Hur man slutar lukta i kylskåp när det är avstängt

Låt oss vara ärliga – vi har alla haft att göra med ett illaluktande kylskåp minst en gång i våra liv. Oavsett om du har glömt att slänga salladen innan du lämnar i en vecka eller låtit mjölken gå några dagar efter utgångsdatumet, luktar kylskåpet oundvikligt. Och även om du skulle bli frestad att bara stänga av den och glömma det, kommer det bara att göra saken värre.

Men många människor vet inte att det otäckaste med lukter är att de orsakas av bakterier eller mögel. Dessa mikrober är osynliga och trivs oftast med fukt, vilket gör ditt kylskåp till en perfekt miljö. Faktum är att kondens och luftfuktighet utanför, som är vanliga för kylskåp som är avstängda, är de största bovarna.

Lyckligtvis finns det några saker du kan göra för att bli av med och förhindra dålig lukt när du stänger av ditt kylskåp. Låt oss kolla in dem!

Töm ut kylen

Som en tumregel bör du aldrig lämna mat i kylen om du vill stänga av den. Faktum är att bakterier från matrester kan få ditt kylskåp att lukta på nolltid. Så se till att tömma kylen innan du stänger av den, oavsett hur lång tid du planerar att hålla den avstängd.

Djup ren

Tyvärr fungerar inte alla typer av rengöringsmedel på ett illaluktande kylskåp. Till exempel har disktvål en doft som maskerar men inte eliminerar matlukter. På samma sätt kan doftande rengöringssprayer påverka smaken och lukten av mat, även veckor efter användning. Därför bör du hålla dig till bakterien rengöringsblekmedel och luktabsorberande bakpulver.

Se även  Kan du använda Pine Sol på mattan?

Bakpulver

När du rengör ett illaluktande kylskåp, vill du först torka bort eventuella smulor och spill med en fuktig trasa. Därefter bör du blanda en fjärdedel kopp varmt vatten med två matskedar bakpulver. Använd den sedan för att svampa ner alla lådor, hyllor, dörrtätningar och kylskåpsväggar.

Du kan också använda blandningen för att ta bort inbakade rester genom att låta den dra i ett par timmar innan du skrubbar den med en gammal tandborste. Glöm inte att torka av hela kylen med färskt vatten efter att ha använt bakpulver.

Bleka

Blekmedel är bra för att ta bort bakterier och dålig lukt, särskilt efter att ditt kylskåp har varit avstängt under en längre tid. Allt du behöver göra är att blanda en matsked blekmedel med en liter varmt vatten och torka av kylens ytor med det. Därefter ska du skölja med färskvatten och en fuktig svamp. Och slutligen, använd en diskhandduk eller trasa för att torka ditt kylskåp.

Lufta ut kylen

Om ditt kylskåp är rent men ändå luktar roligt bör du öppna dess dörrar och låta luften cirkulera i minst en timme. Varför? För oftare än inte fastnar lukter och tränger in i hyllor och väggar. Glöm inte heller bort att ta bort eventuell ömtålig mat innan du vädrar ur kylen så att den inte blir dålig.

Rengör förångaren

Förångaren är ansvarig för den kalla luften i din kyl och frys. Det kan dock genomsyras av illaluktande lukter, vilket är exakt varför vissa lukter inte försvinner. Som ett resultat bör du lokalisera spolen på frysens bakvägg och rengöra den noggrant.

Se även  3 naturliga och enkla sätt att rengöra handfat i badrummet

Du kan göra det genom att ta bort skruvarna som förankrar panelen, koppla ur de elektroniska kontrollerna och ta bort panelen helt. Använd en sprayflaska för att applicera tvålvatten på spolarna och fånga upp det smutsiga vattnet med en trasa. Upprepa processen, använd färskvatten för att skölja och låt sedan spolarna lufttorka innan du sätter tillbaka panelen igen. Tänk på att även ge panelen en snabb skrubbning, speciellt om den har spår av fukt.

Deodorisera interiören

Ibland, oavsett hur hårt du rengör ditt kylskåp, kommer lukten att kvarstå. Det är då du bör ge kommersiella luktrengöringsmedel för kylskåp ett försök. Alternativt kan du också använda naturliga metoder för att deodorisera kylskåpets insida.

De naturliga metoderna

Det enklaste sättet att deodorisera ett kylskåp är att placera en låda bakpulver på en av hyllorna. Men om du inte har någon bakpulver kan du lita på andra föremål som naturligt absorberar lukter, som aktivt kol, färsk kaffesump och skrynkliga tidningar. Dessutom kan du blötlägga en bomullsrondell i vaniljextrakt, som du kan använda för att parfymera kylskåpet.

Kommersiell kyldoftrengöring och -absorberare

Om den naturliga metoden inte fungerar kan du prova kommersiella luktrengöringsmedel och absorbatorer för kylskåp. Till exempel NonScents Refrigerator Deodorizer kan ta bort lukt inom ett par timmar och förhindra ytterligare händelser.

Eller så kan du använda Arm & Hammer Kylskåp Friskluftsfilter, som är speciellt utformade för att absorbera och deodorisera matlukter. Men oavsett vilken produkt du väljer ska du kunna slippa obehagliga lukter på nolltid.

Förhindra lukter och lukter från kylskåp i framtiden

När ditt kylskåp är rent och luktfritt, vill du förhindra att lukter någonsin uppstår igen. Följande tips bör hjälpa dig att göra det med lätthet:

  • Använd lufttäta behållare för rester.
  • För att förhindra mögel- och bakterietillväxt, ändra temperaturen på ditt kylskåp till någonstans mellan 37 och 41 grader Fahrenheit.
  • Märk rester så att du vet vilka som måste slängas snart.
  • Se till att ditt kylskåp har bra luftcirkulation genom att organisera innehållet hela tiden när du konsumerar mat.
  • Kontrollera ditt kylskåp för matförstörelse eller läckage.
  • Rengör ditt kylskåp regelbundet, speciellt när du planerar att stänga av det under en längre tid.
Se även  Kan du förvara mat under diskbänken? Vad du borde veta

Poängen

Ingen kan hävda att kylskåpet är en av de hårdast fungerande apparaterna i ens hem. Som ett resultat måste du ta hand om det hela tiden, även när det är avstängt. Faktum är att ett rent kylskåp får dig att må bättre av att förvara din mat. Det kommer också att förbättra smaken på din mat och få den att hålla längre.

Och även om det är bättre att förebygga än att bota, kan du alltid kolla in vår guide om ditt kylskåp har dålig lukt.

Relaterad: Hur man flyttar ett kylskåp utan att skrapa golvet

Lämna en kommentar