Hur man riggar & fiskar en tuppsvans efter öring, bas & crappie

Rooster Tail spinners är några av de mer populära öringfisket beten på marknaden men de kan också användas för att fånga crappie och bas. I det här inlägget kommer jag att prata om mina favoritfärger och -storlekar för varje fisk, hur man riggar upp allt och hur man faktiskt fiskar en Rooster Tail efter öring, bas och crappie.

Sättet du ställer upp allt och fiskar spinnaren på är i stort sett samma för alla typer av fisk. Du kanske måste göra ett par små justeringar när det kommer till redskap, men mycket av det är detsamma. Det som är annorlunda är storleken och färgen du väljer. Jag har fångat fisk med en massa färger och storlekar men några har varit lite mer konsekventa för mig. Om du vill skaffa en ny Rooster Tail spinner kan du ta en här på Amazon.

  • Vilken blinker/lockfärg för varje vattentyp
  • Öringfiske 101: Locken du behöver för att börja

Bästa tuppsvans för öring

Den goda nyheten om Rooster Tail spinners (även andra märken) är att du kan fånga öring på en massa olika färger. Jag har använt mycket av färgerna och har fångat öring på de flesta. Som sagt, det har varit några som var lite mer konsekventa över hela linjen.

Det viktigaste här är att välja rätt storlek. Öring har inga stora munnar och kommer inte att kunna bita några av de större spinnarna. Du kanske får en av ren tur, men du kommer att ha mycket bättre av att få rätt storlek från början. Om du fiskar öring, storleken jag skulle rekommendera är mellan 1/16 och 1/8 oz. Detta kommer att fånga i stort sett alla storlekar av öringar.

Regnbågespinnare

Min favoritfärg för Rooster Tail för öring är silver eller regnbåge (bilden ovan är regnbåge men inte en Rooster Tail). Jag har märkt att naturliga färger verkar prestera lite bättre jämfört med några av de andra. Naturliga färger är allt silver, vitt, brunt, guld eller svart. Öring är rovfisk och är van vid att äta mindre fiskar. Det är därför silver och regnbågsfärgade spinnare fungerar så bra.

  • Storlek: 1/16-1/8 oz.
  • Färg: Silver eller Rainbow.
  Kan du använda saltvattenspö och rulle i sötvatten?

Bästa tuppsvans för bas

Det jag gillar med Rooster Tails är att det inte bara finns en eller två storlekar du kan använda för bas. Bas har mycket större munnar jämfört med öring och jag har kunnat fånga dem i en rad olika storlekar. Jag tycker fortfarande att du ska ha ”rätt” storlek eftersom det ger dig en bra balans mellan siffror och storlek.

Storleken jag skulle rekommendera för basfiske är en 1/8 till 1/4 oz Rooster Tail. Du kommer att vilja ha något större eftersom det hjälper dig att kasta lättare. Du kommer förmodligen att behöva ett styvare spö när du fiskar bas och det hjälper om du har en tyngre spinner. Du kan gå större och du kan gå mindre, men den här storleken har fångat mig mycket fisk, och några av dem var en riktigt bra storlek.

Färgen jag skulle rekommendera för basfiske är en vit och chartreuse Rooster Tail. Jag gillar den här färgen eftersom den fungerar bra i klart vatten och den fungerar bra i fläckigt vatten. Svart och blått, brunt och silver har alla fungerat också men det första jag alltid brukar kasta är vitt/diagram.

  • Storlek: 1/8-1/4 oz.
  • Färg: Vit och Chartreuse.

Bästa tuppsvans för crappie

Storleken jag skulle rekommendera för crappie kommer att vara mellan 1/16 och 1/8 oz. De har större mun än öring, men de kommer att tveka lite mer än bas när det kommer till större föremål. Jag gillar också att använda den här storleken eftersom jag lätt kan använda den till öringfiske också.

Silver Rooster Tail

Min favoritfärg för crappie fiske är en silver eller guld Rooster Tail. Återigen, andra färger har fungerat också men jag har fångat mest på dessa. Jag har använt dem i klart vatten och de fungerar fortfarande i lerigt vatten. Så länge du har grunderna (silver, guld, vitt) bör du kunna fånga vilken fisk som helst där ute.

  • Storlek: 1/16-1/8 oz.
  • Färg: Silver eller Guld.

Vilken utrustning man ska använda

Det viktigaste när det kommer till din utrustning är att ha ett spö som kan göra jobbet. Rullen och fiskelinan är inte lika viktig och är mer av en personlig preferens. När jag först kom igång ville jag veta exakt vilken utrustning jag skulle använda och det var därför jag ville visa dig vad jag använder.

  Förebyggande av stöld av smutscykel: enkla tips för att hålla din cykel säker

När det kommer till ditt spö, vill du använda något som enkelt kan kasta tuppsvansen. Om jag fiskar crappie och öring så använder jag en ljus actionspö (se vad jag använder här). Om jag fiskar bas kommer jag antagligen att använda en medelverkande spö. Du kommer antagligen ha svårt att kasta en 1/16 oz Rooster Tail med hjälp av ett spö med medelhög verkan. Att ha något som böjer sig blir så mycket lättare.

När det kommer till din rulle, vill du använda en snurrande eller baitcasting-rulle. För 90 % av människorna skulle jag rekommendera a haspelrulle eftersom det är mycket enklare att använda och du kommer att få färre huvudvärk. Om du redan är van vid en baitcaster får du gärna använda den. Valet är helt upp till dig.

Till min fiskelina använder jag nästan alltid fläta med en fluorkarbonledare. Jag tycker att det ger den bästa prestandan totalt sett men du kan använda rak mono eller fluoro om du vill. Jag använder normalt 10 lb fläta och 6 lb fluorocarbon på min snurrande rulle och sedan 20 lb fläta och 12 lb fluoro på min baitcasting rulle. Här är en video som visar hur du spolar din snurrande rulle:

Jag gillar att använda fläta eftersom jag kan använda en tyngre linje, den kastar mycket bättre och den är mycket känsligare. Det kommer inte att sträcka sig när något biter och det låter dig känna det direkt. Jag använder normalt Sufix 832 braid och Seaguar Red Label fluorocarbon. Jag fäster de två linjerna med kirurgens knut och sedan fäster jag tuppsvansen med en förbättrad knut (se hur här).

Hur man fiskar en tuppsvans efter öring, bas och crappie

Det finns ett antal sätt att fiska en spinnare och det fina med dem är att det verkligen inte finns något fel sätt att göra det på. Du kan kasta och hämta, du kan kasta dem till ström, du kan jiga dem och du kan trolla med dem. Här är några av mina favoritsätt.

  Bästa isborr för sladdlösa borrmaskiner: K-Drill 8 tums isborr

Metod 1: Sjöar och dammar. Det här är det vanligaste stället att fiska på dessa spinnare och tekniken för att fiska dem blir inte riktigt lättare. Allt du behöver göra är kasta ut den och rulla in den. Det knepiga är att du måste ta reda på var fisken är, vilket djup de är på och hur snabbt du ska rulla in.

Den bästa platsen att fiska en Rooster Tail är nära strandlinjen. Om du är i en båt behöver du bara krama om strandlinjen och kasta in dig. Leta efter platser där fiskar kan gömma sig som stockar, borsthögar, stenar etc. De kommer troligen att finnas där.

Nästa sak är hur djupt du ska fiska. Fisk kommer att vara nära botten på varma dagar och de kommer att vara nära toppen när vattnet är kallt, på mulna dagar eller på kvällen. Du bör fiska din spinnare där fisken är om du vill fånga dem. Om de är vid yta, kasta ut den och börja rulla direkt. Om de är det djup, kasta ut den och låt den sjunka ner precis ovanför botten.

Det sista är hur snabbt du rullar in. Du måste förmodligen experimentera men den allmänna regeln är att rulla in vid en bra tempo när vattnet är varmare och sakta ner när vattnet är kallt.

Metod 2: Flytta floder. Strategin här är också ganska enkel och strömmen borde göra mycket av jobbet. Det första du behöver göra är att ta reda på var fisk kan vara. Leta efter sjunkna stockar, borsthögar, stenaretc.

Vad du vill göra är placera dig precis ovanför denna punkt. Allt du behöver göra nu är att kasta din spinner uppströms och låta den sjunka nära botten. Strömmen kommer att göra mycket av jobbet så du behöver bara lägga till en långsam återhämtning och du borde vara bra att gå.

Om du känner att strömmen verkligen tar din spinner så kan du sluta rulla och pausa en sekund. När du har rullat tillbaka den till dig, upprepa helt enkelt processen.