Hur man riggar och fiskar en stickbetsmask för bas

Att fiska ett bete av pinnestil som en Senko eller Trick Stick är en av de mest testad och sann sätt att fånga mycket bas. Det finns ett antal olika färger och märken att välja på och det finns ett gäng olika sätt att rigga upp dem. I det här inlägget kommer jag att prata om mina favoritfärger, hur man riggar en stickbetesmask och sedan hur man faktiskt fiskar dem.

Det som är bra med dessa beten är att de är superenkla att fiska och kommer att fungera året runt. Du kan använda dem i rent vatten, du kan använda dem i smutsigt vatten, men den bästa tiden att använda dem är när bettet är långsamt. De är ett långsamt rörligt bete som kommer att vara en enkel måltid, och det är därför de är så effektiva.

Min favoritstil

Det finns ett antal olika former och storlekar där ute när det kommer till stickbetesmaskar, men den goda nyheten är att alla kommer att fungera. Jag har provat ett antal olika märken, storlekar, färger och former, och jag har haft tur med nästan alla.

Några av de mer unika maskarna är de med en paddelsvans eller bandsvans. Dessa ser definitivt inte ut som verkliga maskar men fisken verkar inte bry sig. Jag föredrar de mer naturliga maskarna och det är vad vi kommer att prata om här.

Bandsvansmask

Ett annat alternativ är de tunnare och längre maskarna som BioSpawn PlasmaTail. Denna typ av mask är ganska tunn och den har olika tjocklek i hela masken. Den har också en flytande svans vilket gör den till ett utmärkt alternativ för dropshotting. Som sagt, det är fortfarande inte mitt favoritalternativ.

PlasmaTail Worm

Min favorittyp av stickbetesmask är den klassiska Senko-stilen (nedan) och det är vad vi kommer att prata om. Jag gillar det här betet eftersom det är det mest naturliga utseendet och det kan riggas på flera sätt. Du kan fiska den som den är eller så kan du till och med skära den på mitten. Min favoritlängd måste vara 5 tum eftersom den fångar både storlek och siffror. Här är det på Amazon.

  Kan du använda en sjöfiskespö i havet?

Bästa Stick Bait Worm

Stick Bait Color För bas

Som jag sa tidigare, i stort sett alla färger fungerar bra, men vissa av dem är designade för klart vatten medan andra är designade för lerigt vatten. Jag gillar inte att bära runt på för mycket utrustning och det är därför jag försöker hitta något som är konsekvent över hela linjen.

Min favoritfärg för stickbete för bas måste vara grön pumpa. Det är bilden ovan. Den är mörkgrön med svarta prickar på. Du kan få chartreuse-färgad spets eller så kan du få den vanlig. Jag har egentligen inte märkt så stor skillnad.

Anledningen till att jag gillar grön pumpa är att den fungerar bra i alla vattenförhållanden. Det är en naturlig färg som fiskarna redan är vana vid att se. Jag tycker också att den här färgen fungerar bra på alla typer av mjuka plastbeten (larv, maskar, languster, etc).

Hur riggar du ett stickbete?

Det finns ett antal sätt du kan rigga dessa beten och så länge du har en mask och en krok bör du kunna få något att bita. Som sagt, det finns egentligen bara två olika sätt jag gillar att rigga dessa beten. Här är de.

Rigg 1: Galen rigg.

Galna riggmasken

Detta är ett av de mest grundläggande sätten att fiska en stickbetesmask, men det tar inte ifrån dess effektivitet. Allt du behöver för den här installationen är din mask och en 1/0 finess wide gap krok. Här är ett alternativ på Amazon. Den har ett ogrässkydd på den som förhindrar att den fastnar. Allt du behöver göra är att ta din krok och sätta den genom sidorna av det släta området (cirka 1/3 av vägen). Om du vill lägga till lite vikt kan du använda en o-ringsvikt och sätta kroken mellan vikten och masken.

Rigg 2: Texas Rig.

Stick Bait Worm Texas Rig

Detta är en av de mest pålitliga riggarna för att fånga bas, men det kräver lite olika tacklingar. Du kommer att behöva din mask, en 1/8 oz kulvikt och en 3/0 offset maskkrok (min favorit på Amazon). Det första steget är att skjuta kulvikten på din lina (peka mot rullen) och fästa din krok med din favoritknut.

  Hur man hittar bra fiskeplatser på Navionics

Stick Bait Worm Texas Rig

Du kommer då att vilja ta din krok och sätta den genom maskens ansikte. När den når kröken i kroken, arbeta ut kroken i botten av masken (springan är den övre). Skjut kroken genom masken tills krokens öga når ansiktet. Snurra kroken och tryck spetsen genom masken och ut på toppen. Kroken ska sitta i den lilla skåran.

Stick Bait Worm Texas Rig

Hur fiskar du ett stickbete?

Sättet du vill fiska en mask är nära botten av vattenpelaren. Din mask kommer att ha en bra mängd åtgärder redan så du behöver inte göra en hel del. Du kommer att få 90 % av dina bett när masken faller naturligt. Arbeta inte för hårt, annars kan du omväga fisken.

Metod 1: Wacky Rig. Du kommer först att vilja välja den plats du tror att basen är på (avsats, träd, gräsbädd, etc). Du vill sedan kasta 5-10 yards förbi den punkten och låta masken sjunka hela vägen till botten. Låt den sitta där i några sekunder eftersom det är då du sannolikt kommer att få ett bett. Du kan sedan höja spötspetsen några meter, låta den sjunka ner igen och rulla in slacket. Upprepa detta tills du har tagit det tillbaka till stranden/båten. Du kan också rycka på ditt spö en eller två gånger när du höjer den.

Metod 2: Texas Rig 1. Detta är metoden du vill använda när bettet är riktigt långsamt. Återigen, du vill hitta platsen du vill kasta och börja 5-10 yards efter det. Låt masken sjunka ner till botten och lämna den där i några sekunder. Det är då du får majoriteten av dina tuggor. Vad du då vill göra är att börja dra masken längs botten. Dra bara masken några meter, rulla in slacken, låt den sitta där i några sekunder och upprepa.

  Hur man hittar bra fiskeplatser nära dig

Metod 3: Texas Rig 2. Detta är metoden du vill använda när bettet är bra. Leta upp platsen du vill rikta in dig på och kasta 5-10 yards förbi den punkten. Låt masken sjunka ner till botten och låt den sitta där i några sekunder. Det du ska göra här är att studsa masken från botten. Allt du behöver göra är att lyfta spöet upp och ner några gånger, rulla in slacket och låta masken sitta där i några sekunder.

Ytterligare tips

Använd fläta. Detta är något jag gör för 90% av mina inställningar men det finns fortfarande många människor som inte använder fläta. Det är extra viktigt med sånt här bete eftersom man måste kunna känna så fort fisken biter i kroken. Braid har ingen stretch så den är mycket känsligare än fluoro och mono. Här är vad jag använder.

Håll linjen stram. Det kan ibland ta ett tag att faktiskt känna bettet eftersom du lyfter och sänker masken. Om du har slack i linan och en fisk biter i kroken kan du känna det 5 sekunder senare, och vid det laget har fisken svalt masken. Kroken kommer att sitta för långt i munnen och fisken klarar sig förmodligen inte. Du måste känna det bettet direkt och sätta kroken.

Ha tålamod. Många tror att de behöver hjälpa masken genom att rycka i spöet som en galning, men det kommer faktiskt att skada dina chanser. Maskar kommer inte att ha så mycket action när de flyter genom vattnet, så varför skulle du göra det mot din? Du får 90 % av dina bett när masken faller naturligt. Ha tålamod och fiska den som en riktig mask.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.