du någonsin vill uppleva personligen om du kan hjälpa det. Genom att bära ögonskydd kan du se till att även om kroken är nära ditt ansikte så kan den inte komma i ögonen.

Vilken form av ögonskydd du än anser är lämpligast borde räcka. Glasögon är självklart det mest omfattande, men även solglasögon eller glasögon är bättre än ingenting.

Bära handskar

Även om det inte är alls lika allvarligt vill ingen få fingret punkterat av en smärtsam fiskekrok. Genom att bära tjocka handskar är det mycket svårare för kroken att fästa på dina siffror. Se till att handskarna inte avskräcker din skicklighet så att du kan fiska med din normala skicklighet och kraft.

Håll din redskapslåda stängd

De flesta sportfiskare förvarar sina krokar i en tacklebox. Om tackleboxen är öppen krävs bara en hård gunga med båten för att krokarna ska spilla ut och eventuellt bädda in sig i din fotled eller fot. För att förhindra detta, stäng din tacklebox när du inte använder den.

Organisera dina krokar

En trasslig röra av krokar är inte lätt att kontrollera. De trassliga krokarna kan fastna på dina händer eller andra delar av din kropp och orsaka sticksår. Ta dig tid före och efter varje fisketur för att säkert gå igenom dina krokar och organisera dem.

Slutgiltiga tankar

Att få en fiskekrok att fastna i huden är utan tvekan ett värsta scenario när du fiskar, men det är något du bör vara beredd på. Nu när du kan några krokborttagningstekniker kan du hjälpa en fiskekompis eller till och med dig själv om en krok fastnar i huden. Om det känns utanför ditt djup att ta bort en fiskekrok kan du alltid träffa en läkare.

Viktigast av allt, vänligen övervaka din skada såväl som dina symtom för att säkerställa att såret inte är infekterat. Var säker där ute!