Hur man späder sömtätare för professionella sömmar

Alla som har provat sömtätare vet att det är en klibbig, rörig produkt. Gear Aid sömgrepp är den i särklass mest populära produkten, men den kommer alltid ut som en hal goo. Det fungerar fortfarande, men du får tjocka röriga sömmar som lossnar och lämnar en rörig look, men det finns ett enkelt botemedel! Allt du behöver göra är att späda sömtätaren så att den kan tränga igenom sömmen.

Hur späder man ut sömtätningsmedel? Du kan förtunna sömförseglaren med en burk mineralsprit eller någon typ av färgförtunning. Blanda 3 delar fogfogmassa med 1 del terpentin i en plåt eller plastbehållare och rör om väl med en omrörare. Börja med en liten mängd mineralsprit och justera blandningen något tills den når konsistensen av olivolja.

Du kan använda sömtätare direkt från röret, men det kommer inte att se särskilt bra ut. Att späda ut din sömtätare är det enda sättet att få ett rent, polerat utseende. I resten av det här inlägget förklarar jag hur man tunnar seam sealer och lär dig hur du applicerar produkten för en professionell finish.

Vad behöver jag för att späda och applicera sömförseglaren?

Allt du behöver för att gallra och applicera sömförseglaren

Du behöver inte så mycket för att gallra och applicera sömförseglare. Här är en lista över allt du behöver för att återförsluta dina sömmar.

 • sömtätare: Det finns några sömtätningsprodukter på marknaden, men de flesta använder dem Gear Aid sömgrepp . Det spänner över 12 linjära fot av sömmar, men det är dyrt. En flaska räcker för en jacka eller ryggsäck, men du behöver 2-3 flaskor för att återförsluta sömmarna på ett helt tält. Sko Goo är 4 gånger så stor, mycket billigare och fungerar lika bra. Om du gör ett stort område, köp en stor tub med genomskinlig 100 % silikon tätning (de här prylarna) i en järnaffär och blanda den i förhållandet 50/50 med terpentin.
 • Mineralsprit eller thinner: Alla färgförtunningsmedel fungerar, men jag har alltid en flaska mineralsprit i mitt garage så det är vad jag använder. Du kan köpa mineralsprit på nätet, men det är mycket billigare att hämta det från en järnaffär. Du behöver mindre än en matsked för en hel tub Seam Sealer, så ta den minsta flaskan du kan hitta.
 • Plåt/aluminiumburk eller engångsplastbehållare: Du behöver något för att blanda sömgriparen och färgförtunning som kan slängas. Seam sealer torkar snabbt, så det kommer att förstöra alla behållare du använder för att blanda produkten.
 • Blandningsstav: Vilken liten blandningsstav som helst fungerar, men den måste vara av engångstyp. Jag har en påse popsicle sticks som jag hämtade på Walmart.
 • Billig borste: Köp en billig borste som du gärna slänger. Seam Sealer gelar snabbt så att din borste inte håller mer än en enda applicering. Gör alla dina sömmar på en gång för att undvika att slösa pengar.
 • Visitkort, hotellrumsnyckel, gammalt kreditkort etc.: Ett hårt platt kort som du gärna slänger för att jämna ut sömmarna. Proffs kan nog få rena sömmar med bara en borste, men det kräver en stadig hand. Om du har ett gammalt kreditkort eller visitkort till hands kan du skrapa bort överskottet innan det torkar.
 • Fuktig trasa: Seam sealers en kladdig klibbig produkt! Det spelar ingen roll hur försiktig du är. Du kommer nästan alltid att tappa den av misstag någonstans. Använd den fuktiga trasan för att rensa upp eventuella misstag innan den har en chans att torka. Det är svårt att ta bort torkad sömtätning, så du vill inte missa en plats.
  Ficklampa och strålkastarlumentabell: hur många lumen behöver jag?

Shoe Goo är ett mycket billigare alternativ

Shoe Goo är ett billigare alternativ

Alla silikonbaserade tätningsprodukter är i princip likadana. Det är bara silikon blandat med någon form av thinner för att göra appliceringen enklare. De allra flesta människor använder Gear Aids Seam Grip, men Shoe Goo är ett mycket billigare alternativ som är nästan exakt detsamma.

Sko Goo kommer i ett rör nästan 4 gånger storleken på Seam Grip och är vanligtvis några dollar billigare. Jag rekommenderar fortfarande att tunna ut den, men den fungerar lika bra som vanliga tältförslutare. Du kan spara cirka $30 om du försluter alla sömmar på ett tält eller gör någon annan stor produkt.

Hur man späder och applicerar sömförseglare

Att gallra ut och applicera sömtätare är en ganska enkel process. Blanda helt enkelt din sömtätare med terpentin eller thinner, gå över sömmarna med en pensel och rengör med gammal kartong och en fuktig trasa.

Så enkelt är det! Låt oss diskutera gallring och sömförseglingsprocessen i detalj så att du inte förstör det här av misstag. Du vill inte sluka det och sluta med fula flagnande sömmar. Hur späder man ut sömtätningsmedel och applicerar det?

 1. Rengör alla dina sömmar: Använd en våt trasa med tvål för att rengöra alla sömmar. Om den gamla sömtätaren flagar, måste du dra av den tills den är slät. Att gå över skalade sömmar kommer att lämna dig med en smutsig röra som ser dålig ut och inte varar mer än några säsonger utan att flagna.
 2. Hitta en liten engångsbehållare: Försök att hitta en kort engångsbehållare med bred mun. Alla metall- eller plastbehållare med bred mun duger. Förra gången jag applicerade sömförseglare använde jag en rengjord tom kopp yoghurt.
 3. Engångsröra: Du kan använda vilken pinne du kan slänga. Jag har en påse med popsicle sticks som min fru använder för att röra om färg, men en soppenna eller penna fungerar också. Se till att du är beredd att kasta den efteråt.
 4. Häll sömförseglare i behållaren: En enda flaska Gear Aid sömförslutare har 12 linjära fotsömmar. Det behövs inte mycket om du bara gör ett litet hål, men det kommer att stelna i röret inom 1 år. Jag brukar använda hela flaskan på en gång och göra om alla sömmar, men du kan använda mindre om du bara vill göra en liten yta. Om du gör ett fullt tält kan du spara pengar genom att använda genomskinligt fönstersilikon som passar i en tätningspistol. jag använde Klar GE avancerad silikon förra gången jag förseglade mitt tält och du kan hämta det på hemmaplan för mindre än $10, men det är närmare ett 50/50-förhållande mellan silikon och mineralsprit.
 5. Blanda terpentin eller thinner: Blanda din terpentin eller thinner i en 3-dels sömförseglare med 1 del terpentin. Vissa människor gillar en 50/50-blandning, men det blir rinnande. Om du använder ett helt rör med sömtätare, använd terpentin först, eftersom du inte vill göra blandningen för tunn. Arbeta långsamt in det med hjälp av rörstaven tills blandningen liknar konsistensen av olivolja. Den ska fästa på borsten utan att droppa och appliceras i ett tunt, jämnt lager.
 6. Prova din blandning innan du applicerar: Doppa spetsen på din borste i blandningen och kör en liten mängd på änden för att testa konsistensen. Prova på en bit kartong eller något du gärna slänger. Om blandningen rinner behöver du mer sömtätare och om den löser sig behöver du mer färgförtunning. Det ska fortsätta i ett tunt, jämnt lager utan att rinna.
 7. Applicera utspädd sömtätare på dina sömmar: Använd din pensel för att behandla alla dina sömmar som behöver repareras med sömförslutaren. Försök att hålla en stadig hand så att du inte behöver städa upp området efteråt. Kom ihåg att sömtätaren börjar smurfa på 3 minuter, så gör små sektioner så att du kan rensa upp dem innan de stelnar.
 8. Rensa upp sömmarna med ett kort: Använd ett gammalt kreditkort, hotellrumsnyckel, spelkort eller visitkort för att rengöra sömmarna. Luta kortet mot sömmen och kör det över varje område med överflödig sömförseglare. Om du väntar för länge med att rensa upp sömmarna, kommer det att börja knaka och lämna dig med en ful röra som kommer att börja flagna av om ett eller två år.
 9. Använd en fuktig trasa för att rensa upp spill: Kör en fuktig trasa över eventuella misstag eller spill innan det stelnar. Du har bara 3 minuter på dig att rensa upp spill, så använd trasan medan du håller på. Om du missar en plats blir det mycket svårare att få bort det efteråt.
 10. Ge dina sömmar tid att torka: Det tar bara 30 minuter för dina sömmar att vara tillräckligt torra att röra vid, men det tar 24 timmar att torka helt. Om du inte ger det 24 timmar kan sömmarna fastna på det omgivande materialet när det nuddar det.
  Kan vandringskängor användas för löpning?

Du bör inte behöva mer än ett lager sömtätare

Lite sömtätare räcker långt. Genom att tunna ut sömförslutaren kommer den att komma in i sömmarna och tränga in i sömmen. Det behövs inte mer än ett lager sömtätare för att vattentäta dina sömmar.

Den enda gången du kan behöva applicera igen är om du missat en plats eller om du får klumpar av sealer som måste tas bort. Det är svårt att bara ta av det översta lagret, så det slutar med att du skadar hela området och förstör tätskiktet.

Sömtätaren hårdnar snabbt efter att tuben öppnats

Seam sealer har lång hållbarhet oöppnad, men insidan börjar härda så fort den utsätts för luft. Det håller inte mer än 1-2 år efter att flaskorna öppnats. Seam Sealer börjar härda nära toppen av röret och arbetar sig till botten under nästa år.

Toppen av röret kommer att härda snabbt, men det kan fortfarande finnas bra tätningsmedel på botten. Om det händer kan du skära av den nedre änden för att använda den återstående produkten innan den stelnar.

Jag brukar försöka göra om alla mina sömmar på en gång på en utrustning. Om en söm börjar misslyckas kommer resten att följa snabbt. Det är mycket enklare att göra alla sömmar på en gång och du behöver inte oroa dig för att flaskan stelnar under lagring. Sömtätare är inte billigt, så du vill inte slösa bort det.