Hur man riggar och fiskar en Jerkbait från en kajak (för alla arter)

Jerkbaits är några av de mer populära beten för att fånga bas, crappie, öring och ett antal andra arter. De fungerar bra i en kajak eftersom du inte behöver krångla med krokar och bete. I det här inlägget kommer jag att prata om hur jag gillar att rigga upp allt och hur jag faktiskt fiskar en jerkbait från en kajak.

Det är ett ganska enkelt koncept men det finns några viktiga saker som borde göra ditt liv mycket enklare. Vi kommer att prata om när du vill ta ut en av dessa ur din redskapslåda, vilka mina favorit jerkbaits är, vilka redskap jag gillar att använda och hur man fångar fisk från en kajak.

Vad är en Jerkbait och när ska man använda en

Jerkbaits ser exakt ut som en elritsa när du lägger dem i vatten ser de ut som en skadad eller döende fisk. Rovfiskar ser det som en enkel måltid och det är därför de är så effektiva för att fånga alla typer av fisk.

Bästa Jerkbait för regnbåge

Du kan få jerkbaits som flyta, de som handfat, och de som kommer uppskjuta i vattnet. Alla har sina syften men den jag normalt använder är upphängningen. Jag använder den för att den är någonstans i mitten och kan fiskas på grunt och djupare vatten.

Nyckeln är dock att välja rätt tid att kasta ut en.

Du kommer att vilja använda en jerkbait när du fiskar grunt vatten. De kommer att vara idealiska för vatten under cirka 8 fot, men de kommer inte att sjunka mycket längre än så. Använd dem i grunda sjöar, dammar, bäckar eller bäckar.

Om du fiskar på djupare vatten och vill använda ett sådant här bete, gå med en crankbait istället. De kommer att dyka mycket djupare och borde göra ett bättre jobb med att fånga fisk. En crankbait kommer att ha en kortare kropp och ha en mer rundad form. Läppen på dem kommer också att bli större.

Jerkbait vs Crankbait

Vilken Jerkbait att använda

Det finns ett antal olika jerkbaits att välja på och jag tror att många lägger alldeles för mycket tid på att tänka på det. Du kan få olika färger, storlekar och vikter. Det viktigaste som spelar roll, enligt mig, är storleken på beten.

  Genomsnittlig kostnad för en fiskecharter (med exempel)

Att välja rätt betestorlek för jobbet är det viktigaste att tänka på. Allt beror på vilken typ av fisk du är ute efter. Det är lite uppenbart men du vill använda ett större bete när du är ute efter större fiskar.

Om du ska fiska efter mindre öringar, vill du använda en jerkbait mellan 2 och 3 tum lång. De har inga stora munnar och kommer inte att kunna bita något större. Du kan bli större om du är ute efter öring.

Om du ska fiska efter bas och crappie, vill du använda en jerkbait mellan 3 och 4 tum lång. Förmodligen kommer något närmare 3 att fungera bäst för crappie och mindre bas. Om det finns jättar i området kanske du vill prova 4 tum.

När det kommer till jerkbait-färg, vill du använda något som är naturligt utseende. Tänk på vad fisken redan äter och välj något liknande det. Jerkbaits är designade för att imitera minnows och det är därför du vill att det ska vara något de redan är vana vid.

Naturlig färg Jerkbait

Silver och svart, silver och blått, silver och guld och regnbåge är alla solida färger.

Rapala X-Rap 8 är ett bra alternativ för bas och crappie. Den är drygt 3 tum lång, den är rimligt prissatt och kvaliteten är hög. Jag gillar guld- eller silverfärgen för bas och crappie. Se den på Amazon.

Rapala X-Rap 6 är ett utmärkt alternativ för öring. Den är 2,5 tum lång och jag har fångat en hel del öring på den. Vilken som helst av de naturliga färgerna fungerar bra men min favorit skulle behöva vara silver med mörk rygg. Se den på Amazon.

Kugghjulet

När det kommer till utrustning kan du komma undan med att använda i stort sett vad som helst. Så länge ditt spö kan kasta en bra bit bör du kunna fånga fisk. Jag tänkte bara dela med mig av den exakta installationen jag använder eftersom det var det jag letade efter när jag började.

  Jerkbaits för öring: Den kompletta guiden om riggning och fiske

Låt oss börja med rulle. Eftersom du måste kunna kasta, smalnar det av saker till en snurrande eller baitcasting-rulle. Jag använder nästan alltid en snurrande rulle för öring och crappie och det har alltid gjort jobbet för mig. De är lätta att använda och kastar långt. Antingen en 2500 eller 3000 serie snurrande rulle bör vara perfekt för öring, bas och crappie. Om jag fiskar efter bas kan jag byta till en baitcasting-rulle. Valet är upp till dig.

Nu till stång. Jag brukar gärna använda så lätt utrustning som jag kan komma undan med. Det finns inget behov av att använda tung utrustning om du bara är ute efter små regnbåge. Om jag är ute efter regnbåge eller crappie så använder jag en lätt handling stång. Om jag är ute efter bas så använder jag en medelhög handling stång. Jag gillar att använda ett spö mellan 6,5 och 7 fot långt (längre spön blir svårare att hantera fisk). Det spelar egentligen ingen roll om det är ett spinn- eller baitcastingspö.

När det kommer till fiskelina kommer jag nästan alltid att använda fläta med en fluorkarbonledare. Jag kommer att använda den här på mina spinnspön och jag kommer också att använda den på mina baitcasting-spön. Jag gillar fläta eftersom jag kan använda tyngre lina (eftersom den är tunn), den gjuter mycket bättre och den är mycket känsligare. Om jag är ute efter mindre fiskar (regnbåge, crappie, mindre bas) kommer jag att använda 10 lb fläta med en 6 lb fluoroledare. Du kan gå tyngre om du fiskar efter större fiskar.

Om du inte vet hur man spolar fläta på ett spinnspö på rätt sätt, här är en snabb video som visar hur:

Jag använder en 4-6 fots ledare och fäster den direkt på flätan med hjälp av Surgeon’s Knot. Jag fäster sedan jerkbait i slutet av min ledare med hjälp av en förbättrad Clinch Knot. Klicka här för att se hur du knyter alla populära fiskeknutar.

  Bästa propanglasskruv: Eskimo propanskruv

Hur man fiskar en Jerkbait från en kajak

Det viktigaste att göra först är att försöka ta reda på var fisken är. Du kan ha den absolut perfekta inställningen, den perfekta färgen och den perfekta strategin, men om det inte finns några fiskar i området kommer du inte att fånga någonting.

Det du ska leta efter är områden där fiskar kan gömma sig. Detta kan vara sjunkna stockar, borsthögar, stenar, gräs, etc. 80 % av tiden kommer fisk att finnas där. När du har räknat ut det kan du börja fiska.

Det första du vill göra är att placera din kajak på rätt plats. Du vill rikta din kajak mot målet och vara tillräckligt nära för att kasta din jerkbait förbi den punkten. Du vill inte kasta direkt ovanpå fisken (särskilt om det är en öring) eftersom det kan skrämma bort dem.

Metod 1: Cast & Retrieve. Detta är det enklaste sättet att fiska dessa beten men det fungerar fortfarande. Allt du behöver göra är att kasta förbi ditt mål, låt ditt bete sitta där i ett par sekunder och börja sakta rulla in (lägg spöet ut på sidan i en 45-graders vinkel). Med några sekunders mellanrum kan du lägga till en paus, och det är där du får majoriteten av dina tuggor.

Metod 2: Cast & Jerk. Om du vill ta saker upp en nivå kan du lägga till små ryck när du rullar in. Det kallas ett ”ryck”-bete av en anledning. Allt du behöver göra är att kasta förbi ditt mål, låt det sitta där i ett par sekunder, rulla in lite av slacket, ge det 2 små ryck, låt det sitta där i ett par sekunder, rulla in slacket, och upprepa.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.