Hur man tar bort 3 typer av takljusskydd

Hallå där! Du är här för att du behöver ta bort ditt takbelysningsskydd, förmodligen för att byta ut glödlamporna eller för att rengöra glaset.

När jag själv började undersöka detta upptäckte jag att informationen var lite prickig, och inte särskilt välorganiserad.

Så till din fördel (och min egen framtida referens) har jag satt ihop den här guiden som visar hur man tar bort ljuskåporna från 3 av de vanligaste typerna av armaturer. Låt oss hoppa in!

Hur man tar bort ljuskåpor som har en skruv

Det är den här typen av ljuskåpa vi har i vår lägenhet, så jag börjar med det. Kolla in den korta videon jag gjorde nedan, som visar stegen:

Okej, låt oss nu dela upp det här i steg:

1. Skaffa en robust stege, pall osv.

Om du inte är Shaquille O’Neal, då vill du ha något att stå på så att du kan nå ljusskyddet.

En tramppall eller liten fristående stege skulle vara idealiskt. Jag har ingen av dem till hands för tillfället, så jag har använt en robust stol.

2. Överväg att bära handskar

För att hjälpa till med greppet, eller för att hålla händerna skyddade och rena, kanske du vill bära handskar som hjälper dig att ta bort glasskyddet.

Du kan till exempel använda några av dessa mekanikerhandskar eller trädgårdshandskar för att ge dig själv lite extra dragkraft.

Jag har inte gjort det här i min video ovan, eftersom mitt ljusskydd verkar ganska rent och inte för grovt, men du kanske har något annat att ta itu med.

3. Håll glaset med en hand

Nu är det här väldigt viktigt. Innan du skruvar loss knappen som håller glasskyddet på plats, se till att du håller glaset med en hand. Annars kan glasskyddet falla rakt från taket och träffa dig eller krossas i golvet. Inte bra.

4. Skruva loss vredet med din andra hand

Med glaset på plats kan du nu börja skruva loss vredet med din andra hand.

Se även  Använda plaströr för centralvärme: Vad du behöver veta

Jag är högerhänt, så jag har hållit glaset med min svaga hand (vänster hand), och jag skruvar av ratten med min starka hand (höger hand).

5. När vredet är ledigt, leta efter en bricka

Det kan eller kan finnas en bricka under knoppen som håller glaset på plats. Om glasskyddet inte är löst efter att du har tagit bort vredet, leta efter en bricka som kan hålla glaset på plats.

Om du hittar en, ta bort den.

6. Ta bort glasskyddet

Nu när du har tagit bort vredet och (eventuellt) brickan kan du nu försiktigt dra bort glasskyddet från takfästet.

Du ska verkligen inte behöva dra eller trycka så mycket på den, den kommer förmodligen redan att vila fritt i dina händer.

Du gjorde det! När du väl har tagit bort glaset kan du gå vidare till att byta ut glödlamporna eller rensa ut glaset, eller båda.

Hur man tar bort ljuskåpor utan skruvar

Nu, om du har ett ljusskydd utan skruvar (t.ex. utan knopp), så måste du hantera saker lite annorlunda.

Jag har för närvarande inte den här typen av ljusskydd i mitt hem, men jag hittade en användbar video från Steve DeThample på YouTube som på ett användbart sätt illustrerar processen:

Du kommer att märka att stegen är ganska lika här, men med några viktiga ändringar. Låt oss kort gå igenom hela processen så att allt är klart:

1. Skaffa en robust stege, pall osv.

Du kommer fortfarande att behöva detta, om du inte är galet lång. En trappstege eller en robust pall kommer att fungera bra.

2. Överväg att bära handskar

Steve har gjort detta i videon ovan, och jag tror att det skulle vara särskilt viktigt för den här typen av ljusskydd, eftersom du måste ge dig själv lite grepp mot glaset för att få det att rotera.

3. Håll glaset med båda händerna

Det finns ingen ratt att vrida för den här typen av glasskydd, och du behöver all dragkraft du kan få för att göra det lättare att rotera locket.

Se även  Hur smakar pesto? Det är en ganska unik sås

Så lägg båda händerna på glasskyddet (på sidorna motsatta varandra).

4. Rotera åt vänster (moturs)

Sedan vill du rotera glasskyddet åt vänster (vänster-löst) eller moturs.

5. Om du fastnar, stöt lätt med en sko

Steve nämnde detta också, och jag skulle aldrig ha tänkt på det här, men det verkar som ett bra ”hack” som löste problemet med att ljuskåpan fastnade.

Jag kan tänka mig ett sådant här omslag, som kan sitta orört i flera år, fastna eller fastna på plats. Så om du stöter på det problemet, överväg att slå lätt på skyddet med gummisidan på en sko för att få det att lossna.

Bli inte galen dock, det är trots allt glas, så var noga med att inte slå det så hårt att det går sönder!

6. Ta bort glasskyddet

När du har fått locket löst och lossat kan du försiktigt lyfta bort glasskyddet från taket.

Därifrån är du redo att byta glödlampor och fortsätta med ditt liv 🙂

Hur man tar bort ljusskyddet med klämmor

Den sista typen av lätt överdrag som vi kommer att täcka i det här inlägget, är de överdrag som hålls på plats med runda metallklämmor.

Återigen, jag har inte den här typen av ljusskydd i mitt hem för närvarande. Men jag lyckades hitta en användbar video från Ann Marie Pincivero, som illustrerar processen.

Återigen här kommer några av grunderna att vara desamma, men det finns några nyanser som är unika för den här typen av ljusskydd. Låt oss dyka in!

1. Skaffa en robust stege, pall osv.

Ja – du måste ha något som hjälper dig att nå ljuset. Se till att den är stadig och att den inte vacklar under dig.

2. Överväg att bära handskar

I sin video rekommenderar Ann att du bär handskar, och det låter som att det är särskilt viktigt för den här typen av ljusskydd eftersom de där små klämmorna kan vara vassa!

Se även  Kan du hälla betong över plaströr?

Låter rimligt. Trädgårdshandskar eller mekanikerhandskar skulle förmodligen båda fungera bra för detta.

3. Håll glaset med en hand

När du väl har frigjort glaset från klämmorna vill du inte att det ramlar, så se till att hålla glasskyddet på plats.

4. Hitta den ”lösa” klämman och dra ut den

En av klämmorna ska vara ”lös”, vilket innebär att den kan flyttas ut från glaset.

Så först måste du identifiera vilka av klippen som är rörliga.

5. Dra ut glaset bestämt men försiktigt

Sedan, när du har hittat den, använd dessa handmuskler och dra klämman bestämt (men fortfarande försiktigt) bort från glasskyddet.

När du har flyttat klämman tillräckligt långt bör du kunna dra ut glasskyddet från under klämman och frigöra det från takfästet.

Därifrån bör du kunna byta glödlampor, rensa ur glaset eller vad du nu behöver göra. För att byta ut glaskåpan vänder du i princip bara processen.

Ovanliga användningsområden för taklampor

Nu när du vet hur man framgångsrikt tar bort ljuskåpor, kan du överväga ett riktigt roligt sätt att förvandla belysningen i vilket rum som helst.

Jag såg detta hack på a Kyrka i Chicagodär de använde adaptrar för ljusuttag och sätta upp attraktiva strängljus, koppla in dem direkt i taklampan. Detta känns inte bara riktigt magiskt och mysigt, utan bibehåller funktionaliteten eftersom ljusströmbrytaren fortfarande styr belysningen.

Nackdelen med just denna idé är att du måste lämna armaturen otäckt (även om du slutar märka det efter ett tag) eller hitta/anpassa en annan typ av skydd. Se till att förvara originalkåpan på ett säkert ställe om du någonsin behöver gå tillbaka.

Slutsats

När du väl känner till stegen är det ganska enkelt att ta bort ett taklock av glas, vilket gör att du kan byta dina glödlampor, rengöra locken eller uppleva unika belysningsidéer.

Shout out till Ann och Steve ovan, för att de gör så användbara videor om att ta bort dessa typer av glasskydd.

Om du är intresserad av fler DIY-tips som denna, kolla in vår blogg, heja!

Lämna en kommentar