Hur man sätter upp en presenning över ett tält

Tarps är en av de mest användbara och mångsidiga föremålen du bör ha med dig på din nästa campingresa. De är billiga, lätta att packa och har en mängd olika användningsområden. De kan till exempel användas för att göra ditt tält till en torrare och bekvämare plats att bo på genom att hängas direkt över ditt tält.

Hur sätter jag upp en presenning över ett tält? Det enklaste presenningsskyddet, kallat A-frame-skyddet, skapas genom att skapa en spänd fyrlinje mellan föremål över ditt tält. Styrlinans spänning, presenningens höjd och korrekt placerade dropplinor är avgörande för ett framgångsrikt presenningsskydd.

Att använda en presenning i hårt väder är ett underbart sätt att köpa dig och dina medcampare lite lättnad från väder och vind. Presenningar kan hängas upp över ditt tält på ett antal olika sätt, beroende på dina behov, dina förmågor och de resurser som finns tillgängliga för dig. Det finns ingen riktig anledning till att du inte ska överväga att köpa en presenning och lära dig om alla sätt du kan använda den till din fördel.

Varför du behöver en presenning

Den store filosofen Swanson, när han tillfrågades om dukdukar som gavs till en grupp pojkscouter, sa en gång: ”Det är ett dukark. Det mest mångsidiga föremålet som människan känner till. Det kan användas för att tillverka tält, ryggsäckar, skor, bårar, segel, presenningar och jag antar att det under de mest svåra omständigheter kan vara en yta att göra ”konst” på.”Om vi ​​ska lära oss något av den här stora mannen är det detta: presenningar är ett fantastiskt verktyg, och precis som alla bra verktyg måste vi lära oss hur man använder det effektivt.

Du behöver en presenning eftersom:

 • Om du, himlen förbjude, glömmer tältet, då har du ett extra alternativ till ett imponerande improviserat skydd för att skydda dig från regn och vind.
 • Du behöver en torr plats för att sova, äta, laga mat och skapa en eld.
 • Du kan slå upp ditt tält ovanpå en presenning som ett extra lager av skydd mellan dig och marken. Detta gör det ännu enklare att packa bort ditt fina, torra tält. Att packa undan ett smutsigt, blött tält i en redan illaluktande och fuktig bil är lätt min minsta favoritdel av campingen. Här är en annan artikel vi har skrivit om varför detta är användbart.
 • Jag har redan nämnt att du behöver en presenning för att sova men jag kan inte nog betona vikten av detta. Sova i ett torrt, varmt, välventilerat tält kommer göra hela skillnaden.
  Fungerar Bear Spray verkligen: Bör du satsa ditt liv på det

Terminologi för skyddsrum

Den här snabba listan med ord relaterade till skyddsrumsbyggnad kommer att vara till hjälp när du gör mer forskning om hur du kan förbättra ditt skydd.

Ridgeline: Det här är linjen som skapas när du sätter in dina tältstänger, och det är där du ska sätta ditt tält.

Änkemakare: Döda träd som inte har fallit ner hela vägen än. Undvik att bygga ditt skydd under dessa.

En ram: Detta är en av de mest populära formerna av en presenning. Den skapas genom att lägga presenningen på åslinjen och sedan staka ner presenningen på vardera sidan för att skapa en ram som ser A ut.

Apex: Den högsta delen av skyddsrummet du bygger

Vindjacka: Ett annat sätt att skydda dig mot vinden är att skapa en Windbreaker. Detta är helt enkelt vilken struktur som helst som är inställd för att blockera inkommande vind från en specifik riktning.

Guyline: En lina som används för att fästa en presenning mot marken.

Spänd: Att göra tight, sträckt ut.

Hur man gör ett enkelt A-Frame Tarp Shelter

Detta a-frame presenningsskydd används utan tält, men detta mångsidiga skydd kan sättas upp var som helst

Innan du börjar:

 • Se till att du väljer en plats som har några bra träd som är tillräckligt långt borta från varandra så att du kan skapa din åslinje på dem.
 • Kolla upp ovan för att se till att det inte finns några änkemakare över dig och alla döda grenar har fallit.
 • Välj en plan plats som har en liten lutning så att vattnet som samlas på marken rinner bort från din plats.
 • Rensa bort eventuellt skräp så att du kan sätta upp ditt tält bekvämt.
  Täcker min bilförsäkring min resesläp

A-Frame Shelter Building

 1. Vira ditt rep runt ett närliggande träd, stolpe eller någon annan struktur som är säkert fastsatt. Hitta en annan närliggande struktur för att knyta den andra änden för att skapa din åslinje. Försök att knyta repet högre än du tror att det behöver vara; du kan justera detta efter behov senare.
 2. Lägg din presenning ovanpå och sprid ut den så mycket du kan.
 3. Sätt ner de fyra hörnen på presenningen genom hålen som medföljer din guylines. Se till att göra detta rättvist spänd så att regn effektivt kan rinna bort från tältet.

Viktig notering:

Se till att tänka på hur regn kommer att falla från presenningen du just byggt. Jag använde den här tekniken för att hålla vatten borta från mig i min hängmatta, men jag missbedömde hur stramt mina snurrar var. På grund av detta fungerade fickan som jag förvarade min telefon i över natten som en sil för vatten, min telefon var spagetti, och vattnet som samlades från presenningen hällde direkt över min iPhone 5. Det behöver inte sägas, håll dina linjer tajt.

Överväg att kasta lite vatten från en hink över presenningen i förväg för att testa presenningslinans hållbarhet.

Efter att du har ställt in

Skapa en ”dropline” på din åslinje. Det här är helt enkelt en bit rep på utsidan av tarpen på åslinan som leder bort vattnet som samlas på åslinan från den lägsta delen av åslinan, vilket givetvis är där presenningen tynger repet. Knyt denna dropplinje på båda sidor av åslinjen några centimeter från tarpen. Den enklaste knuten att använda här är en Prusik-knut.

  Kan du bära två baslager?

Knutterminologi

För din egen fördel har jag också inkluderat olika terminologier för att göra knutar som kommer att vara användbara när du fortsätter att lära dig om följande knutar som listas såväl som andra knutar du bestämmer dig för att lära dig i framtiden. Dessutom är det alltid trevligt att låta som om du vet vad du gör!

Arbetsslut: Det här är den del av ett rep som används för att göra en knut, som i den del av dina snören som du håller med tummarna när du knyter skorna.

Stående Slut: En del av repet används inte för att knyta en knut.

Svans: Det här är i princip den del av repet som inte är arbetsänden. Detta är oftast den del som är kopplad till något annat, till exempel marken eller ett tält.

Slinga: Exakt vad det låter som. Detta skapas när du korsar ett rep runt sig själv eller korsar två rep över varandra, till exempel i en plåtböjknut eller en spänd lina.

Bukt: Detta är som en slinga, men detta skapas när repet viks själv och inte intill varandra. Detta kommer att vara viktigt när du börjar knyta dina egna knutar.

Lifta: Eftersom en knut används för att förena två rep eller ett rep till sig själv, används ett drag för att fästa ett rep till ett annat föremål, såsom ett träd, en lastbil, en stolpe, etc.

Armbåge: Detta bildas genom att göra en extra vridning i en ögla

Knutar att veta

Bowline Knot

Denna knut kan hittas i varje kultur runt om i världen som har en historia av att förlita sig på havet för mat och transport. Denna knut används för att fästa ett rep till någon sorts cylindrar, såsom ett träd eller tältstänger. Du kan använda den här knuten för att fästa en björnväska i ett träd, hänga upp en hängmatta och för att skapa en åslinje för din presenning.

Hur man knyter en Bowline-knut

Kolla på denna videon på Youtube.
Här är en Youtube-video om hur man knyter den här knuten
 1. Gör en ”Q”-form med repet, korsa ena änden av repet över toppen av den andra delen av repet.
 2. Skicka arbetsslut av repet genom öglan som du just skapat bakifrån längs det återstående repet. Detta bör skapa en ny och större loop bredvid ditt ”Q”.
 3. Du kommer sedan att passera den korta delen av ändrepet runt baksidan av det överblivna repet och sedan göra detta igen, passera genom den lilla öglan av ”Q” från främre den här gången.
 4. Dra knuten stängd och den skapade större öglan kommer att lindas runt cylindern du vill fästa repet vid.

Half-Hitch

Detta är en mycket enkel knut att lära sig och finns i många andra knutar, så att lära sig detta är till stor hjälp för läsare som vill lära sig fler knutar. Vanligtvis är detta inte extremt säkert, så överväg att dubbla upp för att känna dig mer stabil när du använder den för din regnfluga eller presenning. Det här är en väldigt enkel och snabb knut att lära sig knyta, så se till att öva på den här!

Hur man knyter en halv knut

Kolla på denna videon på Youtube.
Här är en Youtube-video för hur man knyter den här knuten
 1. Kör en slinga runt föremålet du fäster repet på.
 2. För den arbetande änden av repet runt den stående änden av repet och genom öglan du skapade.

Prusik Knot

Denna knut kan användas för att skapa dropplinjen.

 1. Ta en liten längd rep (kan vara en fot lång eller så)
 2. Vik din längd på repet på mitten
 3. Sätt öglans ände direkt ovanför fyrlinjen
 4. Sätt arbetsändarna (eftersom den är vikt) genom öglan runt fyrlinjen
 5. Dra åt knuten med arbetsändarna vända mot marken så att vatten droppar där

Slutsats

Du kan verkligen inte gå fel med att ta med en fin presenning på din nästa campingtur. Den kan användas som ett komplement till det härbärge du redan har samt användas som ett härbärge själv. De är relativt lätta att hitta i butiken, de är billiga och de kan förvaras i din bil eller ryggsäck utan att du behöver bry dig om den extra vikten eller utrymmet som används. Om du behöver fler skäl för att förstå de många användningsområdena för presenningar när du åker på camping, har vi skrivit en annan artikel om deras användbarhet som du kan hitta här.