Hur man skär ett hål i isen för isfiske (snabbt svar med bilder)

För att gå på isfiske måste du veta hur man skär ett hål i isen. Du kommer inte till fisken utan den.

Hur skär man ett hål i isen för isfiske? Det bästa alternativet är en handborr, som är en typ av borr som är gjord speciellt för att borra genom isen. Placera den helt enkelt på den plats du vill borra ett hål i och börja veva tills du har skurit hela vägen genom isen och kan se vattnet.

Tips för att skapa ett hål i isen

De handskruvar som redan nämnts är bra för mycket tjock is, även is som är 12 tum eller mer. Även om detta fortfarande kommer att kräva lite ansträngning från din sida, är det en relativt enkel metod att skapa ett hål perfekt för fiske inom några minuter.

Processen att använda dem är ganska lätt att förstå. När du hanterar en, var alltid medveten om bladet och var försiktig så att du inte skadar dig med den. Du bör täcka över bladet när det inte används för att undvika olyckor.

När du är redo att skapa ditt fiskehål, håll borren i handtaget. Handtaget ska vara på toppen och bladet ska vara på botten, men det kommer att vara uppenbart när enheten är i din hand, eftersom bladet är tyngre. Placera borren på isen på den plats där du vill att ditt hål ska vara.

Det finns ett handtag mot toppen av skruvens mittsektion. Denna del roterar 360 grader. Antingen medurs eller moturs fungerar. Applicera ett tryck nedåt på matarskruvens ovansida med ena handen och rotera denna sektion med den andra. Fortsätt göra detta tills du känner att borren kommer i kontakt med vattnet. För att få tillbaka den, vänd bara på borren lite och lyft upp skruven ur hålet.

Handskruven är förstås inte det enda verktyget som finns för detta. En nackdel med dem är att även om de är rimligt prissatta, är de inte det billigaste alternativet du har tillgängligt för dig. Om du inte ska fiska i extremt tjock is finns det andra alternativ du bör överväga. Men om du har det bra och betalar mellan $50 och $150, kan du inte gå fel med dessa enheter.

  Hur mycket väger mitt husbilstak? Är det säkert att gå på?

Ismejsel

Att använda en ismejsel är ett bra sätt att skära ett hål i isen också. En ismejsel är inget annat än en tung stolpe med en vass kant i botten. Mejseln du använder behöver inte ens vara speciellt för is förstås. Med det här verktyget, ta ett stadigt tag i mejseln och börja skära på isen med den i ett cirkulärt mönster.

Att göra detta är helt enkelt en fråga om att lyfta mejseln upp och ner upprepade gånger. Var noga med att justera ditt grepp under hela detta, och var alltid noga med att inte låta bladet träffa dina fötter eller något annat än is. Fortsätt tills du stöter på vatten.

Denna process tar normalt bara en minut eller två, men om isen är särskilt tjock, till exempel under årets kallaste månader, kan detta ta mycket längre tid och kan visa sig vara ganska svårt.

Ismejslar är billiga och mångsidiga och kostar runt $30. Så om du inte har en skruv bör du absolut kunna få jobbet gjort med en mejsel.

Det är det billigaste alternativet och är särskilt användbart när isen inte är för tjock, eller om du återvänder till ett hål du tidigare gjort som har frusit igen. Men kanske överväga att ta en skruv om du försöker fiska i is som är tjockare än 7 tum.

En stor sak att vara medveten om: du kan tappa greppet om mejseln när du väl träffar vattnet. Du kommer att bli upprörd om du tappar din mejsel i vattnet, så för att förhindra detta, överväg att fästa ett rep på den. Fäst den andra änden av repet på din kropp. På så sätt, om du tappar greppet, kommer du inte att tappa mejseln.

Kraftskruv

Om du vill bli seriös med isfiske och är villig att spendera flera hundra dollar, kan du överväga ett kraftskruv. En kraftskruv är samma typ av borr som en handskruv, men med en skillnad: en motor gör borrningen. Fördelen med detta verktyg är att du kommer att kunna skära hål med liten ansträngning eftersom maskinen kommer att göra det tunga lyftet.

  Kan paramotorer flyga på natten?

Detta är bra för extremt tjock is, som i 20 tum eller mer. Dessa övningar kostar mellan $300 och $600, så det är förmodligen inte värt att köpa om du inte ska fiska regelbundet. Bensinbaserade borrar kommer också att kräva visst underhåll (som vilken motor som helst), men det finns också elektriska skruvar.

För att använda en motorskruv, ta tag i handtagen, placera borren över den plats där du vill att hålet ska vara, starta motorn och tryck nedåt. Du kommer att upptäcka att du kan skära ett hål genom isen på mindre än en minut, vilket gör detta till det överlägset snabbaste sättet att borra ett hål.

Det är ett fantastiskt verktyg, och du kommer att vara tacksam för det om du tillbringar många dagar varje vinter på frusna sjöar med isfiske. Men med tanke på den höga prislappen borde du förmodligen inte skaffa en såvida det inte definitivt är vad du planerar att göra.

Vad du ska titta efter när du köper en ismejsel

Ismejslar är väldigt enkla, så att köpa en är inte komplicerat, och det finns verkligen inte ett stort utbud av produkter som konkurrerar. Du letar efter ett långt, metall, stolpliknande föremål med en vass kant i botten. Dessa finns i många butiker, såsom Dick’s Sporting Goods och The Home Depot. Så länge mejseln är tung och lång bör den få jobbet gjort.

Ett alternativ till att köpa en ismejsel är att fästa en betongmejsel på en lång stolpe. Detta kan vara rätt väg att gå om du verkligen inte vill köpa något nytt. Se bara till att du fäster mejseln säkert. Du vill inte förlora det.

Vad du ska titta efter när du köper en borrskruv

När man överväger en skruv är den stora frågan ”kraft” eller ”hand?” Prisskillnaden mellan de två är enorm; handskruvar är prisvärda, medan kraftskruvar är en stor investering.

Som jag sa tidigare, om du inte planerar att göra isfiske till en seriös hobby, bör du hålla dig till handskruvar. De finns i specialbutiker som Bass Pro Shop eller Cabela’s. Eller så kan du hitta dem på Amazon.

  Har Side-by-Sides VIN-nummer?

Du kommer att se olika storlekar av handskruvar, allt från sex-tums till åtta-tums enheter. En längre handskruv blir svår att använda i särskilt tjock is. Sextumsvarianten är alltid ett säkert kort.

När det gäller kraftskruvar kommer du att betala hundratals dollar. Att välja en kommer att likna att välja vilken typ av elverktyg som helst. Det finns gasbaserade och elektriska alternativ. Nackdelen med gasmotorer är att de behöver bränsle och kräver lite underhåll.

Med el är nackdelen att batterierna har begränsad laddning. Gas kan vara bättre för långa isfisketurer, medan en elektrisk är bra för en dagsutflykt eftersom du vanligtvis bara behöver borra ett hål en gång.

Behöver jag flera verktyg?

Du behöver inte flera verktyg, men du kan få dem om du vill. Olika verktyg är bättre för olika situationer. Ismejseln är bäst för tunnare is. Handskruven eller kraftskruven är idealisk för tjock is, men klarar naturligtvis också tunnare is. Vissa fiskare kanske väljer att ta med sig flera verktyg så att det bästa verktyget används oavsett situation.

Till exempel är en ismejsel perfekt för att bryta isen som har bildats över ett hål du gjort tidigare. När du får erfarenhet av isfiske kommer du att få preferenser för den här typen av saker, men i början är det mer än bra att skaffa ett verktyg och ett verktyg för att göra ett hål.

Relaterade frågor

Vad är en spud bar? En spud bar är en säkerhetsanordning som hindrar dig från att falla i isen. Det ser ut som en hög pinne. Använd den för att se hur tjock isen är. När du går, peta in den i isen framför dig. Genom att se hur mycket vatten som sipprar igenom när du gör detta kan du avgöra hur tjock isen är.

Hur tjock ska isen vara för att gå på den? Is bör vara minst fyra centimeter tjock för att gå på den. Du bör alltid vara försiktig. När du bestämmer var du ska gå på isfiske, håll dig borta från okända områden. Om isen är fem centimeter tjock eller mer har du förmodligen inget att oroa dig för.