Hur man siktar rätt när man fiskar

Bågfiske är som en korsning mellan bågjakt och fiske, men utan att vara för mycket av någondera. Som sådan är siktning avgörande om du hoppas kunna ta med någon fisk hem i din kylare. Hur förbättrar du ditt mål, oavsett om det är första gången du fiskar med bågfiske eller femte gången?

För att sikta ordentligt när du fiskar, sikta under den riktade fisken. Detta tillgodoser vattnets ljusbrytning, vilket annars gör det svårare att visuellt spåra fiskens plats. Målet är att träffa fisken med din pil i en tjockare del av kroppen så att du enkelt kan rulla in den.

Den här guiden för att sikta vid bogfiske kommer att vara proppfull av användbar information som hjälper dig att utmärka dig. Se till att du fortsätter läsa, för du vill absolut inte missa det!

Ljusbrytning 101 och dess effekt på ditt mål

Bowfishing har ett vetenskapligt inslag i det, att du måste förstå hur ljusbrytning fungerar. Om du inte gör det, så missar du skott efter skott, även om ditt sikte kan verka på plats.

Refraktion hänvisar till hur ljuset böjs. Det är inte bara ljusvågor som brytning påverkar utan alla vågor, från de i havet till ljudvågor. För den här artikelns skull, när vi nämner refraktion, pratar vi bara om ljusbrytning.

Varför måste ljus överhuvudtaget böjas? Av flera viktiga skäl. När du tittar på något föremål är ljusbrytning en del av hur du ser. Ljuset kommer in i ditt öga, där hornhinnan bryter det. Därefter gör ditt ögas kristallina lins samma sak och skickar ljuset mot näthinnan.

Förutom att hjälpa vår syn, är ljusbrytning en kritisk del av produktionen av regnbågar. Förstoringsglas förlitar sig på ljusbrytning, liksom prismor.

Okej, så hur fungerar ljusbrytningen i en vattenmassa som sjön eller bäcken du vill fiska i? Ljus går från luften till vattnet och saktar ner allt eftersom. Dess riktning ändras också, vilket är brytning.

När du tittar in i vattnet och ser en fisk kan du sikta på det du ser, men det är inte riktigt där fisken är. Vanligtvis är fisken flera fot bortom den punkt där du siktar på grund av ljusbrytning.

När du väl förstår hur ljusbrytning fungerar, kan du ändra ditt mål för att passa det böjda ljuset, som vi kommer att prata mer om inom kort. Du kommer att behöva bortse från vad dina ögon säger till dig, vilket kan vara svårt med tanke på att du litar på dina ögon för så mycket.

  Kan du göra en Igloo med pulversnö?

Men i det här fallet kommer dina ögon alltid att styra dig fel.

Hur man siktar när man fiskar

Okej, så hur litar du mer på din hjärna än dina ögon när du fiskar med pilbåge? Det är lätt. Sikta lågt.

Det finns mer än bara det så klart, men om du kommer ihåg att sikta lägre än du tror att du borde är du redan i bra form.

Du måste känna till vattnets grova djup vid din lokala sjö, flod eller bäck. Detta kommer att påverka hur mycket lägre ditt bågfiskemål ska vara. De flesta sportfiskare följer denna regel: för varje fot djupt i vattnet som fisken befinner sig, flytta pilen tre tum lägre.

Låt oss till exempel säga att fisken är tre fot under ytan. Det betyder att du bör rikta din pil nio tum lägre än så.

Vissa sportfiskare följer också vad som kallas 10-4-regeln. Denna regel kräver att om du står 10 fot från en fisk bör du minska din sikthöjd med fyra tum.

Som ett exempel, om du och en fisk var 15 fot från varandra, skulle du vilja sänka ditt sikte med sex tum.

Vissa sportfiskare följer den ena regeln över den andra och vissa kombinerar båda.

Förutom hur lågt du siktar, spelar det också roll var du siktar på fisken. Som vi berörde i introt vill man sikta på den tjockaste delen av fiskens kropp. Detta kommer att hjälpa din pil att tränga in i fisken bättre så att du framgångsrikt kan rulla in dem.

Sevärdheter vs. Inga sevärdheter vid bogfiske

Du har två alternativ vid bogfiske. Du kan antingen skjuta instinktivt eller använda ett sikte. Vilket du väljer kommer att påverka ditt mål, så låt oss prata om båda alternativen nu.

Instinktivt Bowfishing

För att sikta och skjuta instinktivt måste du först ha utvecklat en instinktkänsla. Bowfishing nybörjare kanske vill börja med ett sikte och sedan gradvis avvänja sig från det. Du kan också vässa dina instinkter genom att trial and error, men detta kommer att bli en svårare upplevelse.

  Kan jag äta fisk ur en sjö under en algblomning?

Sight-Augmented Bowfishing

Bågsikter är ett vanligt inslag i många bowfishing-uppställningar. Proffsen säger att du kan avstå från sevärdheter, men de är proffs av en anledning. De har mycket erfarenhet av bågfiske. Som vi nämnde tidigare kan nybörjare få mycket nytta av sevärdheter. Du kommer att göra mer exakta bilder.

Allt du behöver göra när du använder ett sikte är att välja rätt siktnål för att träffa ditt mål. Som sagt, du måste vara säker på det exakta avståndet mellan dig och målet, vare sig dessa meter eller fötter. Utan denna information fungerar inte en sikt lika bra.

Vikten av form vid bågfiske

Har du en ordentlig bågfiskeform? Om du inte gör det, så även om du gör allt ovan korrekt, kanske du fortfarande inte gör så många lyckade skott som du kunde. Här är några tips för att förfina och förbättra din form för att göra dig till en bättre sportfiskare.

Tillåt flex i bågarmen

Din bågearm är den som håller bågen, så den har stor inverkan på träffsäkerheten i dina skott. Du vill hålla armen flexibel när du siktar och skjuter. Detta kommer att förhindra att bågsträngen kolliderar med din underarm, vilket är känt som ett snörslag.

Medan du håller på kan du också lossa på bågarmsgreppet. Du vill naturligtvis inte att bågen ska kunna falla direkt ur handen, men ett slappt men stabilt grepp gör att du bara kan dra i snöret när du vill.

Böj dig inte

Att sikta lågt kräver att du lutar kroppen framåt, men du ska inte böja dig ner. Det kommer att göra en ganska smärtsam dag med bågfiske. Nästa morgon kommer du sannolikt att vakna med en väldigt stel och värkande rygg.

Böj dig hellre framåt i höfterna. Denna lilla teknik är en stor skillnad!

Kvadra dina axlar

Om du har hanterat andra pilbågar tidigare, då vet du vikten av att kvadrera dina axlar och din ställning. I bågfiske vill man göra detsamma.

Fler Bowfishing-tips för framgång

Siktning och form är en integrerad del av bowfishing, men om du vill fortsätta att förbättra dig ytterligare, se till att följa dessa tips!

  Varför ruttnar inte timmerstugor?

Övning ger färdighet

Alla proffsen där ute som fick dig att vilja börja bågfiske kom dit de är idag genom träning, hängivenhet och uthållighet. Ju fler timmar du spenderar på vattnet och arbetar med ditt mål och din teknik, desto mer framgångsrik kommer du att bli på bågfiske.

För att förbättra ditt mål rekommenderar vi att du fyller en flaska med vätska och sedan lägger den i vattnet. Flaskan kommer att sjunka flera centimeter i vattnet men fortfarande flyta. Försök att sänka ner en pil i flaskan.

Använd en GPS

Scouting är en stor del av bågfiskeupplevelsen, vilket helt enkelt innebär att hitta idealiska platser där fisken är vanligare.

Med en GPS kan du markera koordinater så att du inte tittar på sjön eller dammen baserat på placeringen av något som en pinne som kanske inte ens finns där nästa gång du kommer tillbaka.

Använd polariserade glasögon eller solglasögon

Även om du inte kan använda röntgensyn för att se ut i vattnet där fisken är, är polariserade glasögon ganska nära.

Polariserade linser kommer att begränsa hur mycket ljus som passerar igenom, vilket kan minska effekterna av vattenbrytning. Med andra ord är det nu så mycket lättare för dig att se var fisken är.

Vässa dina pilspetsar

Trötta spetsar kommer säkert att hända vid bogfiske, speciellt om vattnet är stenigt eller grunt. Att fortsätta fiska med tråkiga spetsar kommer allvarligt att hindra dina framsteg. Innan du ger dig ut för dagen, skärpa dina pilar med en kvarnfil.

Om dina pilar har utbytbara huvuden är allt du behöver göra att byta ut huvudet. Detta kan vara ett mer tilltalande alternativ om du ofta slutar med tråkiga pilspetsar när du fiskar.

Slutgiltiga tankar

Bowfishing kombinerar det bästa av bågskytte och fiske till en unik sport. På grund av hur ljuset bryts på vattnet måste du sikta lägre än vad som känns naturligt för noggrannheten.

Du kanske kan använda siktet för att hjälpa dig med detta, men att vässa dina sikteinstinkter är något att arbeta med senare.

Vi hoppas att informationen i det här inlägget hjälper dig att öka ditt bågfiskespel!