Hur man slipar färg av metall

När du vill piffa upp din bleka eller flisiga metallyta, måste du använda de bästa teknikerna för att ta bort varje tum gammal färg. Sandmålning är ett bra sätt att ta bort färg från metallytor. Men för framgångsrika resultat måste du veta hur man slipar färgen av metall.

För att slipa färg av metall är det lämpligt att använda slipblock eller orbitalslipmaskiner. Ett slipblock är idealiskt om du vill ha ett praktiskt tillvägagångssätt där du anstränger dig mest. Å andra sidan gör orbital slipmaskiner livet mycket enklare eftersom maskinen kommer att göra det mesta av arbetet.

Vill du slipa måla av metallytor och du vet inte var du ska börja? Läs vidare när vi diskuterar hur man får färgborttagningsjobbet gjort med hjälp av slipblock och orbitalslipmaskiner.

Använda ett slipblock

Ett slipblock som Warner Handslipmaskin kommer väl till pass om du vill ta bort färg från en metallyta på en budget. Även om det är billigare jämfört med orbitalslipmaskiner, bör du vara beredd att lägga ner mycket mer arbete när du använder slipblock.

Dessutom, eftersom du kommer att utföra allt sliparbete manuellt, håll utkik efter ytor som du lätt kan missa, såsom kanter och hörn.

Fäst ett ark med 80-korns sandpapper på blocket

Metall är en tuffare yta att strippa färg jämfört med träytor. Som sådan måste du ha högkvalitativa 80-grit ark som Dura Gold sandpapper fäst på ditt block när du börjar slipa.

Folk har olika preferenser när det kommer till slipteknik. Du kan välja att slipa i en cirkulär rörelse eller använda en fram och tillbaka teknik. Oavsett vilket är det lämpligt att hålla fast vid en rörelse för att låta den slipade ytan se snygg ut.

Byt till slippapper med korn 220

Att byta upp till ett ark med korn 220 förenklar processen att ta bort det sista lagret av färg, vilket möjliggör en jämn finish. Det är viktigt att byta plåt eftersom att använda den grova 80-grit-plåten med överdriven kraft kan äta in i metallen och därmed försvaga den.

Återigen, det är tillrådligt att slipa i en enhetlig riktning eftersom att observera ett liknande mönster gör det lätt att upptäcka kvarvarande färg, särskilt de i svåråtkomliga områden.

Använd bitar av sandpapper för att ta bort färg från svåråtkomliga ytor

Oavsett vilken metod du väljer för att slipa färg av metall, måste du vara kreativ när du kommer till hörn och kanter på din metallyta.

Se även  Hur man reparerar köksskåp med vattenskador

Naturligtvis kommer de stora arken med sandpapper med korn 80-220 inte att manövrera trånga ställen framgångsrikt. Det är här du blir kreativ och använder bitar av sandpappersarken för att ta bort färg från metallytorna.

Använd en bit stålull för att slutföra processen

Sandpapper kommer att göra metallytan grov. Och för att mjuka upp ytan lite, är det lämpligt att gnida en bit stålull på ytan. Att gnugga stålullen i en cirkulär rörelse ger din metallyta ett jämnt utseende.

Använda en orbital slipmaskin

En orbitalslipmaskin är ett effektivt sätt att ta bort färg från metallytor. Orbital slipmaskiner är ofta att föredra framför slipblock eftersom de är snabbare, vilket innebär att mer arbete kan utföras, särskilt för industriella ändamål. Men när du använder den här tekniken måste du vara extra försiktig för att säkerställa att du helt tar bort all färg från de svåråtkomliga ytorna.

Fixa en 80-Grit-skiva på Orbital Sander

Efter att ha burit dina skyddshandskar, nästa är att fästa en 80-grit skiva som t.ex Dewalt 80-Grit Krok till orbitalslipmaskinen och börja slipa bort. Denna maskin kan vara kraftfull, så du måste använda den med försiktighet för att undvika att förstöra metallen, särskilt om ytan har ett tunt lager färg.

Byt till en 220-Grit-skiva

Det är viktigt att byta till korn 220-skivan några ögonblick efter slipningen med 80-kornsslipskivan. Underlåtenhet att byta skivor kan skada metallytan du arbetar på på grund av den extra grova karaktären hos 80 grit-skivan.

Även om vissa experter kan strippa färg med enbart en 80-korns skiva, är det inte klokt att göra det, särskilt om du har liten erfarenhet av att använda orbital slipmaskiner för att ta bort färg från metallytor.

Använd bitar av löst sandpapper för att rikta in sig på de svåråtkomliga ytorna

Även om de är effektiva och snabba, kommer orbitalslipmaskiner att kämpa när de slipar trånga ställen. Därför bör du ha små bitar av sandpapper med korn 80 och 220 i standby för att rensa upp den återstående färgen.

Börja med 80-kornarket och gå vidare till 220-grit-arket för att förhindra att metallytan du arbetar på försvagas.

Avsluta slipningsprocessen med stålull

Även om vissa kanske hävdar att stålull inte är obligatoriskt när man använder orbital slipmaskiner, kommer fem till tio skonsamma skrubbar att hjälpa till att jämna ut ytan ytterligare. Kom ihåg att försiktigt gnugga stålullen i en cirkulär rörelse för att få en jämn look.

Se även  Huskurer för att ta bort färg från trä

Alternativa sätt att skala bort färg av metallytor

Om du vill prova olika metoder för att ta bort gammal, blekt eller flisad färg från en metallyta, överväg att prova följande tekniker.

Använd bakpulver

För vissa gör-det-själv-entusiaster bör det inte ta för mycket tid att ta bort färg från metallytor. Om det är du, så vill du förmodligen det prova bakpulvertekniken.

Allt du behöver är en generös mängd bakpulver, en kastrull, vatten och en värmekälla för att denna metod ska fungera.

När du har sköljt av engångsgrytan som kan leda värme, fyll den (halvvägs) med rent vatten och tillsätt bakpulver. Observera att bakpulver ska fylla botten av grytan.

Låt blandningen koka innan du tappar metallen. Sätt in ditt metallföremål i den kokande blandningen och minska värmen. Du bör låta metallen sitta i blandningen i trettio minuter till en timme, beroende på storleken.

Du kommer att märka att de flesta om inte all färg kommer att vara borta när du tar bort metallen. Skölj metallytan med varmt vatten och använd ett torrt ark för att få bort eventuell envis färg.

Friskrivningsklausul: Kokande färg och metallföremål kan leda till utsläpp av farliga ångor. På grund av detta är det lämpligt att bära skyddsutrustningspeciellt en mask när du använder denna bakpulverteknik.

Använd kemikalier

Du kan också använda kemikalier för att ta bort färg från metalliska ytor. Med flera färgborttagningskemikalier på marknaden är det lämpligt att kontrollera märkningen av olika produkter för att säkerställa att du väljer den som passar dig bäst.

Kemiska färgborttagningsmedel finns i tre huvudformer, pasta, aerosol och vätska. Aerosolsprayer är idealiska för föremål med stora ytor. De täcker massor av utrymme på kort tid, vilket gör det enkelt att ta bort färg. Flytande kemikalier är också bra alternativ eftersom de tenderar att torka snabbt och fungerar bäst när de används på små metallytor.

Vilken kemikalie du än väljer är det lämpligt att kontrollera dess avsedda användning och ingredienserna eftersom inte alla kemiska färgborttagningsmedel är avsedda för metall. Ta också alltid på dig skyddsutrustning när du använder kemikalier för att ta bort färg.

Se även  Dörrtitthålshöjd: hur hög den ska installeras

Använd värme

Det här färgborttagningshemmet är inte för alla eftersom det kräver massor av tålamod. Du måste blötlägga metallen i en kastrull och fylla den med tvålvatten. Men för att denna metod ska fungera, en lerkruka som t.ex Quart Slow Cooker krävs.

Se till att du ställer in crock-potten på låg värme för att förhindra att tvålvattnet kokar. Lägsta möjliga värmeinställningar är att föredra för denna metod för att ge positiva resultat.

Efter att ha låtit metall- och tvålblandningen sitta i crock-potten över natten, är det dags att ta bort din nu färgfria metall. Även om denna metod är effektiv är inte all färg borttagen helt vid de flesta tillfällen. Därför, om du ser färgfläckar på metallföremålet du arbetar med, kan du använda en seg, torr trasa eller tandborste för att ta bort den återstående färgen.

Återigen bör säkerheten komma först när man använder denna teknik för att ta bort färg. Använd alltid denna metod i en verkstad eller garage. Det är också tillrådligt att undvika att återanvända lerkrukan för matlagningsändamål eftersom färgen och metallföremålen vanligtvis innehåller gifter. Skaffa en separat kruka till din verkstad om du är sugen på den här tekniken.

En annan lösning som använder värme för att ta bort färg från metall är att använda en värmepistol. Om du vill veta mer om denna teknik, kolla den här artikeln.

Poängen

Att skala färg från en metallyta bör inte vara en uppförsbacke, särskilt när du använder sliptekniker.

Ett slipblock är ett praktiskt tillvägagångssätt för att ta bort färg och bör användas vid hantering av små till medelstora ytor. Om du är nybörjare kanske du vill börja med den här metoden för att lära dig konsten att slipa metallytor.

Å andra sidan ger orbital slipmaskiner en fördel av effektivitet eftersom det är maskinen som kommer att göra det mesta av arbetet. Men när du använder den här tekniken, se till att byta 80-grit-skivan och ersätta den med en 220-grit-skiva strax efter start. Om du misslyckas med att byta skivor kan det sluta med att metallen du arbetar med försvagas.

Vilken slipteknik du än väljer, prioritera din säkerhet genom att ta på dig säkerhetsutrustning som masker och handskar.

Lämna en kommentar