Hur man sätter upp ett tält på en träplattform

Jag har varit i många nationella/statliga parker i mitt liv och det finns en sak som alltid verkar förbrylla nybörjare. Många statliga parker och nationalskogar använder trätältplattformar så att de kan placera fler campingplatser på annars olämplig mark. Om du någonsin har provat att slå upp ett tält på någon av dessa plattformar, vet du att det kan vara en allvarlig utmaning med icke-fristående stångtält. Det finns ingen strukturell integritet för tältet utan en tillförlitlig plats för att förankra linorna.

Så hur sätter man ett tält på en träplattform? Börja sätta upp tältet på baksidan av plattformen. De flesta plattformar har metallkrokar eller öglor som du kan använda för att förankra tältet. De säljer även tältpinnar som passar mellan spåren i plankorna. Det här är bra om du funderar på att ta med extra rep (eller plattformsinsatser), men du kan behöva bli kreativ. Använd en stor sten som ankarpunkt eller hitta små stenar/pinnar att knyta under plankorna.

Träplattformar är bara ett problem för fristående tält

Ta en titt inuti ditt tält innan du får panik. Om du är ny på camping och har budgetutrustning, är chansen stor att du har ett fristående tält. Om du har ett fristående tält som kräver stolpar i hörnet för att sätta upp, måste du vara kreativ. Här är en snabb sammanfattning för att ta reda på vilken typ av tält du har.

  • fristående tält: Titta på tältets hörn och kontrollera om det finns metallförankringspunkter. Stångens exoskelette går in i dessa metallankare och stödjer tältet utan att behöva förankra hörnen.
  • Ej fristående tält: De flesta lätta backpacking-tält använder icke-fristående design. Dessa tält är mycket lättare och enklare/snabbare att sätta upp, men du behöver pinnar/killlinor för att sätta upp tältet. De använder en enklare 1- eller 2-polig design som gör dem lättare, men det måste finnas en plats att förankra pinnarna eftersom grenlinor spelar en stor roll i tältets struktur.

Om du bara har råd med ett tält rekommenderar jag att du skaffar ett fristående tält. De är mycket mer mångsidiga eftersom de kan placeras var som helst. Det faktum att du inte behöver hitta lämplig mark för att placera ut är enormt när du campar på trä-/cementplattformar, klippformationer och sand.

  Kan du flyta på ett liggunderlag?

Fristående tält är ett bättre alternativ för backpackers som vill gå ner i vikt. Dessa tält är mycket bättre i dåligt väder. De är mer vattentäta, oftast varmare och skyddar dig bättre mot vinden. De enkla stolpdesignerna är mycket lättare och de är enklare/snabbare att sätta upp (svårare att flytta) när du väl fått kläm på processen. Du kan ibland stöta på problem med att hitta en plats att köra i pålar, men det finns kreativa lösningar du kan använda (träd, stenar, etc.).

Hur man sätter upp ett tält på en träplattform

Att sätta upp ett tält på en träplattform är inte så svårt som det låter. Tänk på det som vilken annan struktur som helst där det skulle vara svårt att använda tältpinnar. Det är som att ankra på en stenig yta eller sand.

De säljer träplattformsstolpar (Jag använder den här), men jag tvivlar på att du har dem om du inte har hanterat den här situationen tidigare. Träplattformsstolpar glider mellan brädöppningarna så att du har förankringspunkter där du behöver dem. Jag ska ge dig en bättre förklaring om hur du använder dem nedan.

Du kan också använda metallankare och fästöglor som finns på de flesta plattformar. Dessa fungerar tillräckligt bra, men de har vissa problem. Det största problemet är att de har en en storlek som passar alla så att de aldrig verkar vara på rätt plats. Detta leder till besvärliga guy line setups där du måste rigga extra linjer. Du bör också ha längre linjer än du normalt skulle använda.

Det finns andra mindre konventionella sätt att binda upp med pinnar, stenar och träd, som jag kommer att diskutera mer i detalj nedan.

De flesta träplattformar har metallankare/öglor för att knyta fast

Nästan varje träplattform jag har använt har metallankare eller repöglor för att knyta fast ditt tält. I de flesta situationer är detta förmodligen den enklaste lösningen på ditt problem. Leta bara upp ankarna på utsidan av plattformen och knyt fast repen.

  Kan jag stapla ved mot mitt hus?

Varje tält har lite olika fotavtryck, så du kan behöva rigga dina linjer på ett kreativt sätt så att det är strukturellt sunt. Du kanske vill använda några av de andra metoderna jag listar nedan för att hålla ditt tält från att vingla i regnigt/blåsigt väder. Följande video ger dig en bra översikt över hur du använder dessa ankarpunkter.

Använd speciella träplattformsstolpar

Jag insåg inte hur mycket jag behövde träplattformsstolpar förrän efter att jag köpte dem. De är mycket bättre än att använda metallremmarna/öglorna byggda på plattformar. jag köpte en 10 paket plattformsankare av trä för några år sedan och jag fullkomligt älskar dem. De är gjorda av ett kinesiskt företag utan namn, men arbetet är riktigt bra för priset.

Tänk på det! Varje tält har lite olika fotavtryck och behöver rep/pinnar på olika ställen. Att använda de inbyggda ankarna tvingar dig att äventyra tältets strukturella integritet. Vid bra väder är det bra, men vid regn/vind kan det snabbt bli ett problem. Om hörnen avviker något kommer tältet att börja vingla och fladdra i vinden och kan till och med blåsa över.

Det behöver du inte oroa dig för med ankare som glider genom plankorna. Hitta bara en planka med ett mellanrum mellan plankorna och skjut ankaret dit det ska. Det finns inget behov av att bära på sig extra rep och komma på läckra inställningar som knappt fungerar.

Bli kreativ med stenar och surrningar under brädan

Vad händer om du inte har brädinsatser och inte tillräckligt långa rep för att nå ankarpunkterna? Det är då du behöver vara kreativ och hitta en lösning på problemet. Det finns några beprövade metoder för att resa ett fristående tält om du inte kan använda pinnar.

Behandla trädäcksplattformen som vilken annan stenig eller sandig yta som helst. De flesta av oss har stött på situationer där det inte går att slå upp våra tält. Du befinner dig i exakt samma situation på en träplattform. Det finns en stor fördel med att vistas på en träplattform! Du kan hitta kreativa sätt att använda tavlans luckor.

  Vilken fuktnivå ska ved vara?

På ett upphöjt däck bör ditt första steg vara att försöka mata repen genom hålen i brädan. Kör linorna genom däcket och använd stenar/pinnar för att binda av undertill. Använd sedan spännare från ovan för att dra åt remmarna.

Du måste vara kreativ när det inte finns något sätt att få händerna under kortleken. Börja med att leta efter närliggande träd att binda upp till. Det borde förhoppningsvis få några hörn ur vägen.

Därefter måste du hitta några små stenar/kvistar och större stenar att matcha. Knyt ditt killrep runt den lilla stenen, placera den där du normalt skulle sätta in den och använd en större sten mellan tältet och den lilla stenen för att förankra linan.

Videon nedan borde ge dig en bättre uppfattning om vad jag pratar om. Det finns flera faktorer som påverkar den totala styrkan i detta system, men den största är hur stor sten du använder för den stora stenen. Så större är alltid bättre i det här fallet.

Överväg att köpa ett fristående tält

Med ett fristående tält behöver du inte oroa dig för något av dessa problem. Tältet står självständigt utan att behöva förankras längs kanterna. De flesta av budgettälten du hittar i Walmart- och Sporting Goods-butiker använder fristående design.

Fristående tält har förvisso sina problem, men det är en billig och enkel lösning för att komma runt problemet. De kan placeras var som helst, inklusive skyddsrum, betong och tältplattformar. Den största nackdelen är att de är svårare att sätta upp och mycket tyngre för backpackers.

Personligen tycker jag att det är värt att gå till din lokala Walmart och hämta ett billigt fristående tält på 20 dollar om du vet att du kommer att bo på en träplattform. Du behöver inte oroa dig för hållbarhetsproblem eftersom det inte finns någon risk för punkteringar på en plattform och du är inte begränsad till ett hörn av plattformen.