Hur man säkert kör en basbåt i grovt vatten

Ibland när du försöker ta dig till den perfekta fiskeplatsen, upplever du lite grovt vatten, bokstavligen. Det var ett stort bekymmer i mitt huvud, jag var inte säker på vad jag skulle göra när jag rörde mig genom tuffare vatten, men här kommer jag att kunna dela med mig av några saker jag lärt mig.

Det största du behöver komma ihåg när du är ute i vattnet och det börjar bli jobbigt är att gå långsam. Om vågorna är två till tre fot kan du bryta vågorna med kölen på huvudet, men när vågorna börjar växa, det är då dina taktiska behov bör ändras.

Det är bara ett snabbt svar för dig, men oroa dig inte, vi kommer att gå mer på djupet. Hur vi förbereder oss, vad gör vi, vad tänker vi på och andra saker i den riktningen. Att vara förberedd är något av det bästa du kan göra, men ibland förväntar du dig inte att vinden eller vädret förändras drastiskt.

Kolla vädret

En av de viktigaste sakerna som du generellt sett måste kunna när du ska ut på vattnet är att kolla vädret. Om det finns en rapport som säger att du kommer att få 20 till 40 mil i timmen vindar, skulle det vara en bra idé att inte ge dig ut.

Speciellt om du precis har börjat köra en båt, skulle du definitivt vilja tänka efter en extra gång om det rapporteras om dåligt väder. Bli inte kaxig. Det är inte värt ditt liv. Det finns olika typer av båtar, och med det finns det olika typer av skrov.

Med denna uppenbarelse måste du inse att varje båt kommer att hantera vågorna och förhållandena annorlunda än andra. Det här är inte något du behöver göra bara för att du letar efter något som uppfyller ditt behov av adrenalin.

Vädret är verkligen den stora chefen när du funderar på att gå ut på sjön, floden eller vart du än planerar att åka. Som jag sa tidigare, ditt liv är inte värt tanken ”Åh, det är bra, jag klarar det”, speciellt om du aldrig har gått ut på grovt vatten förut.

Förbered din båt.

Även om prognosen säger att du kommer att få fantastiskt väder, skadar det inte att ha din båt förberedd för allt som kan komma i din väg. Här är några saker du kan göra för att förbereda din båt:

 • Håll din båt lätt; Om du inte behöver den omedelbart, ha den inte på din båt. Ett exempel är att ha din reservutrustning och beten i din bil tills du behöver det.
 • Skydda dina väsentligheter; Att placera dina väsentliga föremål som dina nycklar, mobiltelefon, laddare, etc i en plastpåse är en bra sak för att hålla dem säkra ifall vatten råkar komma in i din båt.
 • Ta med länspump; När vattnet plötsligt skiftar i styrka och storlek är det viktigt att du är förberedd. Lite vatten över båtens framsida kan verkligen göra en del skada, du kan få en som ansluter till en cigarettändare och alltid har den i botten av din båt.
 • Packa en extra kylare; Trots vad väderkanalen kan ha sagt är det viktigt att du tar med lite extra is eller dryck till och med. Det är inget fel med att vara säker, och med att ha en extra kylare kan du vara säker på att du är beredd om något skulle hända oväntat.
 • Bli kreativ med tillbehörsförvaring; En fiskare har en utrustning fäst vid sin båt som tillåter sig själv att låsa den på däck. Om det blir lite grövre kan han lossa denna och sedan lägga tillbaka den i förvaringsbehållaren. Den packas lätt undan och lika lätt att ta fram.
 • Förrigg; Ibland är du inte säker på vad du ska hitta på, och du vill inte lägga all den tiden på att rigga det du redan kunde ha förberett och i slutändan kommer den stora undan. Detta hjälper bara så att du inte behöver slösa mycket tid och kan fortsätta njuta av din tid utomhus.
 • Håll dig organiserad; Det är viktigt att när du är ute på vattnet försöker du inte gräva igenom din förvaringsbehållare och leta efter något som du tror kommer att vara där inne. Genom att vara organiserad kan du ha dina huvudsakliga förnödenheter, såväl som vissa nödförnödenheter på samma plats varje gång och inte behöva oroa dig för att söka efter dem och potentiellt vara inblandade i en allvarligare kris.
 • Packa bara de spön du behöver; När du är på väg ut behöver du inte ta vartenda spö du äger, du behöver inte känna att du kommer att sakna det stora om du inte har det här spöet eller det. Detta hjälper också till att kunna undvika att bryta fler spön i slutändan, så ta bara med det du behöver så blir det bra.
 • Säkra trollingmotorn; När du redan är ute på vattnet vill du inte oroa dig för att byta trollingmotor, så se till att du spänner fast den innan du ger dig ut. Dubbla remmar är en bra idé, annars kan du få den att skifta och det är så den kan skadas.
 • Skydda dina Power-Poles; Även om detta kanske inte nödvändigtvis är något du behöver oroa dig för när du är i tuffa vatten, är det viktigt att skydda dem om du inte tänker använda dem. Var noga med att sätta locket på dem för att hålla dem i gott skick.
 • Ha en back-up rekvisita; Många människor kan byta rekvisita när de är i stort vatten, men också när du är i grovt vatten om något skulle gå fel med den nuvarande propellern – även om du ska köra långsamt – kan du vara säker att du kommer att ha ett annat sätt att komma ut.
 • Glöm inte din flytväst; Det är viktigt att kunna vara säker på att du har de personliga säkerhetsanordningar som du skulle behöva. Att ha en flytväst kan bokstavligen rädda ditt liv, speciellt om något hände i grovt vatten.
  Hur man lagrar Dodgers för Kokanee-fiske

Detta är bara några förslag, det här är inte den specifika listan som du bör gå efter varje gång, men du kan använda den för att skapa en lista för dig själv och vad du vill kunna ta med på din båt. Det är något du måste vara bekväm med – din båts säkerhet – såväl som andras säkerhet som du eventuellt kan ha på din båt.

Bestäm vattnet: ojämnt eller grovt?

Det bästa sättet att kunna avgöra vattnets status är genom att titta på dyningarnas storlek. Om de är ungefär två till fyra fot är det vad du skulle anse vara ”gropigt” vatten. Allt som är från fem till tio fot skulle betraktas som ”grovt” vatten.

Många basfiskare har inte sett något som är över sex fot i förhållande till våghöjden. Du kanske tror att eftersom du kan hantera det ”gropiga” vattnet att du inte skulle ha några problem att gå ut i det ”grova” vattnet och navigera genom det. Så brukar det inte vara.

Även om det tar tid att bli bättre på att köra i det ”grova” vattnet, är det också viktigt att komma ihåg att du inte ska gå ut och leta efter den typen av vatten som potentiellt kan orsaka skada om du inte är alltför försiktig. Det finns många misstag som kan göras när man rör sig genom ”grovt” vatten.

Så var försiktig och var smart innan du går ut och tror att du kan erövra vattenmassor.

Gå långsamt

En del av er kanske tycker att det skulle vara en bra idé att slå den genom det grova vattnet, men det kan leda till att din båt hoppar över vattnet, vilket i sin tur kan orsaka en olycka som kan eller inte kan bli dödlig.

  De bästa öringlocken

Här är några tips som du kan använda för att hjälpa dig att navigera din båt genom grova vatten:

 • Kör långsamt
 • Trimma din motor så att kölen skär genom vattnet
 • Håll bågen högt
 • Se till att din utrustning är säkrad

”Att resa in i vinden är smidigare än att röra sig in i den, när man är i grovt vatten. Gå inte över vinden eftersom det är en mördare. Att springa långsamt samtidigt som du håller bågen högt kommer att skydda dig från en del väder.”

-USAngler.com

För att säkerställa att din resa kan vara smidig måste du vara säker på att du har trimmat din båt. Ändra vinkeln på stödet eller jämna ut båten, precis tillräckligt för att få ut växellådan. Men när du hamnar i hackigt vatten är det viktigt att du sänker trimmen under neutral eftersom detta också hjälper till att hålla din åktur smidig.

När du går igenom detta, var säker på att du är medveten om de andra båtarna som kan finnas runt dig och att du inte kommer för nära dem. När du är nära en annan båt kan det också vara farligt. Så var säker på att du är medveten om andra runt omkring dig.

Se till att du också är medveten om vädret. Regn, snö och dimma kan göra det svårt att navigera, och att navigera på grovt vatten är redan inte det lättaste, så sakta ner, lyssna efter andra runt omkring dig, och om du kan, förankra din båt tills vädret klarnar så att du kan se och fortsätt.

Få inte panik!

När du börjar hamna i tuffare vatten är det viktigt att du inte får panik, särskilt om du är föraren och har andra människor på din båt. Visst, du kanske inte alltid har barn på din båt, men för säkerhets skull, omsätt detta i praktiken.

Du kommer att bli blöt. När du reser i grovt vatten är det inget som kommer att lösas magiskt och det är det, du är fin och torr på andra sidan. Du måste förstå att du kan behöva ta med extra kläder, som en regnjacka eller något i den stilen.

  Fördelarna med att bära en löparhatt

Så länge du förblir lugn bör du kunna fortsätta framåt och få dig och din partner tillbaka till strandens säkerhet. Panik har aldrig riktigt hjälpt någon, men om någon på båten bestämmer sig för att få panik är det bäst att det inte är personen som kör.

Ibland är alternativet du har att sitta och vänta på att stormen är borta. Det är inte nödvändigtvis det mest spännande att göra, men det kan vara allt du kan göra. Var noga med att fortsätta titta på vädret, om det inte är något du är säker på att navigera, stanna på land.

Det är ärligt talat bättre att vara över försiktig än att vara översäker på dig själv och sedan orsakar du ett problem som är större än du förväntade dig. Jag har varit i situationer – inte på vattnet – där jag var den som behövde vara lugn och andra fick panik. Det kan vara en stressig situation.

Var säker på att du andas, att du saktar ner båten och du fokuserar på att försäkra människorna som är med dig att du kommer att få en lite obekväm åktur och att hålla dig kvar. Att vara bestämd och självsäker på sättet du talar till dem är också viktigt.

På så sätt vet de att de har en förnuftsröst tillsammans med dem och känner sig säkrare inför den stressiga situationen.

Den trygghet du kan ge är till hjälp. När jag hamnade i situationer där någon fick panik, att kunna berätta för dem att det skulle lösa sig och att de bara var tvungna att hålla på var något som de var tacksamma för, och det är något som jag inte riktigt hade tänkt på. är viktigt, men för dem kan det helt förändra deras tänkesätt.

Njuta av åkturen.

Det viktigaste när du är ute på din basbåt är att kunna trivas. Oavsett om vattnet blir ”gropigt” eller ”grovt” är det fortfarande viktigt att veta att du kommer att ha det bra. Det kommer inte att hindra dig från att njuta av din tid ute på vattnet.

Om du är involverad i något som inte nödvändigtvis leder till ett lyckligt slut, är det okej. Erfarenhet är den bästa läraren, och ibland är det allt vi har när vi går genom livet.

Förstå att när du är i det där tuffa vattnet måste du rikta din båt på rätt sätt så att du inte kantrar och orsakar ännu större problem eller skadar dig själv eller din båt. Det är bäst att undvika dessa situationer om du kan redan innan du lämnar stranden.

Gå inte ut om du inte är bekväm. Om dina kompisar ger dig svårt för det, jaja. Hellre safe than sorry, och det är bättre att ni alla kommer ut med era liv.

Det finns massor av saker som kan vara farliga i livet. Att åka båt på grova vatten råkar bara vara något som kommer in i mitt sinne ganska mycket. Jag har varit på några båtar som slutade studsa längs vattnet, och jag var inte helt säker på vart vi skulle åka eller hur situationen skulle sluta, men till slut var vi okej. Risk inte det.

Oavsett hur ”perfekt” fisket kan vara, riskera inte ditt liv, din båt, dina vänskaper eller något i den stilen av en självisk och farlig anledning. Det är verkligen inte värt det i slutändan.