Hur man riggar mjuka plastfiskedrag (4 bästa sätten)

Mjuk plast är en av mina favoritfiskedrag eftersom de kan användas i nästan alla situationer. Det finns ett gäng olika sätt att rigga upp dem och i det här inlägget kommer jag att visa dig de 4 bästa sätten att rigga upp dina mjuka plastbeten.

Här är mina favoritsätt att rigga mjuk plast:

 • Texas rigg.
 • Skakigt huvud.
 • Galen rigg.
 • Drop shot.

Riggen du åker med beror på vattnet du fiskar i, vilken typ av fisk du är ute efter och några andra faktorer. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för att se hur du riggar upp var och en av dem och när du ska använda dem.

Texas Rig

Det här är ett av mina favoritsätt att rigga ett mjukt bete och kommer att vara ett bra alternativ om du fiskar på en plats där det kommer att hända problem. Det kan vara i ogräset, runt ett fallna träd, på grunt vatten eller runt en brygga.

Om du någonsin har fiskat i ett område med ogräs, vet du förmodligen alltför väl att det kommer att hända problem. Jag blir trött på att ta ogräs från mina krokar varje kast och lösningen på det är att använda en Texas-rigg.

Kroken sitter faktiskt inne i betet så det finns inget att haka på. Det är superlätt att ställa in och det kommer att sitta på kroken mycket bättre än att använda en levande mask eller något annat liknande.

Här är vad du behöver för att komma igång:

 1. En mjuk plast.
 2. Kulvikt.
 3. Offset krok.

Det första du vill göra är att lägga kulvikten på din lina (jag använder en flätad lina med en fluorkarbonledare). Detta kommer att lägga till lite vikt så att du kan kasta det bättre och det hjälper betet att sjunka. Efter det vill du fästa kroken med din favoritknut.

  Kan du använda en SPOD-rulle för fiske?

När vikten och kroken är fästa är nästa sak du vill göra att lägga till stickbetet. Stick in kroken i toppen av betet (ungefär en kvarts tum djupt) och stick ut den igen. Masken ska fästas på kroken.

texas rigg

Du vill sedan skjuta betet till toppen av kroken och sedan snurra runt kroken så att du kan sätta tillbaka kroken i betet. Ditt bete ska vara i en rak linje och din krok ska begravas.

Hur fiskar du Texas-riggen?

Det finns ett antal sätt du kan använda det på, men det beror mycket på årstiden och hur förhållandena är. Som en allmän regel vill du kasta betet och låta det sjunka till botten. Du kan dra den längs botten eller lyfta upp den några fot och låta den sjunka ner igen.

Skakigt huvud

Den skakiga huvudriggen är ganska lik Texas-riggen, men den största skillnaden är att den låter betets svans sticka rakt upp i luften. Detta kommer att vara bra om du fiskar ett område med mycket stenar eller borsthögar. Detta är vad jag använder mycket av tiden när jag fiskar från land.

Kroken kommer att vara inne i betet igen så att du inte behöver oroa dig för att haka fast. Det är därför jag använder den här riggen mycket också. Det fungerar bäst om du använder ett smalare bete. Här är vad du behöver för att komma igång:

 1. En mjuk plast.
 2. Skakande huvudjigg.

Det första du vill göra är att fästa ditt skakiga huvud på din linje. Du behöver inte lägga en kulvikt på eftersom jiggen ska vara tillräckligt tung (du kan fortfarande om du vill). Vilken gammal knut som helst kommer att göra jobbet.

Stick sedan in kroken genom toppen av betet (om du har en jigg med ett korkskruvsliknande fäste så kan du bara skruva in den i näsan på betet). Skjut betet till toppen av det skakiga huvudet, rotera kroken och sätt tillbaka kroken i masken (samma som Texas riggen).

  Hur mycket olja tar en Yamaha TTR 125?

skakigt huvud

Hur fiskar man ett skakigt huvud?

Mitt favoritsätt att fiska ett skakigt huvud är att dra det längs botten. Det här verkar fungera bäst för mig men du kan också hoppa på det, skaka det eller simma det. Om fisken är riktigt aktiv så fungerar det ganska bra. Allt du behöver göra är att kasta ut det, hålla spöet lågt och dra det längs botten.

Galna rigg

Det här är en rigg som har en helt annan presentation jämfört med de tidigare. Det är lätt att använda eftersom allt du behöver är en maskliknande plast och en krok/jigg (jag gillar att använda en viktad krok). Jag föredrar en krok som har något slags ogrässkydd men vilken som helst duger.

Att använda detta är förmodligen bäst på djupare vatten eftersom det gör att masken sakta faller till botten. De två föregående riggarna kommer att sjunka ganska snabbt men den här tar sin tid.

Allt du behöver göra är att fästa din krok eller jigg på din lina och haka fast masken i mitten. Gå igenom botten och ut över toppen så att kroken sticker och står rätt upp.

knäpp rigg

Hur fiskar man en galen rigg?

Kasta ut och låt betet flyta till botten. Lyft upp spöet så att betet lossnar från botten. Sänk ner spöet igen och rulla in slacket. Upprepa detta tills den kommer tillbaka till båten och kasta ut den igen.

Drop Shot

Drop-shot-riggen är den mest komplexa och det är därför jag inte använder den så mycket men den har sin tid och plats. Det är bäst att använda i klarare vatten där du har petiga fiskar och inte vill att betet ska sitta på botten. Så här fixar du det:

  Var är det bästa stället att sätta en registreringsskylt på en Dirt Bike?

Ibland föredrar fisken att gå efter en betesfisk jämfört med något som kryper på golvet och det är då drop shot riggen kommer in i bilden. Vikten kommer att sjunka till botten och betet kommer att flyta en fot eller så över.

Här är vad du behöver:

 1. Ditt bete.
 2. Krok.
 3. Drop shot vikt.

Det första du vill göra är att dra din krok på linan och knyta en knut. Du måste dock lämna en lång taggände (8-12 tum) eftersom du kommer att fästa droppskottets vikt under kroken.

Ta den extra linan och för tillbaka den genom krokens öga från krokens sida. Detta gör att masken kan stå upprätt när den flyter i vattnet. Du kan sedan fästa din vikt på extralinan. Du kommer då att vilja ta kroken och sätta den genom näsan på käppbetet.

Hur fiskar man ett dropshot?

Kasta ut linan och låt vikten sjunka till botten. Du vill hålla vikten på botten hela tiden så allt du behöver göra är att ge spöet några ryckningar. Om du gör det kommer masken att röra sig. Du behöver inte bli galen med den för den kommer att ha sin egen verkan men några ryckningar här och där kommer inte att skada.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.