Hur man revitaliserar Corian bänkskivor

Tappar din en gång så blanka och bländande Corian-bänkskiva sin lyster och börjar verka matt och skadad? Du behöver inte oroa dig. Corian är en förnybar fast yta.

För att vitalisera Corian bänkskivor, börja först med att rengöra ytorna. Ta sedan bort repor och polera slutligen bänkskivorna. Använd rätt kemikalier och utrustning för vart och ett av dessa steg.

I den här artikeln kommer vi att förklara i detalj alla steg som är involverade i att vitalisera dina Corian-bänkskivor. Låt oss börja!

1. Rengör bänkskivorna

Corian bänkskivor, precis som alla andra ofta använda ytor, kräver daglig rengöring. Detta är det första steget för att säkerställa att bänkskivan förblir i gott skick under en längre tid.

Genom att regelbundet torka av ytorna kan du minska fläckuppbyggnaden och det resulterande tråkiga utseendet, särskilt om dina bänkskivor gjordes med en glansig finish.

Rengöringskraven för din Corian bänkskiva beror bland annat på färgen. Mörkare färger kräver vanligtvis mer omsorg än de ljusare versionerna eftersom en mörk bakgrund lättare avslöjar repmärken och fläckar.

Låt oss nu fördjupa oss i de specifika detaljerna om hur du rengör din Corian-bänkskiva:

Använd ett ammoniakbaserat hushållsrengöringsmedel

Detta kan vara din dagliga städrutin. Följ dessa enkla steg:

 1. Spraya hela bänkskivan med ett ammoniakbaserat hushållsrengöringsmedel eller dedikerat rengöringsmedel för bänkskivan.
 2. Använd en mikrofiberduk och torka av bänkskivan i cirkulära rörelser.
 3. Skölj väl med rent vatten och torka ytan helt torr.

Undvik att använda icke-ammoniakbaserade rengöringsmedel som fönsterputsare eftersom de tenderar att matta ytan genom att lämna en vaxartad ansamling.

Använd varmt tvålvatten i stället för en sprayrengöringsmedel

Om du inte har en sprayrengörare kan du lika gärna använda varmt tvålvatten för att torka av din Corian-bänkskiva.

 1. Gör blandningen med varmt vatten i en skål och 2-3 droppar flytande diskmedel.
 2. Blötlägg mikrofiberduken eller en bit svamp i lösningen och använd den för att torka av ytorna. Torka alltid av i en cirkulär rörelse.
 3. Skölj av bänkskivan noga med rent vatten så att du inte lämnar några tvålrester eftersom det kan bilda avskum.

Torka upp spill när de uppstår

Även om fasta Corianytor är icke-porösa (vilket betyder att de inte tillåter vätskor att tränga in), är det fortfarande nödvändigt att torka upp eventuella spill när de inträffar. Detta hjälper till att förhindra ansamling av rester.

Några vanliga hushållsspill inkluderar kaffe, te, vinäger, ketchup, citronsaft, etc. Om du låter något av detta sitta och torka på bänkskivan, kommer du potentiellt snart att ta itu med många fläckar.

Se även  Är toalettstolsöverdrag spolbara? Hur man använder dem på rätt sätt

Ta bort fläckar och hårt vattenfläckar

För att bli av med fläckar, använd ett slipande hushållsrengöringsmedel och skursidan av en svamp. Applicera lite tryck när du torkar bort det färgade området i cirkulära rörelser.

Om du bor i ett område med hårt vatten är ett av de enklaste sätten att ta bort fläckar av hårt vatten på din bänkskiva att använda ”Viakal.” Applicera lösningen över området och låt stå i 2-4 minuter. Ta bort med en fuktig mikrofiberduk.

Skölj av med rent vatten och torka ytan helt torr.

Desinficera Corian bänkskivorna

Detta kanske inte är en praxis som kommer att underhålla din bänkskiva, men det är en viktig vana som kan skydda dig och ditt hushåll. Torka då och då av din Corian-bänkskiva med utspätt hushållsblekmedel för att förhindra spridning av infektionssjukdomar.

Här är en kort video som visar hur snabbt och enkelt det kan vara att desinficera din Corian-bänkskiva:

Alla dessa rengöringstips kan du också använda till rengör ett Corian-handfat.

2. Putsa bort fina repor

En av fördelarna med Corian bänkskivan är att du kan förnya den och bli av med skärsår eller repor. Eftersom mönstret på Corianytan sprids genom materialet kan du slipa det och ändå behålla den vackra finishen.

Här är instruktionerna att följa när du putsar bort repor på din Corian-bänkskiva:

Torka av bänkskivan och ta bort eventuella rester

 1. Innan du börjar putsa upp några repor, rengör först bänkskivan.
 2. Använd antingen ett ammoniakbaserat hushållsrengöringsmedel eller varmt tvålvatten, som vi redan nämnt ovan.
 3. Torka av ytan med en mikrofiberduk.
 4. Rengöring av ytan hjälper till att bli av med smuts och smuts som annars skulle täppa till de slipande kuddarna när du putsar bort de fina reporna.
 5. Efter rengöring, torka inte av bänkskivan som vanligt.

Använd en slipande rengöringsdyna och rengöringsmedel

 1. Häll sliprengöringsmedlet på en våt slipplatta.
 2. Gnid fläckarna med fina repor, repor eller andra svåra fläckar som inte kunde komma ut tidigare.
 3. För att polera upp ytan, använd en linjär rörelse fram och tillbaka och en sida-vid-sida-rörelse.
 4. Växla mellan dessa två riktningar vart 3-4 slag.

Du kan också använda sandpapper för att ta bort repor på din bänkskiva. Här är en videodemonstration av det:

Se även  Så här målar du dina laminatmöbler så att de ser ut som trä

Skölj av ytan med rent vatten

 1. Använd rent vatten för att skölja bänkskivan.
 2. Torka av med en svamp och ta bort alla slipmedelsrester.
 3. Inspektera för att se om skrapmärkena fortfarande är synliga. Om så är fallet, upprepa processen igen tills bänkskivan är väl förnyad.

Om det skurade området inte matchar resten av bänkskivan, kan du gnugga ett bredare område med cirkulära rörelser för att smälta in ytan.

Torka bänkskivan noga

Som redan nämnts bör du undvika att lämna Corian bänkskivan våt. Så, med en torr mikrofiberduk, torka ytan noggrant. Du måste torka ytan noggrant efter att du sköljt med vatten för att göra dem mindre tilltalande för mikrober som kan göra din familj sjuk.

3. Polera bänkskivorna

För att vitalisera din Corian-bänkskivans glans måste du polera ytan. De viktigaste kraven här är kommersiell bänkpolish och mikrofiberdukar.

Köp Commercial Bänkskiva Polish

Det finns ett antal märken av bänklack på marknaden. Det du behöver leta efter är en som rekommenderas för Corian bänkskivor. Det kommer att anges som sådant på etiketten.

Ett alternativ är kommersiell bänkpolish gjord för bänkskivor i granit, som t.ex Terapi – Granitrengöring och polish. Detta säljs som ett kit som innehåller mikrofiberdukar.

Applicera polska i cirkulära rörelser

Se till att bänkskivan är ren och torr innan du påbörjar denna process.

Häll en liten mängd av bänkskivan på mikrofiberduken och börja gnugga den på bänkskivan i en cirkulär rörelse. Efter vart 3-4 varv, ändra riktningen på din rörelse.

Upprepa detta när du flyttar från en plats på bänkskivan till nästa. När duken blir för smutsig med polish, använd en annan. Polera bort lacket för att få fram den glänsande nya looken.

För att göra ditt arbete enklare eller snabbare, applicera gärna lacket med en slumpvis elektrisk slipmaskin istället för att polera för hand. De TACKLIFE 5-tums Random Orbit Sander är ett utmärkt val. Den har en gummerad design med handflatan, vilket förbättrar din komfort när du använder den.

Kolla in den här videon som visar processen att polera Corian-bänkskivan med en orbital slipmaskin:

Du kan också gå för Hardin HWVPOLSET 4 tums granitmarmor våtpoleringssatssom är speciellt gjord för att polera bänkskivor och därmed ganska effektiv.

Få en proffs att lackera bänkskivan

Om din bänkskiva är för gammal eller för skadad, kan du tycka att det är för svårt att återuppliva den på egen hand. Att få den där fabriksmässiga glansen kan vara en uppförsbacke. Så det bästa vore att anlita en professionell för att göra jobbet.

Se även  3 standardstorlekar för duschdraperier, vilken ska du använda?

Dessa proffs kommer att göra allt från att ta bort envisa fläckar, slipa bänkskivan till att polera. Din Corian bänkskiva kommer snart att se lika bra ut som ny.

Vad du bör och inte får göra med att ta hand om en Corian-bänkskiva

Corian bänkskivor kan varar väldigt länge och till och med överleva resten av ett kök. Det enda kravet är att du tar hand om det ordentligt. Det innebär regelbundet underhåll och att undvika de saker som kan orsaka skada. Här är en lista över dessa vad du bör och inte får göra:

Dos of Caring for en Corian bänkskiva

Det här är i grunden en sammanfattning av vad vi redan har utvecklat ovan angående revitalisering av din Corian-bänkskiva:

 • Rengör bänkskivorna dagligen med en svamp eller mikrofiberduk och hushållsrengöringsspray.
 • Torka alltid ytan noggrant efter rengöring.
 • Torka upp eventuellt spill när de inträffar.
 • Vid hårt vattenfläckar på bänkskivorna, applicera Viakal gel.
 • Använd en slipande rengöringsdyna för att polera bort fina repor.
 • Polera din bänkskiva regelbundet för att behålla glansen.

Att inte ta hand om en Corian-bänkskiva

Följande är metoder du bör undvika eftersom de lätt kan skada din bänkskiva:

 • Placera varma element direkt på bänkskivan. Du kan orsaka små sprickor genom att göra det. Placera istället de varma föremålen på ett upphöjt ställ eller värmeskyddsdyna.
 • Skär eller hacka mat direkt på ytan. Detta kan resultera i små skärsår och skavsår på Corian bänkskivan.
 • Utsätt din Corian-yta direkt för kokande vatten, t.ex. från en direkt kokande kran. Detta kan lätt skada bänkskivan.

Slutsats

Där har du det, din snabbguide om hur du återupplivar Corian-bänkskivor.

Som du kanske har märkt är detta inte ett endagsevenemang; du behöver faktiskt ta hand om din bänkskiva regelbundet. Det kommer att göra det mycket lättare att piffa upp den då och då när den tappat sin glans.

Kort sagt, rengör dina Corianytor dagligen, polera regelbundet bort eventuella fina repor och polera bänkskivorna. Undvik dessutom de metoder som sannolikt kommer att skada din vackra Corian-bänkskiva.

Lämna en kommentar