Hur man stoppar vatten från att rinna nerför en kulle

De flesta husägare kan hålla med om att det kan vara ganska jobbigt att ta hand om sin egen fastighet, särskilt om det inkluderar en stor trädgård eller trädgård. Men saker och ting blir ännu svårare när din fastighet ligger vid foten av en kulle. Du behöver inte bara oroa dig för jordskred, utan du måste också se upp för vatten som rinner nedför.

Och även om lite vatten inte kommer att vara ett problem för alla husägare, kommer den oundvikliga erosionen som det orsakar definitivt att irritera alla. Som ett resultat letar husägare, trädgårdsmästare och gräsmattaentusiaster efter sätt att hantera vatten som rinner nerför en kulle.

Men finns det faktiskt något sätt att stoppa vattnet helt och hållet och rädda din fastighet från erosion? Låt oss ta reda på!

Varför ska jag oroa mig för vatten?

Att rinna vatten nerför en kulle kanske inte verkar vara ett stort problem för de flesta. När allt kommer omkring, om det inte är ganska mycket av det, bör vatten inte orsaka för mycket skada. Men oavsett mängden orsakar vatten erosion, vilket kan förstöra din trädgård, gräsmatta och till och med ditt hems strukturella integritet.

Dessutom, beroende på hur mycket vatten du har att göra med, kan okontrollerat vatten orsaka lerskred och översvämningar, samt döda växter. Ännu mindre mängder vatten kan ta bort mineraler och näringsämnen från jorden vilket kommer att leda till en karg sluttning. När det händer kommer du att ha svårt att plantera grönsaker, blommor eller något som kräver måttliga till låga mängder vatten. Och så småningom kommer du inte att kunna plantera något annat än ris eller starr.

Kan jag stoppa vatten från att rinna nerför en kulle?

Tyvärr finns det inget sätt att helt stoppa vatten från att rinna nerför en backe, särskilt om du bor i ett område med regelbundna stormar. Ändå finns det ett par saker du kan göra om du bor nära foten av en kulle och alltid har problem med vatten. Från att installera franska avlopp till att förlita sig på en dräneringsplats eller att bygga en berm, bör följande metoder hjälpa dig att kontrollera vatten som rinner nedför och förhindra skador på din egendom.

6 sätt att kontrollera vatten som rinner nedför

1. Installera ett franskt avlopp

Generellt sett är ett franskt avlopp ett dräneringsdike som innehåller grus och ett perforerat rör. Du kan använda den för att enkelt styra och avleda dagvatten som rinner nerför backen utan att behöva landskapsbilda hela området. Sättet det fungerar på är ganska enkelt och innebär att låta vatten rinna in i dikets sida, filtrera genom gruset och komma in i röret. Sedan kommer vattnet att transporteras nedförsbacke till ett närliggande område, vanligtvis en gipsmur eller vattenträdgård.

Se även  6 Slow Cooker Liner-ersättningar: Spara pengar, Rengör Lätt

När du bygger ett franskt avlopp finns det några saker du måste tänka på:

 • Börja först med att planera dräneringsdiket så att det fångar upp vattnet på sluttningen och omdirigerar det säkert nedåt. Som en tumregel måste den luta nedåt minst en tum för varje 10 fot avstånd.
 • Kom ihåg att använda högkvalitativa verktyg som t.ex Corona SS spade och den TABOR trädgårdsplock för att minska tiden det tar att bygga avloppet.
 • Avsluta diket vid en torr brunn, damm eller vattenträdgård så att du kan dra nytta av överflödigt vatten.
 • Torra brunnar är perfekta slutpunkter för franska avlopp eftersom de kommer att fördela vattnet under jorden och förbättra jordens bördighet.

2. Terrass sluttningen

Terrassering av sluttningen är en populär strategi som förhindrar att vatten rinner nedför och skadar din trädgård eller ditt hus. Det fungerar genom att fånga vatten i plana sektioner, vilket gör att det kan tränga in i jorden istället för att rinna nedför. Dessutom samlar terrasser regnvatten som matar gräs och träd som planteras på sluttningen samtidigt som jorderosion bromsas. Och medan terrassering kräver mer arbete än att gräva en dräneringsdike, är den största fördelen att du kan använda den för att förvandla din sluttning till en fruktträdgård eller blomstrande trädgård.

Är du redo att ge terrasseringen ett försök? Sedan är det här vad du behöver göra för att terrassera din sluttning effektivt:

 • Skär steg i din sluttning och använd stödmurar för att hålla dem på plats. Du bör börja längst ner i backen och terrass upp.
 • För dina stödmurar kan du använda robusta material, som sten, trä eller betongblock.
 • Vanligtvis måste terrassens trappsteg vara någonstans mellan 4 och 8 fot breda. På samma sätt bör höjden på stödmurarna vara mindre än halva terrassens bredd.

3. Bergdräneringsdike eller svavel

Ett annat bra sätt att kontrollera vatten som rinner nedför är med ett rörlöst dräneringsdike eller svale. Precis som franska avlopp kan du gräva ner dem i sluttningen för att skydda din egendom. Dessutom, om vatten i sluttningar ofta skadar delar av din trädgård, kan du bygga en svale nära basen av kullen för att leda bort vattnet.

Se även  Hur högt är ett tvåvåningshus?

Det är också värt att nämna att dräneringsdiken för berg kan fungera som konstgjorda bäckbäddar och leda bort vattnet nedför. För ytterligare effektivitet kan du till och med bygga mindre diken som ansluter till ditt huvuddike. Och om du vill förbättra utseendet på din trädgård kan du använda grus, dekorativa stenar och landskapstyg när du bygger din stendränering. På så sätt kan du ge ditt dränering en torr bäckbäddslook, som fungerar perfekt för rustika och traditionella gårdar.

Här är vad du behöver veta när du funderar på att bygga dina egna dräneringsdiken eller svallar:

 • Du bör planera din svale eller dike för att samla upp rinnande vatten och transportera det nedför, på samma sätt som franska avlopp.
 • Även om den perfekta lutningen skiljer sig från landskap till landskap, bör du se till att ditt dike har en lutning på minst 6 tum för varje 10 fot. Annars låter du stillastående vatten samlas och så småningom svämma över diket, vilket gör det oanvändbart.

4. Konstruera en Berm

Bermar är högar eller upphöjda åsar som leder bort vatten från specifika områden. Du kan dra nytta av bermarna genom att bygga en trädgårdsbädd som leder om dagvatten till närliggande områden och förhindrar att det rinner nedför. Du måste dock se till att din berm leder bort vattnet på ett säkert sätt. Du ska med andra ord inte bygga den så att den leder vatten till dina grannfastigheter.

Om du vill bygga dina egna bermar måste du följa dessa tips:

 • Du kan bygga en berm genom att gräva och förhöja områden på sluttningen. På samma sätt kan du använda jord och kompost för att bygga en upphöjd rabatt eller ås för att omdirigera vatten.
 • Alla bermar bör leda till en säker avslutning på din fastighet, till exempel en dräneringsdike.
 • Lutningen på din berm måste vara minst 6 tum för att kunna stoppa avrinnande vatten helt.

5. Plantera sluttningen

Om du vill hantera avrinnande vatten och samtidigt förbättra utseendet på din fastighet kan du plantera träd, gräs och annan växtlighet på en sluttning. Varför? Eftersom växtrötter kommer att suga upp överflödigt vatten och förhindra erosion. Tänk på att den här metoden fungerar bäst när den kombineras med tidigare idéer. Och även om det inte stoppar vattnet helt, kommer det att minimera effekten som vatten har på din fastighet.

Se även  Hur man håller sofföverdrag på plats: Bästa metoderna

Låter intressant? Så här kan du få ut det mesta av denna idé:

 • Se till att du planterar alla kala områden på din sluttning med träd, gräs eller annan vegetation. Varje kal fläck kommer att tillåta vatten att passera och korrodera matjorden, vilket också kommer att påverka de närliggande planterade områdena.
 • Du kan kombinera detta med tidigare metoder som terrasserade sluttningar och bergsvallar. Om du till exempel har en terrasserad sluttning kan du plantera fruktträd och örter, medan sluttande kullar och dräneringsdiken är bättre för gräs.

6. Använd geotextilier eller erosionsskyddsfiltar

Ibland kommer jorden att vara för eroderad för att stödja någon vegetation eller för brant för att tillåta avlopp och terrasser. Som tur är kan man använda geotextilier eller erosionsskyddsfiltar, eftersom de skyddar din jord från erosion. Inte bara det, utan de kan stödja färsk jord, vilket gör att du kan vitalisera karga delar av ditt landskap. Och det bästa av allt är att de är gjorda av biologiskt nedbrytbara material, vilket innebär att när de bryts ner kommer geotextilier att öka jordens näringsinnehåll.

Här är några intressanta fakta om geotextilier som bör hjälpa dig att avgöra om de är rätt för din fastighet:

 • Eftersom de är gjorda av olika organiska material som kokosnöt kan geotextilier attrahera insekter och djur, vilket kan skada dem. Så se till att du täcker dem med ett tunt lager smuts när de väl har lagts ner.
 • Erosionsskyddsfiltar är mångsidiga och flexibla, vilket gör att de kan täcka breda jordområden på en brant sluttning, oavsett lutningens vinkel.
 • Beroende på din jords näringsinnehåll kan det ta ett par säsonger innan något kan växa på din sluttning, så förvänta dig inte omedelbara resultat när du använder geotextilier.

Slutgiltiga tankar

Sammantaget kan vatten vara extremt destruktivt, särskilt om din fastighet ligger vid foten av en kulle. Från erosion till översvämningar kan det vara svårt att motstå effekterna av avrinnande vatten under kraftiga stormar. Men även om du inte kan ändra naturliga flödesmönster, kan du alltid använda alla möjliga strategiska lösningar för att arbeta med naturen, inte mot den. Så ge inte upp ännu, och kom ihåg att komma tillbaka för ännu fler råd om hur man hanterar vattenproblem.

Lämna en kommentar