Hur man riggar en galen maskfiskedrag (plus tips)

Att fiska en galen rigg är en av de mer grundläggande teknikerna du kan använda men det är fortfarande extremt effektivt. Den har ett lite roligt utseende men det är vad fisken letar efter, och i det här inlägget kommer jag att visa dig hur man riggar ett galet maskfiskedrag att fånga mer fisk.

Det här kommer att bli ett ganska grundläggande inlägg och lämpar sig mer för nybörjaren men vi kommer att prata om vad en galen rigg är, varför du kanske vill använda den, och sedan några ytterligare tips du behöver veta innan du börjar.

Denna inställning är något som fungerar året runt och är ett av mina favoritsätt att fiska när inget annat fungerar. Jag är säker på att du har varit ute ena dagen och allt var bra men du blev skunkad nästa. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för alla detaljer om hur man riggar en galen mask.

Hur man riggar en galen mask

Som jag sa tidigare, att använda en galen rigg är ett av de bättre alternativen när saker går långsamt. Det är också ett bra alternativ för nybörjare eftersom det är extremt lätt att ställa in. Allt du behöver är en krok och en mask och du är redo att gå.

Det är ganska annorlunda än andra beten på marknaden och ibland är det bra att ändra saker. Det kommer att ha en långsamt fall i vattnet och det kommer att se ut precis som en sjunkande mask eller larv. Här är två saker du behöver:

  1. En öppen krok (jag föredrar en med ogrässkydd).
  2. En mask i Senko-stil.
  Flugfiske för nybörjare: Vilken är den bästa flugspölängden?

Allt du behöver göra är att sätta din krok genom Centrum av de mask. Det finns ingen komplicerad riggning och det är ett av de mer effektiva sätten att fiska. Jag gillar att använda ett ogrässkydd och även om det inte gör det helt ogräsfritt så hjälper det ändå till att förhindra hakar. Se våra favoritmaskar här.

Var fiskar man en galen mask?

Det bästa stället att fiska bete som detta skulle vara på lite djupare vatten (5 fot plus). Du kommer att få det mesta när masken faller så du behöver lite vatten för att låta den göra sitt. Du kan använda den i öppet vatten men den fungerar riktigt bra runt om omslag. Om du kan hitta lite djupare vatten med gräsbäddar, fallna träd eller stenar så har du en ganska bra chans att fånga något.

Hur fiskar man en galen rigg?

Det som är bra med att använda en galen rigg är att den är ganska enkel och kommer att göra mycket av jobbet åt dig. Allt du behöver göra är att kasta ut den och låta den sjunka ner till botten. Ofta du får ett bett när det faller. När den väl träffar marken vill du lyfta spötspetsen uppåt (vilket kommer att ta bort den från botten) och låta den falla ner igen. Du måste bara ha tålamod och upprepa detta.

Du kan experimentera med ryckningar spöet för att ge det lite mer action men många gånger kommer de inte att kunna göra motstånd (så länge det finns fisk i området). Om du fiskar lite djupare kan du lägga på vikten om du vill. Du kan lägga en ringvikt i mitten av masken och det hjälper den att komma ner djupare.

  Trout & Kokanee Trolling: How To Troll Deep Without Downriggers

Galna masktips du behöver veta

Det första du vill ha är tålamod. Detta är inte den mest spännande formen av fiske och det kan bli lite tråkigt ibland. Allt du gör är att kasta och hämta, vilket inte är särskilt roligt när du inte får någonting. Om det finns något i vattnet så är detta ett av de bästa sätten att få det att bita. Ha bara tålamod så kommer bettet.

Den andra saken är låta masken göra jobbet. Jag har sett några killar använda det här och de försöker ge det en massa extra action genom att aggressivt skaka spöet och jigga det upp och ner. Du behöver inte göra det. Du vill hålla saker så naturliga som möjligt och det kommer att göra det genom att sjunka av sig själv. Lyft och sänk ditt spö och ge det några ryck då och då men så är det.

Om du fiskar ett område med ett gäng täcke kan du kroka masken långvägar. Det kommer att ge det en lite annorlunda handling och det kommer inte att fastna lika lätt. Jag föredrar det vanliga sättet men det kommer att vara praktiskt ibland.

En annan sak du vill ha är ett fiskespö med en anständig ryggrad. Att använda ett lätt spö kommer inte att landa dig så många fiskar eftersom det inte ger dig en bra kroksats. Du behöver åtminstone ett medeltungt spö för att kunna sätta kroken effektivt. Du kan antingen gå med ett baitcasting- eller spinnspö.

Om du fiskar ganska djupt vatten kommer du att vilja använda fluorkarbonfisklina. Flätad och monofilament lina flyter och din mask kommer inte att kunna sjunka lika bra. Ibland använder jag en flätad lina med en fluoroledare om den är ganska ytlig (eftersom detta är min normala inställning) men om den är djup så går jag rakt på fluoro.

  Hur man fångar bas från banken (bete, riggar och tips)

Om du är någon som aldrig har provat en galen rigg så rekommenderar jag starkt att du gör det. Det är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att fånga alla olika sorters fisk. Ge det ett försök och se själv.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.