Hur man styr en kanot (En nybörjarguide)

Att planera en semester till en sjö för sommaren innebär att paddla kanot nästan hela tiden. Och naturligtvis vill alla se coola ut när de paddlar upp och ner för floden. Om du inte vet hur du ska styra flyger den där coola bilden rakt ut ur kanoten och ner i sjön. Så innan vi kliver in i den kanoten, låt oss lära oss hur man styr!

Steg ett: Etablera ansvar

Innan du paddlar kanot, se alltid till att varje person vet vad de gör. I en kanot för två personer styr paddlaren i fören (framsidan) av kanoten mer av kraften och hastigheten på kanoten. Aktern (bak) paddlaren styr mer av kanotens riktningar.

Vanligtvis är akterpaddlaren en med mer uthållighet, även om positioner ofta kan bytas. Hur som helst, se till att varje person är bekväm med den position de har. Tricket är att vara effektiv eftersom effektiviteten fungerar bäst.

Steg två: Kom i position

Väl i de tilldelade positionerna kommer sjön att vara din att ta. Se till att kanoten är i tillräckligt djupt vatten för att den inte ska släpa och skaka på klipporna längst ner. Vanligtvis är 2,5 fot mer än tillräckligt med vattendjup.

Om du är själv, sätt dig mot mitten av kanoten. Om det är två personer ska en person sitta längst bak och den andra på framsidan, precis som nämnts ovan.

Ta tag i paddeln och se till att den dominerande handen är placerad på paddelns hals. Det är här paddelns skaft möter bladet. I grund och botten innebär detta att din dominerande hand ska placeras precis ovanför den platta delen av paddeln som går ner i vattnet.

Ta tag i greppet med andra handen. Paddelns grepp är högst upp och gör vanligtvis en T-form. Din hand ska helt täcka greppet.

Om du inte är säker på hur dina händer är placerade, lyft upp paddeln i luften och över huvudet. Placeringen av dina händer och armar bör skapa två 90 graders vinklar.

  Kan jag använda min generator i regnet?

Under hela resan kommer du att byta sida mycket, vilket innebär att byte av händernas positioner kommer att ske. Så länge positionen förblir densamma är den fortfarande korrekt. För mer hjälp, kolla in den här videon!

Bladet på paddeln måste gå hela vägen ner i vattnet. Paddling kräver kraft. När du är i din kanot ska hela övre halvan av din kropp vara engagerad i paddlingen.

När båda paddlarna börjar, se till att akterpaddlaren paddlar på ena sidan och bogpaddlaren på den andra. Se till att båda paddlarna är medvetna om sidobytet när sidorna byts.

Detta kommer att hålla dig i en rak riktning istället för att snurra i cirklar.

Steg tre: Testa grunderna som styrning och släpning

Båda paddlarna bör utveckla en kadens och bör synka snabbt. För att se till att din kanot går rakt, måste båda paddlarna vara medvetna om vilken sida den andra paddlaren befinner sig på så att de kan göra precis tvärtom.

Efter ett tag borde paddlingen bli nästan en självklarhet.

Paddlare bör sticka paddeln i vattnet bredvid båten på den sida de behöver, och bör släpa paddeln tillbaka mot sig själva. Trailing syftar på att dra paddeln tillbaka mot paddlaren.

Steg fyra: Använd paddlar på båda sidor för att bromsa

Att bromsa i en kanot är så enkelt att det verkar overkligt. Allt som behöver göras är att båda paddlarna samtidigt placerar sina paddlar rakt ner i vattnet. Det är allt!

Flytta inte paddeln om inte styrning krävs. Paddeln ska hålla sig platt i vattnet, trycka tillbaka mot vattnet och sakta ner hastigheten på kanoten.

Sidanmärkning: Detta måste göras med båda paddlarna! Om bara en paddlare bromsar gör det liten eller ingen skillnad för kanotens hastighet.

Steg fem: Experimentera med bromsning innan du kommer till stranden

Backning börjar precis som att bromsa, och kom ihåg att synkronisering är avgörande!

Paddlare ska lägga paddlarna rakt ner i vattnet en gång till, men istället för att hålla paddeln stilla trycker du tillbaka den mot vattnet.

  Bästa rappelleringssele för nybörjare

Paddlare ska inte längre göra ett framåtslag. Istället för att släpa paddeln tillbaka mot sig själva, bör paddlarna trycka, istället för att dra, paddeln bort från dem.

Steg sex: Försök att svänga åt vänster och höger

När båda paddlarna vill att kanoten ska svänga höger ska akterpaddlaren sticka paddeln långt före aktern på höger sida och dra paddeln tillbaka mot aktern.

Om båda paddlarna vill svänga kanoten åt vänster, upprepa samma steg, placera paddeln framför dig på vänster sida och släpa den bakåt mot aktern, men på vänster sida.

Naturligtvis kan akterpaddlaren ibland använda stor kraft och gå för långt till vänster eller höger. För mindre korrigeringar kan paddlare använda ”J” Stroke.

”J”-slaget är mycket enkelt. Eftersom paddeln har placerats i vattnet rakt ner trycker den vatten bakom kanoten. Om ett litet riktningsfel har inträffat, placera paddeln i vattnet som vanligt, men vid slutet av leden när paddeln når aktern igen, vänd upp paddeln och gör en J-form.

Paddeln ska nu se ut som om den försöker skära genom vattnet istället för att trycka den bakom. Behåll inte ”J”-formen lång. Det här är precis som vanlig paddling! Du vill fortsätta skjuta kanoten framåt medan du går.

För större korrigeringar kan paddlaren behöva byta sida så att kanoten rätas ut igen, innan den vänder åt det håll som paddlarna ska gå.

Detta kallas ett dragslag. Det betyder helt enkelt att bladet på paddeln ska trycka tillbaka vattnet i den riktning som kanoten ska. Paddeln ska vara nära kanotens högra eller vänstra sida (oavsett vilken riktning kanoten behöver svänga) och släpa den bakåt mot paddlaren.

Steg sju: Kommunicera med din kanotkamrat

Kommunikation är avgörande och avgörande för bra kanoter.

Utan bra kommunikation kommer båda paddlarna att börja gå i cirklar och återigen tappa den där coola bilden. Paddlare kommer inte att kunna bromsa, vända, backa eller ens styra om de inte pratar med varandra.

Kom ihåg att även om akterpaddlaren kan se exakt vad bogpaddlaren gör, kan bogpaddlaren inte ständigt titta bakåt för att kontrollera vad akterpaddlaren gör.

  Hur många solpaneler din stuga behöver: Komplett guide

Kommunikation gör att du går framåt och i princip har det roligaste.

Undvik att bli frustrerad eftersom det kommer att trötta ut dig snabbt. Det handlar helt enkelt om att prata och röra på sig tillsammans, och ja det kräver arbete!

Se till att båda paddlarna är bekväma med att kommunicera och förstår den andras behov och att paddla kanot kommer att bli fantastiskt!

Steg åtta: Undvik trötthet

Även att paddla ordentligt kan bli ansträngande. Planera en tur i förväg och se till att båda paddlarna hinner vila. Paddling kräver mycket styrka och tröttheten kommer så småningom att sjunka in. Så länge båda kanoter planerar att vila och återuppbygga styrka kommer resan att bli smidig och rolig!

Ibland blir akterpaddlare tröttare snabbare än bogpaddlare eftersom de främst styr kanoten.

Om någon av paddlarna vid något tillfälle känner att positionerna måste bytas, dra över till stranden och byt position. Detta hjälper till att jämna ut tröttheten så att en paddlare inte är tröttare än den andra.

Kom alltid ihåg att övning ger färdighet! Innan du planerar en stor kanottur, se till att båda paddlarna känner sig säkra på sina kanotfärdigheter. Synkronisering kan utövas på land!

Kontrollera kommunikationen och öva mer genom att sitta i en kanot på land. Även om detta kan verka konstigt och till och med se lite fånigt ut, kommer båda paddlarna att kunna arbeta tillsammans för att styra, byta paddlar och kommunicera på detta sätt.

I slutändan handlar det inte bara om att vara bra kanoter, det handlar om att vara säker.

Vidta lämpliga försiktighetsåtgärder innan du paddlar kanot. Var väl utvilad och pigg, packa proteinrikt mellanmål och mat och massor av vatten! Använd solskyddsmedel och flytvästar. Ibland kommer hjälmar att behövas också. Kanotpaddling är mycket roligare när säkerheten har tagits i beaktande först!