Hur man riggar och fiskar en öringmagnet (sjöar, bäckar och floder)

Att fiska med levande maskar eller fiskägg är ett fantastiskt sätt att fånga fisk, men problemet är att du hela tiden måste återbeta din krok. Anledningen till att jag gillar att använda en Trout Magnet är att den ser ut som en mask men den lilla gruben kommer inte att lossna. I det här inlägget kommer jag att prata om hur man riggar och fiskar en öringmagnet i sjöar och vattendrag.

En annan sak jag verkligen gillar med det här betet är att det kommer fånga i stort sett allt. Den kallas ”öring”-magneten men jag har använt den för att fånga crappie, bas, panfish och till och med några saltvattenfiskar. Satsen kommer med en rad färger så att du är ganska täckt för allt. Jag kommer att gå igenom mina favoritfärger, redskapen du vill använda och hur jag gillar att fiska dem.

  • Öringfiske 101: Locken du behöver för att börja
  • Använd denna lock-/blinkfärg för öring

Vad är en öringmagnet

En Trout Magnet är en liten halvmasklarv som sätts på ett 1/64 oz jigghuvud. Den kommer som ett kit med 85 delar som har 15 krokar och 70 larver. Det finns 5 guld-, 5 svarta och 5 silverkrokar och larven finns i guld, tuggummi, chartreuse, chartreuse/orange, svart/grön, rosa och vit.

Jag tror att det finns mindre och större kit men setet med 85 delar är vad jag fick. Som jag sa tidigare, kan du använda en öringmagnet för att fiska efter i stort sett allt som äter en mask. Det är i princip varenda mindre fisk där ute.

Vilken är den bästa färgrödingmagneten

Det finns ett gäng olika färger man kan välja mellan och jag har fångat en fisk på alla. Om du fiskar i rätt område vid rätt tid på året kommer fisken att bita i stort sett alla färger. Jag har märkt att några var lite mer konsekvent än andra och det beror på vilken typ av fisk du är ute efter.

Min favorit Trout Magnet för öringfiske är den vita larven. Öring är normalt i ganska klart vatten och de har bra syn. Det är därför det är viktigt att välja något som ser naturligt ut. Jag har alltid haft bäst resultat med silver- eller guldfärgade beten för öring, och det vita är ganska nära.

  Detta är det bästa sättet att fånga fisk med en mask och bobber

Forellmagnet för öring

Min favorit Trout Magnet för basfiske är den svarta och gröna gruben. Anledningen till att jag gillar att använda black grub är att det fungerar bra i alla vattenförhållanden. Det fungerar i superrena sjöar men det är fortfarande effektivt i lerfyllda dammar. Om jag bara kunde välja en färg för basfiske skulle det definitivt vara svart.

Öringmagnet för bas

Min favorit Trout Magnet för crappie fiske är gold grub. Crappie har riktigt bra syn och det är därför det är viktigt att smälta in så gott det går. Jag har kunnat fånga dem på de ljusa färgerna också, men guldet verkar vara det mest konsekventa under alla förhållanden.

Öringmagnet för crappie

Jag tycker att de tre färgerna fungerar bäst eftersom de är mycket mer naturligt utseende. Det är färgerna fiskar redan är vana vid och vad de redan äter. Detta är i stort sett fallet för alla beten och beten. Om du fiskar i en superlerig vattenmassa kan något ljust kanske fungera bättre. En fin solig dag har jag haft de bästa resultaten med de naturliga färgerna.

Öringmagnet vs Crappie-magnet

Tillverkarna av Trout Magnet har också ett kit för crappie. Det är i princip samma sak men det är lite större. Du har möjlighet att välja mellan 1/32 oz och 1/16 oz jigghuvuden. Larven är också något större.

Om du bara ska fiska efter crappie och bas så skulle jag få det 1/16 oz crappie magnet. Du kommer att kunna kasta den lite bättre och det borde hjälpa dig att kroka in fler fiskar. Om du ägnar dig åt någon form av öringfiske då Öring magnet kommer att vara mycket effektivare. Den goda nyheten är att du fortfarande kommer att kunna fånga crappie och bas med den.

Hur man riggar en öringmagnet

Trout Magnet är ganska enkel att sätta upp och det som är bra med den är att du inte behöver göra det ofta. Gubbarna sitter riktigt bra på kroken och du kan snabbt byta mellan färgerna. Så här riggar du upp allt.

  Rooster Tail vs Panther Martin vs Mepps Spinner

Det första du vill göra är fäst din krok. Ha det så att kroken är horisontell mot marken och inte vertikal. Den rör sig när du använder den men det är något du enkelt kan justera i farten.

Hur man riggar en öringmagnet 1

Nästa sak du vill göra är att ta tag i din grub och sätta kroken genom mitten av ansiktet. Det är viktigt att du gör det rakt av, annars kommer du att få lite knäpp action.

Hur man riggar en öringmagnet 2

Skjut kroken genom gruben och ta ut den från botten. Kroken ska ut mellan de två svansarna. Skjut gruben upp i kroken så långt du kan och det är allt som behövs.

Hur man riggar en öringmagnet 3

En sak jag snabbt vill nämna är redskapen jag gärna använder när jag fiskar dessa. Du kan använda vad du vill men vissa saker kommer att göra ditt liv mycket lättare och du bör landa mer fisk.

Det första är vilket fiskespö som ska användas. Öringmagneter är superlätta och det enda sättet du kommer att kunna kasta dem är att använda en lätt spinnspö. Storleken spelar egentligen ingen roll men jag föredrar att använda ett 6,5-7 fots spö. Du kan använda ett tyngre spö med vikter men du kan ha svårt att känna öring eller crappie bita.

Nästa sak är vilken fiskelina som ska användas. På lådan står det att du ska använda 2 lb fluorkarbon eller monofilament när du fiskar dessa. Jag föredrar att använda 10 lb fläta med en fluorocarbon leader. Jag tycker att flätan kastar mycket bättre och den är mycket känsligare. Jag kan sedan sätta på en ljusfluoroledare och den har alltid gjort jobbet åt mig. Jag fäster de två linjerna direkt med hjälp av kirurgknuten (se hur här).

Hur man fiskar en öringmagnet i sjöar och dammar

Hur du fiskar dessa beror helt på om du är i rörligt eller stilla vatten. Om du fiskar i en sjö eller damm med stillastående vatten, vill du använda en bobber/flotta. Det största du vill komma ihåg är att du vill fiska dessa precis utanför botten (och inte på den). Kolla in videon eller sammanfattningen nedan.

  Hur du justerar din Dirt Bike-kedja och kedjehjul

Metod 1: Hämta och pausa. Detta är det enklaste sättet att fiska en öringmagnet, men det är fortfarande bevisat att den fångar fisk. Allt du behöver göra är att kasta ut den så långt som möjligt, låt den sjunka ner (några centimeter från botten), rulla in i några sekunder, låt den sjunka ner igen och upprepa. Öring biter normalt när den sjunker ner.

Metod 2: Kasta och rycka. Den här metoden är lite knepigare men om du kan bemästra den bör du landa mer fisk. Allt du behöver göra är att kasta ut den så långt du kan, låt den sjunka ner till botten, rycka i spöet en eller två gånger, låt den sjunka ner igen, rulla in slacken och upprepa.

Hur man fiskar en öringmagnet i bäckar och floder

Om du fiskar i rörligt vatten behöver du inte använda en bobber om du inte vill. Även i vissa sjöar kunde man komma undan utan en. Valet är upp till dig när det kommer till fiske i bäckar och åar.

Metod 1: Kasta och flyta. Detta är det enklaste sättet att fiska dessa och det fungerar bra när vattnet rör sig ganska snabbt. Allt du behöver göra är att kasta ut den och låta strömmen flyta magneten nedströms. Vattnet bör ge den tillräckligt med action för att få fisken upphetsad.

Metod 2: Kasta och rycka. Den här metoden tar lite mer arbete men det har fångat mig mer fisk. Det är också vad du vill göra om vattnet inte rör sig särskilt snabbt. Allt du behöver göra är att kasta ut den, låta magneten sjunka ner, rycka i staven, låt den sjunka ner igen och upprepa. Detta kommer att få magneten att hoppa upp och ner, och det är vad de flesta fiskar kommer att gå efter.