Hur man staplar ved på pallar

Att stapla ved på pall är ett billigt och enkelt sätt att förvara ved från marken. Det håller ditt trä borta från vattnet, borta från insekter och påskyndar kryddningsprocessen avsevärt. Så hur staplar man ved på en pall?

Lägg pallar sida vid sida och börja stapla ditt virke i två rader framför varandra. Du kan använda extra pallar som sidostöd, lägga till tryckbehandlade sidoväggar eller stapla träet i kors och tvärs för att förhindra att det faller över sidorna. Håll dina högar under 6f höga för att förhindra översvämning.

Det är bara en allmän översikt över hur jag använder pallar för att lagra ved. Fortsätt läsa för att ta reda på mer!

Hur man staplar ved på en pall: Lagring av ved på pallar

Att lagra ved på en pall är ganska enkelt. Det ger dig alla fördelar med ett traditionellt ställ utan extra kostnad. Så varför lagrar vi virke på pall istället för på marken?

När din ved är delad i mindre bitar finns det 4 steg för att slutföra kryddning/torkningsprocessen. Du bör få bort ditt ved från marken, täcka toppen av din hög, lämna sidorna öppna för att underlätta luftflödet och ge högen mycket solljus.

Att stapla ditt virke på pallar kommer att hålla det från marken och borta från markfukt och vattenpöl. Det ökar också luftflödet till de nedre 2-3 raderna, men det är sekundärt till minskningen av fukt.

Fukt är vedhögarnas största fiende. Träet kommer att vara mycket svårt att tända, röka överdrivet och ruttna snabbt. Dessutom måste du ta itu med insektsangrepp, gnagare, spindlar och mögeltillväxt (kanske ormar). Det vill du inte hantera när du förvarar din ved.

Genom att helt enkelt lyfta din ved kan du nästan helt eliminera röta, mögel och de oönskade skadedjur som lever i din ved. Ännu viktigare är att veden är torr och välkryddad när du är redo att bränna den. Så hur använder du pallar för att stapla din ved?

Stapling Ved På Pallar

 1. Se till att marknivån: Se till att marken är jämn innan du placerar dina pallar. Du vill inte att vedstapeln ska luta över och sluta ramla omkull. Försök att ställa upp dina ställningar på en plats som är både solig och bekvämt nära din huvudsakliga eldplats. Jag gillar att hålla ved inom 20 fot från min bakdörr så att jag snabbt kan hoppa ut och ta en last på kyliga morgnar.
 2. Skjut upp dina pallar: Ta reda på hur mycket ved du behöver för att klara vintern och lägg några pallar bredvid varandra på ett lämpligt ställe. Som en allmän regel bör en pall rymma lite mindre än 1/2 sladd ved. Jag brukar använda 3 sladdar ved på vintern så jag skulle använda 6-8 pallar sida vid sida med sidostöd var 60:e cm. Du kan bli frestad att göra 2 palldjupa rader, men det gör det svårt att få ved på vintern. Att kliva över och genom pallar för att komma till din ved utgör en allvarlig fallrisk.
 3. Bygg sidoväggar för pallarna: Sidoväggar ser till att ditt virke inte faller av sidorna på din pall. Du kan alltid använda ett alternerande staplingsmönster på ändarna om du inte vill bråka med sidoväggar. Stapla 2-3 stockar bredvid varandra med brädet och lägg sedan en stapel i sidled på pallarna och upprepa processen på traven. Jag rekommenderar att du använder pallar som sidoväggar eller använder tryckbehandlade brädor, men många använder 6 fot gröna stålstolpar som de använder för gårdsstängsel.
 4. Se till att ved kapas i längd: Din ved ska klyvas och kapas till en längd av 16 tum för att passa på dina pallar i 2 rader. Tekniskt sett skulle du kunna passa 20 tums ved, men de skulle vara för stora för den typiska eldstaden och vedspisen. Längre stockar är inte så stora problem om du använder veden för en utomhuslägereld. Jag slänger några av de längre stockarna på mina hyllor för att brinna utanför. På så sätt behöver jag inte gå tillbaka och klippa dem.
 5. Börja stapla veden: Stapla din ved i två rader, börja från baksidan och arbeta dig uppåt. Vissa rekommenderar att man staplar ved med barken uppåt, men jag tror inte att det gör någon skillnad. Fortsätt att stapla dina stockar tills du har fyllt båda raderna i pallstället.
 6. Håll dig till 4 fot höjd: De flesta människor bör hålla sig till en höjd på fyra fot så att de inte behöver oroa sig för att deras vedhög ska ramla omkull. Jag brukar gå upp till 6 fot eftersom jag lagrar mycket trä men du behöver starkare/ytterligare ändstödsfästen i hela ställningen och högre stolpar. Mindre människor och familjer med barn kanske vill hålla sig till 4ft stolpar.
 7. Täck träet: Täck toppen av ditt trä medan du lämnar sidorna nakna för att främja luftflödet. Genom att låta ditt trä andas påskyndas kryddningen/torkningsprocessen kraftigt. Jag pratar om att minska torktiden från 1-2 år till mindre än 6 månader. Kasta en 6×8 presenning över toppen av ditt virke och bind fast det med garn. Avtäck en hög i taget och använd stockar staplade ovanpå den för att hålla upp presenningen.
  Varför går dragkedjor till ryggsäckar sönder och hur kan jag fixa det?

Varför välja pallar istället för traditionella ställ?

Det finns 2 huvudsakliga anledningar till att människor gillar att lagra sin ved på pallar. Pallar är billiga och mycket lätta att använda. Dessutom är det ett enkelt sätt att mäta hur mycket ved du har. Man kan genast uppskatta att en fylld pall på 1,20 meter bred, staplad på 1,20 meters höjd, innehåller ungefär en halv sladd med ved. Detta är mycket användbart vid försäljning av ved, eftersom kunderna vet exakt vad de får.

Så hur hittar man pallar? Du kan hitta billiga/gratis pallar överallt och de flesta vill gärna bli av med dem. Vissa människor säljer sina lastpallar till återtillverkningsföretag, men vanligtvis bränns de eller slängs i papperskorgen. Om du kör runt och frågar runt kan du vanligtvis hitta dem gratis. Kör nerför gränden bakom butiker så hittar du förmodligen några bredvid en soptunna.

Om det inte fungerar kan du vanligtvis hitta pallar på Craigslist eller Facebook Marketplace. De är vanligtvis gratis att hämta, men du kan behöva betala $2-3. Det är ett litet pris för en pall som håller i 5-10 år. Det är ett litet pris att betala för att inte bygga sitt eget ställ.

Jag gillar faktiskt de kommersiella alternativen där ute. Jag har några uppsättningar av Mofeeze vedställsfästen som du använder med tryckimpregnerat virke. De tar mindre än 5 minuter att skruva ihop och du tittar på mindre än $50 för ett snyggt ställ. Dessutom kan du enkelt byta plankorna efter att de börjar bli dåliga efter 5-10 år.

Det är inte så billigt som pallar, men ställen ser väldigt snygga ut och du kan använda riktiga överdrag (Min favorit) istället för att bråka med segel. Det är så skönt att kunna gå upp till din hög och öppna dragkedjan på sidan för enkel åtkomst till ved. Du behöver inte bråka med presenning och remmar.

  Vilken fuktnivå ska ved vara?

Lagring av ved på plastpallar

lagring av ved på plastpallar

De flesta som tänker sig ett pallställ tänker på trä, men man kan även förvara ved på plastpallar. Plastpallar ser renare ut än trä, men har en stor nackdel. Plastmuggarna på pallarnas botten samlar upp löv och regnvatten.

Du måste hitta ett sätt att hantera det för att undvika stående vatten. Stillastående vatten är den perfekta grogrunden för myggor, bakterier och andra otäcka varelser. Så du vill inte ge vatten en chans att samlas.

Det enklaste sättet att hantera detta problem är att borra kvartstumshål i botten och runt sidorna av pallkopparna. Detta ger vattnet en plats att rinna av och minskar avsevärt risken för att vatten samlas. Du kommer fortfarande att behöva ta bort löv då och då när ställen håller på att ta slut, men att borra hål i botten av din pall bör avsevärt minska stående vatten.

Hur man bygger ett vedställ med pallar

Att bygga ett vedställ från pallar är ganska enkelt. Du behöver bara hitta några pallar och hitta plankor eller extra pallar för att bygga sidoväggar. Därefter måste du fästa sidoväggarna med en borr och skruvar. Så här bygger du ett vedställ av pallar.

 1. Hitta dina pallar: Det finns en handfull sätt att hitta gratis pallar. Det enklaste sättet är att titta på Craigslist eller Facebook Marketplace. Många företag försöker ständigt bli av med sina använda pallar. Du kan också leta bakom butiker efter pallar som står bredvid soptunnor. Att söka i soporna och ta lastpallar är lagligt i de flesta områden, men kontrollera dina lokala lagar. Klättra bara inte på ett staket eller gå in i ett skyddat område, vilket vanligtvis anses vara förbjudet.
 2. Hitta ett soligt område att stapla veden på: Solsken påskyndar kryddningsprocessen avsevärt och hjälper till att förhindra mögeltillväxt. Leta efter ett soligt område nära området där du ska elda ved och minst 20 fot från ditt hem. Vedhögar drar till sig insekter, möss och ormar, så stapla inte ved där det blir ett problem.
 3. Lägg ut dina bottenpallar: Placera några pallar där du vill stapla din ved. Varje pall innehåller en halv sladd med ved, så att lägga ner 2 pallar räcker för en hel sladd eller 8-12 veckors ved. Jag rekommenderar att göra flera ställ med 2 pallar breda.
 4. Koppla ihop bottenpallar: Säkra ihop dina bottenpallar med en tryckbehandlad 2×4 eller plankor från en avskalad pall. Använd en borr och långa skruvar för att fästa ihop pallarna.
 5. Bygg dina sidoväggar: Dina sidoväggar kan byggas av pallar, eller så kan du använda tryckbehandlade 2×4:or vertikalt. Jag gillar att använda hyllor så att jag kan öka höjden på mitt ställ till 6 fot, men pallar är ett billigare alternativ 4 fot. Genom att öka värmen på ditt ställ till 6 fot kan du lägga till ytterligare en halv träsnöre till ditt ställ.
 6. Säkra sidoväggarna: Kör tryckbehandlade plankor eller pallrester diagonalt över hörnen på din pall för att stödja sidoväggarna. Att köra 2 stödbalkar på varje sida av stativet räcker för att säkra sidoväggarna.
  Kan man elda ved med mögel på?

Hur mycket ved på en pall?

Standardpallen är en 48″x40″ rektangel, så den är den perfekta storleken för 2 rader ved. Den är också 6 tum lång, så den är tillräckligt lång för att hålla träet från marken. Det är därför pallar gör så bra vedställ. Jag rekommenderar att du placerar 2-3 pallar sida vid sida, fäster dem tillsammans och bygger 4-6ft ändväggar för att förhindra att de tippar.

Så hur mycket ved får plats på en enda standardpall? Den typiska pallen staplad fyra fot hög kan rymma knappt en halv sladd med ved. Så det krävs två pallar staplade sida vid sida för att få en hel sträng med ved.

En vedtråd håller i genomsnitt 8-12 veckor. Det förutsätter att du värmer ett genomsnittligt 1 000 kvadratmeter stort hem och laddar elden två gånger om dagen. Du kommer förmodligen att springa snabbare genom veden om du värmer ett större hus eller hanterar extrema temperaturer.

Hur högt ska jag stapla ved på en pall?

Den typiska pallstaplade vedstapeln kommer att vara en dubbelrad 4 fot hög och 8 fot lång. Det skulle vara något mindre än en hel sträng ved, vilket är den perfekta mängden ved för 90 % av människorna. Du kanske vill bli större om du eldar mycket ved och behöver större travar. Var försiktig eftersom höga högar kan välta om de inte staplas ordentligt.

Personligen gillar jag inte att stapla ved som är större än 6 fot hög (8 fot är inte hemskt). En 6ft vedhög är den perfekta höjden för de flesta att ta tag i ved. Det är inte så högt att du riskerar att ramla och det ger dig en extra halv sladd för varje 2 pall som används.

Håll dig till 4 fot högar om du har barn som samlar ved eftersom de kan dra ner en stapel för att nå högre upp i en stapel. Den lilla mängd utrymme som sparas genom att stapla högre pålar är inte värt risken för skador.

Måste virket klyvas först?

Ja, du bör absolut klyva din ved innan du staplar den på pallställ. Stora stockar kommer att ta årtionden att torka ut och krydda ordentligt. De kommer vanligtvis att ruttna innan de nästan torkar ut.

Klipp, klyv och stapla din ved direkt efter att trädet faller. Det är den punkt där trä är lättast att kapa eftersom det fortfarande finns mycket fukt. En vedklyver gör snabbt arbete av ett blött träd och det är mindre sannolikt att det knyter sig och vrider sig i din vedklyv.